web analytics
7. marca, 2021

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

Grajske skrivnosti in ostale zgodbe

Ste se že kdaj spraševali o tem, kaj bi povedali zidovi gradov na Slovenskem, če bi lahko spregovorili? Najbrž bi razkrili mnoge osupljive zgodbe o pogumu, moči, razkošju in vplivu, pa tudi nesreči, spletkah, vojnah in izgubah. Vam je kaka taka grajska zgodba znana?

K sreči imamo ohranjenih veliko zgodovinskih virov, ki nam razkrivajo slikovite zgodbe iz preteklosti življenja plemenite gospode na Slovenskem. Ta je pomembno sooblikovala življenja naših prednikov, vplivala na razvoj dežel in mest ter jim dala neizbrisljiv srednjeveški ali renesančni pečat.

Škofja Loka je eno najbolj pristnih srednjeveških mest v Evropi. Je mesto Škofjeloškega pasijona, prvega slovenskega dramskega besedila in največje gledališke predstave na prostem. Živa mojstrovina je vpisana na UNESCO-v Reprezentativni seznam nesnovne dediščine človeštva.

 

Na čase, ko je v tistih krajih vladala gosposka, vas opomnijo naslednje zadeve:

  • nad Škofjo Loko bdi Loški grad iz 13. stoletja, v katerem danes domuje Loški muzej s številnimi zbirkami.
  • Romualdova pot – interaktivna mobilna aplikacija vam znotraj tematske poti  omogoči preskok v čas škofjeloškega pasijona, spoznavanje legend z Loškega, oživljanje izgubljenih motivov … hkrati pa vas povabi na oglede ostalih loških znamenitosti.
  • Kapucinska knjižnica velja za eno najdragocenejših knjižnic v Sloveniji, saj hrani izvirnik Škofjeloškega pasijona, Dalmatinovo Biblijo, inkunabule in še nekaj drugih najstarejših slovenskih knjig.
  • Kapucinski ali Kamniti most, zgrajen sredi 14. stoletja iz rezanega kamna v polkrožni obliki, je eden najstarejših spomenikov te vrste v srednji Evropi.
  • Homanova hiša – meščanski dvorec v gotskem slogu z renesančnimi elementi je bil obnovljen v 16. stoletju; danes se v njej nahaja prijetna slaščičarna in kavarna.
  • Rokodelski center DUO Škofja Loka je razstavna galerija rokodelskih izdelkov, delovni prostor in vez med bogato rokodelsko preteklostjo in ustvarjalno sedanjostjo.
  • Sokolski dom Škofja Loka je kulturni center Škofje Loke; prireditveni prostor kulturnega dogajanja, kjer se srečujejo vsi, ki imajo kulturo radi, ki kulturo živijo in kulturo ustvarjajo.

V Škofji Loki sicer najdemo več gradov. Večinoma so bili zgrajeni med 13. in 17. stoletjem. Najbolj znani so Puštalski grad (danes je v njem glasbena šola), Starološki grad in Ajmanov grad (dom sester uršulink), osrednji grad pa je seveda Škofjeloški ali Loški grad, ki si ga lahko tudi ogledate. V 13. stoletju so ga zgradili freisinški škofje, pozneje je doživel več prenov. Danes je v njem Loški muzej, ki pripoveduje o zanimivi in bogati tisočletni zgodovini kraja. Del njegove dediščine je tudi klekljanje čipk, ki je Škofjo Loko – poleg Idrije – vpisalo na Unescov seznam nesnovne dediščine.

—————————————————–

OMEGA 3 OLJE (več o samem izdelku si lahko preberete tule: KLIK) … tokrat kot darilo za zveste bralce Gorenjske Online podarja Katja Bizant Lutar s sodelavci iz podjetja LCHF Style. S KLIK-om na sličico spodaj boste preusmerjeni na stran, kjer boste lahko opcijsko darovali, da bo vaša in naša stran še naprej lahko delovala.

POZOR! Na voljo so TRI omenjena darila, vsako je vredno približno 21 EUR. V žrebanju lahko sodelujete tako, da spletni strani Gorenjska Online donirate NAJMANJ 10 EUR. Zadevo bomo objavljali v vseh naših člankih do vključno 25. januarja, nato pa izvedli žrebanje.


———————————————————

Vir: Turizem Škofja Loka
Avtor naslovne fotografije: Sašo Kočevar

(Visited 10 times, 1 visits today)