web analytics
20 septembra, 2020

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

Če vprašate nas, mi bi vodo raje prekuhavali – dezinfekcija vodovodnega sistema Peričnik

Delite:

Iz javnega komunalnega podjetja JEKO d.o.o. uporabnike pitne vode na območju Jesenic, ki se oskrbujejo s pitno vodo iz vodovodnega sistema Peričnik, obveščajo, da bodo danes (četrtek, 14. maj) začasno uvedli ukrep dezinfekcije pitne vode z natrijevim hipokloritom. Dezinfekcijski postopek bo trajal predvidoma dva tedna.

 

Namen preventivne dezinfekcije je preprečiti razvoj mikroorganizmov v vodovodnem sistemu. Voda bo v omenjenem času skladna s Pravilnikom o pitni vodi in varna za uporabo. Ukrep preventivne dezinfekcije je zaradi začasnega zaprtja nekaterih objektov za omejitev širjenja koronavirusa namenjen tudi hišnim vodovodnim napeljavam. Za kakovost vode, ki priteče iz pipe, je pomembno, da se voda v objektih redno uporablja.

Z dezinfekcijo pitne vode odgovorni preprečujejo širjenje nalezljivih bolezni, ki jih povzročajo mikroorganizmi, ki se prenašajo s pitno vodo. Klor kot dezinfekcijsko sredstvo v vodi nima barve, vonja in okusa. Če pride do pojava zaznavanja klora, to pomeni, da je klor reagiral v stiku z mikroorganizmi v vodi, ki pa so lahko posledica stare instalacije, slepih rokavov oziroma zastajanja vode v sistemu. Doziranje klora pri pripravi vode je nadzorovan in kontroliran postopek.

 

Več informacij o dezinfekciji pitne vode ter o vzdrževanju hišnega vodovodnega omrežja je dosegljivih na spodnjih povezavah:

  • pogosta vprašanja o pitni vodi: KLIK
  • preprečevanje razmnoževanja legionel v hišnem vodovodnem omrežju: KLIK
  • priporočila lastnikom objektov za vzdrževanje hišnega vodovodnega omrežja: KLIK

Zdrav postopek, ali nezdrav … če vprašate nas, mi bi vodo v času dezinfekcije raje prekuhavali. Kaj menite pa vi?
Vir informacij: Ines DVORŠAK; Občina Jesenice
Vir naslovne fotografije: KLIK

Similar Posts:

Delite:
Advertisements

Morda ste zgrešili

6 min read
4 min read