web analytics
26. januarja, 2021

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

CESAR NA VAS’, ZMATRAN DREVO & DRUGE NESREČE

Sej ne, da n’č ni bwo za zacahnat, pa za podewat, ampak tko odletval kukr učerej (poglejte si tlele: KLIK) pa gasilci, medicinci in polcaji tut niso. Dobr, da neb bwo n’č za dewat na dni, ko pade kšn centimetr sej veste česa, ni lih za prčakv’t. Ampak mi učerejšn dan useen ocenjujemo kot relativno mirn. Nč namo dougovezl, kr koj pejmo pogledat kwa in kuko sej dogajow u najbl gorat, najbl zelen (zdej tut bel’), pa nasploh najlewš pokrajin u Zlovenij (pa tut širš) …

Še šest ni bwa ura zutrej, kje bwo treba že enga u Sotesk u Bohinu nazaj na cesto ulečt. Valda, fajht je t’m, sneg je biu, ovinki so, tma je bwa, cesta ni bwa lih na suh spucana … je bwo pa čist preveč za enga modela s kombijam. Ni ga več mogu obvladat, pošast je začewa dewat nekej po svoj glav in b’l joj wotu komandirat, b’l je rinwa po svoj. Končaw sej tko, da sta šwa oba ukp dol s ceste, pa u jark, zato je bwo treba poklicat blejske pa bohinske gasilce. Kuko so se med sabo zmenil navemo, ker … sej vemo, Bohinc pa Blejc majo že od cajtov obiska cesarja Haileja Sellasieja, v resnic pa Legatovga Tončka, ne lih najbl prsrč’n odnos. Štos je pa u tmo, da Hajle Legat sploh z Bleda ni biw, sam z unga konca sej prpelow u Boh’n. Ampak te sto let stare rči so gasilc razčiščval menda u gostiln poj … aja, ne … niso, ubena gostilna na dewa!  Kukrkol, zgleda da so nekak obojn skp zavarval krej nesreče, odklopl akumulator, posul sneg z eno svojo čarovnijo in postavl kombi nazaj na cesto. Sklepamo, da se sam odpelow ni, piše pa tut ne …

Poslušte tole, zlo se bote zabaval:

Mejhn pred deveto je na Regijca pršu obvestiw, ki so ga zlo zabavn formuliral, za une l’di, xso use skp dožvel, pa seveda ni biu čist nč zabavn. Niti ni zacahnan, aj bwo use skp posledica snega, starosti, alpa kšnga tredga razloga, ampak … kukr pravjo u poročilu, je pet do devet’h en zmatran drevo ležow čez stanvansko bajto u Zbilah. Sejb rekl HAHA, pa nočmo, da nau gdo reku, da smo škodoželn. Mi bi recimo zapisal, da sej pod’ru, ampak … jbg, ke pa piše, da res ni ležow že en cajta t’m, v’s zmatran, betežn, pa mrbit še z virusam? Smo mau pošnofal po profilu od prostovolnga gasilzga društva Zbile, kje zadevo menda rešvow, pa ni ubenga zaznamka vidt. Tazadna nihova objava je tale spodej, tko da … Kukrkol, mrbit je gdo s te ekipe šu tut ke, razžagow tist tečn drevo in ga s pomočjo dvigala snew z bajte.

Vir: KLIK

Nasledna reč je bwa že b’l resna; pa ne, da prejšne dve nista ble. Mejhn pred pol deseto sej na skrajnmu vzhodnmu robu Gorenske (ja, loh se prepiramo, a to paše zravn, al ne, ampak wlikat smo že razložil, zakwa mamo Lukovco zrav’n…), u trojanskmu tunelu, zagoniw enajst kamionov in en osebn avto. Če gdo temu na reče ornk rukar, popa navemo … U glavnm, u smer prot Totiboru so ble u nesreč poškodvane tri osebe. U bistvu štir, ampak ena od t’h je rabiwa prevoz u bolnco, tri pa pač ne. Ker je lih na mej, so seveda na pomoč prskočil gasilci z obeh strani “meje”, tko uni z Domžal, kukr tut uni s Cela. Na pomoč so pršli tut z avtocestne baze na Vransk’m, tko da so usi skp zavarval tunel, rešl ukleščenga šoferja, pomagal narazn spravlat un skrivlen pleh, odklopl batarije in popucal, k’r je bwo pač za popucat.

Vir: KLIK

Spod boste loh prebral kuko to zgleda v originalnmu zapisu od Regizga centra, mi pa tlele koj dodajamo še policijsk zaznamk:

Danes,  okoli  9.  30   je na štajerski avtocesti v predoru Trojane v smeri Maribora prišlo do treh prometnih nesreč.

V  prvi  nesreči so bili v naletnem trčenju v predoru udeleženi dve tovorni vozili  in eno osebno vozilo. Prometno nesrečo je povzročil slovaški voznik tovornega  vozila,  ki  je  zaradi  neprilagojene  hitrosti trčil najprej v osebno  vozilo voznice pred seboj, nato pa še v zadnji del tovornega vozila češke registracije, ki je stalo na vozišču zaradi razmer v prometu. Pri tem je  bila udeležena voznica osebnega vozila lažje telesno poškodovana in je naknadno  sama  iskala zdravniško pomoč. Policisti so povzročitelju izrekli globo.

V  drugi  nesreči  je  bilo  v  naletnem  trčenju  v predoru udeleženih pet tovornih vozil, štirje slovenske in en makedonske registracije. Do prometne nesreče  je  prišlo,  ker  so  štirje  vozniki  zaradi  prekratke varnostne razdalje  naletno  trčili.  Trije vozniki so bili pri tem lažje poškodovan, eden  izmed njih je bil z reševalnim vozilom odpeljan v UBKC Ljubljana, dva pa  sta zdravniško pomoč  naknadno iskala sama. Vsem štirim voznikom, ki so vozili na prekratki razdalji je bil izdan plačilni nalog.

V tretjem dogodku so bila v naletnem trčenju udeležena še štiri tovorna vozila, trije slovenske in eden romunske registracije. Do te nesreče je prišlo, ker je voznik tovornega vozila zaradi neprilagojene hitrosti s prednjim delom trčil v dve stoječi tovorni vozili,  pred sabo. Vanj je nato zaradi prekratke varnostne razdalje trčil še en voznik tovornjaka. Vozniku, ki je vozil z neprilagojeno hitrostjo in vozniku, ki je vozil na prekratki razdalji je bila izrečena globa. V tej prometni nesreči ni bil nihče poškodovan.

Tko da … usak razloži mejhn po svoj, cifre se razlikujejo, clo število neseč … Še več godlo nardemo mi, k probamo use skp nardit mau zanimivejš za branje, ampak … sej veste, kukoj to – več virov, b’l jasna slika. Loh pa seveda use verjamete enmu, tistmu za kerga se sami odločte, pa poj več na sprejmete ubene druge informacije. Primerjava s kovidiotizmam se usil kr sama po seb, ane?

Malenkost pred pol enajsto je na avtocestnmu počivališu u Voklm (smer Lublana) edn s kamionam (poupriklopnikam) z asfalta zapelow u sneg pa u drek. Popa ni šwo več nkamr. Sej ni bwo kej hujžga – edin kransk profi gasilci so mogl it ke, zalaufat un svoj hidravličn vitl in reveža potegnt nazaj na cesto. Je reku hvala.

U pol osm’h je edn u Hrastju probov, če bo popustu drevo in sej z zaletam s ceste zagonu vanga. Ni popustu. Drevo namreč. Je pa popustu rahlo do pretežno avto, zato so šli ke kransk gasilci, odklopl akumulator in zavarval krej nesreče. Nč niso zacahnal, aj bwo treba kej posut, pa popucat, aj bwo treba avto z drevesa odšpohtlat in nazaj na cesto dat, edin to so povedal, da ni bwo nbenga pokodvanga … in brihtne glave poj loh zračunamo, da u usmo tmo reševalci niso bli udeležen.

Debew u polcijsk ur, dvejst do deset’h zvečer, so na Regijcu zacahnal tazadno učerejšno reč. Na Titotov ulc na Jsenicah – a ste dobr prebral, ne piše Twitotov, ampak Titotov – sej edn zataknu u liftu. Ničesar hsreč ni bwo treba posut, sej model očitn ni biu tok prestrašen, dab šle od nega kšne tekočine. So pa tist lift jesenišk gasilci odklopl in modela ven reš’l. Možn tut, da so ga najprej rešl in pol isklopl, tko namreč piše u poročilu. Kwa je pa b’l pamet’n, pa mi, k rad pametujemo, pojma nimamo. Edin to še rečemo – obvestil so serviserja. A zdej tist lift dela, a serviser čaka, dau konc polcijske ure, pa navemo …

—————-

Ob 5.56 je v soteski proti Bohinju voznik izgubil nadzor nad avtomobilom in zapeljal s ceste.
Gasilci PGD Bled in PGD Bohinjska Bistrica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, z
vpojnim sredstvom posuli razlite tekočine in s tehničnim posegom avto postavili nazaj na cesto.

Ob 8.55 je bilo v Zbiljah, občina Medvode, podrto drevo ležalo preko stanovanjske hiše. Gasilci
iz PGD Zbilje so ga razžagali in ga s pomočjo dvigala odstranili s hiše.

Ob 9.27 je na AC Blagovica – Trojane v smeri Maribora v predoru Trojane, občina Lukovica,
trčilo enajst tovornih in eno osebno vozilo. Poškodovale so se štiri osebe. Eno od teh, težje
poškodovano, so reševalci NMP odpeljali v bolnišnico. Posredovali so gasilci iz CZR Domžale,
PGE Celje in gasilci avtocestne baze Vransko. Zavarovali so kraj nesreče, s tehničnim
posegom rešili voznika tovornega vozila iz kabine, ter odklopili akumulatorje na vozilih.

Ob 10.25 je na počivališču Voklo, občina Šenčur, v smeri proti Ljubljani voznik polpriklopnika
zapeljal z asfaltne površine parkirišča in obtičal v snegu in blatu. Gasilci GARS Kranj so s
pomočjo hidravličnega vitla potegnili polpriklopnik na cesto.

Ob 19.31 je v naselju Hrastje, občina Kranj, osebno vozilo zapeljalo z vozišča in pri tem trčilo v
drevo. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj nesreče in odklopili akumulator. V nesreči ni bilo
poškodovanih oseb.

Ob 21.39 so na Cesti maršala Tita na Jesenicah v večstanovanjski stavbi gasilci GARS
Jesenice s tehničnim posegom iz okvarjenega dvigala rešili ujeto osebo in dvigalo izklopili ter o
tem obvestili pristojnega serviserja.

Vir: regijsk centr za obveščane Kran
Vir naslovne fotke: KLIK

Advertisements