web analytics
23. oktobra, 2021

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

V rubriki Iz svetovne glasbene zakladnice se največkrat posvečamo dogodkom, povezanim z izvajalci, ki so blesteli v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Tokrat delamo izjemo, saj je glavna junakinja današnjega članka s svojim delovanjem pustila zelo močan pečat dogajanjem na svetovni glasbeni sceni … devetdesetih let.

Dolores Mary Eileen O’Riordan je bila irska glasbenica, pevka in tekstopiska. Najbolj znana je bila kot pevka in tekstopiska sprva alternativne rock skupine The Cranberries. Prav gotovo lahko zapišemo, da je imela O’Riordan v devetdesetih letih enega najbolj prepoznavnih glasov na svetovni glasbeni sceni. Znana je bila po svojem mehkem sopranu, ki mu je vgradila elemente pravcatega jodlanja in močnem limeriškem-irskem naglasu. V tistih časih je za skupino Cranberries napisala nekaj hitov, ki bi se menda lahko znašli med najpomembnejšimi pesmimi … če že ne v zgodovini glasbe, pa vsaj v rock zapuščini devetdesetih let.

Dolores O’Riordan se je 6. septembra 1971 rodila v katoliški delavski družini v Limericku na Irskem. Kot solistka je prvič svoj glas občinstvu dejansko predstavila v svojem cerkvenem pevskem zboru. Leta 1990 je zapustila srednjo šolo in se pridružila skupini The Cranberries. S svojim edinstvenim glasom in brezkompromisno umetnostjo je hitro dosegla svetovno slavo. S skupino The Cranberries je izdala sedem studijskih albumov, od katerih so se štirje zavihteli na vrhove lestvic po vsem svetu. Njen vpliv in avtorska dela so prišli do izraza predvsem na albumih Everybody Else Is Doing It, So Why Can’t We? (1993), No Need to Argue (1994), To the Faithful Departed (1996), Bury the Hatchet (1999) in Wake Up and Smell the Coffee (2001). Po turneji je nato leta 2003 sledil večletni premor.

Dolores je svoj prvi samostojni album z naslovom Are You Listening? izdala maja 2007, avgusta 2009 mu je sledil No Baggage. Istega leta je svoje moči ponovno združila s skupino The Cranberries, s katerimi je leta 2012 izdala album Roses in odšla na svetovno turnejo. V RTÉ -jevem The Voice of Ireland je v sezoni 2013–14 nastopila kot sodnica. Aprila 2014 se je nato pridružila snemanjem novega materiala tria D.A.R.K. Skozi vse življenje je morala premagovati osebne izzive, se boriti z depresijo in pritiskom lastnega uspeha, nazadnje so ji leta 2015. diagnosticirali bipolarno motnjo. S skupino Something Else je leta 2017 izdala svoj zadnji album.

Dolores O’Riordan je po zastrupitvi z alkoholom tragično umrla 15. januarja 2018. 14. januarja je iz New Yorka, kjer je živela, pripotovala v London, kjer se je nastanila v hotelu Hilton. Ob dveh ponoči 15. januarja se je po telefonu še pogovarjala z mamo.  Kasneje tistega jutra so jo v kopalnici hotelske sobe našli neodzivno in jo ob 9:16 uri razglasili za mrtvo. Vzrok smrti ni bil objavljen do zaključka preiskave. Na Westminster Coroner Court so le-to predstavili 6. septembra istega leta na dan, ko bi Dolores praznovala svoj 47. rojstni dan.  Preiskava je pokazala, da je Dolores O’Riordan umrla zaradi naključne utopitve v kadi po zastrupitvi z alkoholom. V njeni hotelski sobi so našli pet praznih miniaturnih steklenic žganih pijač ter steklenico šampanjca, pa tudi nekaj zdravil, za katere je O’Riordanova sicer imela recepte. Toksikološki testi so pokazali, da je njeno telo vsebovalo le “terapevtske” količine omenjenih zdravil, vendar pa je bilo v njenem telesu v času smrti 330 mg alkohola na 100 ml krvi (3,30 g/L). 

Dva dni po njeni smrti je časopis Santa Monica Observer razširil lažno zgodbo, v kateri so trdili, da je Dolores umrla zaradi prevelikega odmerka fentanila. Kasneje so pri časopisu spremenili prvotno poročanje in zapisali, da vzrok smrti še ni bil uradno objavljen.

Naslednje leto je skupina The Cranberries z zadnjimi posnetki, na katerih je pela Dolores O’Riordan, izdala album In the End (2019), ki je bil nominiran za grammyja, nato pa razpadla. Skupina je z Dolores v glavni vlogi v času svojega delovanja prodala več kot 40 milijonov albumov po vsem svetu; po njeni smrti se ta številka giblje okrog 50 milijonov albumov. Pri tem ni všteta prodaja njenih solo albumov. V ZDA je Ameriško združenje snemalne industrije (RIAA) skupini podelilo štirinajst certifikatov za platinasto (milijon prodanih izvodov) prodajo albumov, v Kanadi so jih prejeli deset. V Veliki Britaniji so prejeli pet takih certifikatov. Dolores so počastili z nagrado Ivor Novello International Achievement Award, v mesecih po njeni smrti pa je bila na Billboardovi lestvici Alternative Songs razglašena za “najboljšo umetnico vseh časov”.

Kako se je spominjate pa vi?

———-

Gorenjske Online ne preživimo z oglasi. Veseli bomo, če boste naš trud ovrednotili.
Vzelo vam bo le trenutek. Hvala.


Vir naslovne fotogafije: KLIK

Advertisements