web analytics
15. maja, 2021

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

Gorenjska do Tokia!

Pišem: Marko LUKAN

Dragi bralci, dragi sledilci Gorenjska Online! Polovica s covidiotizmom zaznamovanega leta 2020 je za nami. Kdo bi si – ko smo si ob prehodu v novo leto voščili – mislil, kaj vse nas bo v dvojni dvajsetici čakalo? Najbrž ga ni bilo Nostradamusa, ne Baba Vange in ne Vidovitog Milana, ki bi prvo polovico pričujočega leta pravilno napovedal. Še manj se je sanjalo nam, navadnim zemljanom, da ne omenjamo Gorenjcev …

Kar se tiče portala Gorenjska Online, smo super zadovoljni z vašim obiskom. Kar 237,228 vas je v prve pol leta obiskalo našo spletno stran in ne znamo vam dovolj iskreno povedati, kako hvaležni smo vam za to. Ves čas nam pridno sledite, pa čeprav so edina stalnica naših objav – spremembe. V letošnjem letu ste tako imeli priložnost brati nekaj epizod iz serije Pobegi in iskanja, ki je na spletni strani še vedno na voljo. Avtorica se je žal po nekaj ne preveč prijaznih komentarjih nenadoma odločila, da svoje zgodbe ne želi nadaljevati … in moramo spoštovati njeno voljo. Ob tem lahko zapišemo le – žal … in ji zaželimo vse najboljše.

Čisto nekaj drugega nam je v drugi seriji člankov, imenovani Pisma iz onostranstva ponudila naša Brigita. Z zanimivo avtorico smo bili v začetku dogovorjeni, da bo v svojih zapisih spremljala selitev mlade družine s trebuhom za kruhom s prelepe Gorenjske v Zgornjo Avstrijo. Sprva je temu tudi bilo tako in brati je bilo moč včasih zabavne, drugič negotove, pa nostalgične in še kakšne zapise iz novega okolja … dokler ni tudi Brigitinega sveta na glavo postavil covidiotizem. Tudi ta serija se je ob ujetosti v situacijo na neki točki prekinila, vendar je Brigita obljubila, da se bomo zopet brali jeseni. Tačas pa si s klikom na zgornjo povezavo lahko osvežite spomin na peripetije mlade družine na zgornje-avstrijskem … čaka vas dvajset zanimivih člankov.

Do sprememb je prihajalo tudi na področju našega posredovanja policijskih kronik ter tistih, ki jih večkrat na dan pošljejo z Regijskega centra za obveščanje in pokrivajo delo gasilcev ter deloma reševalnih služb. Ugotovili smo, da v okviru Osnovnega zdravstva Gorenjske svojega dela na ta način, kot ga beležijo policisti in gasilci, medicinci sploh ne opravljajo; vsaj nam so zagotovili, da statistike o dnevnem početju reševalnih služb – ne vodijo. Pa še to – če hočemo biti pošteni – po kakih desetih elektronskih poštah, na katere nam niso odgovorili in krajši telefonijadi … No, zdaj vemo. V zvezi z omenjenimi članki je do sprememb prišlo tudi zaradi tega, ker smo jih dober del leta podajali v eni od verzij klene gorenšne, kar je velik del bralstva neizmerno zabavalo, drugega pa enako jezilo. S tovrstnim pisanjem smo prenehali, ker je vsakodnevno vzelo po nekaj ur dela, zadovoljivih reakcij pa je sčasoma zmanjkalo. Je že tako, da nekaj ur dela za to, da članek potem prejme dva všečka in en komentar … preprosto nima smisla. Zato zdaj tovrstne vsebine podajamo le še občasno ter v izvirnikih, kajti tudi popravljanje – posebej policijskih – poročil vzame preprosto preveč časa … sploh, če vse te zadeve dela en sam človek, ki poleg tega skuša v življenju početi še kaj drugega … včas’h je pa fajn tut spat, jest, it na izlet, se druž’t z žlahto in … če se le pojav prilka – seksat … 😉

Še naprej ostaja ena od najbolj priljubljenih rubrik tista z Intervjuji, ki pa se – roko na srce – polni zelo, zelo počasi. V omenjenem obdobju sta se v bistvu pojavila le dva nova; videti je bilo, da sta bila bralcem oba zelo všeč. Posebej ob tem zadnjem (z maserko Simono v glavni vlogi) vas znova opozarjamo, da si ga ogledate … še dva dni časa imate, da si priigrate zanimivo nagrado. Kar se tiče Čefurke s Karibov, pa je tako ali tako podrla vse rekorde branosti.

Ves čas se trudimo in iščemo vsebine, ki bi vas zanimale ter vas spodbujamo k sodelovanju, ki pa bi – tak je naš vtis – bilo lahko še mnogo boljše. Kakor ste lahko prebrali v prvem odstavku, se vas mnogo dnevno pomudi na naši strani. Težava je – kakor smo to že večkrat opisali – na spletnih socialnih omrežjih, kjer imamo sicer nekaj prav zvestih sledilcev, komentatorjev ter takih, ki z všečkom nagradijo naš trud, četudi se morda z zapisanim kdaj ne strinjajo, ali pa jih članek iz nekega drugega kraja ne zanima – ampak znova bi radi povedali: če objave ne prejemajo reakcij (všečkov, komentarjev ter deljenj), potem vam jih spletna socialna omrežja pač več ne prikazujejo. in če vam jih ne prikazujejo – potem boste pač zgrešili marsikaj zanimivega. Zato vas, dragi bralci, še enkrat in znova pozivamo k reakcijam, pa naj bodo, kakršnekoli že pač bodo. 

Fabrka

Še naprej bomo dopuščali različna mnenja, ne pa žalitev in osebnih napadov. take vpise bomo še naprej umikali z naših omrežij, po potrebi pa “povratnike” tudi blokirali. Še enkrat pa ponavljamo – različna mnenja so dobrodošla. Ne gledamo vsi na svet enako in … zakaj se človek ne bi spoznal z argumenti drugače mislečih?

Občasno se pri nas pojavljajo tudi druge rubrike (recepti, vreme, stanje na cestah, pisma bralcev, horoskopi, zgodilo se je na današnji dan …), ki pa tudi doživijo različne usode – če ugotovimo, da bralcev ne zanimajo (to pa sklepamo po reakcijah), jih preprosto nehamo delati, saj je zanje škoda časa … ki ga ves čas primanjkuje. Dan ima žal – ali pa k sreči – pač le 24 ur.

Tako, zdaj pa si poglejmo še nekaj zanimivosti v zvezi s tem, kdo, kdaj, koliko in od kod vse nas spremlja. V januarju, še pred izbruhom covidiotizma, vas je našo spletno stran obiskalo

 • 49,843
 • v februarju vas je bilo 43,383
 • marec: 60,199
 • april: 47,891
 • maj: 19,845
 • junij: 19,387

Morda bo komu v oči padel znaten osip obiska v zadnjih dveh mesecih, vendar za to ponujamo razlago: ustvarjalec portala Gorenjska Online sem v tem času vsakodnevno udeležen še v nekem drugem projektu, ki tudi zahteva precej časa in dela, pa je člankov na sami spletni strani precej manj. No … to, pa tudi zgoraj opisani razlogi so. Če pa pogledamo še z drugega vidika, pa je treba tudi vedeti, da so bile v maju in juniju končno odpravljene nekatere neumnosti v zvezi s covidiotizmom (sprejmemo, če se z nami ne strinjate), pa so ljudje končno več časa lahko prebili zunaj in manj za štirimi stenami, ob računalnikih ter bolščeč v telefone. Sicer pa je za poletje menda razumljivo, da obisk nekoliko pade.

Kar se tiče lokacij, ni nobeno presenečenje, da nas največ ljudi obišče iz Slovenije – kar 91,95% bralcev te strani je z našega ozemlja. Bolj zanimiv je podatek, da največ klikov od tistih, ki pridejo iz Mat’kurje prihaja

 • iz Ljubljane (38,47%), sledijo pa
 • Jesenice (31,55%) ter
 • Kranj (12,39%)

Tja do desetega mesta si sledijo Škofja loka, Maribor, Domžale, Kranjska Gora, Novo Mesto, Koper in Kamnik. Kar se tiče nas, nam je v veliko čast, da nas spremljate od vsepovsod, opažamo pa, da manjka nekaj večjih gorenjskih krajev, ki jih z novicami sicer pokrivamo: Bled, Radovljica in Tržič … Tu nas čaka torej še precej dela.

Zgoraj smo v odstotkih povedali, koliko bralcev naše spletne strani prihaja z ozemlja Slovenije. Je pa zanimivo, da so an drugem emstu ZDA, sicer z drastično nižjim odstotkom (5,56%), a vseeno … preko 13,000 obiskov je imel naš portal v prve pol leta z območja ZDA. Od tretjega do desetega mesta si nato sledijo Avstrija, Hrvaška, Nemčija, Bosna in Hercegovina, Švia, italija, Srbija ter Združeno Kraljestvo. Vsega skupaj ste nas bralci v prvih šestih mesecih obiskali kar iz – reci in piši – stoštirinajstih držav!!! … ob čemer nam pade dol čeljust. Resda so med omenjenimi tudi države, od koder je prišel en sam obisk (Afganistan, Aruba, Slonokoščena obala, Kamerun, Kuba, Estonija, Gabon, Kenija, Kajmanski otoki, Laos, Lihtenštajn, Namibija, Portoriko, Palestina, Paragvaj, Sirija, Togo, Uganda in Uzbekistan), tako bo nemara tudi na tem področju še precej za postoriti, če se želimo držati gesla iz naslova. Sicer pa – ko smo ravno že pri Japoncih – v prvi polovici leta je na našo stran kliknilo 18 ljudi, ki so bili v tistem trenutku na Japonskem. Seveda, ne gre za naše japonske, uzbekistanske, portorikanske … bralce, ampak menda za koga, ki se v določenem trenutku nahaja tam in je tudi sicer naš bralec. No, pa še nekaj drugih razlag je, seveda …

Podatkov, ki jih današnja internetna tehnologija ponuja, vam lahko naštejemo še precej, a bi bila večina za bralce nezanimivih in bolj služi nam. Morda bi omenili le še, da je 48,85% obiskovalcev naše spletne strani moškega spola, 51,15% pa ženskega, če ob strani pustimo neka druga dognanja 😉

Zelo, zelo zanimivi pa se nam zdijo naslednji podatki:

 • 33,50% naših bralcev je starih med 25 in 34 let
 • 27,50% je mladih med 18 in 24
 • 15,50% pa vas je starih med 35 in 44 let

Odstotek nato z višanjem starosti upada. Samo po sebi se zastavi vprašanje, kaj lahko našim vsebinam še dodamo, da bodo zanimive tudi ljudem v zrelih letih ter tistim v jeseni življenja, saj so dandanes menda že večinoma vsi vsaj osnovno računalniško opismeni.

Za konec omenimo le še najbolj brane članke v pri polovici leta. Nekaj vam jih sicer ne moremo več pokazati, saj se tičejo iskanja pogrešanih oseb, za katere nas policija po tistem, ko jih na kakršenkoli način najdejo, prosi, da jih umaknemo. Sicer pa so največ branja bili deležni naslednji članki (po vrsti, po številu obiskov):

Tako, zdaj veste, kaj smo v minulih mesecih počeli. Lahko bi vam antrosili še kopico podatkov, ampak … Ob koncu bi se vam, dragi zvesti bralci, radi le še zahvalili za sodelovanje. Hkrati vas tudi pozivamo, da morebitna vprašanja, pripombe, zanimivosti iz vašega kraja ipd … posredujete na elektronsko pošto, ki jo zgoraj lahko vidite prav v vsakem našem članku. Ne nazadnje pa jih lahko zapišete tudi v komentarje pod našimi članki na Facebooku, Twitterju, Instagramu, LinkedIn-u in še kje … pa smo spet naokrog: prosimo za vaše reakcije. Le-te nas motivirajo za naprej. Dodajamo le še vprašanja:

 • kaj je vam najbolj všeč na našem portalu?
 • kaj se vam je najbolj vtisnilo v spomin?
 • česa nam po vašem mnenju manjka?

Za odgovore se vnaprej lepo zahvaljujemo.

Aja, pa še to dodajamo – zgoraj v članku lahko opazite štiri reklame, na katere se da KLIK-niti. Gorenci na ta način reklamirajo svoje dejavnosti. Če tudi vas zanima kaj takega, sporočite na našo elektronsko pošto in hitro se bomo dogovorili …

(Visited 4 times, 1 visits today)

Morda ste zgrešili

2 min read
2 min read
4 min read