web analytics
27 novembra, 2020

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

DRAMA V KRANJU – poglejte, kaj se dogaja pod taktirko župana Rakovca

Ob odprtju prenovljenega hipermarketa Mercator Kranj Primskovo sta predsednik Mercatorjeve uprave Tomislav Čizmić in župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec simbolično zasadila prvi dve drevesi drevoreda, ki ga bodo ob Cesti Staneta Žagarja dokončno zasadili oktobra letos. To je le ena od številnih načrtovanih zasaditev na območju Mestne občine Kranj (MOK).

Danes sta kranjski župan in predsednik uprave Mercatorja zasadila dve od skupno 18 lipovcev, ki jih bodo jeseni kot drevored zasadili ob mestni vpadnici pri krožnem križišču Primskovo. Število 18 ni bilo izbrano po naključju. Toliko let je namreč Mercator že na Primskovem in v čast obletnici je podprl nakup in zasaditev 13 dreves, medtem ko bodo ostalih pet zasadili na stroške MOK.

Po strokovni oceni usposobljenega arborista bodo lipovci s koničasto krošnjo, ki bodo zrasli največ do 12 metrov, najbolj primerni za to območje, saj se bo s tem ohranila preglednost na cestišču, poleg tega zaradi koreninskega sistema ne potrebujejo veliko prostora in se bodo najverjetneje uspešno zarasli tudi na ozkem pasu trave med parkirišči pred trgovskim centrom in kolesarsko potjo.

Župan MOK Matjaž Rakovec je ob tem povedal:

Te družbeno odgovorne poteze Mercatorja, da ob mestni vpadnici zasadi drevored, smo v Mestni občini Kranj zelo veseli in se zahvaljujemo, da se je ob svoji polnoletnosti obstoja v Kranju odločil za donacijo in nasad dreves. Vsako dodatno drevo pomeni več zelenja, boljši zrak, več sence, skratka bolj prijetno in kakovostno bivanje. Novi drevored sovpada s še drugimi ozelenitvami, ki jih načrtujemo v naši občini. S tem vzpostavljamo vse bolj zeleno okolje, kar je skladno tudi z novimi smernicami Evrope.

Lani so v MOK posadili 77 dreves, letos, v spomladanskem času, pa 46 dreves. A najugodnejši čas za sajenje šele prihaja, saj se drevesa praviloma sadijo v jesenskem času. Sicer pa so za veliko ozelenitve poskrbeli pri Podružnični šoli Center, ki ravno danes uradno odpira svoja vrata. Na Osnovni šoli Staneta Žagarja že potekajo dela za ozelenitev strehe, medtem ko je streha bodočega Centra za trajnostno mobilnost že zelena.

Naslednja zelena streha bo po načrtih garažna hiša na Zlatem polju v okviru projekta Severna vrata. Prav tako na Zlatem polju je predvidenih več zasaditev in zelenih površin ob parkirišču P+R ob koncu leta 2021 oziroma najpozneje v sredini leta 2022. Do takrat naj bi bil urejen že tudi novi mestni park, Park Janeza Bleiweisa. Tudi drugod po mestu in okolici se v prihodnje v sodelovanju s stroko načrtuje več (drevorednih) zasaditev.

Ob tem smo iz zanesljivih virov izvedeli, da župan – tudi, če to morebiti kdaj več ne bo – nikakor ne bo dopustil, da se kdo dotika … ali pa celo uničuje … t.i. Rakovčev drevored …

Vir: Mendi KOKOT, MO Kranj

Advertisements

Morda ste zgrešili

5 min read
1 min read
3 min read
6 min read