web analytics
29. novembra, 2021

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

Delovna meste, ki jih reeeees nočete!

Tudi v vedno majavem slovenskem gospodarstvu (a kaj takega v resnici sploh še obstaja?), ki ga pretrese vsak manjši piš na svetovnih ekonomskih trgih, se marsikateri državni uslužbenec s plačo pod jurja na mesec, raje oklepa svojega delovnega mesta, kakor pa da bi se lotil katerega od spodaj naštetih kšeftov, ki jih občasno množično propagirajo, kot … priložnosti.

Obiranje hmelja

Ko vam enkrat v slovenski verziji sužnjelastništva … pardon … kapitalizma,  rečejo, da lahko lahko zaslužite tudi do 30 evrov na uro, bi najbrž morali vsi teči v dele državice, kjer bi delali 14 ur na dan in spali s štirimi drugimi obiralci hmelja v smrdljivi sobici, ali kontejnerju. Ampak pri nas ne, saj se narod dobro zaveda, da gre za floskule (poslušamo jih že 30 let, ne glede na to, kdo je na oblasti) ter da delo z zaslužkom do 30 evrov na uro pomeni, da boste crkavali v poskusu ujeti popolnoma nedosegljive norme, ali pa boste zaslužili le drobiž. 

Podobno velja še za nekaj drugih obiranj

Industrijski mesar

Okej, okej, klavec, če že ravno hočete. Gre za še en sektor, ki je poln prostih delovnih mest, saj le-ta prav gotovo poskrbijo, da se boste noč za nočjo zbujali v najbolj grozljivih nočnih morah. Če dobro pomislite, se zakol živali niti ne plača tako dobro; najbrž tudi zaradi tega, ker taka delovna mesta pritegnejo edinole ljudi, ki se z razkosavanjem trupel z žago verjetno ukvarjajo tudi zastonj in rekreativno. No, ali pa koga, ki je prej  delal v gostinstvu (beri spodaj …).

Karkoli v kafiću, gostilni ali restavraciji

Povprečna starost zaposlenih v kafićih in podobnih zadevah, je nekako od 18 do 25 let. Zdi se, da je temu tako iz edinega možnega razloga – ti ljudje še niso ugotovili, da je praktično katero koli drugo delo boljše in … pobegnili. Tudi, če so vas deložirali in ste bankrotirali, vam najbrž ni v interesu za minimalno plačo zalagati pijandur z novimi in novimi vrčki ter poslušati njihovih blodenj. Po vrhu vsega pa se vsak večer vrniti iz službe nekje med eno in drugo uro po polnoči …

Smetar 

Povprečen smetar ne zasluži niti za burek, kot temu rečemo v teh krajih. V službo pride takrat, ko normalni ljudje še spijo, se bori s podganami, je obkrožen z nesnago in smradom ter ima za razliko od večine, ki meni, da je boljša od tega, v družbi zelo pomembno vlogo. Pa vseeno … plača?

Voznik tovornjaka

Gre za delovno mesto, ki zahteva izjemno usposobljenost. Samo pomislite na vlačilce – ste kdaj videli, kako ti fantje manevrirajo s sedem in pol tonami težkim tovornjakom, enako težko prikolico, naloženo s petindvajsetimi tonami robe, ki jo vi nujno potrebujete? Ste kdaj videli, kako manevrirajo s tistimi slabimi dvajsetimi metri dolžine vozila s prikolico? No, torej … ti fantje (in seveda tudi dekleta, jih ni tako malo zraven) so plačani kot … drek. Menda ste že kdaj zasledili, kako se kaki tuji rock zvezdniki pritožujejo nad tem, da so na turneji žrli po tri obroke hitre prehrane na dan … no, nekako tako se prehranjujejo tudi vozniki cestnih vlačilcev, le da kamion ne premore tolikšnega udobja in da vanj pride manj oboževalk

Nepremičninski posrednik

Dobro, rekli boste – saj ta pa ja dobro zasluži. Ampak … je res komu cool zjutraj vstati, se pogledati v ogledalo in si reči:

  • danes bom nek starejši par nategnil za prav vse njune prihranke
  • danes bom nek mlajši par stisnil, da se bosta zavedela, da nimata niti za plesnivo luknjo

Ko enkrat padeš tako daleč, da se namesto s prodajo mobilnih telefonov, ali politiko, ukvarjaš z nepremičninskim posredništvom, da bi izboljšal svoj ekonomski in družbeni položaj, si se res dotaknil dna …

In če ob koncu pomislimo še na medicinsko osebje – ranga nižje od zdravnikov – ter delavce v turizmu … potem vemo, kam so nas v tridesetih letih spravili naši Švicarji. Zato in samo zaradi tega, jih je na prihodnjih volitvah treba (vse!) pospraviti na smetišče zgodovine, pa tudi ustrezno sprocesirati!

———-
Veseli bomo, če boste naš trud ovrednotili.
Vzelo vam bo le trenutek. Hvala.Prirejeno po: KLIK
Vir naslovne fotografije: KLIK

Advertisements