web analytics
25. februarja, 2021

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

Driča. Zdrsuje. Pouzi. Klizi, jbg. Na cestah in u društvu …

Driča. Čez dan je še l’po, sončn, pa če maš srečo, pa kero/kerga za pod roko za zagrabt (da ostal’h delov telesa sploh na omenamo), se loh dejansk u kratk’h rokav’h pošpanciraš. Je pa november. Čim sonce sklizne za tap’ru hrib, se pojav megla, od nekod se pr’uleče mr’z in poj kukr ena črna zoprna pošast (ne, zdejle pa nismo čist n’č političn …) driča čez pokrajino. In k tko driča ves pozn popoune, zgodn in pozn večer, pa še ponoč – takat, kje polcijska ura (zdej pa smo mau političn) – je poj zutrej use tak, da se po-ornk … driča.

U zdričnenmu stilu sej učerej dan tut začew. Lih komej mau čez pol sedmo zutrej je kazow cagar, kje že edn (apa ena, sej veste, da n’m tega nasmejo povedat) zdričnva s ceste u Martulku. Toj t’m spod pod tisto tašpičasto goro. Hsreč tega avta s ceste ni zdričnwo tko visok, dab se na uno špico kej natikow. U poročilu dejansk sam piše, daj avto zdričnu s ceste. Jasn, zato kje biu na cest led. Sej šofer tko nkol n’č ni kriv, cestna služba pa še m’n, k itak ni za prčakvat poledenelh cest sred novembra, alpa snega decembra, ane? No po so pa not najdl enga poškodvanga (alpa poškodvano, matr n’m gre to na jetra, k nawemo kwa pa kuko, pa gdo; a v’m tut?). Tisto osebo nedoločenga spola so popedenal jesenišk reševalc, gasilci so pa zavarval krej nesreče, odklopl batarijo, pa popivnal tist, kar je avto nascal po cest. Če so se pr tem tut dričal, ni zabeležen …

 

Dričow sej pa u pol osm’h zutrej edn dol z Jezerzga. Ista pela. Cesta poledenela, nben ni računow na to, ura zgodna, vidlivost slaba, brzina razmeram neprimerna (no pa sej, k te na ledu odnese, brzina praktičn na igra vloge, Rade Šerbedžija pa tut ne …) … na evo, sej pa model zdričnu u udbojno ograjo. Avto sej koj po tem spuntow in ni votu več nkamr, tko da so mogl u mrzumu jutru ke gor rint kransk gasilci. Kwa oni dewajo, tko veste – zavarjejo krej nesreče, odklopjo batarijo, pa poštupajo, čej kej za poštupat … no, pa prvo pomoč nudjo, dokler se na prgunca prva pomoč … eee … nujna medicinska pomoč. Sam tlele zgleda ni bwo nč dost od dga – sam dričane, pa avtov punt. Mah, še avtombili se prej spuntajo, kukr topoumna čreda …

Mejhn pred pol dvanajsto je pa u gmajn bliz Studenčic enmu zdričnwo, kje tm nekej golcvow. In k golcvarju zdrične, zna bit precej barvn film tm naokol, ne glede na to, kok ledu se po okolic svet. Sum’mo, daj bwo tut u tmo primeru podobn scen s kšnnga Tarantinotovga filma, edin daj najbrž namest Đeksonovga L. Samota tlele naokol madafaka madafakr upiw tale revež, kmuj zdričnwo. Ke so se podvizal gorsk reševalci z Lublane, reveža za prvo silo zaflikal in ga spravl z gmajne v’n, pa do rešilca. T’m so mu še dodatn pomagal uni, xso prov od tega foha, popa zdrikal z nim u kliničnga. Korone to rundo namo omenal. Na q*rtz, lihkr smo jo. U glavnm, golcvarju želemo use najbolš!

Dobre četrt čez sedmo zvečer je bwa akcija na Polansk cest. Sklepamo, da u Gorenji vas, ker u poorčilu piše samo da u občin Gorenja vas – Poljane, nč pa u kermu kraju. No, verjetn ni bwo u Lendav, ker ke verjetn neb drl prostovoln gasilc z Gorenje vasi, pa tardeč reševalci z Loke. Alpa tut, pr n’s se n’kol na ve. U glavnm, omenene dve vojske sta na omenen ulc prenašale poškodvano osebo. A je do poškodb pršwo zarad dričana, pa ni jasn. Je pa jasn, da v teh dneh nasplošn driča. Zdrsuje. Pouzi. Klizi, jbg. Na cestah in u društvu …

No pojpa nazadne še u Ulc Puharjovga Janeza u Kran enmu zdričnwo u kopalnc in sej tok razbu (loh je bwa pa tut ona, sej veste, nasmejo nam povedat, da namo izkoriščal občutliv’h podatkov iz đi-di-pi-ar scene …), da so ga mogl rešvat gasilci. Dobr, oni so sam ulomil, sej veste, s tehničnmu posegam, rešval so ga pa u resnic medicinci. No, to b’l ugibamo u resnic, zato kje u poročilu omenen sam to, da so gasilci ulomil, reševalci pa ustopl u tist stanvane. Obema junakoma tazadn’h dveh vesti (pa seveda tut un’m prej) želemo, da neb končal na unmu spisku, na kermu zdej itak konča vsak, kma kukrkol opravka z medicinci, grafičn ga pa predstavla tole:

Aja, mimgrede v’s mormo pa še mau ukur*at, dragi bralci, čeprow v’s mamo pa tut neskončn rad; učerej smo objavl devet člankov (D-E-V-E-T) in zane porabil še konkretno več ur. Popa izpade, da nekater’h tut povohal niste, pa v’s čist resn uprašamo – a raz’n kronike nima smisla, da še kej objavlamo? A veste, enkp zanimivh informaij je, pa tut tak’h, xso koristne. Da naute poj dons zmerjal, če se ke zahaklate na cest, če v’m bo kdo še naprej možgane praw in podobn … vi pa niste prebral, čeprov ste mel na razpolago. Ker … cajta tkole zabijat pa res nima smisla. Sej vemo, d animate ceu dan cajta zdet pa merkat gdaj bomo mi na Gorenska Onlajn kej objavl, ampak … če KLIK-nete semle, pa mejhn poskrolate, boste pa tut najdl enkp en’h zanimivosti, ane?

Še enkrat ponižn pa resn uprašamo, pa prosmo za odgovore u komentarje: a raz’n kronike nima smisla, da se z drug’m rčmi trudmo?

Ob 6.39 je na regionalni cesti v naselju Gozd Martuljek, občina Kranjska Gora, zaradi
poledenelega vozišča osebno vozilo zapeljalo iz cestišča. Poškodovano osebo so oskrbeli
reševalci NMP Jesenice. Gasilci GARS Jesenice so prometno in požarno zavarovali kraj
nesreče, odklopili akumulator in z vpojnim sredstvom očistili razlite motorne tekočine na
vozišču.

Ob 7.32 je na Spodnjem Jezerskem, občina Jezersko, voznik osebnega vozila zaradi
poledenelega vozišča izgubil oblast nad vozilom. Z vozilom je trčil v odbojno ograjo in obstal na
vozišču. Gasilci GARS Kranj so požarno in naletno zavarovali kraj nesreče in na vozilu odklopili
akumulator.

Ob 11.26 se je pri naselju Studenčice, občina Medvode, pri delu v gozdu poškodoval občan.
Posredovali so reševalci GRS Ljubljana, ki so poškodovani osebi nudili prvo pomoč ter jo iz
gozda prenesli do reševalnega vozila. Reševalci NMP UKC Ljubljana so poškodovanega
občana dokončno oskrbeli ter ga prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 19.17 so na Poljanski cesti, občina Gorenja vas – Poljane, gasilci PGD Gorenja vas, nudili
pomoč reševalcem NMP Škofja Loka pri prenosu poškodovane osebe.

Ob 20.20 je v stanovanju na ulici Janeza Puharja v Kranju oseba onemogla in padla v kopalnici.
Gasilci GARS Kranj so s tehničnim posegom omogočili reševalcem NMP Kranj vstop v prostor.

Vir: Regijsk centr za obveščanje Kran
Vir naslovne fotke: KLIK

(Visited 1 times, 1 visits today)