web analytics
30. junija, 2022

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

Droge, bolezen in požar

Nadaljujemo s pogledi v glasbeno zgodovino/dogajanja povezana z današnjim dnem v svetu popularne glasbe. V tokratnem članku bodo v glavnih vlogah Phil Lynott, Mark Hollis ter Johnny Cash, priložnostno omembno pa bo doživelo še nekaj drugih znamenitih glasbenikov – recimo Barry Gibb in Gary Moore …

Upamo, da bomo s prispevkom koga popeljali v neke – zdaj že daljne – lepše čase.

———-

Na današnji dan – leta 1986 – je zaradi srčnega popuščanja in pljučnice umrl irski pevec, tekstopisec in basist Phil Lynott iz skupine Thin Lizzy. Pred smrtjo je bil osem dni v komi zaradi prevelikega odmerka zaužitih drog.

Grafit na Dessin papirju 30×42, original
https://corvus-art.si
info@corvus-art.si

S skupino Thin Lizzy je imel leta 1973 veliko uspešnico ‘Whiskey in the Jar’ (njihovo različico tradicionalne irske pesmi), veliki hiti pa so bile recimo tudi pesmi ‘The Boys Are Back in Town’, ‘Jailbreak’ in ‘Waiting for an Alibi’.

Lynott je kot glavni vokalist vodil več zasedb, vključno s Skid Row, v kateri je že igral tudi Gary Moore.

Leta 2005 so na ulici Harry Street v Dublinu na Irskem odkrili bronasti kip Phila Lynotta v naravni velikosti.

Tole je skupna uspešnica obeh omenjenih pokojnih glasbenikov iz leta 1985:

———-

Prav tako četrtega januarja – leta 1955 – se je v Tottenhamu, London, Anglija, rodil Mark David Hollis, angleški glasbenik in kantavtor.

V 80. in 90. letih prejšnjega stoletja je Mark doživel komercialni uspeh ter priznanja kritikov kot soustanovitelj, pevec in glavni tekstopisec skupine Talk Talk. Skupina je po komercialnem preboju v začetku osemdesetih pod vodstvom Hollisa svoje ustvarjanje usmerila v precej eksperimentalne vode, vendar je tudi po tem zasuku ohranila zvesto občinstvo ter tudi uspehe na lestvicah. 

Kot že rečeno, je Mark Hollis s pirjateljema Leejem Harrisem in paulom Webbom leta 1981 ustanovil skupino Talk Talk. Fantje so zajahali tedanji angleški val nove romantike (Duran Duran, Spandau Ballet) in ga sprva kombinirali s synth-popom (Visage, Ultravox, Human League, OMD). Kasneje je zvok skupine pod Hollisovim vodstvom postajal vse bolj pustolovski. Za svoj tretji album The Color of Spring (1986) so Talk Talk prevzeli art pop zvok, ki si je pridobil naklonjenost tako kritikov kot tudi poslušalcev in postal njihov najbolj prodajan izdelek. Zadnja dva albuma skupine, Spirit of Eden (1988) in Laughing Stock (1991), sta bila radikalna odstopanja od njihovega zgodnjega dela, saj sta prevzela vplive jazza, folk, klasične in eksperimentalne glasbe. Čeprav sta bila v tistem času omenjena albuma popoln komercialni flop, pa sta v retrospektivi obveljala za zgodnja mejnika post-rock glasbe.

Potem ko so Talk Talk leta 1991 razpadli, se je Hollis leta 1998 vrnil k glasbi z istoimenskim solo albumom, na katerem je nadaljeval smer zvoka, ki jo je začrtal že v skupini Talk Talk, vendar v bolj minimalističnem, ne toliko produiciranem, akustičnem slogu.

Po izdaji svojega edinega solo albuma se je Mark večinoma upokojil iz sveta glasbene industrije.

Po kratki bolezni je umrl 25. februarja 2019 v starosti 64 let. Posthumno so Hollisa kot vir inspiracij med drugimi označili Duran Duran, Depeche Mode, The The, Charlotte Church, Flea, Roland Orzabal, Peter Gabriel, Orchestral Maneuvers in the Dark, Marc Almond, Elijah Wood, Broken Social Scene in mnogi drugi.

Tole je prvi singel z albuma skupine Talk Talk The Colour of Spring iz leta 1985:

———-

Pa še zadnji današnji dogodek, ki ga lahko povežemo s četrtim januarjem: četrtega januarja 2006 je hišo, v kateri je 35 let živel Johnny Cash, kupil pevec skupine Bee Gees – Barry Gibb.

Rustikalno hišo blizu Nashvilla v Tennesseeju so na trgu ponujali od junija 2005 z izklicno ceno 2,9 milijona dolarjev.

Barry Gibb je ob nakupu dejal, da namerava hišo, v kateri je bival – leta 2003 preminuli – country zvezdnik, renovirati. Tako naj počastil spomin na Casha.

Žal je bilo Gibbovo lastništvo hiše kratkotrajno. Aprila 2007 je hiša med postopkom obnove zaradi vnetljivega pršila za tesnila, ki je povzročilo požar, pogorela do tal.

Tole je Casheva uspešnica iz leta 1981:

———-
Veseli bomo, če boste naš trud ovrednotili.
Vzelo vam bo le trenutek. Hvala.OPOMBA: donirate lahko tudi, če imate čitalec kod:

 

Advertisements