BLED - med desetimi naj-destinacijami Lonely Planet-a - Gorenjska-online.com
29 oktobra, 2020

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

BLED – med desetimi naj-destinacijami Lonely Planet-a

»Popotniški vodnik Lonely Planet je v drugi izdaji seznama priporočenih destinacij Bled umestil med 10 destinacij, ki nudijo edinstvena in nepozabna doživetja«, so včeraj poročali mediji.

Na Bledu so vest sprejeli z izjemnim veseljem in ponosom.

To je nagrada in priznanje za vso Slovenijo, ne samo za Bled. Res je, da je Bled eden najbolj prepoznavnih in najlepših obrazov Slovenije, vendar je to priznanje, na katerega bi morali biti ponosni prav vsi,

pravi blejski župan Janez Fajfar.

Na Bledu so veseli, da so kraj ponovno “posvojili” tudi slovenski gostje, saj jih je samo v avgustu svoje počitnice tam preživelo kar enajstkrat več kot avgusta 2019. Res pa je tudi, a so lani na Bledu našteli goste iz več kot 190 držav sveta.

Takšno priznanje seveda daje tudi zavezo za dobro delo v prihodnje. Kljub zdravstveni krizi na Bledu verjamejo, da bodo turistična središča, ki se osredotočajo na trajnostni razvoj, na dolgi rok ne le preživela, pač pa bodo živela dobro. Ključno pri tem je iskanje krhkega ravnovesja med ponudniki turističnih storitev, lokalnim prebivalstvom in okoljem. V ta namen na Bledu izvajajo vrsto projektov, ki so prav vsi del trajnostnega razvoja, od projekta »zero waste« (na poti do družbe brez odpadkov), do reševanja prometnih zagat, ki so na Bledu že samo zaradi njegove lege toliko večje.

Pomembna je revitalizacija t.i. Bohinjske železnice, ki poteka tudi s pomočjo evropskih projektov, pa izgradnja južne razbremenilne ceste, kolesarske povezave Bled – Bohinj in kolesarskih prog za gorske kolesarje po obronkih Bleda ter akcijski načrt za varovanje Blejskega jezera …  Vse našteto predstavlja le nekaj projektov, ki so že v teku in se izvajajo z roko v roki z državo.

Certifikacijski projekt »Bled Local Selection« oziroma Blejski lokalni izbor povezuje lokalne pridelovalce hrane in lokalne obrtnike s ponudniki turističnih storitev in nastanitev, v prihodnje pa nameravajo projekt na Bledu nadgraditi tudi s certifikati za nastanitve in restavracije.

Vse našteto je v kombinaciji z drugimi dejavniki tudi razlog, da je Bled nosilec zlatega znaka Zelene sheme slovenskega turizma in v letošnjem letu ponovno del 100 najbolj trajnostnih destinacij sveta po izboru mednarodne fundacije Green Destinations.

Vir: Romana PURKART, Turizem Bled
Vir naslovne fotografije: KLIK

Advertisements

Morda ste zgrešili

1 min read
5 min read