web analytics
26 septembra, 2020

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

BLED – poziv Civilne zaščite in župana

Delite:

Poziv civilne zaščite in župana Bleda: ne kličite 112 za informacije o koronavirusu!

Civilna zaščita Občine Bled in župan Janez Fajfar pozivata občane in občanke, naj zaradi vprašanj o koronavirusu ne kličejo na številko 112. Ta številka je namenjena izključno kot klic v sili za intervencije v požarih, nesrečah, infarktih, zahtevah po nujni medicinski pomoči in podobno.

Razširjena sestava občinskega štaba civilne zaščite Občine Bled je v povezavi z drugimi humanitarnimi organizacijami pripravila načrt za organizacijo, varno in usklajeno oskrbo na domu v okviru sistemskih izvajalcev ter humanitarnih društev.

DEŽURNA ŠTEVILKA JE 041 658 052.

Številka je dosegljiva od 8. do 15. ure.

Ta telefonska številka je prvenstveno namenjena obolelim občankam in občanom v stiski zaradi zagotovitve oskrbe, ki je preko svojih sorodnikov, sosedov ali znancev ne morejo zagotavljati. Na to številko lahko občani občine Bled s klicem ali preko SMS sporočila posredujejo podatke o ogroženih osebah, ki potrebujejo pomoč pri dobavi osnovnih življenjskih potrebščin.

Hkrati pa blejsko občinsko vodstvo v tem času poziva vse, naj v skladu z načeli solidarnosti tudi sami pomislijo na tiste, ki so v tem času še posebej ogroženi in jim skušajo po svojih močeh pomagati. 

USMERITVE IN INFORMACIJE ZA OBČANE 

Klicna številka 041 658 052 je izključno namenjena obolelim občankam in občanom v stiski zaradi zagotovitve oskrbe, ki si je preko svojih sorodnikov, sosedov ali znancev ne morejo zagotavljati.

Za ostale informacije so na voljo naslednje številke:

 • za splošne informacije o virusu na brezplačni tel. št. 080 1404
 • za navodila o ukrepih za zaščito pred virusom najdejo občani na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje Slovenije
 • za zdravstvene informacij in pomoč kličite Zdravstveni dom Bled št 04/ 575 40 00 ali na 04/ 575 4012
 • za oskrbo občanov, ki ni povezana z virusom, kličite CSD Radovljica tel. št. 04/537 14 00 ali 04/537 14 11
 • za oskrbo občanov, ki sta jo do zdaj zagotavljala Rdeči križ Radovljica 04/ 597 16 80  in Župnijska Karitas Bled 04/572 93 80

Psihološka podpora:

Ozara Jesenice, pon-pet: od 8 do 15h, 031 758 063,04 583 6200,  maja.kuncic@ozara.org ; Društvo Druga soba: četrtek od 9h do 11h, 041 879644;

CSD Radovljica: ponedeljek, torek, četrtek od 8. do 15. ure, sreda od 8. do 17. ure, petek od 8. do 13. ure: 065 557 901.
Karitas Povezani preko telefona: vsak delovni dan med 9. in 15. uro 069 928 187

Poziv prostovoljcem

Zaradi hitrega širjenja koronavirusne bolezni kovid19 Štab civilne zaščite Občine Bled in Občina Bled pozivata vse zdrave ljudi, ki niso stari manj kot 18 ali več kot 50 let, naj se javijo za prostovoljno oskrbovanje občank in občanov, ki bodisi zato, ker sodijo v najbolj ogroženo skupino prebivalstva bodisi zato, ker so zboleli, sami ne morejo v trgovino ali lekarno. Kdor bi bil voljan pomagati, naj pokliče številko 041 607 445.

Civilna zaščita in Občina Bled se zahvaljujeta občankam in občanom, ki spoštujejo navodila o samozaščitnem ravnanju in ostajajo doma. Ob koncu tedna bo lepo vreme, zato prosijo vse, naj se v naravi gibljejo v krogu svoje družine, naj se izogibajo stikom in sprehodom po turističnih poteh, kjer bi lahko koga srečali.

Maske si lahko izdelamo sami!

Na Bledu zaznavajo povečano povpraševanje po uporabi in dostopnosti zaščitnih mask. Mnogi starejši občani in kronični bolniki, ki so najbolj ranljiva populacija prebivalstva, iščejo prve nasvete in priporočila za uporabo ali v ambulanti družinskega zdravnika, pri medicinski sestri ali v lekarni.

Prilagamo splošne informacije za uporabo zaščitne maske v širšem in domačem okolju.

Spoštovani! Glede na to, da vsi občani in občanke ne uporabljajo spleta, vas prosimo, da s tem seznanite tudi ljudi v vaši družini, ki morda tega sporočila niso videli.

Splošna uporaba zaščitnih mask, navodila Nacionalnega inštituta za varovanje zdravja

Maske kot osebno varovalno opremo pri svojem delu uporabljajo zaposleni, ki prihajajo v stik z osebami, ki so ali bi lahko bile okužene z novim koronavirusom SARS-COV-2. Kirurške maske uporabljajo tudi druge osebe, še posebej tisti, ki imajo zdravstvene težave, saj lahko s tem zmanjšajo nevarnost širjenja okužbe na druge osebe.

Zaščita z masko je pomembna, saj ob upoštevanju ostalih higienskih ukrepov, kot so pravilno kašljanje, kihanje, pravilno umivanje rok ter izogibanje dotikanju obraza in sluznic, še dodatno zmanjšujejo nevarnost prenosa okužbe. Pri tem je zelo pomembno, da masko pravilno namestimo, nosimo in tudi odstranimo. Ves čas nošenja maske se oseba ne sme dotikati osrednjega dela maske, saj bi na ta način lahko prišlo do onesnaženja rok in nevarnosti prenosa okužbe na druge osebe.

Poleg zgoraj navedenih različnih tipov mask, ki so prvenstveno namenjene delu v posebnih pogoji, ko lahko pride do prenosa okužbe, so v uporabi tudi različne druge maske.

Te maske lahko delno zadržijo pot kapljic, ki se sproščajo v okolico ob kašljanju, kihanju in tudi ob govorjenju, in v katerih so lahko prisotni povzročitelji nalezljivih bolezni. Na ta način se do določene mere zmanjša tudi možnost prenosa okužbe na druge osebe.

Stopnja zaščite je odvisna od materiala, iz katerega je maska izdelana. Tako kot pri ostalih maskah, tudi v tem primeru velja, da je nošenje teh mask dodaten ukrep, ki ob upoštevanju ostalih higienskih ukrepov (pravilno kašljanje in kihanje, pravilno umivanje rok, izogibanje dotikanju obraza in sluznic ter vzdrževanje ustrezne oddaljenosti od drugih oseb), prispeva k zmanjšanju širjenja okužbe.

Raziskave kažejo, da so osebe, ki jih nosijo, bolj previdne in ne segajo z rokami k ustom in očem, s tem pa maska osebo, ki jo nosi, lahko zaščiti pred okužbo. Pomemben pogoj, ki ga je potrebno upoštevati pri uporabi tovrstnih mask je, da jo pravilno namestimo in se je med nošenjem ne dotikamo.

Mladi zdravniki Slovenije poudarjajo, da z nošenjem maske v prvi vrsti ščitimo druge

Mladi zdravniki Slovenije poudarjajo, da je namen uporabe mask med splošnim prebivalstvom zlasti zmanjšanje prenosa virusa od tistih posameznikov, ki še niso razvili simptomov okužbe. Kdor kaže simptome, mora nujno ostati doma.

Mladi zdravniki Slovenije svetujemo vsem ljudem, naj ob nujnih izhodih od doma, kot je obisk trgovine ali stik s sodelavci, nosijo masko, četudi iz blaga, ob tem pa upoštevajo tudi vse druge ukrepe glede higiene in omejitve stikov,” pravijo.

Pri tem se sklicujejo na članek, ki je bil 20. marca objavljen v reviji The Lancet – Respiratory Medicine, v katerem so pregledali smernice različnih držav in organizacij v vezi z uporabo mask v javnosti. Smernice se od države do države zelo razlikujejo, avtorji pa kljub temu zaključujejo, da bi bilo smiselno razširiti uporabo mask med splošnim prebivalstvom, če zaloge to omogočajo.

Maska iz blaga:

 

Maska, sešita iz blaga, je boljša kot odsotnost vsake zaščite. Primerjava učinkovitosti kirurških mask in mask domače izdelave je pokazala, da nošnja obeh bistveno zmanjša prehajanje mikroorganizmov iz uporabnika na okolico, pri čemer je bila kirurška maska trikrat bolj učinkovita kot maska, izdelana doma

Z nošenjem maske torej v prvi vrsti ščitite druge. Če jo nosijo drugi, ščitijo vas. Če jo nosimo vsi, ščitimo drug drugega. Če masko pravilno uporabljamo, se zmanjša tudi dotikanje obraza z rokami, s čimer ščitimo sebe. Maske nam ne smejo dati lažnega občutka varnosti – še naprej veljajo vsa pravila o higieni in omejitvi stikov.

Uporaba in vzdrževanje:

Pomembno je, da masko pravilno uporabljamo. Masko namestimo in odstranimo z obraza s čistimi rokami. Maska mora popolnoma prekriti območje ust in nosu. Spodnji del maske mora segati pod brado, zgornji del mora prekriti koren nosu. Ko je maska nameščena, se je ne dotikamo več. Ko se blago navlaži, je masko treba zamenjati (na 30 minut do dve uri). Prati jo je treba na visoki temperaturi (90 °C). Ko se posuši, jo je treba prelikati z vročim likalnikom.

Pravila pri nošenju maske:

 • masko na obraz namestimo in jo z obraza snamemo šele, ko imamo roke res čiste;
 • maska mora prekrivati tako usta kot nos (spodnji del mora segati pod brado, zgornji naj prekriva nosni koren);
 • ko masko namestimo na obraz, se je ne dotikamo več;
 • ko se maska navlaži, jo je treba zamenjati (po pol ure oziroma največ dveh urah nošenja);
 • masko je treba prati na 90 stopinj Celzija;
 • ko se posuši, jo je treba prelikati z vročim likalnikom

Vir:

 1. NIJZ, dostopno 27.3.2020
 2. Mladi zdravniki Slovenije, dostopno 27.3.2020

Uredila in pripravila: Brigita Tišler, diplomirana medicinska sestra

Dostava toplih obrokov

Občina Bled in civilna zaščita v zadnjih dneh tople obroke dostavljata enajstim občanom in občankam ter še enajstim policistom, reševalcem in ostalim, ki v teh dneh delajo, pa ne morejo do toplega obroka.

Če kdo potrebuje topli obrok, paket s suho hrano ali potrebščinami ali kakršnokoli drugo pomoč, naj pokliče 041 658 052 vsak dan med 8. in 15. uro.

Koronavirus: Dobre zgodbe z Bleda

V časih, ko so solidarnost in naša potrpežljivost ter čut za sočloveka na preizkušnji, se je na Bledu spletlo kar nekaj dobrih zgodb.

Klicu na pomoč so se odzvali številni občani in občanke, bodisi da pomagajo kot prostovoljci bodisi kako drugače.

Razširjena sestava občinskega štaba civilne zaščite Občine Bled je v povezavi z drugimi humanitarnimi organizacijami pripravila načrt za organizacijo, varno in usklajeno oskrbo na domu v okviru sistemskih izvajalcev ter humanitarnih društev.

Jani Klemenčič je kot prvi ponudil pomoč in zagotavlja kuhanje toplih obrokov za ljudi, ki zaradi takih ali drugačnih vzrokov ne morejo od doma. Skuhane obroke občina Bled dostavi vsem, ki jih potrebujejo. Včeraj so tako oskrbeli 11 občanov in še 11 policistov, reševalcev in ostalih, ki so v teh dneh nenehno v službi in ne morejo do toplega obroka.

Rdeči križ in Karitas aktivno sodelujeta pri oskrbi in razdeljevanju pomoči. Na plano so stopili tudi strokovnjaki za psihološko podporo občankam in občanom v času epidemije in ponudili pomoč:

Pogovor z Matjažem Završnikom

Ob pojavu epidemije je v zelo težkem položaju tudi turizem. Pogovor z direktorjem Zavoda za kulturo Bled, Matjažem Završnikom, si lahko ogledate na naslednji povezavi:

Vir informacij: Romana PURKART, Turizem Bled
Vir simbolične naslovne fotografije: KLIK

Similar Posts:

Delite:
Advertisements

Morda ste zgrešili

8 min read
1 min read
5 min read