web analytics
27. februarja, 2021

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

Gozdni duh s sekiro …

Tokratni nostalgični zapis dneva bo nemara bolj všeč moškemu delu bralstva, čeprav bomo tudi ženski populaciji ob koncu zastavili vprašanje v povezavi s tekstom.

Težko je definitivno določiti, kateri strip je bil v časih nekdanje Jugoslavije najbolj popularen, saj gre za čisto individualne spomine in odločitve, pa se bomo danes osredotočili le na enega izmed stripovskih junakov, ki so vladali v tedanji državi. Že res, da je bil Alan Ford (zasluži si povsem svoj članek) zelo priljubljen, bil pa je tudi v marsikaterem pogledu povsem izven-serijski … zato si bomo drznili mesto številka ena na seznamu akcijskih stripovskih junakov pripisati slovitemu Duhu sa sekirom (dolgo sem pisec teh vrstic razmišljal, če zavoljo teksta poimenovanje poslovenim, a je zaradi avtentičnosti padla odločitev, da ostane v izvirniku), Manitouovem odposlancu ter njegovemu najboljšemu prijatelju Čiku; majhnemu moškemu z velikim trebuhom, kot so ga poimenovali Indijanci.

Govorimo seveda o Zagorju, v posameznih stripih poimenovanem tudi Zagor-te-nej, kar naj bi najbrž bil kak – piscu tega sestavka neznan – indijanski izraz, pa Šumski duh sa sekirom (gozdni duh s sekiro, op.p.) itd … Kar se malega in vedno lačnega Meksikanca Čika tiče, pa je šlo tudi za zanimivo besedno igro – čiko v nekdanjih bratskih jezikih seveda pomeni stric (striček), Chico pa je prav gotovo lahko tudi originalno mehiško ime. Kakorkoli že, dvojec iz Darkvudske šume (še ena besedna igra: Darkvud = Dark wood; temen gozd) je šel skupaj skozi številne avanture, prav vsem pa je bilo skupno Čikovo pritoževanje nad neznosno lakoto, ki ga muči …

V 50 letih obstoja originalnega stripa iz “Zlatne serije” se je neustrašni Zagor v globokih gozdovih Darkvuda boril s kopico neverjetnih sovražnikov, ustvarjalci pa so vanj znali umestiti tudi množico smešnih prizorov, ki so bralce spravili v smeh do solz. Prav kombinacija akcije in komedije ter dejstvo, da se po več kot pol stoletja od prve izdaje, strip še vedno bere z enakim užitkom, ga menda uvršča na prvo mesto na seznamu najbolj popularnih stripov bivše Jugoslavije.

Zagor je izdelek italijanske založniške hiše stripov “Bonelli”, pripisati pa mu je moč tudi prodajni rekord – epizoda Teror šeste planete (Teror šestega planeta) je bil v Jugoslaviji prodan kar v 280.000 izvodih.

Strip sta ustvarila scenarist Guido Nolitta, čigar pravo ime je bilo Sergio Bonelli (* 2. december 1932 – ♰ 26. september 2011) in je bil sin Gian Luigija Bonellija, tudi striparja in avtorja Teksa Vilerja ter mnogih drugih italijanskih stripov ter ilustrator Galieno Ferry (* 21. marec 1929 – ♰ 2. april 2016), prva številka pa je izšla leta 1961. Guido Nolita (Sergio Bonelli) je v letu 1975 začel ustvarjati še enega znamenitega junaka, imenovanega Mister No.

V Jugoslaviji je Zagorja izdajal novosadski Dnevnik v dveh različnih serijah: Zlatna serija ter Lunov Magnus Strip. Prva številka je v Jugoslaviji izšla leta 1968 kot trinajsta številka Zlatne serije. V Italiji je bila epizoda imenovana “Vojna”, Dnevnik pa jo je objavil pod naslovom “Nasilje u Darkvudu”. Zagor je v začetku izhajal vzporedno v obeh izdajah (Zlatna serija ter Lunov Magnus Strip).

Od leta 1971 do 1975 je izhajala izključno serija Lunov Magnus Strip, novosadski Dnevnik pa je v njenem sklopu objavil skupaj enainštirideset različnih epizod. Zagor je od leta 1975 do “smrti” leta 1992 izhajal izključno v Zlatni seriji, danes pa je neke reinkarnirane oblike moč kupiti še na Hrvaškem. V Zlatni seriji je bilo izdanih skupaj kar 304 Zagorjevih dogodivščin. Poleg Zlatne serije in Lunovih Magnus Stripov je Zagorja v osemdesetih letih občasno objavljala tudi Strip Zabavnik. V letu 1984 je Dnevnik izdal tudi album s samolepilnimi sličicami.

V kakšnem spominu pa imate bralci Gorenjske Online nekdanjo stripovsko sceno? Kaj v zvezi z Zagorjem se vam je najbolj vtisnilo v spomin? Morda kaka epizoda, nasprotnik, situacija? Pa bralke? Se vas je kdaj dotaknila vsa ta stripomanija, ali pa sta vaša srca bolj zaposlovala Dr. Roman ter – precej kasneje – Ljubezenske zgodbe?

(Visited 4 times, 1 visits today)