web analytics
18. maja, 2022

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

Dajmo vsi skupaj: trik z repom in e-Lojzka

Drugi drugi dva-dvaindvajset je zanimiv datum. Luštna cifra, mar ne? S precejšnjo gotovostjo lahko zatrdimo, da naslednje podobne situacije (tretjega tretjega tri-triintrideset) ne bomo doživeli, zato pač danes uživajmo v … no … vsak si bo svoje užitke menda znal pričarati po svoje.

Mi vam v rubriki Iz svetovne glasbene zakladnice v prebiranje ponujamo tri dogodke, ki so se zgodili na današnji dan v preteklosti. Koliko bo to komu v užitek, je pa že druga debata … 😉 

———–

Na današnji dan predpotopnega leta 1976 je skupina Genensis izdala svoj sedmi studijski album z naslovom “A Trick of the Tail.”

Šlo je za prvi album, na katerem je bobnar skupine Phil Collins – po odhodu originalnega pevca Petra Gabriela – prispeval vse glavne vokale.

Skupina je po Gabrielovem odhodu intenzivno iskala novega pevca in na avdicijah preizkusila več kot 400 potencialnih novih frontmanov. Na teh avdicijah se je pogosto dogajalo, da je moral Collins sugerirati potencalnim kandidatom kako naj pojejo.

Hercules fighting Achelous Bronze sculpture by F.J.Bosio, Paris Grafit na A2 papirju  https://corvus-art.si    info@corvus-art.si

 

Skupina je sredi leta 1975 napisala in natrenirala nove pesmi. Oktobra so s producentom Davidom Hentschelom vstopili v Trident Studios, da bi posneli album … ne da bi vedeli, kdo bo na njem pel glavne vokale. Potem, ko se je iskanje pevca izkazalo za neuspešno, so Collinsa prepričali, da je zapel pesem “Squonk”, Phil pa je nalogo izvedel tako prepričljivo, da so mu bili glavni vokali zaupani tudi za preostanek albuma.

Po izidu velike plošče je le-ta pri kritikih naletela na navdušenje nad izboljšano kakovostjo zvoka in zmožnostjo skupine, da preživi izgubo Gabriela, ne da bi pri tem trpela kakovost glasbe. Skupina se je kmalu po izidu odpravila na turnejo s Collinsom kot frontmanom in Billom Brufordom kot dodatnim bobnarjem.

Tole je naslovna pesem in prvi singel z albuma:

———–

Na današnji dan leta 1979 je v starosti 22 let v New Yorku zaradi prevelikega odmerka heroina umrl basist skupine Sex Pistols Sid Vicious.

Sid je bil v tistem času v pričakovanju sojenja za umor njegovega nekdanjega dekleta Nancy Spungen oktobra 1978. Na zabavi “v čast”  Viciousove izpustitve iz zapora ob varščini v višini 50.000 dolarjev (29.412 funtov) je šlo marsikaj narobe. Gostje zabave so povedali, da je Vicious ob polnoči vzel heroin. Obdukcija je potrdila, da je Vicious umrl zaradi kopičenja tekočine v pljučih, kar je bilo v skladu s prevelikim odmerkom heroina. V bližini trupla so odkrili brizgo, žlico in ostanke heroina. 

“C’mon Everybody” je pesem Eddieja Cochrana in Jerrya Capeharta iz leta 1978, Sid pa jo je posnel v letu svoje smrti. Izšla je kot singel, bila pa je del albuma The Great Rock ‘n’ Roll Swindle: 

———–

Najvišje uvrščena novost na britanski lestvici The Official UK Top 40 chart na dan drugega februarja 1986 je bila pesem Eloise (originalno) punk-rock benda The Damned.

Sama pesem je bila sicer spisana in prvič izdana že leta 1968, pel pa jo je Barry Ryan. Hit skladbo je napisal Barryev enojajčni brat dvojček Paul. V Angliji se je originalna skladba zavihtela do drugega mesta lestvice, vrhove pa je osvojila v kar 17 državah po vsem svetu. Male plošče so takrat prodali v treh milijonih izvodov.

Malokateri oboževalec stila skupine The Damned je v letu 1986 pričakoval, da se bo bend na trg podal s tovrstno popevčico. Pevec skupine Dave Vanian pa je pozneje povedal, da se je z idejo v goth-rock predelavi, kakor jo je poimenoval sam, poigraval že vse od leta 1980. V oktobru 1985 se je skupina, ki je tedaj imela težave z matično založbo, le podala v studio in v dveh dneh posnela dotično predelavo.

Predelana skladba je postala največja uspešnica skupine in njihov največji komercialni uspeh, v Združenem kraljestvu pa se je na lestvici v svojem tretjem tednu povzpela vse do tretjega mesta.

Bil sem velik oboževalec te pesmi, ko je prvič izšla v 60. letih. Sprva se zdi, da gre za standardno, pocukrano-sladko balado, a ko se dejansko posvetiš besedilu besede, ugotoviš, da temu ni tako. Meni je bilo to od nekdaj všeč.

je o sami ideji za predelavo povedal pevec The Damned David Vanian.

———–

Če bi nam za naš trud radi dali za kavo, potem pa …
HVALA!OPOMBA: donirate lahko tudi, če imate čitalec kod:

 

Advertisements