web analytics
3. marca, 2021

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

Dan mučenikov

Na današnji dan – deseti marec je, saj niste pozabili? – praznuje moški del populacije. Prav prikladno tako imenovani dan mučenikov prihaja tik po mednarodnem dnevu žena; večkrat sem ob tej priložnosti že slišal tisto ljudsko: ga tri dni žremo

Ne bi razglabljal o tem, kaj tako žretje tri dni pomeni, ampak verjamem, da je bolj v domeni prav moškega dela populacije.

Zgodovinski kontekst

Sicer pa t.i. dan mučenikov (tudi 40 mučenikov) izhaja iz starodavnega krščanskega izročila. Vse skupaj ima korenine še v časih vladavine rimskega cesarja Licinija (308-324 n.š.). Omenjeni je namreč zašel v spor s cesarjem Konstantinom I., zaradi katerega je v kristjanih videl sovražnike. Kristjane naj bi po njegovem bilo potrebno bodisi spreobrniti, bodisi odstraniti (pobiti). 

Sprva je milostno – kakor je sam menil – v svojem odloku dal svojim vojakom krščanske vere ukaz za spreobrnitev. Javno naj bi se le-ti tudi odrekli svojemu krščanstvu. V nasprotnem naj bi bili kaznovani s smrtjo.

Štirideset vojakov njegove elitne legije se je takemu ukazu uprlo. Za svojo vero naj bi bili pripravljeni tudi umreti, kar so cesarju sporočili v pismu, pod katerega so se vsi podpisali.

Ni jim bilo prizanešeno. Slekli so jih do golega in jih v eni najhujših zim, kar so jih do tedaj pomnili, odpeljali do obale zamrznjenega jezera. Tam so jih pometali v ledeno vodo, kjer so vsi umrli. 

Zanimivost: kot akt posebne milosti, je dal cesar Licinij vojščakom ob zaledenelo jezero postaviti vročo kopel in možnost, da se v zadnjem trenutku spreobrnejo. Eden izmed štiridesetih si je dejansko premislil, zlezel iz zaledenelega jezera in se vrgel v vročo kopel, vendar ga je spričo prehitre menjave temperature vode izdalo srce in je na licu mesta prav tako umrl.

Zakaj potem štirideset mučencev, boste rekli. Zakaj ne devetintrideset? Vojakom v jezeru se je nepričakovano pridružil tudi eden od stražarjev, ki ga je menda trpljenje utapljajočih in zmrzujočih se tako ganilo, da se jim je pridružil.

Vse skupaj se je zgodilo v resnici na devetega marca. Vseh štirideset (plus eden) trupel je bilo naslednji dan (desetega marca, dan 40 mučenikov) sežganih na grmadi. Vsi ti dogodki so potekali na ozemlju današnje Armenije.

Današnji običaji

V današnjih časih se je ponekod uveljavil običaj, da moški na ta dan simbolno prejmejo v dar suhe slive, trnje in klobaso. Vse skupaj naj bi jih opozarjalo na to, da se njihovo mučeništvo v tem življenju še ni zaključilo. Kako pa fantje, moški, gospodje včasih dojamejo vse skupaj, pa je opisano že v prvem odstavku …  😉 

V današnjih časih, ko pa je v modi t.i. “spletno čestitanje”, pa v marsikaterem primeru prav pride tudi kaka takale misel:

 

Pa še nekaj verzov:

Le vkup zdaj mučeniki vsi,
svoj dan slavimo danes mi.
Deseti marec naš je dan,
zato naj bo dostojno praznovan.

Zdaj vsak naj si olajša vest
in tragično pove povest,
kako na limance je šel
ko ženskam slepo je verjel.

Kako vse prej je bilo
ponižno, nežno in lepo,
a, ko izrekel si svoj ”da”,
je pokazala kaj vse zna.

Če bil si prej še tak junak,
sedaj copati si enak.
Ubogat moraš na migljaj,
prostosti izgubljen je raj.

Vsak dan ti žepe vse pretakne,
še kak stotak izmakne,
a, ko plača vsa skopni,
kdo kriv je ve se – seveda ti.

Da bila bi lepa in po modi,
kot pav nališpana zdaj hodi.
Lase si barva in tupira
nohte skrbno si lakira.

Se šminka, pudra celi čas,
da lepši bil bi njen obraz.
Da vsa je lepa vsa dehti,
ko k znankam na klepet hiti.

Tam vsem zaupno govori,
češ kakšen rogovilež si,
da nočeš kuhat, likat, prat …
oh, boljši bil bi kakšen mlad.

Skrbno nadzira vsako pot,
da ji ne skočiš kje čez plot.
A zanjo je nedolžna reč,
če ji je kateri drugi všeč.

Če kdaj zarohniš se pa razjoče
in pase mulo kot otroče,
orožje dobro so solze,
tu popustijo vsi možje.

Če hočeš, da bo mir pri hiši,
navadi njenih se manir.
svobodo si zapravil zlato,
in prišel ženi pod copato.

Le to edino nas tolaži,
bridko nam spomine blaži,
da srkneš včasih ga skrivaj,
če le nanese tak slučaj.

Zato pa danes na naš dan,
za hip prav vse skrbi na stran,
do vrha kupice nalijmo,
na zdravje mučenikov pijmo!

Vir: KLIK


(Visited 16 times, 1 visits today)