web analytics
20. januarja, 2021

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

Ab’ bli rad’ sit’, pa še fit?

Dobr’ smo ufural recepte nazaj, ane, dragi bralci? Brez velikih besed gremo kar k bistvu: današnji recept za Kotiček za razvajanje brbončic smo si po dovoljenju šefice Barbare Kvas smeli izposoditi … bomo povedali ob koncu. No, če ne boste imeli preveč polnih želodčkov in se boste še pred tem nezdravo zvalili k popoldanskemu prebavljanju, podkožnem razmišljanju in smrčečem prebavljanju recepta, ki se mu reče:

Piščanec v paradižnikovi omaki s špinačo

Barbara obljublja, da bo po temle njenem receptu piščanec v kremni paradižnikovi omaki tudi Gorenjcem postal najljubši recept s piščancem. Takole pravi:

Barbara Kvas
Sit Fit

Piščanec in paradižnik tvorita odlično kombinacijo. K okusu pomembno pripomorejo tudi maslo, česen in špinača. Ko je za to prava sezona, uporabimo sveži paradižnik, zunaj sezone pa so v redu tudi pelati iz konzerve.

Skrivnost odličnega piščanca v tem receptu je pravilno zaporedje priprave. Začnemo tako, da piščančja prsa za 15 minut položimo v toplo soljeno vodo. Potem jih operemo pod hladno tekočo vodo in popivnamo s kuhinjsko brisačo. Piščanca moramo zatem soliti in poprati, nato pa skuhati/ speči. Sprva ga popečemo na srednjem ognju, nato pa nujno zmanjšamo ogenj in pokrijemo ponev, v kateri se peče. Na ta način poskrbimo, da se piščanec ne izsuši, se pa dodobra toplotno obdela. Preveč surov piščanec je namreč naravnost strupen! Ko je meso dobro pečeno – ko ima lepo barvo – ga iz ponve odstranimo in prihranimo za kasneje.

Nato v isti ponvi pripravimo paradižnikovo omako, piščanca pa znova dodamo šob koncu. V ponev torej stresemo narezan paradižnik in ga kuhamo toliko časa, da se zmehča. Dodamo sesekljan česen in maslo ter spet kuhamo toliko časa, da dobimo kremasto omako. Omako po željah dosolimo in dodatno popramo, če se za to pojavi potreba. V omako umešamo še špinačo in baziliko ter premešamo, da špinača uveni.  Nato v omako položimo prej pečena piščančja prsa in vse skupaj dodatno kuhamo še nekaj minut, da se meso pregreje pogreje in naveže okusov …

V takem zaporedju dobimo sočnega piščanca in kremno omako.

Piščanca s paradižnikovo omako lahko serviramo s kosom (polnozrnatega!) kruha, lahko pa v omako umešamo tudi kuhane testenine ali pa poleg postrežemo z rižem, kuskusom ali kvinojo. Iz izkušenj povem, da je dovolj le kos dobrega kruha, s katerim pomažeš vso omako. Piščanec v omaki, kos kruha in skleda solate – popoln obrok!

Ta recept rada pripravim v času, ko je sezona paradižnika. Resnično obožujem sladek okus Luštovih paradižnikov. Vendar pa to jed lahko pripravimo tudi izven sezone, le da namesto svežih paradižnikov uporabimo pelate iz konzerve.

POZOR: – nikakor nikoli ne uporabljamo predpripravljene paradižnikove omake, saj po mojem mnenju vsebuje čisto preveč nezdravih dodatkov ter sladkorja in soli! Omako pripravimo raje doma, s svežimi sestavinami; le na ta način imamo nadzor nad tem, kaj jemo.

Recept je pripravljen v sodelovanju z ekipo Lušt.

Sestavine za pripravo hrane za 2 osebi

  • 1 par piščančjih prsi
  • sol
  • poper
  • olje
  • približno 5 paradižnikov (izven sezone 1 konzerva pelatov)
  • 2 stroka česna
  • 1 košček masla
  • 1 pest sveže špinače
  • 1 vejica bazilike

**********

Na koncu pa še besedica ali dve o projektu Sit Fit, katerega vodilna sila je Barbara Kvas. Projekt Sit Fit širi zavedanje, da je zdrava hrana lahko tudi odličnega okusa, princip zdravega prehranjevanja pa je ob tem lahko tudi zabaven, enostaven ter duhu in telesu koristen. Sicer pa, kaj bi modrovali mi, oglejte si zadeve sami s KLIK – om na spodnjo sliko:

Advertisements