web analytics
15. januarja, 2021

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

En fajn ajmoht … brez foušaritnosti

Prvi recepti kuharskega mojstra Zdravka na naši spletni strani so bili sprejeti naravnost odlično. Pravzaprav, če smo čisto iskreni – nad vsemi pričakovanji. S svojimi jedmi je Zdravko dodobra začinil naš Kotiček za razvajanje brbončic, to pa je bil tudi naš namen.

Na enem izmed spletnih socialnih omrežij se je sicer – v kopici pohval tako mojstra samega, kakor njegovih jedi – pojavilo nekaj pritlehnih komentarjev osebe z lažnim profilom. Zoprno je odstranjevati komentarje, saj ima menda čisto vsak – četudi ga mati narava morda ni ravno bogato obdarila v prostoru med ušesi – od nas pravico do svojega mnenja.Booking.com

Ampak nadležnega vsiljivca, ki je v komentarjih našega Zdravka osebno blatil, žalil in napadal, s komentarji pa se je tudi ponavljal, smo pač odstranili. Dopuščamo možnost, da komu kaka Zdravkova jed ni / ne bo všeč, saj imamo ljudje različne okuse. Anonimnih osebnih žalitev na teh straneh in z njimi povezanih socialnih omrežjih pa pač ne bomo dopuščali.

Bodi dovolj besed o nekaterih lastnostih (pritlehnost, privoščljivost, žlehtnoba, foušaritnost) ljudi v teh krajih … ko pa se lahko posvetimo – užitkom. Za enega je danes poskrbel mojster Zdravko:

Da je naš Zdravko res mojster, se strinja tudi cvet slovenske lepote

Ajmoht

Ajmoht je eno tako fajn gorenjsko poimenovanje jedi, ki jo menda poznamo vsi. Očitno izraz izhaja iz nemščine, sicer pa jo je stari, dobri Valentin Vodnik – ker jo je želel iztrgati iz “objema” nemščine – poimenoval brodet.

Pravilni slovenski izraz bi bil sicer piščančja obara, ampak naš mojster Zdravko nam je za ponedeljek pripravil pač … ajmoht 😉

***

***

Za pripravo potrebujemo:

  • maščobo
  • 500 g piščančjega mesa (lahko poljubno, kar imate radi; bedra, prsa)
  • 1 večja čebula
  • 2 korenja
  • 2 rumena korenja
  • 2 rezini gomolja zelene
  • 1 dcl belega vina
  • 1 strok česna
  • začimbe: majaron, lovor, peteršilj

Postopek priprave:

Na maščobi pražimo čebulo toliko časa, da lepo porumeni. Dodamo piščančje meso in po dodatnih petih minutah praženja še na kocke narezan krompir. Vse skupaj zalijemo z 1 dcl belega suhega vina.

Ko vino izhlapi dodamo gomoljno zelenjavo, ki jo v skladu z željami narežemo bodisi na konce, ali pa na kolobarje. Vse skupaj zalijemo s približno 0,8 litra vode.

Ko ajmoht zavre, ga kuhamo še približno pol ure. Jed lahko obogatimo tudi s knedeljčki.

Pa dober tek.

Vir informacij in fotografij: Zdravko Krnjajić
Advertisements

Morda ste zgrešili

2 min read
2 min read
3 min read