web analytics
25. januarja, 2021

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

Ena nostalgična na dan – za hitro in učinkovito čiščenje

Današnji nostalgični prispevek se dotika čisto določenega proizvoda, ki ga poznajo vse gospodinje iz časov bivše države … in ni vrag, da ga ne bi v spominu našli tudi moški. Ampak pojdimo po vrsti, kot so hiše v Trsti, kakor je dejal – danes že malce pozabljen – ljudski rek …

Saponia d.d. je naziv tovarne kemične industrije iz Osijeka na Hrvaškem, kjer proizvajajo detergente in izdelke za osebno higieno ter industrijska in gospodinjska čistila. In prav eno tako ima glavno vlogo v današnjem nostalgičnem članku. Podjetje je bilo originalno ustanovljeno leta 1894, po mahinacijah in “prestrukturiranju” po razpadu nekdanje skupne države južnih Slovanov pa ga je leta 1998 prevzelo podjetje Mepas iz Širokega Brijega  Bosni in Hercegovini.

Leta 1894 je Samuel Reinitz v Osijeku ustanovil obrtno delavnico za proizvodnjo mila, ki se je leta 1922 združila s podjetjem Georga Schichta. Tako je obrtna delavnica povečala proizvodnjo in začela izdelovati nove izdelke.

Avtor logotipa Saponie je bil kasneje Antun Peić, osješki grafični oblikovalec in umetnik (* 4. november 1929; ✟ 2. december 2014).

Tovarne mil iz skupine Schicht so se leta 1930 združile z britanskim koncernom Lever Brothers, po drugi svetovni vojni pa je bila osiješka tovarna v skladu s tedanjo politiko podržavljena in je še naprej delovala pod nazivom “Prva tvornica sapuna Osijek”.

Leta 1952 je tovarna začela proizvajati tudi kozmetiko, naslednje leto pa so jo preimenovali v Saponia; ime, s katerim se tovarna diči še danes. Na območju bivše države je bila Saponia med prvimi, ki je izpeljala marketinške kampanje, v letu 1962 pa ustanovila tudi svoj lastni raziskovalni inštitut.

V šestdesetih letih prejšnjega stoletja je podjetje z Unileverjem sklenilo pogodbo o tehničnem sodelovanju, sredi sedemdesetih let prejšnjega stoletja pa so rekonstruirali obrat za proizvodnjo praškov, s čimer so letno proizvodno zmogljivost dvignili na 110.000 ton.

Leta 1981 je tedanje vodstvo na ločeni lokaciji v Nemetinu odprlo novo sodobno tovarno za proizvodnjo tekočih detergentov, toaletnih pripomočkov in kozmetike ter impresivno distribucijsko središče.

V obdobju razpada Jugoslavije in t.i. hrvaške domovinske vojne je Saponia utrpela veliko škodo na zgradbah in je ena največjih žrtev vojne. Družba je pozneje začela povojno proizvodnjo in prenovo tovarn, leta 1994 pa je postala delniška družba.

Podjetje Mepas iz Širokega Brijega, ki uvaža in distribuira hrvaške in tuje blagovne znamke v Bosno in Hercegovino, je leta 1998 prevzelo Saponio in začelo močan naložbeni in razvojni cikel.

V začetku 2000-ih je bil obrat za proizvodnjo praškovnih detergentov rekonstruiran, s čimer so posodobili proizvodno tehnologijo v skladu z najnovejšimi trendi. Na površini 13.000 kvadratnih metrov uporabnega skladiščnega prostora je bilo obnovljeno tudi skladišče končnih izdelkov v Nemetinu.

Saponia se poleg kemične industrije ukvarja tudi s proizvodnjo plastične embalaže (PET).

Saponia danes na trgu ponuja naslednjo paleto izdelkov:

Gospodinjski izdelki

  • pralni praški (Fax Helisim, Rubel, Bioactive, Nila, Ornel in Bis)
  • detergenti za pomivanje posode (Likvi, Tipso, Likvi Automat)
  • čistila (Vim, Arf, Perin WC)
  • sredstva za ustno higieno (zobna pasta in zobne ščetke Kalodont)
  • izdelki za nego telesa (Frutella, Lahore, Kaina, Brinell, DI Sunprotection)

Izdelki za porabo na široko

  • pralni praški (Fax Helizim Aquamarine Higienic, Rubel Color Fresh, Professional po faksu Helizim)
  • higienski izdelki za kuhinjo; to so sredstva za strojno pomivanje posode in kozarcev (Blistal tekočina, Blistal Final, Blistal Supreme, Blistal Supreme Plus, Blistal Neutral, Blistal Glass, Blistal Blic, Blistal Primar, Blistal Sol) ter sredstva za ročno pomivanje in čiščenje (Tipso Extra, Blistal DD, Bis C 5404, Bis O 2700, Bis S 0100 DIMAL, Blistal Fit, Bis Dimal Spray, Bis Niro, Bis Kombi 25, Bis K 8015, Bis Dezi-clean)
  • druga sredstva za čiščenje (Gord, Bis Univerzal, Bis Hygienic, Bis steklo, Bis stekleni antistatik, Podin Universal cvet, Podin Universal antibakterijski, Bis Podex, Podin A, Podin B, Podin Blic, Tepihel)
  • sredstva za čišenje sanitarij (Bis Ekobad, Bis Sanibad Fresh, Bis Duo Active, Bis Sanex, Bis Niro, Perin WC Strong, Bis WC Fresh)
  • toaletne potrebščine; to so tekoča mila ( Akval Toalet, Akval Tropic, parfumirani Akval Dezinid, Akval Dezinid brez parfuma, Akval Simplex, Bis Handysept) ter serija izdelkov namenjenih hotelom (hotelsko milo, šamponi za lase, kape za tuširanje, pripomočki za šivanje,vreče za umazano perilo, higienske vrečice, toaletni papir)

Po tako obširnem “uvodu”, bomo današnjemu glavnemu junaku članka žal namenili le nekaj besed, ki pa vam bodo – garantirano – priklicale v spomin neke druge čase. Gre za univerzalno čistilno sredstvo imenovano Vim. Pri tem vam spomin skušamo obuditi na enega prvih čistilnih sredstev na teh prostorih, predhodnik sodobnih čistilnih sredstev.

Sprva ga je bilo moč kupiti v majhni rumeni kartonski škatli, kasneje pa v kultni valjasto-pločevinasti embalaži. Ime proizvoda se je tako močno zasidralo v kolektivno zavest gospodinj (in v pomoč po domovih vpreženih otrok), da sploh ne preseneča, da mnogi še dandanes vsakemu prašku in čistilno-polirnemu sredstvu rečejo preprosto – VIM. 🙂

Pa vi? Se ga spominjate? Tudi vi sorodnim čistilnim sredstvom še danes rečete preprosto – VIM? Ste ga uporabljali? Za kaj vse je bil primeren?

Advertisements