web analytics
28. februarja, 2021

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

Človeka prime srat’ ob kravjih kupčijah na domačem kupu gnoja!

Pišem: Marko LUKAN

S temle današnjim pisanjem bom svoje prispevke v zvezi z lokalno politiko zaključil. No, vsaj za dlje časa. Dolgo sem razmišljal, ali bi se pred drugim krogom lokalnih volitev sploh še izpostavljal. Odločil sem se, da vseeno še dodam par misli, čeprav se je (v prvem krogu) potrdilo dejstvo, da vsa moja prizadevanja, ure in ure tipkanja ter razlage … niso dosegli tistih, ki bi jih morali.

O samih rezultatih prvega kroga, doseženih odstotkih in primerjavi z anketo … le tole: izkazalo se je, da se je anketa precej natančno približala rezultatom prav vseh kandidatov, razen tistemu, kar sta dosegla kandidatka Levice in dosedanji župan.

Uresničila so se nekatera moja predvidevanja o udeležbi na volitvah in razporeditvi glasov dosedanjemu šefu Občine, ki mu sicer spletne ankete niso kazale prav nikakršne omembe vredne podpore. Ampak kaj to pomeni? To lahko pomeni, da ljudje, ki uporabljajo današnje komunikacijske tokove in so v svojem dojemanju sveta ter svoje bližnje (neposredne) okolice vsaj nekolikanj moderni, niso šli na volitve. Internetna populacija torej; aktivna za domačimi tipkovnicami in prelena, da bi dvignila svojo rit in šla na nekaj sto metrov oddaljeno volišče. Morda pa to tudi ne drži in je le onih, predpotopnih, bilo toliko, da so dosegli za svoje razumevanje sveta – ugoden rezultat. Kakor vedno, je verjetno resnica nekje vmes – nekaj internetarjev je bilo na volitvah, precejšen del – sodeč po rezultatih – pa tudi ne.

Kritičen pogled na svojo podobo res ni vedno prijeten, a je logika razbijanja zrcala slovenske socialdemokrate prek pahorjanstva (provincialne verzije blairovstva) pripeljala tja, kjer so dandanes. V stanje nekakšne trgovsko-čebelarske mentalitete brez orientacije, kjer en teden mešetarijo z neoliberalističnim programom Nove Slovenije, naslednji teden z resničnim socialdemokratskim programom Levice, tretji teden pa kot pač narekuje javno mnenje. Za strankarske funkcionarje je beseda intelektualec psovka. Zraven pa se čudijo, kako da jih ti ne podpirajo, saj so vendar oni edini “pravi” socialdemokrati …

Dr. Božo Repe, Marksizem v Sloveniji, posebna izdaja Mladine, oktober 2018

Zdi se, da je baza volivcev dosedanjega župana tako močna, tako prepričana v svoj prav in v dobro delo omenjenega, da mu vedno znova nameni dovolj glasov. Argumenti niso potrebni, saj v svoji slepi zaverovanosti vsaka morebitna sprememba pomeni grožnjo dosedanjemu “udobju”.

Dalje: kot pribito drži, da so kandidati v predvolilnem času obljubljali vse mogoče in nemogoče. Zdravo razmišljanje bi dalo vedeti, da je ob vedno starejši, vedno manj številčni in vedno bolj apatični populaciji, kup omenjenih projektov praktično nemogoče izvesti, saj zanje preprosto ni dovolj denarja. Kako torej do sredstev? S povečevanjem populacije; to je že en način. Drugi: s črpanjem sredstev iz evropskih skladov in smotrno porabo le-teh. Ne z enim, ne z drugim, se dosedanja ekipa, ki z nekaterimi lepotnimi (beri: kadrovskimi) spremembami mestu vlada zadnjih 12 let – ne more ravno pohvaliti. Nekaj nasedlih projektov in par novih fasad teh dejstev pač ne spremeni.

Nizal bi lahko dejstva, a – kakor že povedano – tisti, ki bi jim le-ta lahko pomagala odpreti oči, tega članka ne bodo prebrali. Tako, kakor niso prebrali niti vseh prejšnjih. Namenoma sem se zadrževal v vmesnem obdobju med prvim in drugim krogom volitev. Tako sem z distance lahko opazoval dogajanja. Če že imam (in seveda imam) svoje politične preference na državni ravni, pa je na domačem kupu gnoja videti vse dokaj klavrno. Kandidat, ki sem mu namenil glas, ni imel nikakršnih možnosti za zmago. Stranka, ki jo načeloma podpiram, me je razočarala z razlago o podpori enemu izmed obeh kandidatov v drugem krogu. Je pa res, da je svojo odločitev vsaj objavila javno. To, kar se dogaja v vmesnem času, je – preprosto povedano – kravja kupčija. Človeku se ob kupčkanjih obrne želodec! Je pa tudi res, da tako politika(i) pač deluje. 

Ampak zakaj tako ostro pišem in neprizanesljivo obsojam? Šest kandidatov je v prvem krogu skušalo spodnesti dosedanjega sončnega kralja. Zakaj so se lotili zahtevne naloge? Ja madona, ker so pač menili, da dosedanji župan svoje delo opravlja za en drek in bi ga oni znali bolje! In ker jim ni uspelo, bodo v strahu pred spremembami (ali pa, bodimo realni: ker so jim bili ponujeni bolj sladki bonbončki) v drugem krogu dali svoj glas prav tistemu, ki je še par dni nazaj po njihovem mnenju svoje delo opravljal za en drek! Logika, da človeka prime srat’!

Po drugi strani pa, poslušam (ne)verjetne kombinacije, pa ideje o tem, “kdo stoji za kom”, kdo se piše na ić (v letu 2018!!!) in kdo ve kakšne neumnosti še vse. Tudi predvolilnih soočenj sem se namenoma izogibal, saj sem želel z distance premisliti o vsem. Menim, da kandidata prav z ničemer več ne moreta prepričati prepričanih. Na koncu bodo itak pri volivcih odločale preference o tem, kdo je komu osebno simpatičen.

Ne delam si več iluzij, da bo moje modrovanje na tejle spletni strani komu pomagalo pri odločitvi. Vseeno pa je prav, če poleg dosedaj objavljenih misli, izdam še nekaj “notranjih informacij”: v nekdanji upravni stavbi Železarne Jesenice, dandanes vrhovni komandi mesta, so bili v zadnje pol leta vsi zaposleni na trnih. Ta je gledal pod prste onemu, oni ni pustil, da bi se kak projekt izpeljal izključno zaradi tega, ker ga je pripravila konkurenčna stranka. Vodja sam je s svojim delovanjem v šahu držal najprej matično stranko, širše gledano pa tudi celotno občinsko upravo. Škoda, kajti tudi v njegovi matični stranki se najde kak zanimiv, pošten, deloven in sposoben človek. Z nekaterimi službami župan praktično ni več komuniciral, saj v tistih pisarnah niso bile zaposlene “prave osebe”. In če ob koncu povem še, da je bilo v ozračju prave psihoze nekatere zaposlene pred volitvami pošteno strah (pa tudi po prvem krogu je ostalo tako), po objavljenih rezultatih pa je bila potočena marsikatera solza ter spitega precej alkohola, si bralec lahko predstavlja, v kakšnih razmerah poskušajo delati tam zaposleni.

Sklepam, da teh stvari seveda nihče ne bi/bo javno potrdil, a dejstva ostanejo.

Kako torej v drugem krogu? Je boljše vztrajanje pri nekom, za katerega veš, da kleleke ne bo prav dosti pametnega postoril, ali dati priložnost nekomu, ki je željan dokazovanja, ne veš pa, ali bo okej?

Vsak naj se odloči po lastni vesti. Predvsem naj pa na volitve – gre! Še enkrat bi bralce namreč opomnil, da je “zmagovalni” Blaž Račič v prvem krogu zbral 1532 glasov, volilnih upravičencev v občini pa je 17304. Če torej ne želite, da bi vam življenja urejal nekdo, ki ne zbere niti desetine glasov vseh registriranih volivcev – dvignite svojo rit, zgrabite partnerja, soseda in polnoletnega žlahtnika, ga peljite tudi na pivo, če je potrebno, ampak – odidite vendar na volišča!

Izvolili in dobili bomo natanko takega župana, kakršnega si kot skupnost tudi zaslužimo.

Srečno Jesenice!

(Visited 1 times, 1 visits today)