web analytics
9. marca, 2021

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

Delček zgodovine: kristallnacht

V noči med 9. in 10. novembrom 1938 je po vsej Nemčiji (Tretji Reich) izbruhnilo nasilje nad Judi. Zdelo se je spontano in nenačrtovano, a je bilo vse prej, kot to. Propaganda v Tretjem Reichu je nasilje prikazovala kot “spontani izbruh nemške jeze” zaradi atentata judovskega najstnika na nemškega diplomata v Parizu. V resnici pa je šlo za – do zadnjih potankosti načrtovano – akcijo nemškega propagandnega ministra Josepha Goebbelsa in drugih nacistov, ki so skrbno organizirali pogrome. V dveh dneh je zgorelo več kot 250 sinagog, več kot 7000 židovskih podjetij je bilo uničeno in opustošenih, na desetine Judov je bilo ubitih, židovska pokopališča, bolnišnice, šole in domovi pa so bili oropani. Policija in gasilske enote so medtem imele ukaz, da ne smejo ukrepati. Pogromi so postali znani kot Kristallnacht, “Noč razbitih stekel”, poimenovano po razbitih steklih judovskih okenskih trgovin, ki so prekrila in zasula nemške ulice.

Vir fotografije: KLIK

V jutru po divjanju in pogromih so aretirali 30.000 nemških judovskih moških in jih obtožili “zločina”, da so bili Judje. Poslali so jih v koncentracijska taborišča, kjer jih je na stotine umrlo. Nekatere judovske ženske so bile prav tako aretirane in poslane v lokalne ječe. Podjetjem, ki so bila v lasti Judov, ni bilo dovoljeno ponovno poslovanje, razen če jih niso v upravljanje prevzeli t.i. Arijci. Policija je Judom omejila ure dneva, ko so lahko zapustili svoje domove in to propagandno za mednarodno javnost zapakirala v “skrb za njihovo varnost”.

Vir fotografije: KLIK

Življenje po Noči razbitih stekel  je bilo za nemške in avstrijske judovske otroke in najstnike še težje. Že do tedaj prepovedanim vstopom v muzeje, javna igrišča in bazene, je sledil še izgon iz javnih šol. Židovska mladina, tako kot njihovi starši, so bili v Nemčiji od tedaj popolnoma izobčeni. Številni odrasli Judje so v obupu naredili samomor. Večina judovskih družin pa je po Kristallnacht -u obupano poskušala oditi iz Nemčije.

***

***

Ključni datumi

28. oktobra 1938
Nemčija začne izganjati poljske Jude. Okoli 17.000 poljskih Judov je Nemčija izgnala in jih prisilila v beg čez mejo s Poljsko. Poljska na drugi strani noče dovoliti vstopa tem Judom. Večina deportirancev ostane blokirana v t.i. nikogaršni deželi med Nemčijo in Poljsko v bližini mesta Zbaszyn. Med deportiranci so starši Herschela Grynszpana, 17-letnega poljskega Žida, ki živi v Parizu v Franciji.

Vir fotografije: KLIK

7. novembra 1938
Nemškega diplomata ustrelijo v Parizu. Herschel Grynszpan, 17-letni poljski Žid, ki živi v Parizu, ustreli Ernsta vom Ratha, diplomata, ki je delal na nemškem veleposlaništvu v Parizu. Grynszpan očitno deluje iz obupa nad usodo svojih staršev, ki so skupaj z drugimi poljskimi judovskimi deportiranci ujeti na nikogaršnjem ozemlju med Nemčijo in Poljsko. Nacisti so atentat uporabili za podpihovanje splošne nemške antisemitske gorečnosti. V široki propagandni akciji so trdili, da Grynszpan ni deloval sam, ampak je bil del širše judovske zarote proti Nemčiji. Vom Rath je dva dni po streljanju umrl.

Vir fotografije: KLIK

9. novembra 1938
Joseph Goebbels zahteva korenite ukrepe. Propagandni minister nacistične nemške države v Münchnu pred zvestimi podporniki nacistični stranki izvede goreč antisemitski govor. Člani stranke so zbrani v počastitev originalnega nacističnega puča iz leta 1923 (prvi poskus Adolfa Hitlerja, da prevzame oblast). Po govoru so nacistični veljaki ukazali jurišnim oddelkom (SA) in drugim strankarskim formacijam, da napadejo Jude in uničijo njihove domove, podjetja in verske objekte. Nasilje nad Judi traja po vsej Nemčiji do jutranjih ur 10. novembra in postane kasneje znano kot Kristallnacht – “noč razbitih stekel”. Več ducatov Judov izgubi življenje, več deset tisoč pa jih aretirajo in pošljejo v koncentracijska taborišča.

Vir fotografije: KLIK

12. novembra 1938
Nacisti za “nered na ulicah” obtožijo židovsko skupnost. Oblasti v Tretjem Reichu naložijo judovski skupnosti v Nemčiji globo v višini milijarde reichsmark (400.000.000 USD). Judom naročijo, naj nemška mesta očistijo in pospravijo. Izplačilo zavarovalnin za uničeno imetje je zavarovalnicam prepovedano. Namesto tega država zaseže plačila, ki jih zavarovalnice dolgujejo judovskim imetnikom premoženja. Po pogromu so Judje sistematično izključeni z vseh področij javnega življenja v Nemčiji.

Vir fotografije: KLIK

***

Ker se tudi v današnji družbi pojavlja vedno več sovraštva, uperjanja s prstom proti drugim, drugačnim, drugače mislečim, tale članek namenjamo spominu  in opominu na to, kaj se lahko zgodi, če človeški primitivnosti in hujskačem družba pusti preveč vpliva. Tudi pri nas je vse preveč politikov, ki namenoma širijo sovraštvo!

Naj se ne ponovi nikoli več!

Vir simbolične naslovne fotografije: KLIK
OPOMBA: zapis je povzet po originalnem članku TUKAJ

***
(Visited 7 times, 1 visits today)