web analytics
1. marca, 2021

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

Angelski glas – dvanajst let

V trenutku, ko tole objavljamo, mineva dvanajst let, odkar nas je – v starosti rosnih 26 let – zapustil priljubljeni Todor (Toše) Proeski. Pokojni pevec ni imel prav nobene zveze z Gorenjsko, ampak … vseeno menimo, da si zasluži omembo tudi na naših straneh. Toše je v časih, ko se rane po krvavi moriji na Balkanu v prejšnjih letih še niso povsem zacelile (saj v teh krajih se nikoli ne, mar ne?) spoštovanje in uspeh žel na območju vseh držav bivše Jugoslavije.

Angelski glas

Fant, za katerega se je uveljavilo mnenje, da poje z angelskim glasom, je bil sicer Makedonec. Rodil se je v Prilepu leta 1981, otroštvo pa je preživljal v Kruševu. Že v ranih otroških letih sta starša opazila neverjeten dečkov talent. Prve uspehe je Toše začel dosegati že kot najstnik, saj je v letih 1996 in 1997 dvakrat zapored zmagal na otroškem festivalu Melfest v Prilepu.

Hitro se je začel pojavljati tudi na zaresnih, “odraslih” festivalih in na makedonskem izboru za Pesem Evrovizije v letu 1998 že osvojil tretje mesto.

Leta 1999, pri rosnih osemnajstih letih, je že izdal svojo prvo veliko ploščo v makedonskem jeziku (Nekade vo noќta), čemur je sledila še zmaga po izboru občinstva na festivalu v Skopju in – zvezda je bila rojena. Njegov prvi samostojni skopski koncert si je v deževnem vremenu v Skopju ogledalo več tisoč ljudi, po drugem albumu v letu 2000 pa se je sloves fanta z angelskim glasom začel prijemati tudi v drugih državah regije.

V Makedoniji je Toše medtem postal tako velika zvezda, da je v Skopju razprodal pet zaporednih koncertov. V večnem iskanju popolnosti je tretji album v letu 2002 posnel v Grčiji.

Študij solo petja na glasbeni akademiji v Skopju je Tošetu pomenil nov zagon in kmalu se je podal čez lužo v New York, kjer je svoj glas šolal pod vodstvom znamenitega William Reya; gre za gospoda, ki je veščin pravilnega petja učil tudi znamentega Luciana Pavarottija.

Mednarodni preboj

Dokončni mednarodni preboj mu je uspel leta 2003, ko je zmagal na Beoviziji (srbskem izboru za Pesem Evrovizije) in kljub nekaterim pomislekom izvrstno zastopal Srbijo na velikem odru.

Toše je bil tudi izredno prirpavljen priskočiti na pomoč; za svoje številne dobrodelne koncerte je leta 2003 je prejel Humanitarno nagrado Matere Tereze, septembra 2004 pa celo postal najmlajši UNICEF-ov ambasador dobre volje. Njegovo pesem Za ovoj svet (angleško This world), posneto leta 2004, je UNICEF-a sprejel kot svojo himno.

Naslednje leto (2004) je na evrovizijskem odru stal še za matično domovino. Istega leta je izdal svoj četrti album, v letih 2006 in 2007 pa še dve veliki plošči.

V letu 2006 so njegovo pesem Srce nije kamen na Hrvaškem razglasili za najbolj predvajano pesem leta.

V Sloveniji se ga radi spomnimo po izjemni interpretaciji in lepi slovenščini v pesmi Moja, ki je izšla leta 2007.

Tragični konec

In ko se je že zdelo, da mu ob načrtih za snemanje albuma v angleščini ter duetu s slovito italijansko pevko Gianno Nannini sledi še preboj na zahtevne zahodne trge … je udarila strašna vest.

Šestnajstega oktobra 2007 je Toše – mirno speč v avtomobilu, ki ga je vozil 32 – letni G.G. – ob 6.20 zjutraj zaspal za vedno. V prometni nesreči pri hrvaškem kraju Nova Gradiška, je voznik izgubil oblast nad vozilo Volkswagen Tuareg in se silovito zaletel v tovornjak. Varnostne zračne vreče se ob trku niso odprle. Pevčeva menedžerka Ljiljana Petrović je v nesreči dobila lažje poškodbe, voznik pa težje. Toše, ki je v trenutku nesreče spal na sovoznikovem sedežu usodnega trka ni preživel.

V spomin mlademu, prehitro preminulemu glasbeniku, je bil 5. oktobra 2008, na obletnico zadnjega velikega koncerta priljubljenega pevca na stadionu v makedonskem glavnem mestu organiziran velik koncert z mednarodno udeležbo; obiskalo ga je več kot 45,000 ljudi.

Na Balkanu pravimo, da Toše nikoli ni zares odšel, saj njegove pesmi živijo dalje v srcih ljudi. Če pa že je kje nad mavrico, potem s svojim angelskim glasom solze absolutne ganjenosti v teh letih sproža prav njim – angelom.

Pa vam, dragi bralci – s čim vam je Toše najbolj ostal v spominu?
Ostali aktualni prispevki

Vir simbolične naslovne fotografije: KLIK

(Visited 1 times, 1 visits today)

Morda ste zgrešili