web analytics
15. januarja, 2021

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

Ali ste vedeli …?

V tem članku boste spoznali nekaj najbolj nenavadnih fobij.

1. Ksantofobija
Ljudje, ki trpijo za ksantofobijo, se bojijo stvari rumene barve.  To vključuje tudi recimo sonce, rože rumene barve, karkoli rumenega … V svoji najbolj ekstremni obliki lahko ksantofobični simptomi vključujejo celo ogromen strah pred samo besedo: rumeno.

2. Turofobija
Turofobija je strah pred sirom. Ta strah je običajno povezan z neko travmatsko izkušnjo, spominom. Od čedarja do mocarele, do vseh možnih vrst sira … osebe, ki bolujejo za turofobijo, pogosto v beg požene že preprost pogled na rezino sira. Obstajajo različne oblike te fobije, saj se posameznik lahko boji recimo le določene vrste sira, nekdo druga pa sira v vseh pojavnih oblikah.

3.Somnifobija
Somnifobija je iracionalen in pretiran strah pred spanjem. Somnifobov je strah pred tem, da bi zaspali, saj podzavestno spanje povezujejo s smrtjo. Tako stanje se lahko razvije tudi zaradi občutka pomanjkanja nadzora nad življenjem, ali pa ponavljajočih se nočnih mor. Nekateri izmed somnifobov imajo posebno obliko te fobije: strah jih je, da bi med spanjem po nepotrebnem izgubljali dragoceni čas …

4. Koulrofobija
Koulrofobija je pravzaprav kar pogost pojav; gre za strah pred klovni. V množici raziskav opravljenih na to zanimivo temo, je bilo ugotovljeno, da se pojavlja predvsem pri otrocih, manj zaznavna je pri odraslih ljudeh. V popularni kulturi je dokaj pogosta podoba “strašnega klovna”. Primer: v stripu Joker in Batman ter številnih filmskih upodobitvah. Za koulrofobijo trpita tudi dve zelo znani osebnosti iz filmskega sveta: Johnny Depp in Daniel Radcliffe. Johnny Depp je nekoč na to temo povedal: Glede na to, da imajo na obrazu nasmeh narisan, nikoli nisem prepričan, ali so zares srečni, ali pa mi bodo v naslednjem trenutku morda odgriznili pol obraza …

5. Hilofobija
Hilofobija vključuje iracionalen strah pred lesom, gozdom, ali drevesi. Pogosto je posledica izpostavljenosti filmom in pravljicam, ki v otroštvu vključujejo strašne gozdove. Veliko bolnikov tovrstne fobije iz otroštva ne preraste, zato lahko že preprosti sprehod v gozd lahko sproži tesnobo. V nekaterih ekstremnih primerih se močna tesnoba pojavi že ob sami misli na les.

6. Omfalofobija
Omfalofobija je stanje, ko se nekdo panično boji dotikanja trebuha. Obstajajo različne variacije omfalofobije. Nekateri ljudje se bojijo dotikati svojega trebuha, drugi trebuhov drugih ljudi. Nekateri se bojijo, da bi se kdo dotaknil njihovega trebuha. Raziskave so pokazale, da tak strah izvira v povezavi trebuha s popkovnico in maternico. Nekaterim omfalofobom je za različne stopnje neprijetnih občutenj dovolj že sam pogled na trebuh, ali pa celo samo razmišljanje o le-tem.

7. Nomofobija
Besedica nomofobija se je razvila iz angleškega izraza no-mobile, ki opisuje neracionalen strah pred možnostjo, da bi se oseba znašla v območju, kjer ni mobilnega signala. Gre za dokaj nov pojav, ki ga raziskovalci proučujejo šele nekako v zadnjih petih letih. Izraz je primeren tudi za ljudi, ki trpijo spričo paničnih napadov v zvezi z mislijo, da se bo na mobilni napravi izpraznila baterija. Britanski znanstveniki so odkrili, da v Združenem Krlajestvu kar polovica prebivalstva zaznava pojavne oblike tovrstne fobije. V nekaterih primerih se znaki fobije pojavijo že smo ob tem, ko oseba izgubi fizični, ali vidni stik z mobilno napravo.

8. Ombrofobija
Ombrofobi imajo neracionalen strah pred dežjem. Ta strah lahko povzroči hude napade tesnobe. Zdi se, da ga sprožajo številni dejavniki, med drugim tudi dejstvo, da se otrokom pogosto naroči, naj ne hodijo ven, kadar pada dež, saj bodo sicer zboleli. Ombrofob pogosto dež povezuje tudi z možnostjo zapadanja v depresijo.

9. Papafobija
Besedica papafobija se nanaša na papeža. Strah pred papežem ni ravno najbolj običajna fobija. Je sicer tesno povezana s Hierofobijo (strah pred svetimi posamezniki ali svetimi stvarmi). Povezan je tudi s hagiofobijo, kar je izraz za še bolj pretiran ali nerazumljiv strah ali občutek neprijetnosti v povezavi s svetniki in svetimi stvarmi. Strah pogosto sproži travma, povezana s papežem. 

10. Lukanofobija
Najbolj nenavadna izmed danes opisanih fobij pa je tista, pri kateri se oseba boji bradate, tetovirane pojave. V nekaterih pojavnih oblikah se pacienti bojijo, da jih bo bradato/tetovirana oseba požrla, izkoristila, kako drugače ranila. Znanstveniki tovrstno fobijo zaznavajo šele v zadnjih letih. Posebej hude oblike se pojavijo, ko je bradato-tetovirani stvor v očeh osebe, ki trpi za lukanofobijo, po vrhu še plešast …


Advertisements

Morda ste zgrešili

2 min read
2 min read
3 min read