Delite:

Gorenjski policisti so v zadnjem tednu obravnavali več primerov drznih tatvin iz stanovanjskih objektov. Storilci so v vseh primerih s pogovorom o telekomunikacijah ali elektro storitvah lastnike uspeli zvabiti stran od vhoda v hiše ali stanovanja in jih potem okradli.

Zadnji tak zaznan primer se je pripetil v četrtek okoli poldneva v Radovljici. Storilec se je starejši oškodovanki predstavil kot delavec telekomunikacijskega podjetja in jo s pogovorom zvabil iz stanovanja. Prepričal jo je, da ji morajo v klet namestiti dodatno opremo proti udaru strele. Ko sta si oškodovanka in storilec ogledovala kletne prostore, v stanovanju ni bilo nikogar, to pa je drugi  storilec izkoristil, vstopil vanj ter odtujil denar in nakit. Oba storilca sta kraj potem zapustila, oškodovanka pa je šele kasneje ugotovila, da je bila žrtev tatvine.

Tudi na območju Medvod so se v teh dneh neznanci predstavljali kot delavci telekomunikacijskega ali elektro podjetja. Vsakič je bilo storilcev več, tudi po štirje, v vseh primerih so lastnike s pogovorom in prepričevanjem uspeli zvabiti stran od vhodov v hiše. Oškodovanci so bili starejši ljudje, ki so nasedli praznim besedam storilcev in so med ogledovanjem okolice hiše pustili odklenjena vhodna vrata. Drugi storilec je to izkoristil, vstopil v hišo in izvršil tatvino. Pri tovrstnih tatvinah pride največkrat do odtujitev zlatnine, denarja in drugih vrednejših predmetov.

Storilci drzne tatvine izvršujejo na zelo pretkan način, so zelo prepričljivi, oškodovance pa v pogovorih zavedejo do te mere, da povsem
pozabijo na varovanje svoje lastnine. Prepričajo jih, da si z njimi ogledajo okolico hiše in jih zvabijo stran od vhoda, tako da hiše ali prostorov nimajo več pod nadzorom. Oškodovanci običajno tudi pustijo odklenjena ali celo odprta vrata.

Pogovor med storilcem in žrtvijo gre običajno v smeri, da so prišleki serviserji, odkupujejo staro železo, da prihajajo iz elektro, komunalnega ali telekomunikacijskega podjetja in si ogledujejo teren, da bodo opravljali vgradnjo opreme, naprav, sanacijo odtokov, ipd. Storilci kraj največkrat zapustijo peš ali z vozilom, s katerim se pripeljejo do hiše. Največkrat preteče kar nekaj časa, preden oškodovanci ugotovijo, da so bili okradeni.

V preteklosti je policija obravnavala tudi primere, ko so goljufi pod pretvezo servisiranja ali prodaje občane prepričali, da so jih spustili v svoje  domove.  Tudi v takih primerih je lahko storilcev več. Medtem, ko se prvi ukvarja s »prodajo«, drugi storilci pregledajo ostale prostore in kradejo. Prišlo je tudi že do primerov,  ko so storilci žrtev prosili, če lahko prinese kako malenkost, dokument ipd., vmes pa pregledali prostor in izvršili tatvine.  Dogaja se tudi, da storilci vstopijo v hišo skozi odklenjena vrata in se potem, če jih kdo zaloti, izgovorijo, da nekoga iščejo in podobno.

Zato policisti znova opozarjajo:  vrata objektov vedno zaklepajte, tudi če ste doma!! Nepoznanih ljudi ne spuščajte v stanovanja in hiše. Ko se pri vas nenapovedano oglasi neznanec in vam nekaj ponuja, imejte svojo lastnino ves čas  pod  nadzorom.  Z  njim ne odhajajte nikamor. Naj vam pusti ponudbo in kontakt,  kar oboje  lahko preverite pri podjetju, v imenu katerega ponuja storitev ali izdelek. Med pogovorom bodite pozorni nanj in na okolico, sumljiva  ravnanja  pa  čim prej prijavite policiji na interventno številko 113.

Preventivni nasveti za varnost premoženja so dosegljivi tudi na spletnih straneh policije v rubriki “Svetujemo, ozaveščamo” oziroma “Varnost premnoženja”, ali na spletni povezavi

https://www.policija.si/svetujemo-ozavescamo/varnost-osebnega-premoenja

Vir informacije: mag. Bojan KOS, PU Kranj
Vir simbolične naslovne fotografije: KLIK

Delite:
Advertisements