web analytics
23. aprila, 2021

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

Brez gregorčkov ni pomladi v Tržiču

Pomlad počasi trka na vrata in opominja na bližajoče se gregorjevo. Gregorjevo je praznik, ki se praznuje 12. marca, na god sv. Gregorja. Šega ima korenine v predkrščanski dobi, vendar se je pri ljudeh uveljavilo prepričanje, da predstavlja prihod pomladi, saj se je po starem koledarju praznovalo na prvi spomladanski dan, ko je svetli del dneva postal daljši. Takrat naj bi čevljarji, kovači in drugi rokodelci, predvsem v krajih na Gorenjskem, prenehali delati ob umetni svetlobi. Po ljudskem izročilu se na ta dan ‘ptički ženijo’, zato je praznik povezan tudi z zaljubljenci.

Ponekod po Gorenjski in v okolici Ljubljane se na predvečer gregorjevega spušča gregorčke – hiške, cerkvice, barčice in druge predmete, v katerih je luč, ki jo daje sveča ali ogenj, ki s tem naznanjujejo prihod dela leta, ko je sonce dovolj dolgo na obzorju, da rokodelcem ni treba več delati ob luči. Takrat se ‘’luč vrže v vodo’’, šega pa se je preoblikovala v prireditev. Šega spuščanja gregorčkov, kot jo poznamo iz virov 19. in prve polovice 20. Stoletja, najdenih na Slovenskem, se je razvila v 15. Ali 16. stoletju, ko so rokodelci začeli v zimskem času delati ob luči, zato je izvor spuščanja luči po vodi starejši od šege, ki jo na podlagi slovenskih virov povezujemo s spuščanjem gregorčkov.

Ko je bil v veljavi julijanski koledar, je bilo po Evropi v navadi spuščati luči po vodi na dan goda sv. Lucije (takrat na dan zimskega solsticija). V alpskem prostoru se je šega prenesla na poznejše datume, viri- šele tedaj rokodelci. Šega spuščanja luči po vodi je nasledila predkrščansko obredje, pri katerem so na ali v vodo dali ogenj. Ogenj je bil Perunov atribut, prav tako les in smola, voda je bila Velesova, njegove so tudi korenine. Z obredom, pri katerem so ljudje z ognjem, ki so ga dali v vodo ob prehodu iz starega v novo leto v svetu, ki so ga obvladovali, vzpostavili nov red in z dejanjem – po verovanju – naravi dali moč novega rojevanja. Izraz gregorčki, s katerimi so označeni predmeti, ki jih ljudje spuščajo po vodi na predvečer goda, se je uveljavil že v zadnji tretjini 20. stoletja; predmeti z dodanimi svečami ali lučmi drugih vrst in so izdelani za namen spuščanja po vodi.

Zaradi razlogov povezanih s t.i. pandemijo, bodo v Tržiču letos nekoliko ta dan obeležili nekoliko drugače, kot so tega sicer vajeni.  

Delovanje neodvisne spletne strani Gorenjska Online lahko podprete že z minimalno gesto dobre volje – 1 EUR. Vzelo vam bo le trenutek. In če si to lahko privoščite, razmislite ali nam kak evro lahko prispevate redno mesečno. Hvala.Od 5. marca naprej bodo gregorčki, ki so jih ustvarjali otroci v Vrtcu Tržič, razstavljeni v izložbah tržiških lokalov in v Galeriji Atrij Občine Tržič. Ob njih si bo v Galeriji Atrij mogoče ogledati še gregorčke iz zbirke Tržiškega muzeja, tokrat predvsem tiste, ki se tako ali drugače dotikajo dediščine Kurnikove hiše. Na mostu, ki prek Tržiške Bistrice povezuje stolpnico in Občino Tržič, bodo na ogled panoji z vsebinami, ki bodo spominjali na tradicijo praznovanja gregorjevega, člani KUD Načeta paleta pa bodo poskrbeli, da bo Tržič na gregorjevo videti drugače kot druge dni v letu.

»Gregorčki« bodo zaplavali tudi v virtualni strugi, ki so jo pripravili v tržiškem vrtcu. Lahko si jo ogledate, še bolje pa bo, če ji priložite fotografijo svojega gregorčka: KLIK .

Tradicijo gregorjevega bo moč odkrivati tudi s pomočjo reševanja zabavnih izzivov, ki so objavljeni na spletni strani: KLIK.

Vir: Občina Tržič, Wikipedia
Vir naslovne fotografije: KLIK

(Visited 22 times, 1 visits today)