web analytics
15. januarja, 2021

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

Mirna zbota, kwa čmo? Tko nej tut ostane. Tlele na Gorensk’m mamo tok lep ureme, da n’s noge kr same nesejo ke u hrib, pa hsreč j’h mamo wlik. Ker je pa tko l’po in se ponujajo krasn razgledi, so poleg misli tut poti jasne, zato se niti s hribow na katalicamo. Zdej pa vi pomislte, čeb bli doma recimo na kšnmu barju!?! Sej nočmo omenat nbenga kraja u Zlovenij specifičn, ampak … pa če recmo temu dodamo še meglo … ja jebemti, daj človk čist depresivn in se zategne u taprvo mlako, začobodra not po starodavn’h koliščah in se sam seb začne smilt. Popa od use vlage niti nave več, aj mokr od uzunej, al od znotrej … pa enga rukne. Pa rukne dva, rukne tri … in je nakonc v’s ruknen.

Pr n’s pa ne. Pr n’s je prelepa Gorenska. Ahtejte se tut dons, kboste rinl u klanc u domač občin, da v’s namo jutr mel u kronik. Bejžte gor, poglejte dol, našo (alpa nažga, odvisn kwa mate) objemte, masko zagonte nekam, frišn zr’k udahnte in si rečte – žiulene je lep.

Mi mormo pa pogledat tele dve zadevšne, xsta se nardile učerej:

Zutrej – gm’h. Dopone – gm’h. Za južno – gm’h. No po xso pa lih mejhn prlegl po obilnmu obroku (krvavice, zele, pa en šnopč’k čez), so mogl pa gasilc na vrat na nos u l’ft, pa pogledat, zakwa se en trije ldje u enmu liftu na Ulc Juleta Gabrovška u Kran nekej razburjajo, pa galamjo. Ni bwo kej, podvizal so se ke in ugotovil, da sej un lift zataknu, tem trem pa prov ni bwo. Kart niso mel sabo, interaktivn’h liftov u Zlovenij še osmd’st let nau, štekdoze za telefon nafilat ni bwo, dab si člowk cajt krajšov, šnopca niso mel sabo … tko da j’m je bwo dougcajt in so na usak način v’n wotl. Gasilc se niso nč kej dost prerekal, tist lift so izklopl, ldi v’n pobral, pa serviserju rekl, nej se neha norca dewat in nej tisto škrpeto zrihta. Menda je nekej korono omenov, ampak se niso dal in je poj mogu pridt, pstuh.

Popoune gm’h. Zvečer – gm’h. In gže lih misl’š, dauš tut noč prespaw, kukr se za človeka spodob (boga pa korone boječ, čez glavo pokrit, pa z masko čez xsiht), na … tpa telefon zvoni. Mislmo – unmu u Regijskmu centru za obveščane. Ena ponoč je bwa, xsej užgaw en hudič bliz Gorič. Kransk gasilci so šli ke in vidl, da je od hudiča ostaw kej maw, ampak sej toj ta hudič – nkol naveš, od ke se bo prkazow, kwa bo ušpiču in u ker oblik bo nagajow. Učas se človeku sam zdi, da mau sreče lih nima tiste dni, u resnic je pa hudič zadej. Drugič ti s čizdga mira guma poč (na avtu, alpa na lulčku), pat spet ni n’č jasn, u resnic je pa zadej hudič. Evo, učas si pa nadene masko od koronavirusa, pa spet folku na gre sk’p kwa je zdej to zaen hudič. Zatoj pa treba televizijo gledat, dat strokovnaki (recimo kaco, crack, beopička … če tel niso dost, pa še hojs in vampir) razložejo točn kwa in kako, pa obvezn bat se! Hudič nkol na počiva! In tko tut zdejle ni zgoru, še m’n so ga pa fental gasilci, xso tist ogn pogasil. Sam obliko je spremenu in zdej n’s bo spet usekow t’m, kbomo nejm’n prčakval!

Brrrr, n’s je že zdej in unaprej strah …

Nč, bejžmo na en kofe. A gdo da zanga? Spod pod tole slikco morte na rmen knofk prtisnt. DONATE piše na nemu. Nima veze z unmu donatam, kte požene … 😉  

——

 

Ob 16.24 so v stanovanjskem bloku na Ulici Juleta Gabrovška v Kranju gasilci GARS Kranj iz
okvarjenega dvigala rešili tri osebe, dvigalo izklopili in obvestili pristojni servis.

Ob 1.06 so v gozdu v bližini naselja Goriče, občina Kranj, goreli ostanki nepogašenega kurišča.
Gasilci GARS Kranj so pogasili manjši požar.

Vir: Regijsk centr za obveščane Kran

Advertisements

Morda ste zgrešili

2 min read
2 min read
3 min read