web analytics
23. aprila, 2021

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

AFRIŠKA PRAŠIČJA KUGA – za zdaj …

Po Evropi se vedno vztrajno širi afriška prašičja kuga (APK). Nanjo so dovzetni tako divjo, kot tudi domači prašiči. V lanskem letu (2020) se je bolezen pri divjih prašičih na novo pojavila v dveh evropskih državah – v Nemčiji in v Srbiji. Skupno je bilo – v primerjavi z letom 2019 – v lanskem letu prijavljenih še enkrat več primerov.

Na Madžarskem se je bolezen razširila proti zahodu na eno novo regijo. Število primerov pri divjih prašičih se je glede na leto 2019 v lanskem letu na Madžarskem potrojilo. Bolezen se je na novo pojavila pri domačih prašičih v Moldaviji. Enako velja za Slovaško, kjer se je močno razširila tudi pri divjih prašičih.

Afriška prašičja kuga (APK) je nalezljiva virusna bolezen, za katero za zdaj ni cepiva. Bolezen ne predstavlja nevarnosti za zdravje drugih živalskih vrst in ljudi. Za zdaj, dodajamo mi.

V Sloveniji – za zdaj – še ni bila zaznana. Njeno širjenje iz vzhoda Evrope proti zahodu pa prav gotovo predstavlja vse večje tveganje tudi za prašiče v Sloveniji. 

Za izvajanje nujnih ukrepov za preprečevanje in zgodnje odkrivanje APK pri divjih prašičih, za zmanjševanje tveganja za vnos in širjenje APK v Sloveniji ter izvajanje nujnih ukrepov za obvladovanje in izkoreninjenje APK pri divjih prašičih v Sloveniji, je bil lani sprejet ZAKON O NUJNIH UKREPIH ZARADI AFRIŠKE PRAŠIČJE KUGE PRI DIVJIH PRAŠIČIH (ZNUAPK). Preberete si ga lahko TUKAJ.

Močan profesionalni daljnogled z izjemnimi ocenami
€ 33,13€ 69,01 (-52%)

Na podlagi Zakona o nujnih ukrepih zaradi afriške prašičje kuge pri divjih prašičih (Uradni list RS, št. 200/20; v nadaljevanju: ZNUAPK) je LD Jezersko sprejela načrt ravnanja upravljavca lovišča ki se nahaja spodaj v prilogi.

 

Gorenjska Online lahko podprete z gesto dobre volje. Vzelo vam bo le trenutek. Hvala.


Vir: KLIK
Vir naslovne fotografije: KLIK

(Visited 27 times, 1 visits today)