web analytics
21. januarja, 2021

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

GLASBENIK NEŠTETIH REINKARNACIJ – rodil se je na današnji dan

Osmega januarja leta 1947 se je v Londonu v Angliji rodil David Robert Jones, pozneje v življenju glasbenik, ki ga je svet poznal pod imenom David Bowie.

Leta 1972 se je na odru v studiu znamenite britanske televizijske glasbene oddaje Top of the Pops pojavila presenetljiva, spolno dvoumna figura in osupnila svet. Pojava oranžnih našpičenih las, močno naličenega obraza in osupljivo ozkega pasu, je bila oblečena v raznobarven svilen kombinezon, kakršnega pred tem še nikoli nihče ni videl. Ko so se odvrteli uvodni takti hita Starman in se je pojava jela premikati po odru, je postalo jasno, da se je pop glasba za vedno spremenila.

V štirih desetletjih kariere, ki jo je imel po tistem nastopu, je David Bowie postal nesporni kralj sprememb in glasbenih reinkarnacij. Od androgenega vesoljca Ziggyja Stardusta do belega vojvode, ki so ga navdihovala trideseta leta prejšnjega stoletja, je Bowiejeva sposobnost spreminjanja značaja neprimerljiva s katerimkoli drugim glasbenikom/izvajalcem. Ga je pa tak stil metamorfoz od neslutenih višin umetniških dosežkov pripeljal hkrati tudi do duševnega kolapsa. Že v letu 1972 je priznal:

Včasih se sploh ne počutim, kot da bi bil človek … Sem le zbirka idej drugih ljudi.

Vir: KLIK

Bowie se je rodil v londonskem predelu Brixton 8. januarja 1947. Krstili so ga za Davida Roberta Jonesa. Šele v začetkih glasbene kariere je začel uporabljati priimek “Bowie” (delno v poklon izumitelju t.i. Bowiejevega noža in deloma zato, da ga ne bi zamenjevali z Davyjem Jonesom iz takrat popularne skupine The Monkees). Davidov oče John je bil promotor za otroško dobrodelno organizacijo Barnardo’s, mati Peggy pa nekdanja biljeterka iz kinematografov, ki je že iz predvojne zveze imela sina Terryja, devet let starejšega od Davida. Terry je imel Davida zelo rad, naravnost navdušen je bil nad svojim mlajšim bratom. David je kasneje pogosto pripovedoval, da mu je prav Terry privzgojil ljubezen do glasbe in mu dal marsikateri navdih.

Ko je bilo Davidu šest let, je njegov oče družino preselil v londonsko predmestje Bromley. Tu je mali David preživel v ničemer posebno otroštvo, če odmislimo zverinski pretep pri 14 letih s prijateljem na igrišču zaradi neke deklice, po katerem je ena od Davidovih zenic za vedno ostala razširjena in drugačne barve, kakor druga … kar je pozneje postalo eden od njegovih zaščitnih znakov. Pri petnajstih letih starosti je David leto kasneje zapustil srednjo tehnično šolo v Bromleyu (zdaj se imenuje Ravens Wood School), odločen, da bo zaslovel kot glasbenik.

Bodoči veliki zvezdnik je svoj prvi singel s skupino, imenovano The King Bees, izdal v starosti 17 let (leta 1964), vendar javnost pred letom 1969 ni prav dostikrat slišala za Bowieja. Ko je omenjenega leta doživel svoj prvi komercialni uspeh s ploščo Space Oddity, je spoznal tudi v Ameriki rojeno manekenko Angie Barnett in se z njo marca 1970 tudi poročil. Vse od samega začetka je par spolno eksperimentiral, pri čemer sta privolila v odprto zvezo in si privoščala ljubimce obeh spolov. Eden od tedanjih obiskovalcev njunega doma se je pozneje spomnil, da je bilo v hiši Angie in Davida ogromno seksa … “Že v Ameriki sem se družil z ljudmi iz glasbenega posla. Zdelo se mi je, da dobro vem, kako je videti rock’n’roll življenje, a sem ugotovil, da nisem imel pojma, dokler nisem prišel v Anglijo, je povedal …

Vir: KLIK

Bowiejev biograf Paul Trynka – avtor knjige Starman: David Bowie – pravi, da verjame, da so vsa ta spolna eksperimentiranja odnos obsodila na neuspeh že od samega začetka. “David se je s kako starleto zaprl v sobo in Angie je postala zelo ljubosumna,” pravi Trynka. “Potem pa je njeno vedenje postajalo vedno bolj ekstremno in agresivno, zato si je David iskal tolažbe pri drugih partnerjih. In tako se je nadaljevalo, znova in znova.

Trynka pa je v svoji knjigi tudi zapisal, da se je za Bowiejevo odprtostjo glede njegove biseksualnosti krila preprosto poslovna žilica. “Biseksualnost je bila dovolj pristna,” je zapisal, “vendar ne pozabimo, da se je Bowie že v rani mladosti spoznal z zakulisjem glasbenega posla v 60-ih, ko so bili mnogi najpomembnejši ljudje geji. Iskreno mu je bila všeč njihova ekstravaganca in inteligenca, vendar pa je imel v mislih tudi dejstvo, da ne more škodovati, če pri teh ljudeh zapusti vtis, da jim je na voljo.

Nato se je leta 1972 Bowie pojavil kot Ziggy Stardust, kar je njegov drugi biograf Peter Doggett je opisal kot “popolno rock’n’roll zvezdo … hkrati moškega in žensko, kralja in kraljico, tujca in človeka, transcendentalno in vzvišeno.”

Svetu se je bil Bowie v tistih časih potrdil kot nesporni kralj popa, vendar je pevec kasneje priznal, da so bili liki, ki jih je ustvaril, le način, s katerim je brzdal svoje demone:

Imel sem ogromne težave s samopodobo in zelo nizko samozavest … Vse v mojem življenju je tedaj potekalo z neznansko hitrostjo … Zares sem se počutil tako skrajno neprimernega za vse tisto. Mislil sem, da je delo edina stvar, ki ima resnično vrednost.

Vir: KLIK

Leta 1971 se je Angie in Davidu rodil sin Duncan Zowie Haywood Jones. Zowie Bowie je dandanes uspešni filmski režiser, ki deluje pod imenom Duncan Jones. Do sredine 70-ih je Bowie odkril kokain in ga začel uporabljati v velikih merah. Dejstvo, da je konec leta 1975 močno zasvojeni in nenormalno shujšani Bowie bolj ali manj konzumiral le papriko, mleko in kokain, je prešlo v žalostno in neslavno legendo rock glasbe.

V enem izmed intervjujev je Tony Visconti – Bowiejev producent, dolgoletni sodelavec in mož, zaslužen za produkcijo nekaterih od največjih pevčevih hitov – spregovoril o svojih spominih na tisto obdobje. “Samo enkrat sem bil resnično v skrbeh za njegovo zdravje. Ko smo v Philadelphii snemali album Young Americans, je res uporabljal ogromno kokaina. S tem je nekako vzdrževal svoje stanje, v katerem je samo snemal, pel, igral in si ni privoščil počitka. Vseeno sem ga občasno le spravil spat’. Težave pa so se začele, ko smo se premaknili v studio v New Yorku. Takrat je David preživel sedem dni buden. Po tistem ni bil videti preveč dobro. Dolgo sem se pogovarjal z njim … in ga prepričal, naj se naspi. Spal je 72 ur in je bil videti hudičevo bolje, ko se je spet pojavil.

Toda ravno na točki, kjer so se drugi zvezdniki pogosto popolnoma izgubili, se je zdelo, da se je Bowie znal odmakniti od svoje kokainske inkarnacije, tako kot se je na nekih točkah odrekel svojim prejšnjim personifikacijam. Prijatelju je tedaj rekel:

Zdaj sem s kokainom opravil. Nisem več rock zvezda polna kokaina. Ta karakter sem obesil v garderobo v hotelski sobi v LA in zaklenil vrata.

Bowie se je nato preselil v Berlin, kjer je ustvaril tri albume – Low, Heroes in Lodger – s katerimi je svetu dokazal, da se njegove kreativne moči niso zmanjšale niti za eno samo ped.

V 80. letih prejšnjega stoletja je Bowiejevo življenje postalo manj hedonistično in bolj donosno. Po ločitvi od Angie leta 1980 je leta 1983 izdal album z naslovom Let’s Dance, s katerim je s spremljajočo turnejo Serious Moonlight zaslužil okoli 8 milijonov funtov. Omenjeno desetletje pa je Bowieju prineslo tudi osebno tragedijo; januarja 1985 je njegov ljubljeni brat Terry (ki se je boril z manično depresijo in shizofrenijo) najprej splezal na pročelje psihiatrične bolnišnice, kasneje pa legel pred londonski hitri vlak. Na Terryjevem pogrebu je Bowie rekel:

Videl si več stvari, kot smo si jih ostali lahko predstavljali. Vsi ti trenutki bodo izgubljeni kot solze, ki jih je spral dež. Bog te blagoslovi.

Žalostni dogodek je Bowieja spodbudil, da se je v 90. letih umaknil iz središča pozornosti. To je sovpadlo z novo fazo v njegovem osebnem življenju, saj se je zaljubil v svojo (bodočo) drugo ženo, glamurozni supermodel Iman. Spoznal jo je na zmenku na slepo, ki ga je leta 1990 organiziral njegov prijatelj. V Somaliji rojeno manekenko se je zagledal v tistem trenutku, ko jo je prvič videl, je pripovedoval pozneje. Dve leti pozneje sta se poročila.

Vir: KLIK

Leta 2000 je Iman Davidu rodila hčer Alexandrio, ljubkovalno imenovano Lexi. Zakon Davida in Iman je veljal za eno redkih uspešnih trajnih partnerskih celebrity zvez. Par je leta 2012 praznoval 20. obletnico poroke, Iman pa je na Twitterju ob tisti priložnosti uporabila vrstico iz ene od Davidovih pesmi (The Wedding Song) in objavila: “Danes je dvajseta obletnica najine poroke. I believe in magic Angel for life (Verjamem v čarobnega angela za vse življenje, op.p.)” ter dodala ključnik #inloveforever.

Bowie se je k glasbi vrnil leta 2002, ko je promoviral svoj album Heathen. Nadaljeval je z albumom Reality leta 2003. V letu 2004 je imel težave s srcem, zato se je ponovno umaknil z glasbene scene, zaradi česar so oboževalci domnevali, da je prenehal s svojo glasbeno dejavnostjo. Po desetih letih od zadnje plošče, januarja 2013, pa je presenetljivo izdal nov singel Where Are We Now?, za katerega se domneva, da se dotika njegovih dni v Berlinu. Singel je napovedal Bowiejev 24. studijski album The Next Day, ki je izšel še istega leta.

Vir: KLIK

Osmega januarja 2016, na svoj devetinšestdeseti rojstni dan, je Bowie objavil album Blackstar. Novica o Bowiejevi smrti le tri dni kasneje, v ponedeljek, 11. januarja 2016, je šokirala svet. Bowie je umrl zaradi raka na jetrih. Tony Visconti je v poklonu svojemu prijatelju in dolgoletnemu sodelavcu na svojem Facebook zidu zapisal: “Vedno je delal, kar je želel. Stvari je hotel narediti po svoje in vedno jih je hotel opraviti na najboljši način. Njegova smrt se ni razlikovala od njegovega življenja – bila je umetniško delo. Svetu je David ob koncu namenil Blackstar, svoje poslovilno darilo. Vsaj eno leto sem vedel, da bo prišlo do tega, kar se je zgodilo. Nisem pa bil pripravljena na to. Bil je izjemen človek, poln ljubezni in življenja. Vedno bo z nami. Za zdaj pa nam ostane le še – da jokamo.

V kakšnem spominu pa je David Bowie ostal vam, dragi bralci?

Aja … če bi nam prispevali za kako kavo, da bo ta stran še naprej lahko ponujala zanimive vsebine, kar pogumno KLIK-nite na gumbek spodaj pod tole sliko:

Povzeto in prirejeno po: KLIK
Naslovna fotografija: KLIK

Advertisements