web analytics
24 septembra, 2020

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

Čiščenje vodovodnega sistema v Občini Bohinj

Delite:

V Občini Bohinj bodo v četrtek, 7. 5. 2020 in petek 8. 5. 2020 izvajali redno čiščenje javnega vodovodnega omrežja vodovodnega sistema Nomenj. Dobava bo v teh dveh dneh občasno motena, voda pa bo klorirana zaradi dezinfekcije vodovodnega sistema.

Odgovorni predlagajo, da tudi uporabniki v tem času očistijo hišno vodovodno napeljavo po naslednjem postopku:  

  • iz vseh pip odvijejo perlatorje (mrežice)
  • odprejo vse pipe in pustijo, da voda teče vsaj par minut (večji učinek bo dosežen če naenkrat teče voda iz več pip)
  • očistijo mrežice v kisu ali sredstvu za odstranjevanje vodnega kamna
  • po končanem izpiranju namestijo perlatorje nazaj na pipe

 Vodovodni sistem bo na ta način očiščen in dezinficiran po načelih HACCP sistema. Z odpiranjem hidrantov se tako poveča pretok v cevovodu, ki odplakne vse usedline. S pomočjo klora pa dezinficira sistem, predvsem pa mrtvi kraki cevovoda.

 

Priporočila lastnikom objektov za vzdrževanje hišnega vodovodnega omrežja

Hišno vodovodno omrežje zajema cevovod, opremo in naprave, ki so vgrajene med priključkom na sistem za oskrbo s pitno vodo in mesti uporabe pitne vode. Hišno vodovodno omrežje, vključno z mesti uporabe (pipe) je treba redno in pravilno vzdrževati. Kot minimalno in redno vzdrževanje naj upravljavec sistema za oskrbo s pitno vodo uporabnikom zagotovi naslednja priporočila.

Voda naj na vsaki pipi pred prvo uporabo tega dne teče vsaj 2 minuti (curek naj bo enakomeren, srednje jakosti, debeline svinčnika) oziroma toliko časa, da se temperatura vode na pipi ustali. Vsaj enkrat krat na 14 dni je treba na vseh pipah sneti in očistiti mrežice ali druge nastavke. Čiščenje pomeni spiranje z vodo, ki teče po tem sistemu in po potrebi odstranjevanje vodnega kamna.

Na mestih, kjer voda v omrežju zastaja, naj se izvaja tedensko izpiranje do stabilizacije temperature vode. Evidentirati je treba slepe rokave in jih odstraniti. Do takrat je treba enkrat na teden spirati vodo iz slepih rokavov.

Vir: KLIK
Vir simbolične naslovne fotografije: KLIK

Similar Posts:

Delite:
Advertisements

Morda ste zgrešili

4 min read