web analytics
25. februarja, 2021

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

Pred časom so z naše strani mrknili recepti. pa ne, da jih ne bi želeli več objavljati. Tako je pač naneslo. En od tistih, ki jih je prispeval, se ni strinjal s svetovnim nazorom urednika te strani, drugi ima polne roke posla in z nami sodeluej na druge načine, tretja spet kaj tretjega … Mi pa hočemo Gorenjce kljub vsemu nafutrat’ 😉

Naša nova “sodelavka” se imenuje Helena.  Kakor boste lahko spoznali v nadaljevanju, se ukvarja s čarovnijami. Eno od teh/ takih je za Gorenjsko online prispevala danes:

LAZANJA

Recept pripravila:
Helena Terpin

Helena pravi, da lazanjo pripravlja s kupljenimi testeninami, pri čemer vedno izbere tiste, ki se ji tisti trenutek pač najbolj dopadejo. Pred samo pripravo jih nikoli prej ne pokuha, pač pa vedno zlaga suhe, direktno iz škatle.

Kakor pravi, je lazanjo moč pripraviti tudi vnaprej in jo do peke shraniti v hladilniku, ali pa celo zamrzniti. Ravno tako lahko zamrznete tudi že pečeno lazanjo, pri čemer Helena priporoča zamrzovanje po porcijah. Na ta način pri naslednji uporabi ni potrebno odmrzovanje in segrevanje cele lazanje, pač pa le posameznih kosov po potrebi … 

Za pripravo lazanje boste potrebovali globok pekač, testenine za pripravo lazanje, mesno omako, rikoto, mleko in parmezan. Pa seveda poper in sol.

Helena pove, da lazanje ne dela z bešamelom, ker se ji zdi preveč pocasta. Pravi, da ji je ljubša taka s sirovo mlečnim zaključkom. Kakor pa zatrjuje, se taka lazanja tudi lepše reže še sveže pečena in je veliko bolj okusna od tiste z bešamelom.

Zdaj pa se le lotimo recepta samega:

MESNA LAZANJA

Sestavine (zadostovale bodo za 4 do 6 oseb):

  • 1 paketek testenin za lazanjo

  • približno 1 liter mesne omake

  • 300 g rikote

  • 1,5 dcl mleka

  • 30 g naribanega parmezana

  • sol, poper

  • dodatno še 30 g ribanega parmezana za posip

Priprava:

Segrejte pečico na 180°C.

Mesno omako na tanko namažite na pekač, to bo prvi sloj. Dno naj bo le nekoliko pokrito, ne pretiravajte s količino. Omako pokrijte s prvo plastjo testenin za lazanje. Nadaljujte spet z omako – testenine naj bodo pokrite z omako, ni pa treba pretiravati s količino.

Postopek ponovite še dvakrat, da ob koncu dobte vsega skupaj 6 plasti – 3 mesne in 3 testeninske.

Testenine naj bodo vrhnja plast.

V naslednjem koraku morate zmešati rikoto, mleko, sol, poper in 30 g naribanega parmezana. Z dobljeno mešanico premažite vrhnjo plast lazanje.

Pozor: namažite na debelo. 😉

Preden boste zadevo dokončno dali v pečico, jo posujte še s preostalimi 30 g naribanega parmezana.

Lazanjo pecite približno 40 minut, približno tako dolgo, da zlato porjavi in omaka začne brbotati ob robovih pekača.

Ko boste jed vzeli iz pečice, naj počiva še 5-10 minut, S tem boste dosegli, da se bodo posamezni kosi lažje narezali.

Pa dober tek.Aja, vi pa nas sprašujete še zakaj smo tokratni članek naslovili s “Čarobna lazanja”? Zaradi tega, dragi bralci Gorenjske Online, ker Helena poleg mnogo ostalega, na svoji spletni strani ponuja tudi kopico receptov.

Oglejte si sami: KLIK

 

 

(Visited 12 times, 1 visits today)