web analytics
15. maja, 2021

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

EDDIE VAN HALEN – kitarsko božanstvo in njegova zgodba

Šestega oktobra zvečer po srednjeevropskem času je umrl Eddie Van Halen, nizozemsko-ameriški glasbenik, avtor glasbe, tekstopisec, producent in izumitelj. Bil je večinski avtor glasbe, tekstov in glavni kitarist ameriške rock skupine Van Halen, ki jo je leta 1972 ustanovil skupaj z bratom, bobnarjem Alexom Van Halenom, basistom Markom Stoneom in pevcem Davidom Leejem Rothom. Bil je znan po tem, da je populariziral t.i. tapping tehniko igranja solo kitare. Leta 2012 je bil v anketi bralcev revije Guitar World izbran za številko ena med “100 največjimi kitaristi vseh časov”.

Edward Lodewijk (Eddie) van Halen se je kot drugi sin Jana van Halena in Eugenije van Halen (rojene van Beers) rodil 26. januarja 1955 v Amsterdamu na Nizozemskem. Eddie-jev oče Jan je bil nizozemski klarinetist, saksofonist in pianist, Eugenia pa je bila Indo-evrazijka iz Rangkasbitunga na otoku Java v nizozemski Vzhodni Indiji (danes Indonezija). Družina se je sčasoma iz Amsterdama preselila v Nijmegen.

Leta 1962 se je družina Van Halen preselila z Nizozemske v ZDA in se naselila v Pasadeni v Kaliforniji. Eddie in njegov starejši brat Alex sta bila naturalizirana kot ameriška državljana. Brata sta se začela učiti igranja klavirja že pri šestih letih na Nizozemskem. V Kaliforniji sta z učenjem nadaljevala in se k učnim uram redno vozila vse od Pasadene do San Pedra k starejšemu učitelju klavirja Stasysu Kalvaitisu.

Eddie je v enem izmed kasnejših intervjujev povedal, da nikoli ni znal brati notnih zapisov; namesto tega se je učil s pomočjo gledanja in poslušanja. Kljub temu je med letoma 1964 in 1967 na vsakoletnem klavirskem tekmovanju na Long Beach City Collegeu osvajal prva mesta. Sodniki so komentirali, da so njegove interpretacije klasičnih del  Mozarta in Bacha zelo zanimive in izvirne. Eddie pa si je mislil: “O čem pa govorite? Jaz sem mislil, da igram pravilno!

V nekem drugem intervjuju nekoč je povedal, da se mu igranje klavirja ni zdelo ne zahtevno, ne zanimivo. Njegov brat Alex je medtem že začel igrati kitaro, Eddie pa je kmalu zatem zase kupil bobnarski komplet. Nekega dne je ob učenju igranja instrumentov Alex sedel za bobne in izvedel solo z bobni ob pesmi “Wipe Out” skupine The Surfaris. Eddieju je bilo videno in slišano tako všeč, da je brata nagovoril, da sta dokončno zamenjala instrumente; od tistega dne naprej se je začel učiti igrati električno kitaro. Po njegovih besedah ​​je kot najstnik pogosto vadil, ko se je doma sprehajal z nase privezano kitaro ali ure in ure s kitaro v roki sedel za zaklenjenimi vrati v svoji sobi.

Eddie med skladbo “Jump” na zadnjem koncertu skupine 13. avgusta 2015 v dvorani Nikon Jones Beach Theater v Wantaghu, New York.

Skupaj z bratom Alexom in še tremi drugimi fanti sta ustanovila svojo prvo skupino in jo poimenovala The Broken Combs (Polomljeni Glavniki). Skupina je na osnovni šoli Hamilton v Pasadeni nastopala v odmorih za kosilo, Eddie je takrat obiskoval četrti razred. Kasneje je povedal, da je takrat prvič začutil željo, da bi postal profesionalni glasbenik.

O skladbi “I’m So Glad” superskupine Cream z albuma Goodbye je povedal, da ga je osupnila. Trdil je, da se je po tistem skoraj vseh solo pasaž Erica Claptona iz obdobja skupine Cream naučil “od note to note”. “Vedno sem govoril, da je name najbolj vplival Eric Clapton,” je dejal, “v stilu igranja pa sem bil bolj pravzaprav podoben Jimmyu Page-u; za razliko od Claptonove genialnosti sva bila midva z Jimmyem bolj nepremišljena in spontana.

V govoru na dogodku v Smithsonian’s National Museum of American History leta 2015 je Eddie razpravljal o svojem življenju in ameriških sanjah, rekoč: “Moja družina je v Ameriko prišla s približno 50 dolarji in klavirjem, jezika pa nismo govorili. Pa poglejte zdaj, kje smo. Če to ni uresničitev ameriškega sna, potem ne vem, kaj bi to lahko bilo.

Eddie in njegov brat Alex sta prvo skupino ustanovila leta 1972. Dve leti kasneje sta ji nadela ime “Van Halen”, nekako v tistem času pa so fantje že postali najbolj vroča skupina na lokalni klubski sceni v Los Angelesu; pogosto so jih najemali v znanih klubih, kot je Whisky a Go Go. Leta 1977 je založba Warner Records skupini Van Halen ponudila snemalno pogodbo. Ostalo pa je, kakor se reče – zgodovina.

Po izidu je prvi album skupine Van Halen dosegel 19. mesto na Billboardovi lestvici in postal eden komercialno najuspešnejših prvencev v rock glasbi. Kritiki in publika so album cenili kot izvrsten heavy metal in hard rock izdelek. V zgodnjih osemdesetih letih prejšnjega stoletja je bila skupina Van Halen že ena najuspešnejših rock atrakcij tistega časa. Album z naslovom “1984” je leto dni po izidu postal petkrat platinasti. Največja uspešnica s te plošče je bila singlica z naslovom Jump; postala je prvi in ​​hkrati tudi edini ameriški Nr1 hit skupine, prinesla pa jim je tudi nominacijo za grammyja.

Grammya je sicer skupina nato prejela leta 1992 za najboljšo hard rock stvaritev z vokali za album For Unlawful Carnal Knowledge. Skupina se je leta 2019 kotirala na 20. mesto lestvice najbolje prodajanih izvajalcev RIAA s 56 milijoni prodanih albumov v ZDA in več kot 80 milijoni prodanih plošč drugje po vsem svetu. Poleg tega so Van Halen zabeležili kar 13 uspešnic številka ena na vrhu Billboardove lestvice Mainstream Rock. Televizijska glasbena postaja VH1 je skupino rangirala na sedmo mesto na seznamu 100 najboljših hard rock izvajalcev vseh časov, leta 2007 pa so jih sprejeli v Rock and Roll Hall of Fame. Eddieju je bilo podeljeno tudi priznanje za njegove stvaritve s kitaro v skupini.

Eddie je v dolgoletni karieri sodeloval pri več projektih zunaj svoje matične zasedbe. Poskušal se je s samostojnimi projekti, v partnerstvu z bratom pa sta pisala glasbo za filme (kot so The Wild Life, Twister in pornografske filme). Sodeloval je tudi v projektih z basistom skupine Kiss Gene Simmonsom, pa z Nicolette Larson, Michaelom Jacksonom, Brianom Mayem, Sammyem Hagarjem, Black Sabbath, Rogerjem Watersom, kitaristom skupine Toto Stevom Lukatherjem in LL Cool J-em. Eddie se je pojavil tudi v glasbenem spotu za pesem “LA Is My Lady” Franka Sinatre ter epizodi humoristične serije Two and a Half Men.

Eddie je bil tudi izumitelj treh patentov, povezanih s kitarami: zložljivega nosilca za podporo kitare v ravnem položaju, nastavka za nastavitev napetosti in ornamentiranega dizajna za t.i. glavo kitare (vrh).

Leta 1980 je Eddie na koncertu skupine Van Halen v Shreveportu v Louisiani spoznal igralko Valerie Bertinelli. Leto kasneje sta se poročila v Kaliforniji in dobila sina Wolfganga, ki je v zadnjih letih tudi igral bas v skupini. Leta 2005 je Bertinellijeva po štirih letih ločenega življenja v Los Angelesu vložila zahtevo za ločitev, ki je bila dokončana leta 2007.

Naslednje leto je Eddie za roko zaprosil Janie Liszewski, igralko in kaskaderko, ki je bila takrat publicistka skupine Van Halen. Par se je poročil leta 2009 na Eddiejevem posestvu Studio City, na poroki pa sta bila prisotna tudi sin Wolfgang in nekdanja žena Valerie.

Eddie Van Halen se je boril z alkoholizmom in odvisnostjo od drog. Kaditi in piti je začel pri 12 letih, nekoč pa je izjavil, da za kakršnokoli delovanje potrebuje alkohol. V program rehabilitacije je vstopil leta 2007, kasneje pa je v enem izmed intervjujev zatrdil, da je bil trezen vse od leta 2008 naprej.

Zaradi leta trajajočih težav povezanih s poškodbami ob akrobatskih scenskih nastopih in nesrečah je moral Eddie leta 1999 na operacijo, v kateri so mu zamenjali kolka, saj je kronična avaskularna nekroza, ki so mu jo diagnosticirali leta 1995, postala nevzdržna. Raka na jeziku je začel zdraviti leta 2000. S tem povezana operacija mu je odvzela približno tretjino jezika. Leta 2002 je razglasil, da je raka premagal. Za raka na jeziku je krivil navado držanja kitarskih trzalic v ustih.

Leta 2015 je izjavil: “Uporabljal sem medeninaste in bakrene trzalice, ki sem jih vedno držal v ustih točno na mestu, kjer sem dobil raka na jeziku. Saj je res, veliko sem kadil in jemal veliko drog in kdo ve česa še, ampak … moja pljuča so popolnoma čista in zdrava. Vse to je samo moja teorija, vendar zdravniki pravijo, da je kaj takega čisto mogoče.

Leta 2012 so Eddieja Van Halena morali sprejeti na nujno operacijo zaradi hudega napada divertikulitisa. Čas okrevanja, potreben zaradi operacije, je privedel do preložitve datumov turneje skupine Van Halen na Japonskem. Po pet let trajajočem boju z rakom na grlu je bil Eddie leta 2019 vnovič hospitaliziran.

Bolezen mu je v starosti 65 let dokončno vzela življenje 6. oktobra 2020.

Eddie – upamo, da boš na oni strani mavrice našel tisti mir, ki si ga tako pogosto iskal. Kar se tiče tvojih novih sostanovalcev, pa jim le čim večkrat pokaži, kaj je to prvinski rock. Počivaj v miru.

Vir informacij: KLIK

(Visited 11 times, 1 visits today)

Morda ste zgrešili

2 min read
2 min read
4 min read