web analytics
12. junija, 2021

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

Deset razlogov zakaj bi si človek moral želeti “zelene zidove”

Tako imenovani vertikalni vrtovi prinesejo mnogo dobrega v vsak bivalni prostor. Posajene stene, zeleni zidovi, vertikalni vrtovi – kakorkoli jih že imenujemo in v kakršnikoli obliki jih že izvedemo, te botanične umetnine dodajo široko paleto prednosti v vsak življenjski prostor, zunanji ali notranji, večji ali manjši. 

Na prvi pogled pomagajo v prostor vnesti bujno zelenje in čudovite cvetove, vendar tovrstne lepote ponujajo veliko več kot le lep videz. Preberite si 10 razlogov, zaradi katerih bi bilo prav, da začnete razmišljati o tem, da bi v svoj prostor dodali zasajeno steno.

1. Naravno blaži stres in izboljšuje počutje

Rastline dokazano pomagajo izboljšati razpoloženje, vključno z občutki udobja in povezanosti z naravo ter pomagajo zmanjševati stres. Ne samo, da so rastline fantastični mali pomočniki, ko vas je potrebno pomiriti in okrepiti razpoloženje, ampak njihova prisotnost tudi povečuje obseg pozornosti in koncentracije. Dejansko je en izmed študij pokazala, da so rastline v prostoru pomagale vplivati na produktivnost pisarniških delavcev za kar 15 odstotkov. To bi lahko predstavljalo spodbudo za postavitev zasajene stene v domači pisarni, na drugem delovnem mestu, ali pa morda v študijski sobi.


2. Čisti zrak

Rastline pomagajo zrak v prostoru oskrbovati s kisikom in imajo celo sposobnost filtriranja toksinov iz zaprtih prostorov. Čeprav zasajene stene ne morejo nadomestiti ustreznega prezračevanja ali filtracije zraka, lahko pomembno prispevajo k čistemu in svežemu zraku v katerem koli bivalnem okolju. Nekatere rastline so pri filtriranju zraka boljše od drugih, raziskave pa so pokazale, da pri naravnem čiščenju zraka pomaga že izpostavljena zemlja. Če bi z zasajeno steno v nekem prostoru radi vzpostavili tudi kar najčistejši zrak, bi se bilo s tem v mislih o izbiri rastlinskih vrst in ustrezni postavitvi pametno posvetovati s strokovnjakom.

3. Rastlinje vpija hrup

Zasajene stene poleg tega, da absorbirajo onesnaženje zraka, pomagajo absorbirati tudi zvok. Zaradi tega so odlična rešitev recimo za prostore, v katerih odmeva. Prav tako boste s pomočjo rastlinja lažje prenašali/izolirali vplive preveč hrupnih sosedov. Odvisno od njihove velikosti lahko rastlinski listi absorbirajo tudi do 60 odstotkov vpadne zvočne energije, zato so zasajene stene odlična možnost za izboljšanje akustike notranjih in zunanjih bivalnih prostorov.

4. Pomaga uravnavati temperaturo

Tako kot zasajene stene lahko izolirajo pred hrupnimi motnjami, lahko pomagajo tudi pri vzdrževanju temperature v bivalnih prostorih. Gosto zasajene stene lahko ohranjajo toploto v prostoru v zimskih mesecih in pomagajo hladiti v najbolj vročih poletnih dneh.

5. Pomagajo vrniti občutek pristnosti, naravnosti in divjine

Biti obdan z naravo je odličen način za dvig razpoloženja. Pobeg pred natrpanim urnikom z daljšim sprehodom po gozdu ali uživanje na soncu v lokalnem parku pa žal nista vedno mogoča. Posajene stene nudijo edinstveno priložnost, da “preoblikujejo” vaše prostore in v vaš dom ali pisarno vnesejo pridih narave, s katerim boste spodbujali potrebni mir.

6. Tudi zunanje prostore naredi bolj privlačne

Zasajene stene ne ponujajo le možnosti za obnovo notranjih prostorov, temveč polepšajo tudi grde betonske zunanje zidove. Nežne plasti listja, organske oblike in živahne barve so prijetno ozadje tako za ljudi kot za živali. Rastlinske stene povzročijo, da je bivalno okolje na prostem bolj vabljivo, ne da bi se ob tem morali bistveno odreči dragocenemu prostoru.

7. Hobi, ki vam praktično raste doma

Dokazano je, da je delo z rastlinami povezano s povečanimi stopnjami sprostitve in dobrega počutja ter občutnim zmanjšanjem depresije in tesnobe. Sajenje in skrb za listnate prebivalce rastlinske stene vam lahko ponudijo vznemirljiv hobi, ki vam praktično raste doma in vam izboljšuje razpoloženje.

8. Omogoča, da pridelate lastno hrano

Če se vam zdijo ideje o doma pridelani zalogi svežih zelišč in zelenjave zaradi utesnjenih prostorov le kot oddaljene sanje, je morda čas, da razmislite o zasajeni steni. Prazne stene in majhni balkoni so lahko idealen kraj za vašo vertikalno vegetacijsko postajo. S pravilno postavitvijo lahko v udobju vaše kuhinje postrižete svežo baziliko ali poberete paradižnik iz nasada pred zadnjimi vrati.

9. Prostoru doda stil in osebnost

Tudi če ne želite sami pridelovati hrane, lahko navpični vrt spremeni vsak majhen prostor – znotraj ali zunaj. Dodajanje zasajene stene, tudi manjše, je odličen način za dodajanje toplote, značaja in zanimive vizualne podobe prostoru. Ko pridejo gostje, vam tovrstna rastlinska umetnina lahko ponudi odlično priložnost za zanimive razprave, da se vam ne bo potrebno pogovarjati le o vremenu …

10. Ponuja širok nabor kombinacij, ki jih lahko ustvarite

Posajene stene zahtevajo več kot le razmislek o tem, koliko prostora imate. Razmisliti morate tudi o teži, zadrževanju vlage, oskrbi s hranili in porazdelitvi vode. Pretehtati je potrebno možnosti, ki so vam realno na voljo, pa najsi gre za viseče vrtove, plezalne trte ali preproste modularne, vgrajene, viseče, samo-namakalne, ali kako od drugih oblik z enostavno namestitvijo in enako enostavno prerazporeditvijo. Na srečo se bo ob neskončni paleti možnosti tudi za vaše želje in ideje našla popolna zasajena stena. 

Gorenjska Online lahko podprete z gesto dobre volje. Vzelo vam bo le trenutek. Hvala.
Po originalnem viru (KLIK) prevedel in priredil Marko LUKAN:
Naslovna fotografija: KLIK

Advertisements