web analytics
23. aprila, 2021

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

Dnevi Škofjeloškega pasijona in dogodki v počastitev 300. obletnice Škofjeloškega pasijona

Do sredine aprila si v Sokolskem domu Škofja Loka lahko ogledate razstavi o Škofjeloškem pasijonu in dokumentarni film Arheologija pasijonske knjige. Do 25. aprila pa si lahko ogledate razstavo na Mestnem trgu, video iz uprizoritev Škofjeloškega pasijona v letu 2015 in tudi zakulisje uprizoritev v Oknu Loške hiše in tudi postne jaslice v Galeriji C’ngrobsk turn ter v Nunski cerkvi.

25. marca so v Slovenskem Etnografskem muzeju odprli manjšo razstavo 300 let Škofjeloškega pasijona s katero obeležujejo tristoletnico Škofjeloškega pasijona, spokorniške procesije, ki prikazuje Kristusovo trpljenje in motive iz Stare in Nove zaveze. Škofjeloški pasijon bil  leta 2008 vpisan v Register nesnovne kulturne dediščine Slovenije, leta 2016 kot prvi element iz Slovenije vpisan na Unescov Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva. Razstavo si lahko ogledate do 18. aprila 2021.

Še vedno si na spletnih mestih organizatorjev in Škofjeloškega pasijona lahko ogledate vse vsebine, ki smo vam jih ponudili v marcu.

Vabimo vas k branju Pasijonskih doneskov, ki so posvečeni trem stoletjem Škofjeloškega pasijona. Svojo številko si lahko zagotovite preko spletne trgovine muzejskega društva, na blagajni Loškega muzeja Škofja Loka in v prostorih TIC Škofja Loka na Mestnem trgu 42.

V aprilu bo izšla še dvojna številka mednarodnega zbornika Pasijonski almanah, ki prinaša znanstvene, strokovne in poljudne pasijonske vsebine iz tujega in domačega prostora. Spletno predstavitev si boste lahko ogledali 15. aprila na Facebook profilu Škofjeloškega pasijona in www.pasijon.si

30. marca si na Facebook profilu in spletni strani Pasijonskega vetra lahko ogledate Pasijonski večer v Selcih z naslovom Selški pasijon – od mladosti do starosti. Družine iz Župnije Selca se bodo združile ob branju Križevega pota.

Prenosni merilec utripa in kisika v krvi, dostava iz EU v nekaj dneh
€ 8,67 – 9,38  € 24,77 – 26,80
-65%

Na Veliki petek, 2. aprila, vas z Župnijo Škofja Loka, ob uri Jezusove smrti, vabimo k premišljevanju Jezusovega trpljenja in cene našega odrešenja. Križev pot »Skupaj na pot«, ki bo potekal po ulicah in trgih starega mestnega jedra si boste ob 15. uri lahko ogledali na Facebook profilu in spletni strani ŠP.

V začetku aprila bo Občina Škofja Loka ob 300. obletnici Škofjeloškega pasijona sprejela statuo mednarodnega Združenja evropskih pasijonskih mest Europassion.

Združenje Europassion je bilo ustanovljeno leta 1993. Trenutno združuje krog 90 pasijonskih mest iz 16 evropskih držav. Pod geslom »Ista vera, isti ideal« omogoča povezovanje evropskih pasijoncev, izmenjavo njihov izkušenj in spoznanj ter z uprizarjanjem pasijonov širi Kristusovo sporočilo trpljenja, vstajenja, usmiljenja in ljubezni. Leta 2008 se je Združenju pridružila Občina Škofja Loka s Škofjeloškim pasijonom.

Združenje Europassion vsako leto pripravi letno skupščino, katere gostitelj je eno od pasijonskih mest članic. V okviru srečanja se udeleženci seznanijo z dejavnostmi v preteklem letu ter pogovorijo o načrtih, ogledajo si zanimivosti kraja gostitelja, sledi ogled pasijona ter slovesna maša, v okviru katere naslednji gostitelj prevzame leseno skulpturo – abstraktno podobo Jezusa Kristusa, ki simbolično obdaja oziroma združuje evropske države. Skulptura potem vse leto domuje v mestu / kraju, gostitelju letnega kongresa, ob zaključku pa jo predajo v roke organizatorjem naslednjega kongresa. In tako se romanje Europassionskega Kristusa iz kraja v kraj nadaljuje.

Gorenjska Online lahko podprete z gesto dobre volje. Vzelo vam bo le trenutek. Hvala.Letošnji letni kongres Europassiona, ki bi moral biti v Škofji Loki je bil zaradi pandemije odpovedan. Predsedstvo Europassiona se je odločilo, da Škofji Loki kljub temu, za nekaj časa simbolično – tudi zaradi 300. obletnice Škofjeloškega pasijona, za nekaj časa preda statuo Europassion.

Druga polovica meseca aprila bo posvečena 300. obletnici Škofjeloškega pasijona in kapucinu patru Romualdu Štandreškemu. V starem mestnem jedru načrtujemo enega od najpomembnejših dogodkov – odkritje spominskega obeležja v počastitev 300. obletnice ŠP.

V okviru tradicionalnega Romualdovega dneva, ki ga že nekaj let pripravljamo v Kapucinskem samostanu Škofja Loka, bo letos v Kapucinski knjižnici okrogla miza z naslovom Govorna podoba znamenitega rokopisa patra Romualda. O jeziku in govoru Škofjeloškega pasijona bodo spregovorili režiser Borut Gartner, priznani strokovnjak za govor in poznavalcem ŠP Jože Faganel, lektorici, ki sodelujeta pri uprizoritvah ŠP Bernarda Lenaršič in Kristina Strnad ter dramski igralec Pavle Ravnohrib. Okroglo mizo, ki si jo boste lahko ogledali 22. aprila ob 19. uri na Facebook profilu in spletni strani Škofjeloškega pasijona, organizira režiser Škofjeloškega pasijona 2021/22 Borut Gartner, povezoval pa jo bo Gašper Murn.

Pred petimi leti je bil Škofjeloški pasijon vpisan na Unescov Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva. Ob zaključku pomladanskih pasijonskih aktivnosti – konec aprila – vas vabimo še k ogledu kratkega predstavitvenega video spota štirih Slovenskih enot, ki so del Unescove nesnovne dediščine. Video je v lanskem letu pripravil Nacionalni odbor za nesnovno kulturno dediščino, ki deluje pod okriljem Slovenske nacionalne komisije za UNESCO (SNKU). Snemanje predstavitvenega videa pa je potekalo v sodelovanju s produkcijsko hišo Karata film.

Vir: Jernej TAVČAR, Občina Škofja Loka
Vir naslovne fotografije: KLIK

(Visited 12 times, 1 visits today)