web analytics
17. januarja, 2021

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

Divjačinska “kranjska klobasa”

Četrtek je dan za mojstra Matička in njegove divjačinske pojedine v naši rubriki Kotiček za razvajanje brbončic. Večkrat smo vam že predstavili gostilno našega mojstra Matička in tudi tokrat si boste spodaj lahko prebrali več o njej. Malo manj pa smo se posvečali dejstvu, da ima mojster Matjaž Erzar med svojimi uspehi tudi knjigo, ki je bila natisnjena v nakladi – pazite! – 25,000 izvodov! V letu 2005 jo je sicer izdala Lovska zveza Slovenije, v njej pa je okrog 300 različnih receptov, ampak … avtorju teh strani so današnje razmere na slovenskem knjižnem trgu dokaj dobro poznane. Večina knjig se prodaja (in tiska) v nakladah nekaj sto izvodov, naš Matiček pa kar … 25,000!!! Knjigo sicer še vedno lahko dobite pri mojstru samem v gostilni …

Skratka – recepte nam podaja človek, ki ve, kako se stvarem streže …

Wikipedia pravi, da:

Kranjska klobasa izhaja iz kulturne dediščine kolin in se v pisnih virih omenja že v drugi polovici 19. stoletja, njeno ime pa pomeni: mesna klobasa s Kranjskega.

Izdelovati se sme po Pravilniku o Kranjski klobasi z zaščiteno geografsko označbo.

Kranjska klobasa mora vsebovati vsaj 75 – 80 % svinjskega mesa I in II. kategorije in največ 20 – 25 % trde slanine brez kože. Dovoljeni dodatki so do 5 % vode, nitritna sol, česen in poper. Druge sestavine niso dovoljene. Meso mora biti razrezano na koščke 10 do 13 mm, slanina pa 8 do 10 mm. Nadev se polni v tanka prašičja čreva premera 32 do 36 mm. Oblikujejo se v pare dolžine 12 do 16 cm (teža para je 180 do 220 g). Pari se zašpilijo z leseno špilo. Klobasa se vroče dimi z bukovimi drvmi in toplotno obdela na središčni temperaturi do 70 °C.

21. februarja 2013 je bil sprejet odlok o razglasitvi tradicionalnega izdelovanja kranjskih klobas za živo mojstrovino državnega pomena.

V mesnicah se izdeluje in trgovinah prodaja veliko klobas, podobnih kranjski, ki pa ne bi smele nositi tega imena. Prava kranjska klobasa je že od 6. januarja 2015 navedena v registru zaščitenih geografskih označb (ZGO) Evropske unije, ime »kranjska kobasica« pa lahko na Hrvaškem za njihov izdelek te vrste uporabljajo še do leta 2030.

Vir: wikipedia, prosta enciklopedija

 

Tako boste, dragi bralci, lažje razumeli zakaj smo v naslovu uporabili narekovaje. Naš divjačinski mojster Matiček nam je za danes namreč pripravil prav posebno jed, ki ji pravi:

Divjačinska “kranjska klobasa”

 

Za pripravo potrebujemo:

 • 5 kg jelen ali divji pujs, lahko tudi gams (muflon srnjad..); uporabimo pleče, lahko vrat, ali lep kos reber
 • 3 kg svinjsko pleče
 • 2 kg svinjska rebra
 • 4 kg trda slanina
 • 320 g morska sol
 • poper
 • česen sesekljan v litru vina
 • 2 dcl tropinjevca
 • kumina – lahko rožmarin
 • 350 g medu!
 • naravno barvilo, konzervans in “pospeševalec” okusa

Ne pretirano očiščeno meso (nič narobe, če je zraven kaka žilica ali maščoba – bolj je to pomembno za salame) narežemo ter začinimo z vsemi naštetim začimbami.  Tretjino slanine narežemo na majhne kocke, vse skupaj na grobo zmeljemo, dobro premešamo in nadevamo v svinjska čreva.

Na maksimalno 15°C zadevo nato prekajujemo eno noč.

Mojster Matiček pravi, da nato vse skupaj pusti še en dodaten dan, da se “umiri”, nato pa klobase vakuumira in v vakuumu kuha TIK POD VRELIŠČEM – priporoča 10 minut in nato vse skupaj pusti še deset minut v pokriti posodi.

Narezane “Kranjske klobase” izdatno pokapa z medom (boljše, kot z gorčico) in naribanim hrenom!

In ob koncu doda:

Dobr, da te sezuje ajga😂

 

Nam seveda žil’ca ni dala miru in smo debelo zrli v količine, ki jih je zapisal mojster Matiček. Za koliko ljudi bi pa to bilo, smo ga vprašali. 

Za 75 klobas, nam odgovori. No, minus dve. Ena zame in ena zate, haha, se nasmeji. Komisija mora probati, če so zadeve dobre, mar ne? Včeraj sem jih ravno vzel iz dima, tako da … povabi svoje bralce, še doda mojster Matiček. 

—–

Za konec pa je seveda spet prav, da nekaj več povemo tudi o gostilni Pri Matičku, kjer ima svoj “štab” mojster Matjaž Erzar. Predstavitveni tekst prihaja z njihove spletne strani. Gre pa takole:

Nahajamo se v Kranju natančneje na Primskovem, v neposredni bližini novega nakupovalnega centra Mercator. Gostilna leži v prijetnem in mirnem okolju, kamor vas vabimo, da v miru doživite gurmansko doživetje ob okusno pripravljenih jedeh iz divjačine, jedeh iz krušne peči, slovenskih jedeh.

Gostilna je razdeljena na štiri prostore; med njimi je največja restavracija, v kateri je prostora za 50 gostov, posebej loćeno imamo lovsko sobo v kateri lahko pogostimo do 22 oseb-primerna je za razna praznovanja, družabne dogodke, za zaključene družbe ali slow-food kosilo ali večerjo katero vam še posebej priporočamo, vhodni del je bolj namenjen tistim, ki si zaželijo kavico ali pa samo poklepetati ob kozarčku dobrega vina, v poletnih mesecih pa vas vabimo na pokrito teraso, kjer je prostora za 80 gostov.

Urejen imamo tudi velik parkirni prostor.

VLJUDNO VABLJENI!


Gostilna p’r Matičku je odprta od ponedeljka do petka med 11. in 23. uro, ob sobotah pa med 12. in 23. uro. 
Ob nedeljah in praznikih je odprta po dogovoru.

Med delovnim časom jih lahko prikličete na telefonsko številko (04) 234 33 60 ali pa jim pišete na e-mail: prmaticku@gmail.com

Kar pogumno – veseli vas bodo. Pa ne pozabite povedati, da ste zanje izvedeli ob prebiranju slastnega recepta na naši spletni strani! 😉

Recept in fotografije je prispeval Matjaž Erzar, Gostilna p’r Matičku.
Naslovna fotografija: KLIK

Advertisements