web analytics
25. februarja, 2021

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

Ena nostalgična na dan – BRION ali Dahlia crna mačka

Marsikateri starejši bralec – pa tudi bralka – spletne strani Gorenjska Online se bo spomnil današnjega glavnega junaka nostalgičnega članka. Tokrat je govora o izdelku s preprostim imenom BRION, s katerim je jugoslovansko tržišče oskrbovalo v Zemunu v Srbiji bazirano podjetje DAHLIA.

Brion pasta za britje. Mehča brado, čisti kožo in omogoča enostavno britje.

Le-to sicer obstaja že od leta 1924, v času druge – večina bi ji rekla Titove – Jugoslavije pa je bila znana predvsem po svojem Losionu posle brijanja. Izbira med Pitralonom, Brionom in … še nekaj manjšimi, hitro ugaslimi znamkami v tistih časih ni bila prav velika, pa so moški v brivni dobi večinoma uporabljali enega od omenjenih izdelkov. Linija je sicer obsegala tudi ostale izdelke potrebne za nego moškega, pa tudi izdelke t.i. ženske kozmetike.

Ena od – v tistih časih nastalih – legend pravi, da so brivci Josipa Broza Tita uporabljali BRION losjon in pasto za britje, Jovanka Broz pa je uporabljala takratne kultne kreme, ki jih je proizvajala tudi Dahlia.

BRION na Brionih

Mnogi verjamejo, da je to razlog za mednarodni uspeh izdelka in tovarne, saj je vse skupaj našlo pot na marsikatero tuje tržišče … predvsem seveda v države, ki so bile skupaj z Jugoslavijo del gibanja t.i. neuvrščenih.

Podjetje in izdelek obstajata tudi še dandanes. Vodilni v podjetju zatrjujejo, da v obdobju 66 let obstoja znamka BRION ostaja zvesta sami sebi s poslanstvom ohranjanja kulture klasičnega britja.

Hitra absorpcija – mat učinek – obstojen vonj – to je BRION

Dandanes je BRION sicer prepoznan kot kultna “jugoslovanska” znamka, katere značilnosti presegajo stopnje, trende in generacije. Voden z zmanjšano estetiko in jasno funkcijo, nudi občutek stabilnosti in preprostosti.

Skozi svojo bogato zgodovino so jo uporabljali prebivalci vseh celin, vojska, delavci težke industrije, študentje, umetniki in predsedniki.

Prenašala se je od očeta do sina in za mnoge prebivalce na ozemlju nekdanje države – pa i šire –  je neločljivo povezana s spominom na očete, dedke …

BRION linija

Druga legenda pravi, da se je losjon BRION uporabljal tudi kot maža po ugrizih žuželk, za zdravljenje ureznin in celo za nižanje temperature.

So tudi na vas uporabili BRION v alternativne namene? 🙂

Tradicionalni recept z bogatim učinkom pene in hlajenja kože bo navlažil vaš obraz, kamor koli vas bo vodila pot

V nekem obdobju je obvezna vojaška služba trajala najmanj eno leto, z minimalnimi obdobji odsotnosti.

Med vojaškim služenjem so morali vojaki spoštovati stroga pravila, vključno s strogo prepovedjo uživanja in vnašanja alkohola v vojašnico.

Glede na to, da je losjon BRION bogat z alkoholom, legenda pravi, da so ga vojaki uporabljali kot nadomestek alkoholnih pijač, saj jim ga je bilo dovoljeno uporabljati kot losjon po britju.

Vojni rok – BRION namesto šnopca

Skratka – kakor so takrat rekli: BRION – Vredno ga je nositi tako na obrazih, kot tudi v srcih moških. Kar pa se tiče same kvalitete – bil je nekako tak, kot glavna junakinja včerajšnjega članka (Stoenka) – če ni bilo drugega, si z njim čuda delal … pa četudi so krožile šale, da ima vonj po crni mački … crknjeni mački, je kdo tu in tam škodoželjno dodal … 😉

(Visited 5 times, 1 visits today)