web analytics
23. oktobra, 2021

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

Desetletja trajajoči boj Johnnya C.

Petnajstega septembra 2003 so na pokopališču družine Cash v Hendersonvilleu v Tennesseeju – poleg njegove žene June Carter Cash – k večnemu počitku položili znamenitega country pevca Johnnya Casha. Med žalujočimi na zasebni slovesnosti so bili med drugimi tudi glasbeniki Hank Williams Jr., Dwight Yoakam, Kid Rock, Emmylou Harris in Sheryl Crow.

“Zasebne” dve in pol ure trajajoče žalne slovesnosti v prvi baptistični cerkvi v Hendersonvilleu, približno 15 milj severno od Nashvillea, se je sicer udeležilo več kot 1.000 ljudi. V isti cerkvi se je Johnny le štiri mesece pred tem poslovil od svoje dolgoletne ljubezni – žene June Carter Cash.

Za Casha je preprosto treba zapisati, da je bil eden najpomembnejših, najbolj vplivnih ter cenjenih umetnikov v zgodovini glasbe. Njegovi monumentalni zaporniški albumi v živo, pa izjemne zbirke posnetkov, ki so bile pravzaprav komentarji o stanju ameriškega duha, očarljive serije gospel songov, pa zbirke njegovih izjemnih zmag volje in modrosti, ki jih je posnel v zadnjih letih življenja – vse to je močno vplivalo na popularno kulturo; vpliv njegovega dela pa se nadaljuje tudi po pevčevi smrti.

Johnny se je kot J. R. Cash – kot četrti izmed sedmih otrok – 26. februarja 1932 rodil revnima najemnikoma zemlje, ki sta v zameno za plačilo najemnine morala lastniku dajati del svojega pridelka. Mama Carrie je ob rojstvu novorojencu želela dati ime John, oče Ray pa ga je želel poimenovati po sebi – Ray, zato je bil v rojstno knjigo vpisan kot J. R. Rodil se je v obdobju t.i. velike depresije, težko življenje pa mu je vlilo spoštovanje do družine, zemlje, Boga in resnice, kakor se je večkrat izrazil sam. Vse to je zaznamovalo njegovo neverjetno življenje in pol stoletja kariere. Po uspešnem služenju v ameriških letalskih silah in manj uspešnih prizadevanjih kot delavec v avtomobilski tovarni in prodajalec blaga od vrat do vrat, se je Johnny leta 1955 prebil na glasbeno sceno v Memphisu, ko je izdal ploščo pri založbi Sun Records. Prav tam, v “rojstnem mestu rock and rolla”, je svetu predstavil svoj edinstven glas in mu prepričljivo interpretiral večne klasike, kot so I Walk the Line, Big River in Folsom Prison Blues. Tekom več desetletij trajajoče glasbene kariere je bil znan tudi kot The Man in Black.

Tako, kot številna najbolj nadarjena imena v glasbeni industriji – o enem izmed takih smo pisali včeraj (KLIK) – se je tudi Johnny Cash boril s hudimi težavami z zasvojenostjo. Johnny ni bil samo alkoholik, ampak je zlorabljal tudi amfetamine in bil odvisen od barbituratov. Pevci so v tistih časih običajno uporabljali sulfat amfetamina, v uličnem jeziku imenovan tudi speed, pod vplivom katerega so se lažje spopadli z zgoščenimi urniki potovanj in pogostimi povabili k nastopom na glasbenih prizoriščih in promocijskih dogodkih.

Ko je leta 1956 uspešnica I Walk the Line dosegla prvo mesto na country lestvicah, Johnny Cash ni užival le enega izmed vrhuncev svoje glasbene kariere, ki se je v naslednjih desetetjih vrtela med dramatičnimi vzponi in padci, pač pa zaradi odvisnosti od drog tudi v vrhuncu zasvojenosti, ki je njegovo življenje in kariero praktično večkrat skorajda popolnoma sesula.

Vir fotografije: KLIK

Morda ste kdaj zasledili tudi že zgodbo o tem, da je Cash čez mejo z Mehiko poskušal pretihotapiti več kot šeststo tablet amfetamina in skoraj petsto tablet pomirjeval. Zaradi svojih odvisnosti se je zapletel v kar precej težav s pravosodjem. Nekoč je neuspešno poskušal podkupiti policista, da bi ga rešil iz težav, ker so ga ujeli s torbo, v kateri je imel veliko količino tablet. Casha je policist zaprl za celo noč, pevec pa je moral poslušati predavanja o zapravljanju talenta in o tem, kako uničuje svoje življenje in življenja tistih okoli sebe.

V filmu Walk The Line iz leta 2005, je bil Johnny Cash prikazan kot odvisnik od drog in alkohola. Dobro je bilo prikazano, kako napete odnose je imel z nekaterimi drugimi izvajalci, videti pa je bilo tudi, kako so njegove odvisnosti pokvarile odnose s prvo in drugo ženo ter otroki. Film je prikazal tudi, kako so odvisnosti ogrozile Cashovo kariero – vendar pa film ni prikazal niti polovice resnice …

Tudi njegovi lastni prijatelji so Johnnya označevali za nepredvidljivega in se šalili o njegovem nestalnem vedenju, čeprav sta bila to pravzaprav simptoma resnih težav z zasvojenostjo. Cash je zaradi odvisnosti recimo povzročil kar nekaj prometnih nesreč. Pogosto je bil muhast, zmeden in je nasploh težko delal.

Hkrati pa je pevec znal biti sočuten, ustvarjalen in skromen. Njegovi otroci se ga spominjajo kot zelo odvisnega od drog, a hkrati ljubečega očeta. To ne pomeni, da njegova odvisnost ni negativno vplivala na njegove otroke. Cashov sin John se je recimo nekoč  prijavil na zdravljenje v isto rehabilitacijsko ustanovo, v kateri je pevec bival le malo pred tem. Po smrti staršev, je John Carter Cash izdal knjigo, v kateri je pisal o odvisnosti svojih staršev ter otroštvu s takima človekoma.

Johnny Cash je desetletja dolgo obiskoval ustanove za zdravljenje odvisnosti. Že njegova prva žena Vivian, s katero je imel štiri hčere, je kot razlog za zahtevo po ločitvi navedla njegovo zlorabo drog in alkohola ter zasvojenost. Poleg tega je hkrati imel tudi afero tudi z June Carter, s katero se je kasneje poročil. Njun odnos, ki je velik del pripovedi v filmu Walk the Line, je bil zaznamovan s številnimi vzponi in padci ter naj bi navdihnil znamenito Cashovo pesem The Ring of Fire:

Love is a burnin’ thing,
And it makes a fiery ring
Bound by wild desire
I fell into a ring of fire.
I fell into a burnin’ ring of fire
I went down, down, down
And the flames went higher,
And it burns, burns, burns,
The ring of fire, the ring of fire.

Morda se je Johnny s pomočjo te burning desire (goreče želje) nekajkrat vseeno za krajši čas uspel očistiti. Pa vendar je na rehabilitacije znova in znova hodil leta dolgo.

V sedemdesetih letih prejšnjega stoletja se je nekaj časa resno skušal odvaditi drog. Včasih je bil čist tudi več let zapored. V eni izmed takih epizod je zdržal brez drog celih sedem let. To je bilo obdobje, ki ga je zaznamovalo rojstvo njegovega edinega sina Johna, ki je bil hkrati tudi edini skupni otrok z z ženo June. 

Vir fotografije: KLIK

Po tem sedemletnem obdobju je Johnny spet padel v začarani krog odvisnosti od drog in alkohola. Cikel padanja v odvisnosti in bega iz nje se je nadaljeval več let. Najbrž Johnnyu ni pomagalo niti dejstvo, da je bila Cashova druga žena June tudi sama kompulzivna uporabnica drog, ki jih je pravzaprav mnogokrat nabavljala sama. Po besedah njunega sina sta starša v 35 let dolgem burnem razmerju le redko bila povsem čista, vendar pa sta se hkrati tudi brezpogojno ljubila.

Njuna ljubezen je trajala vse življenje. Nikoli nista zares obupala in sta drug drugega sprejemala brezpogojno, z vsemi plusi in minusi,

je za Reuters leta 2007 povedal mlajši Cash.

Johnny Cash je v letih pred smrtjo nato menda končno premagal svoje odvisnosti. Pred smrtjo je povedal, da je bil za njegovo okrevanje odločilen dober odnos z “višjo silo”. Ljudje, ki so ga poznali, so povedali, da je pogosto rad govoril:

Lahko se odkupite čisto za vse svoje grehe. Le voljo je potrebno pokazati. 

Ob koncu bralcem podarjamo pa le še pretresljivo Cashevo verzijo pesmi skupine Nine Inch Nails, ki jo je posnel ob koncu življenja in govori prav o odvisnosti od droge:

I hurt myself today
To see if I still feel
I focus on the pain
The only thing that’s real
The needle tears a hole
The old familiar sting
Try to kill it all away
But I remember everything

———-
Gorenjske Online ne preživimo z oglasi. Veseli bomo, če boste naš trud ovrednotili.
Vzelo vam bo le trenutek. Hvala.Vir naslovne fotografije: KLIK

 

Advertisements