web analytics
21. januarja, 2021

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

GORENSKA SE ŠIR! Še mau, pau do Tokija …

Že mrbit, da je bwo učerej zutrej za en drek novic s same kronike, smo pa zato dal eno ornk informacijo, k nkokr neb smela mem oči kritične javnosti, razmišlujoč’h l’di in trpečga naroda. Če ste jo mrbit falil – in mi v’m garantiramo, da tawlik mediji o njej niti ne črhnejo – si jo preberte dons, tlele: KLIK. Predn nadaljujemo – ker dons je pa kr enkp novic – in se še spomnemo, se mormo za učerejšn kofe zahvalt našmu bralcu z enga prekrasnga kraja na vrh enga hriba tlele na Gorenskm. Sva rekwa, da va en dan še en šnopc dol butnwa, tko da se nama nau treba cep’t, ampak toj že druga debata. Wspet gdo reku, da preveč politiziramo, ampak – kuko pa nej drgač? A ste vid’l unga merjasca, k teži ceumu narodu, k pa nega edn nekej praša, je pa čist preč, prežalen, se počut napadenga in ubog’ga, pa prhlaj mu začne na koline padat … No, mi se pa namormo stran obračat – situacija je, kakršna je, bobu je treba rečt bob, Haljimiju Haljiti, prešiču pa preš’č!

Zdej pa usen pejmo prevert, kwa sej kroničnga dogajow:

Četrt pred sedmo zutrej je u jutranjimu mrazu goru avto u Želodnku. Gasilci pravjo, da so prdrvel hitrej od Fitipaldija, ampak za un avto je bwo usen prepozn – zgoru je ko neizkušen snub’c na poročno noč: na brzino. Hsreč je usaj šofer ostow ceu. Rezda je pizdu, kukr se za ran sredn jutr nkokr ne spodob, ampak … zebwo ga pa ni. No, pa tut … xso gasilci požar pogasil, so ga poj uzel u topu kamion.

Tadruga reč sej nardiwa u pol devet’h u Podgorju. U poročilu, xsmo ga dobil, piše, da sje en delowc t’m u enmu podjetju nekej urezow u stegn. Nč na piše kwa, ampak verjetn ni biu tatu … JNA, Olga, alpa kej tacga. To ne. Verjetn se je un, kje sestavlow poročiw sam zatipkow in je dejansk pršwo do hujš nesreče. O tmo konc koncow priča tut dejstvo, da so reveža mogl oskrbet kamnišk reševalci in na verjamemo, dab ga eno Olga (alpa JHA) loh tok zdelowa. Modela so mogl na konc clo pelat u kliničnga, n’m pa ostane le, da mu želemo čim hitrš okrevane, pa nej u bodoče paz, da si nau še kej “vrezov” … Aja, pa polcaje so klical, zarad česarkol pač že.

Tatreta reč je usen mejhn bl komična, čeprow za unga reveža, kjoj fasow seveda ni bwa čist n’č! Tut to sej zgodiw u unmu koncu Gorenske, kje že skor nek drge, eni pa sploh nočjo priznat, da je tle pr n’s – namreč u Hrastnku u Občin Moravče. Sam je, smo prow prašal na dotično občino in so bli usi osupl, kukr češ – kašn uprašane je pa to!? No, t’m u tistmu Hrastnku u tist občin Moravče na tist’m Gorensk’m je en delowc nekej špancirow pod bajto in mu je – teb n’č, men n’č – padu na glavo cegu. In to že pred deveto zutrej, tut na malco še ni šu. Obupn je gledow gor, pa ne h Bogu, ampak na streho … in se sprašvow, kwa za boga je naredu, da joj zdej tko fasow. Okej, cegu mu je padu na glavo, sam useen je menda trdu, da se on oženu pa še ne bo. Domžalsk reševalci so ga za prvo silo zaflikal in mu rekl, da predn se bo oženu, bo že še use dobr, po so ga pa pelal u kliničnga, kedr sta mewa poj debato z unmu, ksej vrezov … Tut u tmo primeru so zagnawl policaje, da nej j’h najdejo na zemlevidu in pridejo pogledat, kwa sej nardiw …

Mejhn pred pol eno še u ta četrto u istmu dopovdnewu u tistmu konc – zgleda, daj nekej žarčwo tam okol. Pa zgleda, da sej težiše dogajana razširu ke; kukr dab mel Gorenci ozemlske težne, kukr dab se mau hotl širt na vzhod, ke čez do Cela, Budimpešte, Ulan Batorja in Tokija. Da se ni kšn ministr kej t’m okol vozu? Ker – če se je – trava nau več t’m raswa … U glavnm, u Prevojah na Star cest so se sred dneva unele saje u en bajt. Ubenmu ni nč na glavo padvo, uben ni zaprmej oblubu, da se nau oženu, pa tut polcije niso klical. So pa klical gasilce, da so tist raufnk pogasil. Od evro-termovizijske kamere pa to rundo n’č niso poročal.

 

U pol štir’h popone ena ornk misterija u Kranu. En avto je zgleda na Blajvajsov cest zapelov na betonsk korit. Kuko muj to ratow, pojma nimamo. Še m’n n’m je jasn, k preberemo, da so ga gasilci mogl s pomočjo avtodvigala postavt nazaj na kolesa. Se prav – em je zapelov na betonsk korit (kuko hudiča ti to rata?), em je to naredu tko, da ni biu na kolesah? Pr usmo tmo akrobatiziranu pa dejansk ni pršwo do ubene poškodbe in to … vidte to, se pa n’m zdi – misterija.

Tazadna zacahnana reč učerej na Gorensk’m sej pa nardiwa četrt pred šesto popone / zgodej zvečer. Tko kukr večina prejšn’h, sej tut ta nardiwa u velemstu, sam mejhn lokacijsk drge, kukr gune prej. U naselju Breznca pod Lubnikam (dobr, daj Lubnik omenen, da usaj prbližn vemo, kej to, ane?) je edn za avtam šu s ceste. N’č kej dost podrobnosti na piše, ampak zgleda, daj šu u en jark pogledat, kwa kej dol dogaja, ker je zacahnan, da so mogl gasilci avto s pomočjo dvigala uzignt nazaj gor. U sam nesreč sej poškodvow tut udeleženc (mrbit je biu clo šofer), kuko so g apa na cesto spravl in a je biu za to potrebn dvigau, pa niso povedal. So pa gasilci uporabl svoj standardn postopk – razsvetlil in zavarval so krej nesreče, odklopl batarijo in te đinđe-minđe, kjih pač počnejo u tak’h primer’h, mi j’h pa zarad nih občudujemo! Tkok smo že večkat zapisal – kwab mi brez teh srčn’h fantov in deklet, u tmo primeru prostovoln’h z Loke. Aja, da nau foušarije – t’m so bli tut medicinsk reševalci pa polcija. Tut nim smo hvaležn … no … hm … 

No, a smo si dons prslužil za kšno kavo? Spodej prtisnete na gumbek DONATE in … sej v’m bo hitr jasno. Mi v’s pa tut povabmo ob p’ru prilk …

——————————————————-

Ob 6.46 je v Želodniku, občina Domžale, gorelo osebno vozilo. Gasilci CZR Domžale so požar
pogasili. Kljub hitremu posredovanju gasilcev je bilo vozilo v požaru uničeno.

Ob 8.31 se je na Korenovi cesti v naselju Podgorje, občina Kamnik, delavec v podjetju pri delu
poškodoval in se vrezal v predel stegna. Poškodovanca so na kraju oskrbeli reševalci NMP
Kamnik in ga nato prepeljali v UKC Ljubljana. O dogodku je bila obveščena tudi policija.

Ob 8.54 je v naselju Hrastnik, občina Moravče, pri delu delavcu padel strešnik na glavo.
Reševalci NMP Domžale so poškodovano osebo na kraju oskrbeli in nato prepeljali v UKC
Ljubljana. O dogodku je bila obveščena tudi policija.

Ob 12.25 so na Stari cesti v naselju Prevoje pri Šentvidu v občini Lukovica v dimniku
stanovanjskega objekta gorele saje. Požar so pogasili gasilci PGD Prevoje in Blagovica.

Ob 15.32 je na Bleiweisovi cesti v Kranju osebno vozilo zapeljalo na betonsko korito. Gasilci
GARS Kranj so s pomočjo avtodvigala osebno vozilo dvignili in postavili nazaj na kolesa. V
nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Ob 17.45 je v naselju Breznica pod Lubnikom, občina Škofja Loka, osebno vozilo zapeljalo z
vozišča. Gasilci PGD Škofja Loka so prometno in požarno zavarovali kraj nesreče, odklopili
akumulator, s pomočjo dvigala dvignili vozilo nazaj na vozišče in policiji nudili pomoč pri
razsvetljavi kraja nesreče. V nesreči poškodovano osebo so na kraju oskrbeli reševalci NMP
Škofja Loka.

Vir: Regijsk centr za obveščane Kran
Vir naslovne fotke: KLIK

Advertisements