web analytics
28 novembra, 2020

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

BUČE CIRILA GRILCA – tona štir’sto …

Ko je ravno sezona buč, v kateri bodo nekateri praznovali uvoženi ameriški praznik, bučk pa se lahko naposlušamo vsak dan …

Na kmetiji Jelke in Cirila Grilca na Trati pri Velesovem – po domače: Pr’ Tratarju – že več let gojijo buče za krmo živalim. Najtežja buča v lanski sezoni je tehtala kar 150 kilogramov, letos pa je bil ta rekord še presežen – najtežja buča je tehtala kar  176 kilogramov. Drugih devet buč je tehtalo med 110 in  148 kilogramov … Skupaj so letošnje buče tehtale kar 1400 kilogramov.

Ciril Grilc je povedal, da je njivo pognojil le s hlevskim gnojem. Umetnega gnojila za buče nikoli ne uporablja. Vreme rasti buč ni bilo najbolj naklonjeno, seme pa je dobil gospod Grilc od drugeega znanega pridelovalca buč. Letos je sicer pridelal tudi jedilne maslene in muškatne buče.  

 

Ker letos zaradi epidemije v Cerkljah na Gorenjskem niso organizirali tradicionalne prireditve z razglasitvijo najtežjih kmečkih pridelkov, je imenovani gospod večino buč podaril, nekaj pa jih je namenil tudi za krmo živalim. Gospodar kmetije Pr’Tratarju v prostem času sicer izdeluje tudi lesene sklede in skodelice iz različnih vrst lesa.

V začetku meseca septembra so člani KUD Pod lipo Adergas na prostem Pr’ Tratarju pripravili tradicionalno srečanje Pod vaško lipo.  Člana društva David Puškarič in Aljaž Ribnikar sta odigrala skeč, ki ga je napisala Angelca Maček, sodelovali pa so tudi ansambel Sirc, recitatorji in mladinski pevski zbor iz Adergasa pod vodstvom Nancy Sirc. Ciril Grilc je ob tem pripravil tudi zanimivo razstavo fotografij  šrang, poročnih parov, ki so bile v zadnjih tridesetih letih v Adergasu.

Povzeto po zapisu: KLIK
Foto: Janez Kuhar

Advertisements

Morda ste zgrešili

3 min read
3 min read
10 min read
1 min read