web analytics
23. januarja, 2021

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

Gasilc in reševalc skakal s’m pa ke po cel Gorensk

Dopone je biu kr nor učerej. Že zarana sej začew dogajat, pa zlepa ni pop’stiv, da so gasilc in reševalc skakal s’m pa ke po cel Gorensk. Popone je biu mirnejš, zato so pa zvečer / ponoč mel spet žur na Regijskmu centru za obveščane u Kranu. Toj tko, k učas mau godrnamo, da n’m na dajo nč za dewat. Evo, po se pa en dan razpištoljo in n’s zasujejo z nesrečam, da se n’m meša u rit, pa u glav … Ampak sej mi to rad; rad mamo, da se kej nardi, čeprov namaramo, daj kej tragičnga. Rad pa zato, da v’m, dragi bralci, mamo kej za ponudt. Ker suhoparn dnevn naštevane r’či, k’nm j’h pošilajo s posameznh občin, not se pa hvaljo kwa use so nardil, kuko je zdej lepo, pa kuko se brez nih neb daw žwet … ni lih fajn, ane?

Dvejst do sedm’h je bwa ura, xso že mogl u jutranjo intervencijo gasilci s Selce, Železnkow, Rudnga, Dražgoš, Davče in Zalga loga, sej sej že tko zgodej užgawa ena bajta u Lajšah. So se podvizal, so pogasil in … šli poj na tap’ru jutranji kofe …

Eto ti, mejhn čez sedm, zvoni telefon na Regijcu že u tadrugo. Je šu edn na Jesenicah in sej nataknu z avtam na robnik. Kašn robnik je to, da loh nanga nasedeš, navemo, ampak … na Jsenicah, pravjo domačin, se mrskej loh nardi, kr se drge neb mogwo, po druh stran se pa tut na da nardit stvari, xse povsod drge uhka … No, tle sej en nataknu tko na robnik, da so ga snet mogl gasilci in … kukr to strokovn pravjo … s tehničnmu posegam postavt nazaj na cesto. A sej poj še kej k’m natikow, pa niso posredval podatka.

Osm nula osm – ta treta reč. Telefonist na Regijcu je biu že kr mau narvozn, kgaj že pošten zvijaw po jutranjimu kofet, pa nkokr ni mogu tovora jt stres’t, sej je durh telefon zvoniw. No in u tmo primeru so mu sporočil, da u Mavčičah gori en osebn avto. Kwa paj hotu, revež napihnen, organizirov je gasilce s Krana in Mavčič, da so šli na lic mesta in popedenal zadevšno. Mejhn je nadzirow use skp in kje vidu, da se bo srečn končaw, sej že hotu pogn’t ke do skreta …

… na, sej pa en mulo u Domžalah zravn tržnce zaklenu u avto. In dežurcu na Regijcu ni preostal druzga, kukr da reš še to. In jasnda je. Ke je poslov domžalske gasilce, uni so pa pogruntal, da poznajo “tehničn postop’k” kuko u avto ulomt in bog’ga mulca ven dobit. In so ga. In tehničn postop’k in mulca. 

No pojpa menda le nastopu moment za nažga dežurca, da sej loh šu olajšat. Legenda prav, da je model tok cajta sedu na školk, da so ga sodelovci začel sprašv’t, če na Regijsk centr za obveščane pokličejo in mu pošlejo gasilce. Ne serte, jm je menda reku in sedu (pa srow) še naprej na školk od tega izdga Regijzga centra.

In kje bwa ura že čez dvanajsto, sej pa – hočeš nočeš – mogu staknt in it pogledat kwa bo naredu, ker je zvonu telefon. Na un stran mu je neznan glas sporoču, da je bliz vrha od Blegoša eno hribolasko totaln zviw. Slabost, kukr. Niso preverjal, aj od malce, alpa mrbit od kšne tekoče rcnije, ampak so gor napotil gorske reševalce z Loke. Jasnda, uni so jo najdl, popedenal, jo spravl do koče na Blegošu in jo prodal … pardon! … predal reševalcem od nujne medicinske z Loke.

Poj biu pa ceu popone gm’h. Zvečer, nekej čez osmo, sta se pa s čizdga mira zagoniwa dva u Kamnku lih tok, da so mel gasilci kej za dewat. In so mel. Mogl so se pelat ke, xsej nardiwa nesreča, pa po svoj’h standardn’h posotpkah zavarv’t krej nesreče, popucat škrpete s ceste, popucat svinarijo (tut od t’m) in … pravjo, da so nekej pomagal tut polcajam. Ni specificiran kwa, ampak mi mislmo, da j’m umora na Orient Expresu ni bwo treba razvozlavat …

Evo ti ga na, tut ta nočn dežurc na Regijcu je mu enkp dewa za začet’k šihta. Se še ni dobr nehow trest zarad une nesreče u Kamnku, kje telefon spet zvoniw zarad požara na Bledu. Na Želešk cest sej namreč naredu en ogn u kurilnc, ker sej užgaw na elektroinštalacijah. Blejsk gasilci, pa un z Ribnga in Rečice so to spedenal, ogn potouk’l, tisto kurilnco in kr je bwo ostalga predimlenga po-ornk preluftal, pa pelal evro-termovizijsko kamero na sprehod.

Dežurn je poj po tap’rumu večernmu kofetu loh šu … no, sej veste kam … nak’r je četrt čez deseto spet ratow ceu halo zarad požara na Kuplenku. Gor so se namreč u en bajt užgale saje u raufnku. Specyalna enota domač’h gasilcow, imenovana Kuplenški tjulni je šwa ke, enga pržgawa, dva spiwa in počakawa, da so tiste saje pogorele.

Ponoč je biu nato gm’h, mi bi pa zdejle eno šalco kave … 😉

———-

Ob 6.40 je zagorela stanovanjska hiša v naselju Lajše, občina Železniki. Požar so gasili gasilci
PGD Selca, Železniki, Rudno, Dražgoše, Davča in Zali log.

Ob 7.12 je na Spodnjem Plavžu na Jesenicah osebno vozilo nasedlo na robniku. Gasilci GARS
Jesenice so vozilo s tehničnim posegom postavili nazaj na cesto.

Ob 8.08 je zagorelo osebno vozilo v naselju Mavčiče, občina Kranj. Požar so pogasili gasilci
GARS Kranj in PGD Mavčiče.

Ob 9.29 so pri tržnici v Domžalah gasilci CZR Domžale s tehničnim posegom odprli vrata
osebnega vozila, v katerem je bil otrok.

Ob 12.11 je blizu vrha Blegoša, občina Gorenja Vas – Poljane, planinko obšla slabost. Gorski
Reševalci GRS Škofja Loka so jo oskrbeli in prepeljali do koče na Blegošu, kjer so jo predali
NMP Škofja Loka.

Ob 20.13 so na Ljubljanski cesti v Kamniku, gasilci PGD Kamnik, posredovali po nesreči dveh
vozil. Zavarovali so kraj nesreče, odstranili vozilo s cestišča, očistili cestišče in nudili pomoč
policiji.

Ob 20.43 je na Želeški cesti na Bledu, zagorelo v kurilnici kjer je prišlo do okvare na
elektroinštalaciji hranilnika sanitarne vode. Gasilci PGD Bled, Ribno in Rečica so požar
pogasili, prezračili prostore in prostor pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 22.15 so v Kupljeniku, občina Bled, v dimniku stanovanjske hiše gorele saje. Gasilci PGD
Kupljenik so počakali, da so saje pogorele.

Vir: Regijsk centr za obveščane Kran
Vir naslovne fotke: KLIK

Advertisements