Categories
Lokalne novice

KrOdDoma – nova doživetja in izzivi v Kranju

V času epidemije covida-19, ko je druženje prepovedano, lokali zaprti in skorajda ni druge možnosti, kot da preživljamo čas na prostem, je vzniknila ideja za spletni projekt KrOdDoma. Ta v digitalni obliki ponuja ideje za ustvarjalno preživljanje vsakdana doma oziroma vabi na sprehajalne, pohodniške, tekaške in kolesarske poti na območju Mestne občine Kranj. Da je stvar še bolj zanimiva, opise poti dopolnjujejo izzivi, prilagojeni različnim starostnim skupinam.

V času nepredvidljivih razmer, ki jih prinaša epidemija, je gibanje na svežem zraku najboljši kanal za sproščanje napetosti, pa tudi za krepitev zdravja. Zato so v Mestni občini Kranj (MOK) skupaj z Zavodom za kulturo in turizem Kranj, Fundacijo Vincenca Drakslerja in s kranjskim podjetjem Dspot zagnali projekt, katerega namen je z namigi za izlete in z njimi povezanimi različnimi izzivi popestriti vsakdan občank in občanov ter jih spodbuditi k aktivnemu in ustvarjalnemu preživljanju prostega časa.

V obdobju, ko imamo bistveno manj možnosti za druge vrste organizirane rekreacije, je še toliko bolj pomembno, da sami poskrbimo za čim več gibanja. Če lahko pri tem sodeluje vsa družina oziroma je aktivnost primerna za vse generacije, še toliko bolje. Izhodišče našega novega projekta je, da se lahko izziva lotimo oziroma odpravimo na izlet k’r od doma, z domačega kavča. Obenem pa bomo občanke in občane na ta način spoznavali tudi z novimi potmi za sprehajanje, pohodništvo, tek, kolesarjenje … In teh imamo v Kranju res veliko. Aktivirajmo se, saj to prinaša tudi boljše fizično in psihično počutje,

je pozval župan MOK Matjaž Rakovec.

POSEBNA PRILOŽNOST – SUPER POPUST!!!
Parni likalnik
€20,41 – 26,68 €65,85 – 86,06  (-69%)

Projekt KrOdDoma izvira iz ideje mesečnih pohodov Vincenca Drakslerja oziroma je nadgradnja izvedbe Teka Vincenca Drakslerja, ki je v letu 2020 zaradi epidemije potekal virtualno. KrOdDoma ponuja še več, saj so trasam, ki so slikovito opisane ter opremljene s fotografijami in zemljevidom, dodane še aktivnosti oziroma izzivi za prosti čas in rekreacijo ter ustvarjanje. Prve štiri poti in izzivi so že pripravljeni: Pot po Savskem drevoredu, Pot Jeprškega učitelja, pot Po mamutovih stopinjah in Tatinčeva pot.

Na spletni strani projekta KrOdDoma bodo v prihodnje na voljo še nove poti z območja MOK z zanimivostmi in izzivi vred: športnim, izzivom za najmlajše in mojstrskim izzivom v sodelovanju s sponzorjem, podjetjem Merkur. Ustvarjalnim posameznikom in družinam bodo tako na voljo tudi ideje za ročne spretnosti, ki se jih lahko lotimo doma ob vsakem vremenu.

 

Gorenjska Online lahko podprete z gesto dobre volje – 1 EUR. Vzelo vam bo le trenutek. Hvala.Vir: MO Kranj, 
Advertisements
Categories
Policija (s)poroča

Požar na osnovni šoli

Odgovorne in za to pristojne službe se trudijo omejiti požar na delu stavbe Osnovne šole Franceta Prešerna v Kranju.

Do zdaj so evakuirali štiri osebe. Iz objekta se vali gost dim. Stanovalci v okolici naj ne odpirajo oken. Dim lahko predstavlja tudi nevarnost za promet.

Zadrževanje na območju intervencije je prepovedano. Policija sporoča, naj se radovedneži sami odstranijo. Intervencija poteka.

Več sporočimo kasneje.

€ 4,19 € 5,24 (-20% )

Gorenjska Online lahko podprete z gesto dobre volje – 1 EUR. Vzelo vam bo le trenutek. Hvala.Vir: PU Kranj

Vir naslovne fotografije: KLIK

Categories
Izposoja

CEPLJENJE MATURANTOV??? Ne, ne, ne & še enkrat NE!!!

Tako imenovana Iniciativa slovenski zdravniki nam je posredovala naslednji zapis:

15. 4. 2021 je bila na seji vlade sprejeta nova strategija cepljenja, kjer so na prednostno listo cepljenja proti Sars-CoV-2 uvrstili maturante. Generalna direktorica direktorata za javno zdravje, Vesna Kerstin Petrič, je pojasnila, da je predlog podala državna komisija za splošno maturo, kot odgovor v skrbi za duševno zdravje mladih. Člani Posvetovalne skupine za cepljenje pri NIJZ se s tem niso strinjali z utemeljitvijo, da ne gre za skupino s povečanim tveganjem za hud potek bolezni Covid-19 (zapisnik dopisne seje: KLIK).
V Iniciativi slovenskih zdravnikov se strinjamo z utemeljitvijo Posvetovalne skupine za cepljenje pri NIJZ in jih v njihovi odločitvi podpiramo. Nesmiselnost cepljenja maturantov tudi strokovno utemeljujemo:
 • 1. CDC (ameriški center za nadzor bolezni) je februarja 2021 navedel, da v populaciji otrok starih od 0-19 let okužbo z virusom Sars-CoV-2 preživi 99.997 % otrok; več informacij o tem: KLIK
 • 2. Profesor Beovićeva je na predavanju aprila 2021 v seriji predavanj o Covidu-19 navedla podatek s tiskovne konference MHRA (The Medicines and Healthcare products Regulatory Agency) v Veliki Britaniji, da je pri mlajših od 29 let tveganje za resne stranske učinke po cepljenju s cepivom AstreZeneca večje od tveganja za hud potek bolezni, v razmerju 1.1 : 0.8.
 • 3. Zaščita po celjenju s cepivom Vaxzevria AstreZeneca naj bi se začela 3 tedne po prvem odmerku, v celoti pa šele 15 dni po drugem odmerku, ki sledi prvemu po 9. – 12. tednih. Maturantje začnejo z maturo 4. maja, kar bo šele 11 dni po prvem odmerku. V tem času bodo lahko zaradi cepiva celo bolj dovzetni za kakršnokoli okužbo. Več informacij o tem: KLIK
 • 4. Cepljenje bo potekalo 11 dni pred začetkom mature. Predmaturitetno obdobje je za maturante zelo stresno, kar vpliva tudi na njihov imunski sistem, ki bi bil ob izpostavitvi cepljenju še dodatno obremenjen. Pri cepivu Vaxzevria se lahko pojavijo kratkoročni neželeni učinki (informacije o tem: KLIK), ki (lahko) negativno vplivajo na počutje maturantov ravno v času najintenzivnejših priprav na maturo.
 • 5. Dijaki, ki so mlajši od 18 let, so predvideni za cepljenje z mRNA cepivom Comirnaty podjetja Pfizer/BioNTech. Drugi odmerek omenjenega cepiva se prejme predvidoma 21 dni po prvem odmerku; cepljenje z njim bi tako potekalo v času opravljanja mature. Ob tem, da se pri cepivu Comirnaty lahko različno pogosto pojavijo kratkoročni neželeni učinki (informacije o tem: KLIK), je velika verjetnost, da bo to negativno vplivalo na počutje maturantov ravno v času najintenzivnejših priprav in opravljanja mature.
 • 6. Dolgoročni učinki cepiv zaradi kratkotrajne uporabe, pomanjkljivih in nedokončanih študij še niso znani. Več informacij o tem:  KLIK
 • 7. Inštitut Jožef Štefan (IJS) v svoji Projekciji širjenja bolezni Covid 19 na dan 19.4.2021 navaja: ”Epidemija še naprej upada. Ocenjeno reprodukcijsko število Ro je približno 0.9”. Glede na to je tudi verjetnost okužbe med maturanti manjša in upada. Več informacij o tem: KLIK
 • 8. Vprašanje je, kako bi s cepljenjem pozitivno vplivali na duševno zdravje maturantov? Verjamemo, da so njihove stiske prisotne predvsem zaradi pomanjkanja priprav na maturo in okrnjenih socialnih stikov in ne zaradi strahu pred (za njih) večinoma nenevarno boleznijo.
Ob vsem zapisanem smo mnenja, da je cepljenje maturantov iz strokovnega in epidemiološkega stališča v tem trenutku neupravičeno in nedopustno. Maturante, ki bi se kljub temu odločili za cepljenje, pa je nujno objektivno seznaniti z vsemi dokazanimi ali potencialnimi stranskimi učinki cepiva (informacije o tem: KLIK), ki bi ga morebiti prejeli.
€ 4,19 € 5,24 (-20% )

Gorenjska Online lahko podprete z gesto dobre volje – 1 EUR. Vzelo vam bo le trenutek. Hvala.Vir fotografij v članku: KLIK
Categories
Policija (s)poroča

Pazi, da te radar ne oplazi!

Ta  teden  poteka nacionalna preventivna akcija Hitrost, jutri pa bo nadzor  nad  prehitrimi  vozniki  še  nekoliko  okrepljen z maratonom nadzora hitrosti. Nadzor  bo  trajal  od 6. do 18. ure.

Lokacije, kjer lahko kontrole pričakujemo gorenjski vozniki:

 

Policisti pozivajo  k spoštovanju omejitev hitrosti in odgovornim dejanjem tudi po akciji.

Preprost in učinkovit radar detektor
€31,04 – 56,92 € 62,09 – 113,85 (-50%)

Gorenjska Online lahko podprete z gesto dobre volje – 1 EUR. Vzelo vam bo le trenutek. Hvala.Vir:PU Kranj
Vir naslovne fotografije: KLIK
Categories
Na današnji dan - še pomnite, tovariši?

Žalostna in tragična zgodba – Edie (Ciao Baby!)

Na današnji dan leta 1943 se je v Santa Barbari v Kaliforniji rodila Edie Sedgwick, ameriška igralka in jet-setterka. Njeno polno pravo ime je bilo Edith Sedgwick Post, rodila pa se je kot sedmi od osmih otrok Alice Delano de Forest (1908–1988) in Francisa Minturn Sedgwicka (1904–1967). Njen oče je bil rančer in kipar.
Kljub bogastvu družine in visokemu socialnemu statusu (družina je imela tudi evropske plemiške korenine) je bilo Ediiejino zgodnje življenje težavno. Otroci v družini Sedgwick so odrasli na družinskih rančih v Kaliforniji. Sprva so se šolali doma, zanje pa so skrbele varuške. Starša sta njihova življenja strogo nadzorovala. Otroci so bili večinoma izolirani od zunanjega sveta, vcepljeno jim je bilo, da so boljši od večine vrstnikov. V takih razmerah je Edie že v zgodnjih najstniških letih razvila prehranjevalno motnjo in se ujela v žalostni cikel prenajedanja in bruhaja (bulimijo). Pri 13 letih starosti (ko je umrl njen dedek Henry Dwight Sedgwick), so Edie vpisali na šolo Branson blizu San Francisca. Po besedah ​​njene starejše sestre Alice “Saucie” Sedgwick so jo kmalu oizključili iz šole zaradi prehranjevalnih motenj. Ko se je vrnila domov, se je začel strogi očetov nadzor, tako da najstniško dekle praktično ni več imelo trenutka zase.
Vir: KLIK
Vseh osem otrok Francisa Sedgwicka je v življenjih razvilo konfliktne odnose s svojim očetom (ki so mu rekli “Fuzzy”). Po večini je bil narcističen, čustveno oddaljen, želel je imeti nadzor nad vsem in vsemi ter je bil pogosto nasilen. Odkrito je poleg žene imel odnose z drugimi ženskami. Edie ga je nekoč zalotila, ko je imel spolni odnos z eno od ljubic. Odzvala se je z velikim presenečenjem, vendar je oče trdil, da si je vse skupaj le predstavljala, jo udaril in poklical zdravnika, ki ji je dal pomirjevala. Kasneje v odrasli dobi je Edie Sedgwick ljudem povedala, da jo je oče večkrat poskušal spolno nadlegovati, začenši pri sedmih letih.
Jeseni 1962 so po vztrajanju Ediejinega očeta dekle zaprli na zasebno psihiatrično bolnišnico Silver Hill v New Canaanu v Connecticutu. Ker je bil režim zelo ohlapen, je Edie zlahka manipulirala s situacijo na Silver Hillu, njena telesna teža pa je še naprej nenehno padala. Kasneje so jo poslali v Bloomingdale, okrožje Westchester, New York, oddelek newyorške bolnišnice, kjer se je njena anoreksija občutno izboljšala. V času, ko je zapustila bolnišnico, je imela kratek odnos z nekim študentom s Harvarda, z njim zanosila in opravila splav, ki ga je utemeljila s trenutnimi psihološkimi težavami.
Vir: KLIK
Jeseni 1963 se je Sedgwick preselila v Cambridge v Massachusettsu in začela študirati kiparstvo pri svoji sestrični, umetnici Lily Saarinen. Po mnenju Saarinenove je bila Sedgwick “zelo negotova do moških, čeprav so jo imeli večinoma vsi moški radi”. V tem obdobju se je zabavala s člani elitnega boemskega obrobja harvardske družbene scene, ki je vključevala veliko gejev.
Edie je bila je močno prizadeta ob izgubi njenih starejših bratov Francisa mlajšega (znanega kot “Minty”) in Roberta (znanega kot “Bobby”), ki sta umrla v obdobju 18-ih mesecev. Francis, ki je imel z očetom še posebej nesrečen odnos, je doživel več živčnih zlomov, na koncu pa leta 1964 storil samomor, medtem ko je bival v bolnišnici Silver Hill. Ediejin drugi najstarejši brat Robert je prav tako imel težave z duševnim zdravjem in je umrl, ko se je na Silvestrovo 1965 z motorjem zaletel v avtobus v New Yorku.
Andy Warhol in Edie Sedgwick
Vir: KLIK
Na svoj enaindvajseti rojstni dan, aprila 1964, je Edie od babice po materini strani prejela sredstva iz skrbniškega sklada v višini 80.000 dolarjev. Kmalu zatem se je z denarjem preselila v New York, kjer je želela ustvariti kariero v manekenstvu. Marca 1965 je na neki zabavi v stanovanju Lestera Perskyja spoznala umetnika in avantgardnega režiserja Andyja Warhola in kasneje postala del newyorške scene, ki se je gibala v krogih znamenitega Andy-a Warhola. Edie Sedgwick je nastopila v številnih Warholovih filmih, med drugim Poor Little Rich Girl in Beauty No. 2. V njeni zadnji filmski vlogi je nastopila kot Susan Superstar v Ciao! Manhattan. Od tod tudi inspiracija za naslov pesmi, ki jo boste poslušali spodaj.
Edie-jino odraslo življenje so zaznamovale težave z duševnim zdravjem in odvisnost od mamil. Leta 1971 je Sedgwick pri vsega 28 letih starosti umrla zaradi prevelikega odmerka drog. Film Factory Girl, v katerem igra Sienna Miller, predstavlja zgodbo o Edie.
 
Frontman skupine The Cult, Ian Astubury, se je pričel zanimati za Edie Sedgwick, medtem ko je njegova skupina leta 1987 v New Yorku snemala znameniti album Electric:
Nekako me je začela res zanimati Warholova scena, pa The Velvet Underground [ki jih je Warhol menedžeriral med leti 1965-1967]. Pritegnila me je zgodba o Edie Sedgwick in preprosto prisiljen sem bil napisati nekaj o tem.
Kitarist Billy Duffy je dodal:
New York te prevzame celega. Gre za zelo posebno mesto. V bistvu je to tisto, o čemer govori pesem. V resnici ne gre predvsem za Edie Sedgwick, pač pa smo jo postavili kot primer, kaj se lahko zgodi.
Majica The CULT
€7,86 – 8,74 €9,71 – 10,79 (-19%)

Pesem Edie (Ciao Baby) je nato leta 1989 luč sveta ugledala na albumu skupine The Cult z naslovom Sonic Temple (Sončni tempelj). 

Če bi bila še vedno živa, bi Edie Sedgwick danes praznovala svoj oseminsedemdeseti rojstni dan.

Gorenjska Online lahko podprete z gesto dobre volje – 1 EUR. Vzelo vam bo le trenutek. Hvala.Pripravil: Marko LUKAN
Vir naslovne fotografije: KLIK

Categories
Lokalne novice

Z razstavo na prostem o dediščini prehrane na Gorenjskem

V Mestni občini Kranj so štartali s četrto letošnjo razstavo v Galeriji na mestu pred Mestno knjižnico Kranj. Tokrat v sodelovanju z Gorenjskim muzejem, ki je pripravil razstavo Kaša, žganci, zelje – Dediščina prehrane na Gorenjskem za sodobno rabo.

Razstava Kaša, žganci, zelje – Dediščina prehrane na Gorenjskem za sodobno rabo prikazuje vrednote in trud naših prednikov v odnosu do hrane, njene pridelave in priprave. Predstavlja njihovo staro orodje, opremo kuhinj, kašče in modrost v pregovorih, kar je podkrepljeno s starimi fotografijami iz zbirk Gorenjskega muzeja, ilustracijami Andrejke Čufer in sodobnimi fotografijami ustvarjalcev gorenjske gastronomije.

Pred 20. stoletjem naši kmečki predniki skoraj niso imeli izbire: jedli so, kar so pridelali. V delovnem koledarju so si sledila opravila na polju, vrtu, v hlevu, na senožetih in planinah. Dan za dnem je bil na mizi močnik – »sok«, prosena kaša, tudi z moko – »raševna«, žganci s kislim zeljem ali repo, fižol ali skuta, črn kruh ali še pogosteje krompir v oblicah. Tudi sadje, hruševa voda in mleko so nasitili lačne. Meso in pecivo so uživali za praznike. Samooskrba je najbolj očitna v kaščah, ki so kot samostojne stavbe na Gorenjskem najstarejša kmečka stavbna dediščina. Tudi plemiči in meščani so kuhali vsakdanje jedi iz lokalnih živil. Zaradi premožnosti in kulinaričnega znanja pa so jedli bolj raznoliko. Kmečka dekleta so se naučila kuhati v samostanskih gospodinjskih šolah, na tečajih in s pomočjo kuharskih knjig.

Ročni brezstični parni likalnik; dostava iz EU v 7 dneh
€21,72 – 25,04 € 39,48 – 45,53 (-45%)

V 20. stoletju so se prehranjevalne navade z zaposlitvijo zunaj doma in novimi izdelki spremenile. Razlike med mestom in podeželjem so se brisale v opremi kuhinj pa tudi pri nakupih v trgovinah. Izdelki živilske industrije in živila iz uvoza so postali pomemben del vsakodnevnih obrokov. Delavci v tovarnah in šolarji so sprva malico nosili s seboj, z organizirano družbeno prehrano pa so imeli tople obroke zagotovljene. Dandanes so Gorenjci še navezani na zemljo, zavedajo se pomena gorenjskih kmetij in samooskrbe z osnovnimi živili. Lokalni recepti, predstavljeni v knjižni in spletni obliki jih povezujejo. Kuharsko znanje različnih starih jedi je zaželeno, kar dokazuje udeležba na tečajih in delavnicah. Stare kmečke jedi iz domačih sestavin imajo svoje prenovljeno mesto tudi v ponudbi gorenjskih gostiln. Nekatere so opazili tudi prestižni mednarodni gastronomski ocenjevalci.

Razstava se bo 27. maja preselila na grad Khislstein. Soorganizator postavitve razstav v Galeriji na mestu je podjetje TAM-TAM.

Gorenjska Online lahko podprete z gesto dobre volje – 1 EUR. Vzelo vam bo le trenutek. Hvala.Vir: MO Kranj
Categories
Lokalne novice

V Radovljici bodo aktivni ob svetovnem dnevu knjige

UNESCO (Organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo) je leta 1995 razglasila 23. april za svetovni dan knjige. Dan je namenjen opozarjanju na pomen branja. Namenjen je tudi promociji branja, založništva in avtorskih pravic. Radovljica – kot branju prijazna občina v tem smislu organizira nekaj dejavnosti.

Ob tretji obletnici odprtja nove Knjižnice A. T. Linharta Radovljica na bodo tako v soboto, 24. aprila, ob 9. uri na Vurnikovem trgu pripravili knjižni sejem. Po simbolični ceni bo moč kupiti še ohranjene, a odpisane in podarjene knjige. Podobno dogajanje (knjižni sejem) bodo bralci lahko obiskali tudi pred knjižnico na Bledu.

Poleg tega bo v soboto, 24., in ponedeljek, 26. aprila na voljo brezplačen vpis za morebitne nove člane. 

Izjemno darilo – LEBDEČI GLOBUS
€ 89,15

Slovenska pobuda za podarjanje knjig

Radovljiška knjižnica se s sejmom pridružuje tudi vseslovenski akciji kupovanja in podarjanja knjig ob svetovnem dnevu knjige. Akcijo v sodelovanju z založniki in lokalnimi partnerji organizira Pisarna Ljubljane, Unescovega mesta literature. Med 22. in 25. aprilom bodo ponudili tridnevni spletni knjižni Sejem s kavča v obliki skupne spletne trgovine, v kateri se bo več kot petdeset slovenskih založnikov predstavljalo z več kot petsto knjigami s sejemski popusti.

Sejem s kavča bo odprt od četrtka, 22. aprila, od 10. ure – do nedelje, 25. aprila, do polnoči, na povezavi: KLIK.

Gorenjska Online lahko podprete z gesto dobre volje – 1 EUR. Vzelo vam bo le trenutek. Hvala.Vir: KLIK;
Categories
Lokalne novice

Merjenje hitrosti za večjo prometno varnost

Mestna občina Kranj (MOK) na področju prometne varnosti vseskozi posebno pozornost namenja najšibkejšim udeležencem v prometu in ukrepi so v prvi vrsti usmerjeni v preprečevanje nevarne in razmeram neprilagojene vožnje. Eden od njih je tudi merjenje hitrosti in kakor kažejo podatki, so ukrepi dolgoročno učinkoviti, saj se je v zadnjih šestih letih število tovrstnih prekrškov precej zmanjšalo. Do konca tega tedna sicer poteka nacionalna preventivna akcija, v kateri sodelujejo tudi medobčinski redarji in PU Kranj.

Preventivno akcijo Hitrost je norost, pazite nase in na druge koordinira Javna agencija RS za varnost prometa in medtem ko bodo njene aktivnosti usmerjene predvsem v spletno kampanjo in ozaveščanje o nevarnostih prehitre vožnje, bodo policisti in medobčinski redarji v času akcije po vsej Sloveniji izvajali poostrene nadzore in preverjali hitrost vožnje.

Kakor ob tem opozarja Medobčinsko redarstvo Kranj, je nevarna in razmeram neprilagojena vožnja eden najpogostejših vzrokov za prometne nesreče in je ključen dejavnik tveganja za najbolj ranljive skupine udeležencev, torej pešce, kolesarje, starejše in otroke, ključna pa je tudi pri teži posledic voznikov in potnikov v vozilih.

V MOK s ciljem umirjanja hitrosti izvajajo številne ukrepe: z rednim ozaveščanjem prek številnih komunikacijskih kanalov, da sta spoštovanje cestnoprometnih pravil in pozorno vožnja najboljša preventiva pred prometnimi nezgodami, ob tem pa še s prikazovalniki hitrosti, grbinami znotraj naselij in meritvami hitrosti.

2 v 1; avto radar detektor in snemalnik
€28,87 – 33,94 € 41,24 – 48,48 (-30%)

Lokacije in termini radarjev so znani

Meritve hitrosti medobčinski redarji redno izvajajo predvsem v okolici šol in vrtcev ter na cestah, na katerih pogosto opažajo prekoračitve hitrosti ali se zgodi več prometnih nesreč. Na spletni strani MOK so v zavihku Promet in tudi na mobilni aplikaciji iKranj vsak mesec objavljene lokacije radarjev in termini meritev, tako da se o tem lahko že vnaprej prepriča vsak voznik. Stacionarni radarji so postavljeni na štirih lokacijah, in sicer na Cesti Staneta Žagarja, v Mavčičah, na Bleiweisovi cesti pri OŠ Franceta Prešerna in v Žabnici, po potrebi ali na pobudo krajevnih skupnosti oziroma občank in občanov, pa izvajajo tudi občasne prikrite meritve.

Podatki o prekrških prekoračitve hitrosti, zabeleženih v zadnjih šestih letih, kažejo, da je teh manj: leta 2015 je bilo zabeleženih 2199 prekrškov, leta 2016 2418 prekrškov, 3165 prekrškov v letu 2017, v letu 2018 2364 prekrškov, leta 2019 skupno 2009, lani pa le še 986 prekrškov.

Nadzor ima pozitivne učinke

Na območju Delavskega mosta se, na primer, pripeti približno 20 nesreč letno, in to predvsem zaradi neprilagojene hitrosti in neustrezne varnostne razdalje. Hitrosti vozil po mostu presegajo najvišje dovoljene, predpisane za avtocesto, najvišja izmerjena je znašala 140 km/h, in pri taki hitrosti je zavorna tudi na povsem suhi cesti skoraj 150 metrov.

Nadzor je vsekakor potreben, saj prinaša pozitivne posledice – večjo prometno varnost. To potrjuje tudi pilotni projekt umirjanja prometa z novo tehnologijo, ki od začetka marca meri hitrosti na odseku Čirče–Hrastje. Tam so vozniki doslej nadpovprečno presegali hitrostno omejitev 50 km/h. Testno obdobje sistema bo trajalo približno šest mesecev in se v tem času kršiteljev ne bo sankcioniralo, a že zdaj ne prihaja več do ekstremnih kršitev.

Prehitre vožnje na odseku – 95, 94, 88, 84 in 78 km/h –, so zabeležili le na začetku, v času postavitve kamer in merilnika, ko ljudje še niso vedeli, da se na tem odseku meri hitrost vožnje. Zdaj, ko za merjenje hitrosti vedo, pa je povprečna hitrost med 58–60km/h. Poleg tega so v začetku dnevno zabeležili med 100 in 200 vozil, ki so kršili pravilo o varnostni razdalji, od aprila dalje pa se je število omenjenih kršitev opazno zmanjšalo (pod 100).

Sodelovanje s policijo

Državljanke in državljani RS lahko pobude za nadzor na določenem cestnem odseku v Sloveniji do pogostih prometnih kršitev podajo tudi neposredno Policiji. Prek aplikacije sporočijo lokacijo, kjer bi bila po njihovem mnenju potrebna prometna kontrola, in če se pobuda izkaže za upravičeno, policisti na predlaganem cestnem odseku zagotovijo ustrezen nadzor.

Pripravila: Jana Zupančič Grašič

Gorenjska Online lahko podprete z gesto dobre volje – 1 EUR. Vzelo vam bo le trenutek. Hvala.Vir: MO Kranj
Vir naslovne fotografije: KLIK 
Categories
ROJSTVA

ROJSTVA … ja, pa ja de …

V minulem tednu so se v obeh gorenjskih porodnišnicah otroci po dnevih rojevali takole:

Nedelja, 11. april

 • Kranj
 • Jesenice

Ponedeljek, 12. april

 • Kranj
 • Jesenice

Torek, 13. april

 • Kranj
 • Jesenice

Sreda, 14. april

 • Kranj
 • Jesenice

Četrtek, 15. april

 • Kranj
 • Jesenice

Petek, 16. april

 • Kranj
 • Jesenice

Sobota, 17. april

 • Kranj
 • Jesenice

Aja, ne. Sodeč po reakcijah in ogledih tovrstnih člankov v zadnjih tednih, to ne zanima praktično več nikogar. Takole povprečno … po pet si vas je ogledalo tovrstni članek.

Zato z zbiranjem podatkov ter s poročanjem o tem ne bomo več zapravljali naših nedeljskih juter ter vašega dragocenega časa.

Varovalne blazine za otroško posteljico v skoraj 30 različnih vzorcih
€14,20 €20,00 (-29%)

OPOMBA: agit-propa o smrtonosnem virusu še naprej ne bomo podpirali, pa četudi naše spletne strani ne odpre nihče več …

Gorenjska Online lahko podprete z gesto dobre volje – 1 EUR. Vzelo vam bo le trenutek. Hvala.Vir naslovne fotografije: KLIK
Categories
Policija (s)poroča

Smrt alpinista na Kalški gori

Vojaški helikopter, kranjski gorski reševalci, združena ekipa HNMP na Brniku in policisti gorske enote so danes v severni steni Kalške gore obravnavali smrt alpinista.

Alpinist je pod vrhom gore v alpinistični opremi zdrsnil in zaradi hudih poškodb, ki jih je utrpel pri padcih ter daljšem drsenju po trdi snežni podlagi, umrl. Vzpenjal se je še z dvema drugima alpinistoma, ki nista bila poškodovana. Vojaški helikopter je trojico alpinistov z gore prepeljal v dolino. Okoliščine kažejo, da gre v dogodku za nesrečo.

Varovalna vrv, 20 m
€11,22 – 14,70 €17,27 – 22,62 (-35%)

Opozarjamo na zelo zahtevne razmere v gorah. Sneg je povečini trd in zbit, podlaga je ponekod ledena, spet drugje je lahko napihan sneg. Že včeraj je v podobnih snežnih razmerah umrla tudi turna smučarka na severni strani Storžiča. Pozivamo k veliki previdnosti in odgovornim odločitvam, ker v določenih primerih tudi vsa alpinistična oprema ni dovolj za varno vrnitev domov. Prosimo, pazite nase.

Gorenjska Online lahko podprete z gesto dobre volje – 1 EUR. Vzelo vam bo le trenutek. Hvala.Vir: PU Kranj
Vir naslovne fotografije: KLIK

Categories
Kotiček za razvajanje brbončic

GRANOLA – zdravo, okusno in “na brzino”

Vsi poznamo klasične kosmiče, muslije in podobno… Tole je pa recept za granolo. In to ne katero koli, ampak tako brez dodanega sladkorja, brez žit, brez glutena in z nizkim deležem ogljikovih hidratov. Idealno torej za diabetike, LCHF/KETO ali pa kar tako, za popestritev.

Kaj je granola? V bistvu gre v originalu za mešanico raznih kosmičev, suhega sadja in oreščkov, pečeno v pečici. Pri LCHF/KETO prehrani ni žitaric in raznih drugih kosmičev, zato le-te lahko uspešno nadomestimo z mešanico oreščkov. Granola je okusen in hrustljav dodatek v grškem jogurtu, mandljevem mleku, polnomastnem sladoledu ali pa kot samostojen prigrizek. Ker jo zapečemo v pečici je še posebej hrustljava in aromatična. Granola po spodnjem receptu ima pa še eno skrivno sestavino, ki doda tej hrustljavosti piko na i. Recept je izredno prilagodljiv. Po želji lahko sestavine menjamo, lahko dodamo orehe, krasno pride s pekan orehi, lahko dodamo nesoljene makadamije, lahko izpustimo čokolado… opcij je neomejeno.

SESTAVINE:

200 g popraženih lešnikov brez lupine

70 g celih mandljev

50 g mandljev narezanih na lističe

2 jedilni žlici chia semen

3 jedilne žlice lanenih semen

3 jedilne žlice mešanih semen (sončnična, bučna, sezam…)

150 g kokosovih ostružkov

3-4 jedilne žlice kokosovega olja ali ghee masla

50 g temne čokolade ali čokoladnih ploščic s stevijo Torras*

1 beljak

*na voljo na www.lchf-style.si

Dozirnik za oreščke, kosmiče ipd.
€14,35 – 23,92 €20,51 – 34,17 (-30%)

V primeru da nimamo na voljo blanširanih in praženih lešnikov jih lahko pripravimo sami. Lešnike stresemo v ponev in jih nežno prepražimo, toliko da začne pokati rjava kožica. Pazimo da jih ne zapečemo in stalno mešamo ter jih obračamo. Ko rjava kožica dovolj popoka jih stresemo na vlažno kuhinjsko krpo, jih zavijemo in jih dobro premečkamo. Večina kožice bo odstopila sama od sebe. Seveda pa lahko ta postopek izpustimo in dodamo nepražene lešnike.

Lešnike in cele mandlje z ostrim nožem nasekljamo in dodamo vsa ostala semena ter kokosove ostružke. V mikrovalovki ali nad vodno kopeljo stopimo kokosovo olje (ali ghee maslo) in čokolado. Stopljeno čokoladno mešanico prelijemo čez oreščke in premešamo. Stepemo en beljak v nežen sneg in ga vmešamo med oreščke.

Vse skupaj razporedimo na pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem in damo v pečico na 140-150 stopinj za cca 40 minut. Premešamo na vsakih 10-15 minut in pazimo da se nam kaj ne zažge, ker zažgani oreščki zelo pogrenijo.

Dobro ohladimo in naložimo v stekleno posodo ter hranimo na hladnem. Koliko časa zdrži ne vem, ker jo vedno zmanjka s svetlobno hitrostjo.

Dober tek!

Gorenjska Online lahko podprete z gesto dobre volje – 1 EUR. Vzelo vam bo le trenutek. Hvala.Vir: KLIK
Vir naslovne fotografije: KLIK
Categories
Policija (s)poroča

Umrla turna smučarka

Danes dopoldan je na severni strani Storžiča umrla turna smučarka. Okoliščine kažejo, da je pri spuščanju z gore zdrsnila tik pod vrhom in se po padanju na strmem pobočju ustavila nekaj sto metrov nižje.

Za reševanje so bili aktivirani tržiški gorski reševalci, vojaški helikopter in policist gorske policijske enote.

Pokojna smučarka je bila s helikopterjem prepeljana v dolino.

Gorenjska Online lahko podprete z gesto dobre volje – 1 EUR. Vzelo vam bo le trenutek. Hvala.Vir: PU Kranj
Vir naslovne fotografije: KLIK
Categories
Lokalne novice

OMFG!!! V Kranju z nepreizkušenimi cepivi proti covidu-19 doslej cepili več kot 17.000 ljudi …

Saj ne vemo več, kaj naj zapišemo. Razumljivo je, da se v začetku orkestrirane kampanje in strašenjem s smrtonosnim virusom pojavi nelagodje, panika, strah. Razumljivo je, da bi ljudje v takem stanju sprejeli brez razmisleka večino “rešitev”, ki bi jim jih oblast ponudila. Da pa po enem letu (+) in množici informacij, ki so na voljo in ki so diametralno nasprotne od agit-propa, ki ga vsiljujejo oblsti, še vedno dogaja tole, kar boste prebrali spodaj, pa je … kakor bi rekli naši bratje z juga … van pameti.

Namreč:

Osebje Zdravstvenega doma Kranj je doslej v Kranju proti covidu-19 cepilo več kot 17.000 ljudi. Prvo dozo cepiva je prejelo 12.872 ljudi, drugo 4365. Resnih stranskih učinkov po navedbah ZD Kranj ni bilo.

Majica MOJE TELO – MOJA IZBIRA
€7,81 – 8,68 € 9,76 – 10,85 (-20%)

Največ ljudi je osebje Zdravstvenega doma Kranj, ki izvaja cepljenje proti covidu-19 v Kranju, cepilo s cepivom Pfizer (5710 z enim odmerkom, 3380 z dvema) in Moderna (3754 z enim, 984 z dvema). S cepivom AstraZeneca se je v Kranju cepilo 3408 ljudi.

Cepiva so enakovredna in varna. Zato tiste, ki oklevajo, ali naj se cepijo z AstraZeneco ali ne, prosimo, da se odločijo za cepljenje. V Kranju nismo zabeležili nobenih neželenih stranskih učinkov. Zavedati pa se moramo tudi tega, da spremni list vsakega zdravila navaja stranske učinke. In kljub temu jih jemljemo. Smo v epidemiji, ki jo bomo premagali le s cepljenjem,

je javnost k odločitvi za cepljenje proti covidu-19, ki je prostovoljno in brezplačno, pozvala direktorica ZD Kranj Lili Gantar Žura. Mi ob tem vprašamo, na katerih raziskavah, ki so običajne pri testiranju cepiv že desetletja, temelji direktoričin agit-prop!? Morda pa bi lahko vprašali tudi, kakšne koristi (v mislih imamo šuškaste) to prinese njej in organizaciji, ki ji poveljuje

Za cepljenje proti covidu-19 v Kranju se je treba prijaviti na spletu. Pri prijavljenih, ki si pozneje premislijo, zdravstveno osebje to označi in jih ponovno uvrsti na seznam, ko se prijavljeni odločijo, da bi se vendarle cepili. Vrstni red cepljenja določa strategija na državni ravni.

Cepljenje v vojašnici Petra Petriča poteka odlično. Naveza vojska-zdravstvo-lokalna samouprava deluje brezhibno, organizacija je zares dobra, vse se odvija hitro in tekoče. Epidemija traja dolgo, vsem nam je takšno življenje naporno in vsi imamo isti cilj – čim prej zaživeti bolj normalno. Zato stopimo skupaj, saj je – kot pravijo strokovnjaki – ključno prav cepljenje,

se agit-propu pridružuje župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec.

Majica CEPIVA NE REŠUJEJO ŽIVLJENJ – ZDRAV IMUNSKI SISTEM JIH
€ 6,86 – 10,34

In če vam ob vsem tem (in televiziji, ki vas že več kot eno leto straši vsak dan) še ostane kak dvom, si o tem, zakaj se cepiti, kaj pomeni kolektivna imunost, kako delujejo cepiva in odgovori na druga najpogostejša vprašanja, ki se porajajo glede cepljenja proti covidu-19, so zbrana na portalu Nacionalnega inštituta za javno zdravje Cepimo se.

Ko boste vse to znali na pamet, boste preparirani dovolj že brez samega cepljenja …

Gorenjska Online lahko podprete z gesto dobre volje – 1 EUR. Vzelo vam bo le trenutek. Hvala.Vir: po osnutku Mojce FINC priredil Marko LUKAN
Vir naslovne fotografije: KLIK
Categories
Policija (s)poroča

Am … a resno?

Gorenjski prometni policisti so včeraj obravnavali voznika tovornega vozila, s katerega sta odpadli dve zadnji kolesi. Promet je bil krajši čas oviran. Okoliščine kažejo, da so se odvili kolesni vijaki. Tuja krivda ni bila ugotovljena.

Hi-tech avtomobilček; dostava iz EU v nekaj dneh
POZOR! Cena velja samo danes!
€88,12 – 128,92 €117,49 – 171,89 (-25%)

Policisti so včeraj zvečer obravnavali tudi voznika, ki je pod vplivom alkohola v avtu vozil še partnerko z otrokom. Preizkus alkoholiziranosti je pri vozniku pokazal rezultat 0,79 mg/l alkohola. Zaradi hujšega prekrška bo proti omenjenemu vložen nujni obdolžilni predlog na pristojno sodišče, z dogodkom pa bodo policisti seznanili tudi pristojni center za socialno delo. Možaka so policisti izločili iz prometa.

Gorenjska Online lahko podprete z gesto dobre volje – 1 EUR. Vzelo vam bo le trenutek. Hvala.Vir: KLIK
Vir naslovne fotografije: KLIK
Categories
Izposoja

Sporočilo medijem ob predaji peticije s preko 21.000 podpisi

Mnoge civilne iniciative, katerih aktivnosti spremljamo na spletni strani Gorenjska Online, so včeraj pripravile tiskovno konferenco; le-to smo sicer napovedali že dan prej v enem izmed naših člankov (KLIK).

Tiskovno konferenco civilnih iniciativ so sklicali, ker želijo, da je javnost seznanjena s peticijo, ki jo je podpisalo preko 21 tisoč staršev. S tem želijo posredovati vsem odločevalcem pomembno sporočilo: testiranje otrok, ki temelji na prisili, pogojevanju ali izključevanju, je preprosto nedopustno.

V iniciativah poudarjajo, da ob vpeljevanju novega ukrepa ne morejo mimo konstantnega spreminjanja retorike in spreminjanj napovedanih aktivnosti v zvezi s samo izvedbo testiranja otrok.

Vse skupaj je rezultiralo v nesprejemljivo situacijo. Vladni predstavniki govorijo o prostovoljnem samotestiranju, hkrati pa praktično v isti sapi govoričijo o izbiri – samotestiranje ali pouk na daljavo. Gre za dikcijo prikrite prisile, ki je nesprejemljiva, v zadnjem letu pa žal vsem že poznana praksa. Hkrati je ta dikcija v popolnem nasprotju s svobodno ali prostovoljno odločitvijo za samotestiranje.

Blazina za kopalno kad
€ 8,12 – 8,83 € 15,32 – 16,66 (-47%)

Kronologija spreminjanja vladne dikcije glede uvedbe novega ukrepa samotestiranja

 • Izjava za javnost Ministra za zdravje, g. Poklukarja v Mariboru, dne 1. 4. 2021 je vznemirila javnost:

Da bi lažje omogočili vrnitev otrok v šole, se na ministrstvu pripravljajo na uvedbo samotestiranja otrok v šolah.

Ob tem je minister najavil je tudi izobraževanje zaposlenih o samotestiranju teden kasneje, nato izvedbo po šolah.

Glede na prakso, ki se izvaja nad učitelji in je od prostovoljnega testiranja vodila do obveznega in prisilnega testiranja, posledica pa je izguba službe, je peticija nastala kot pobuda za varovanje ustavnih pravic staršev in otrok in navsezadnje tudi učiteljev, ki naj bi po prvih informacijah to testiranje tudi izvajali. Peticija je odraz skupne jasne odločitve za svobodo odločanja.

Opis del in nalog učiteljev je jasno opredeljen in zagotovo take vrste delo ni med njimi.

Testiranje otrok s prikrito prisilo je neustaven ukrep, ki posega v najosnovnejše pravice otrok in njihovih staršev.

Uvajanje testiranja v šole poteka (kot večina ukrepov) neargumentirano, nedorečeno, v javnost lansirano praktično čez noč, predvsem pa manipulativno.

Stiskalni za sadje/sokove iz nerjavnega jekla
€6,66 €10,92 (-39%)

 

 • 5. 4. 2021 minister navaja (vir: 24ur.com):

Na poti 300.000 neinvazivnih testov za testiranje šolarjev na domu.

Gre za napoved ministra, da se bodo otroci samotestirali doma (ne v šolah) in zagotavljanje, da gre za neinvazivno metodo z odvzemom brisa iz sprednjega dela nosu.

 • Nekaj dni kasneje, natančneje 9. 4. 2021, je minister presenetil s spremenjeno odločitvijo:

Na sestanku ravnateljev srednjih šol z vlado in NIJZ so šolnike seznanili, da bo treba samotestiranju enkrat na teden posvetiti čas v šoli. Učenci se bodo testirali sami, rezultate bo odčital učitelj.

Ne le dijaki, v šoli se bodo testirali tudi učenci tretjega triletja OŠ: Ni zadržkov, da ne bi mogli izvesti tega ukrepa v šolah.

Minister za zdravje Janez Poklukar je na novinarski konferenci potrdil, da se bodo dijaki samotestirali v šoli. S samotestiranjem in poučevanjem o njem bodo začeli v petek, 16. aprila. Dejal je, da se bodo v šoli samotestirali tudi učenci tretjega triletja.

Izjave za javnost, ki si sledijo in so vedno bolj inovativne:

 • 13. 4. 2021 Hitri testi za šolarje so primerljivi z vrtanjem po nosu

Hitri testi dobro prepoznajo najbolj kužne, niso neprijetni in jih lahko primerjamo z vrtanjem po nosu. Na Pediatrični kliniki imamo dobre izkušnje z uporabo hitrih antigenskih testov …

je prihod testov za samotestiranje v šolske klopi komentiral Marko Pokorn, strokovni direktor pediatrične klinike. Izenačil jih je z uporabo hitrih antigenskih testov na Pediatrični kliniki.

Opomba laične javnosti: verjetno na Pediatrični kliniki hitre antigenske teste v primernem okolju opravlja zato primerno usposobljeno zdravstveno osebje in ne otroci sami.

Pokorn testiranje v šolah zelo podpira in v njem vidi same pozitivne vrednote. Opozarja, da je testiranje preprosto in ga celo šaljivo primerja z vrtanjem po nosu:

Testi za samotestiranje otrok so varni, primerni in tudi 6-letni otrok ga lahko pravilno izvede ob nadzoru odrasle osebe. V primerjavi z brisom nosno-žrelnega prostora je tudi neprimerno bolj prijeten in primerljiv z vrtanjem po nosu.

Izobraževanje v šolah mora potekati na varen način in samotestiranje otrok je korak v pravo smer. Otroke postavlja v aktivno vlogo pri soočanju z epidemijo, otroci sami zagotavljajo varnost lastnega šolanja,

je še izpostavil.

Otroci sami zagotavljajo varnost lastnega šolanja??? Kdo mora poskrbeti za varnost in dobro zdravstveno stanje otrok? Mi odrasli in prav zagotovo je neprimerno in moralno sporno obremenjevanje otrok s takšno odgovornostjo.

Realistična punčka izdelana iz mehkega silikona – vrhunske ocene kupcev!!!
€35,94 €64,19 (-44%)

Zaostrovalna dikcija:

 • 13. 4. 2021  Mladina (STA)

Franc Vindišar (državni sekretar na ministrstvu za zdravje):

Za šolarje in dijake, ki se ne bodo samotestirali, obstaja možnost šolanja na daljavo.

Testiranje bo prostovoljno, osnovnošolci in mladoletni dijaki bodo potrebovali dovoljenje staršev.

Če tega soglasja ni, se to ne bo izvajalo, soglasje staršev do polnoletnosti potrebujemo. Obstaja tudi možnost šolanja na daljavo, odvisno od podatkov, kakšni bodo podatki o okuženosti v posameznih skupinah.

Sekretar Vindišar zagotavlja, da gre za prostovoljno testiranje, osnovnošolci in mladoletni dijaki bodo za izvedbo testiranja potrebovali dovoljenje staršev. Praktično v isti sapi sporoča, da obstaja možnost, da bo za tiste šolarje in dijake, ki se ne bodo samotestirali, šola potekala na daljavo.

Beseda prostovoljno je močna in enoznačna. Pogojevanje in prostovoljnost se izključujeta.

Čim večja količina virusa je v dihalih prisotna, tem večja je verjetnost, da bo hitri test pozitiven, kar na nek način tudi govori v prid temu, da ti testi dobro prepoznajo tiste osebe, ki so kužne in s tem nevarne za okolico.

Marko Pokorn, strokovni direktor ljubljanske pediatrične klinike

Vladni strokovnjaki s svojo retoriko vede ali nevede povzročajo tiho diskriminiranje in sejejo nestrpnost. Besedna zveza »kužne in nevarne za okolico« vsiljuje retoriko strahu in krivde!

Gorenjska Online lahko podprete z gesto dobre volje – 1 EUR. Vzelo vam bo le trenutek. Hvala.Vir naslovne fotografije: KLIK
Categories
Izposoja

14.04.2021 ob 16.15h simbolna predaja 21.000+ podpisov peticije, ki jo oblast ignorira

Civilne iniciative, ki so se nam oglasile z zanimivim zapisom že včeraj (KLIK), pa tudi sicer brezobzirni oblasti dajo vedeti, da se ljudje ne nameravajo ukloniti brez boja, o čemer smo na spletni strani Gorenjska Online pisali že večkrat, so/bodo aktivne tudi danes. Kot sami rpavijo, so v svoji heterogenosti aktivni na različnih področjih.

Danes predstavnike medijev prosijo za pomoč in podporo. Vladi želijo z našo pomočjo predati peticijo proti samo-testiranju otrok v šolah. Le-ta je doslej zbrala že preko 21.000 podpisov in predstavlja močan simbolni pomen. Vlada sicer pobude za predajo peticije in srečanje v celoti ignorira, kakor da 21.000+ podpisov ne obstaja.

Zato spodaj “podpisane” iniciative jutri, 14. aprila 2021 ob 16.15h pred Državnim zborom pripravljajo novonarsko konferenco. Za omenjeni termin so se odločili, ker bo jutri ob 17h v Državnem zboru zasedala Komisija za peticije in človekove pravice s ključno točko: brezdomci v času Covida.

€ 4,19 € 5,24 (-20% )

Civilne iniciative so v tem primeru soglasne: ves denar namenjen samo-testiranju otrok in testiranju šolnikov ter promociji za ta namen, naj država usmeri v boljše pogoje za brezdomce. V iniciativah pravijo, da bi bilo s temi sredstvi lahko narejenega veliko.

Na novinarski konferenci bodo sodelovali predstavniki staršev, predstavniki delavcev v vzgoji in izobraževanju in predstavnik/ca zdravniške stroke.

Kakor so zapisali v omenjeni grupaciji iniciativ, pred državljane te države prihajajo odločilni časi. Zato si želijo objektivnega poročanja in predajanja sporočil ljudem ter pripravljenost na sodelovanje ocenjujejo kot dragoceno in pomembno. Pri tem pripominjajo, da ljudem politika dobesedno določa, kako naj živij(m)o. Beseda svoboda v vsej svoji polnosti je omejevana s strani tistih, ki jim je svoboda državljank in državljanov nočna mora; sebi pa jo jemljejo s polno žlico.

Ob koncu pravijo, da verjamejo, da je tako resnicoljubnim medijem ter navadnim državljanom enako, kot njim (grupaciji iniciativ torej)  mar za našo skupno prihodnost. Le skupaj s svojimi odločitvami in dejanji razmere lahko spremenimo na boljše za nas in naše zanamce.

Spodaj “podpisani” v imenu vseh 21.000+ podpisnikov peticije ob prihajajoči tiskovni konferenci izražajo veselje ob srečanju z mediji.

“Podpisani”:

Civilna iniciativa Delavcev v vzgoji in izobraževanju

Civilna iniciativa Otrok ne damo

Starši za ustavno presojo obveznega nošenja mask za otroke do 6.razr. do 4.letnika SŠ

Civilna iniciativa Maske dol

Civilna iniciativa Združeni gostinci

Sindikat taksistov Slovenije

Gibanje Triglav

Civilna iniciativa Odprimo Slovenijo

Civilna iniciativa za nadzor nad delom uradnih oseb

Odbor za človekove svoboščine

Gorenjska Online lahko podprete z gesto dobre volje – 1 EUR. Vzelo vam bo le trenutek. Hvala.Vir: KLIK
Vir naslovne fotografije: KLIK
Categories
Izposoja

Odvetniki za človekove pravice s podporo številnih iniciativ danes poslali poziv ravnateljem naj ravnajo skladno s svojimi pooblastili

Poziv Odvetnikov za  človekove pravice in številnih civilnih iniciativ:

POZIV K SPOŠTOVANJU POOBLASTIL

V ZVEZI S POTEKOM VZGOJNO IZOBRAŽEVALNEGA DELA od 12.04.2021 DALJE

V POVEZAVI S SAMOTESTIRANJEM OTROK TER PREDVAJANJEM PROPAGANDNIH SPOROČIL

 

Spoštovani gospa ravnateljica, spoštovani gospod ravnatelj,

Na Vas se obračamo v povezavi z Obvestilom o poteku vzgojno-izobraževalnega dela od 12.04.2021 dalje, ki izhaja iz prejetega Obvestila Okrožnice Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport (št. 603-1/2021/30 z dne 01.04.2021) in določa Informativno zbiranje podatkov o dijakih, ki bi se želeli prostovoljno samotestirati in predvsem v zvezi z načini in izvedbo testiranja otrok ter predvajanje propagandnih sporočil, ki jih o samotestiranju pripravljata Ministrstvo za zdravje in Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.

Vezano na ravnanje Vas in zaposlenih v Vašem zavodu, ko zapovedujete in grozite s sankcijami zaradi odklonitve testiranja ter omogočate predvajanje propagandnih sporočil, ki jih o samotestiranju pripravljata Ministrstvo za zdravje in Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Vas, kot odgovorno osebo vzgojno-izobraževalnega zavoda in predvsem z namenom, da se izognemo morebitnim nevšečnostim, obveščamo, da je izvedba kakršnegakoli testiranja ali samotestiranja otrok, kakor tudi predvajanja kakršnihkoli propagandnih sporočil v zvezi s to temo nezakonita in nedovoljena.

Naj Vas v začetku seznanimo z ugotovitvami Dr. Gatti, Italijanske bio-inženirke, ki je v laboratoriju pod mikroskopom analizirala sestavo 4-ih tipov vatiranih palčk (za jemanje brisa iz nosne sluznice ali žrela), prisotnih na tržišču in se uporabljajo pri testih za ugotavljanje prisotnosti okužbe na SARS-COV-2.

Njene ugotovitve so sledeče: le ena vrsta testa/palčk (starejšega datuma proizvodnje) ima mehko glavo iz med seboj tesno ovitih karbonskih vlaken, poleg karbonskih vlaken pa je bilo zaznati pod mikroskopom tudi prisotnost kalcija in majhne delce nekaterih drugih elementov, kot na primer železa in aluminijevega silikata. Ni znano, zakaj bi ti elementi bili sploh prisotni v konici, niti to ali vplivajo na rezultat testa. Pri drugi palčki, ki ima konico nekoliko drugače oblikovano in deluje kot nekakšna ‘ščetkica’, je mikroskop pokazal zelo razcefrano konico, ki ni iz mehkih vlaken, temveč iz zelo trdih, grobih vlaken, ki praskajo po sluznici, da bi se z njo pridobil testni biološki material. Gre za zelo čvrsta in trda vlakna, v katerih so prisotni tudi nano delci cirkonija oz. cirkonijevega silikata (konice so očitno izdelane s posebno tehnologijo); ta groba vlakna lahko popraskajo sluznico do krvi, ob večjem pritisku pa se lahko celo zlomijo in delci vlaken s temi elementi ostanejo v sluznici nosa oz. žrela. Tretja testna palčka, kot je pokazal mikroskop, ima konico z zelo neurejenimi, ščetinastimi vlakni; gre za steklena vlakna, na katerih je prisoten aluminijev silikat, titanij, kalcij, kalij, železo idr. Ni znano ali ob drgnjenju sluznice s tem tipom palčk ti elementi ostanejo izključno na konici palčke ali pa ostanejo v določeni meri tudi na sluznici testirane osebe. Četrta palčka ima na prvi pogled vlakna precej podobna drugi palčki, a se je pokazalo, da so na njeni konici prisotni tudi nano delci srebra in nano delci cirkonijevega silikata, titanija, aluminija ter zelo velika količina žvepla. Popolnoma nejasno je, zakaj so na konici testne palčke prisotni vsi tej nano delci vseh naštetih elementov, zlasti srebra.

Po besedah strokovnjakinje je zelo nenavadno, da se pri izdelavi vatiranih testnih palčk sploh uporabljajo vsi tej elementi, saj se običajno uporabljajo pri izdelavi raznih medicinskih naprav in razvijanju nano tehnologij, a je njihov namen tam jasen in utemeljen. Testne palčke/testi za ugotavljanje prisotnosti okužbe na SARS-COV-2 torej glede na uporabljeno posebno (in ne neko navadno) tehnologijo izdelave predstavljajo pravzaprav medicinsko napravo (medical device). Kar je po njenem mnenju še bolj nenavadno, pa je to, da na ovitku testov/palčk ni naveden noben od teh ugotovljenih elementov, kar seveda zbuja dvom, saj so na embalaži običajno vedno navedene vse sestavine in vsi elementi, ki so prisotni, tudi če so prisotni le v sledovih.

Če povzamemo njene nadaljnje ugotovitve: za teste oz. testne palčke, ki so novejšega datuma proizvodnje in so trenutno pretežno dobavljivi na tržišču, se večinoma uporabljajo steklena vlakna; konice testnih palčk torej niso iz mehkih vlaken, kot bi se pričakovalo za jemanje brisa iz zelo mehkega in občutljivega tkiva kot je nosna/žrelna sluznica, temveč iz zelo grobih, trdih vlaken. Te novejše testne palčke oz. konice zelo dobro postrgajo testni biološki material (vzorec sluznice), a s tem, ko se jih potisne v nosno votlino in jih nato še nekajkrat zavrti, da se postrga sluznico in pridobi vzorec, lahko izzove krvavitve in poškodbe sluznice ali pa celo predre membrano, ki loči nosno votlino od možganov ter zlomi etimoidno kost, ki leži za to membrano (kar je nato potrebno operirati – znan je primer ženske iz Texasa, ki se ji je to zgodilo pred dvema mesecema). Poleg tega so ta izredno trda vlakna na testnih palčkah hkrati tudi zelo krhka – lahko se zdrobijo, odlomijo, delci vlaken pa ostanejo v sluznici in povzročijo fibroze, granulomatoze ter razne poškodbe žrelnice. Zaradi tega bi smel testiranja izvajati le nekdo, ki dobro pozna anatomijo človeške lobanje, torej nek specialist/ORL, ne pa nekdo, ki tega znanja nima.

Nenazadnje vemo, da je anatomija otrok drugačna kot anatomija odraslih, zato so zanje ti testi popolnoma neprimerni. Še toliko večji problem pa je večkratno ponovljeno testiranje (enkrat ali celo večkrat tedensko), saj to zelo razdraži občutljivo mehko sluznico, če pa pride do poškodbe sluznice, se ta v parih dneh ali enem tednu ne more ponovno zaceliti, zato vsako nadaljnje testiranje povzroči še dodatne poškodbe. Zato je po mnenju dr. Gatti za otroke redno tedensko testiranje zelo tvegano z medicinskega vidika.1

Pri tem nadalje poudarjamo, da v Sloveniji ni ustrezne pravne podlage za izvajanje obveznega ukrepa testiranja oziroma samotestiranja oseb. Kakor je tudi Vam znano, so priporočila NIJZ le priporočila in niso zavezujoče narave. Odlok o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS- -2 (Uradni list RS, št. 30/2021 z dne 4.3.2021) pa je podzakonski predpis, ki nima pravne podlage v zakonu. Zakon o nalezljivih boleznih (Uradni list RS, št. 33/06, s spremembami) namreč z nobeno določbo ne določa samotestiranja, kot obveznega ukrepa za preprečevanje širjenja okužb pri nalezljivih boleznih. Noben podzakonski predpis, naj bo Sklep, Odlok ali Odredba, nima pravne narave predpisa, ki bi lahko formalno in/ali vsebinsko širil domet zakonske določbe. Podzakonski predpisi lahko skladno s ustavnopravnim načelom zakonitosti, zakonsko materijo le podrobneje urejajo (to je njihova funkcija in namen), pri čemer pa to ne sme pomeniti, da se dolžnosti širijo in pravice ožijo.

Odloka Vlade RS, ki seveda ni zakon, torej ni mogoče šteti za pravno podlago za odreditev in izvedbo samotestiranja otrok kakor tudi za predvajanje kakršnihkoli propagandnih sporočil v zvezi s to temo. Na tem mestu pa izrecno navajamo še, da privolitev posameznika ne bi bila ustrezna pravna podlaga, saj vsekakor manjka element prostovoljnosti.

Skladno z navedenim tudi kakršnokoli sankcioniranje na podlagi neupoštevanja tega ukrepa, nima pravne podlage v zakonu.

Pri tem gre opozoriti vodstvo šole, da kot vzgojno-varstveno in izobraževalni zavod nima zakonske podlage (kljub morebitnim navodilom in okrožnicam MIZŠ ali drugih institucij) za zbiranje in vodenje evidenc z osebnimi podatki otrok, ki bi bile kakorkoli povezane s tem ukrepom. Glede tega je svoje stališče in pravno mnenje podala tudi Informacijska pooblaščenka Republike Slovenije gospa Mojca Prelesnik, katero je tudi javno objavljeno in dostopno na spletni strani Informacijskega pooblaščenca, pri čemer je slednja v tej zadevi uvedla tudi inšpekcijski nadzor.2

Posledično vzgojno-izobraževalni zavod tudi nima nikakršnih pristojnosti, pravic ali dolžnosti, onemogočanja šolanja otrokom v šoli v primeru odklonitve testiranja.

Nenazadnje in najpomembneje pa je, otroci uživajo posebno ustavno varstvo in skrb, zaščiteni so pred gospodarskim, socialnim, telesnim, duševnim ali drugim izkoriščanjem in zlorabljanjem (56. člen Ustave RS). Izobraževanje otrok je prav tako ustavna kategorija (57. člen Ustave RS). Pravice otrok pa se kažejo kot nasprotni izraz dolžnosti staršev, ki izvirajo iz starševske skrbi (54. člen Ustave RS). Varovanje otrokove koristi je namreč dolžnostno upravičenje, katerega nosilci so v prvi vrsti starši. Pri tem tako otroci kot tudi starši ne smejo biti neutemeljeno in protipravno prikrajšani. Gre namreč za posebej ustavno varovane kategorije, kar pomeni, da je še bolj poudarjen tako negativni, kot pozitivni značaj teh pravic in dolžnosti. Na tem mestu negativni značaj pravic pomeni, da nihče, predvsem pa ne država in javne institucije (torej tudi vzgojno-izobraževalni zavodi) v te pravice ne smejo posegati, če to ni izrecno predpisano z zakonom.

Istočasno pa iz pozitivnega značaja pravic izhaja, da mora država in javne institucije (ponovno tudi vzgojno-izobraževalni zavodi) storiti vse, kar lahko storijo in, kar je od njih mogoče razumno pričakovati, da bomo nosilci teh pravic tudi v praksi lahko te pravice učinkovito uresničevali.

Verjamemo, da je tudi vaše mnenje, da je sodelovanje med otroci in Vami potrebno zgraditi na zaupanju ter spoštovanju pravic in dolžnosti tako staršev, otrok, kot tudi Vas in Vašega zavoda. Prav tako smo prepričani, da ste seznanjeni s tem, da je v pristojnosti staršev, da se o zadevah, ki se nanašajo na njihove otroke in starše same, odločajo slednji, v kolikor seveda ne gre za zadeve programa in funkcije Vašega zavoda ter strokovnih pedagoških vprašanj.

Glede na to Vas pozivamo, da pri izvajanju vašega dela ohranite strokovnost in, da se ne poslužujete metod in tehnik s katerimi prihaja do prekoračitve pooblastil pedagoške stroke in posledično ravnanj, ki pomenijo poseg v vse zgoraj navedene in druge pravice otrok in staršev.

Prav tako vas pozivamo, da opravljate javne naloge na podlagi in v mejah ustave, ratificiranih in objavljenih mednarodnih pogodb, zakonov in podzakonskih predpisov, častno in v mejah spoštovanja človekovega dostojanstva, politično nevtralno in nepristransko.3

S tem, ko se posega se v ustavno pravico do obveznega šolanja, osebnega dostojanstva in varnosti, pravico do varstva zasebnosti in osebnostnih pravic, pravico do svobode vesti, tako otrok, kot staršev, namreč ta določena ravnanja predstavljajo razloge za sum storitve enega ali celo več kaznivih dejanj.

Vse to se počne na podlagi navodil, smernic in podzakonskih predpisov, ki nimajo pravne podlage v zakonu ter ob odsotnosti strokovno-medicinske prepričljivosti, ki bi utemeljevala nujnost, primernost in sorazmernost zapovedanega ukrepa, skratka, ob odsotnosti pravno formalne in vsebinske podlage, kar je nedopustno in tudi v izrecnem nasprotju z Odločbo Ustavnega sodišča RS, št. U-I-83/204 in delno Odločbo in sklepom Ustavnega sodišča RS, št. U-I-445/205.

Naj Vas za konec seznanimo še s sodbo Družinskega sodišča v Weimarju (R Nemčija), s katero je sodišče 8. aprila 2021 razsodilo, da je od učencev prepovedano zahtevati, da nosijo med poukom kakršne koli maske, se držijo socialne distance ter opravljajo hitre teste za SARS-CoV-2. Sodišče je presodilo tudi, da je treba poučevati šolarje v razredih (in ne online).6

V zgoraj navedem postopku je sodišče presojalo v t.i. postopku zaščite otrok in njihovih pravic, v katerem je sodišče prišlo do zaključka, da sedanji ukrepi predstavljajo tveganje za duševno, fizično ali čustveno dobrobit otroka do te mere, da bo nadaljevanje teh ukrepov brez intervencije z veliko verjetnostjo pripeljalo do znatne škode. Ne samo, da je ogroženo predvsem otrokovo mentalno, telesno in duševno zdravje zaradi obveze nošenja mask, vzdrževanja socialne razdalje med seboj in do drugih oseb, temveč je že poškodovano. S protipravnimi ukrepi se istočasno kršijo številne pravice otrok in njihovih staršev po zakonu, ustavi in mednarodnih konvencijah, kakor tudi pravica do svobodnega razvoja osebnosti in do telesne nedotakljivosti ter pravice in dolžnosti staršev, ki se navezujejo na vzgojo in skrb staršev za svoje otroke. Sodišče je v predmetni sodbi ugotovilo: “Otroci so poškodovani fizično, psihično in vzgojno, njihove pravice pa so kršene, ne da bi to koristilo otrokom samim ali tretjim osebam.” V sodbi je še zapisano, da se upravitelji šol, učitelji in drugi ne morejo sklicevati na državnopravne predpise, na katerih temeljijo ukrepi, ker so ti protiustavni in s tem nični, saj kršijo načelo sorazmernosti, na kateremu temelji pravna država. Po tem načelu morajo biti ukrepi, predvideni za dosego zakonitega namena, primerni, nujni in sorazmerni v ožjem smislu – pretehtati je potrebno prednosti in slabosti, ki se z njimi dosežejo. Ukrepi, ki ne temeljijo na dokazih in so v nasprotju s tem načelom, so tako neprimerni za dosego legitimnega namena, ki ga zasledujejo in sicer za preprečitev preobremenitve zdravstvenega sistema ali zmanjšanje stopnje okužbe s SARS-CoV- 2. Poleg tega je sodišče pojasnilo, da niso prizadete osebe tiste, ki morajo upravičevati protiustavnost posega v svoje pravice, temveč bi moral organ, ki s državnopravnimi predpisi posega v pravice državljanov, s potrebnimi znanstvenimi dokazi (stroke) dokazati, da so ukrepi, ki jih je predpisal, primerni za dosego predvidenih namenov in, da so sorazmerni. Do sedaj se to še ni zgodilo.

 

€ 4,19 € 5,24 (-20% )

Kar se tiče nošenja obraznih mask, je sodišče sledilo mnenju sodne izvedenke, da učinkovitost mask za zdrave ljudi v javnosti ni podprta z znanstvenimi dokazi. V sodbi je zapisano še, da se mednarodne zdravstvene oblasti sicer zavzemajo za nošenje mask v javnih prostorih, a tudi pravijo, da za to ni dokazov iz znanstvenih študij. Vsi trenutno dostopni znanstveni rezultati kažejo, da maske nimajo vpliva na proces okužbe. Maske niso le neuporabne, temveč tudi nevarne, je presodilo sodišče. Kot še pojasnjuje izvedenka, je treba vsako masko pravilno nositi, da je načeloma učinkovita (kar pa ne pomeni, da preprečuje prenos virusa/okužbe). Če se jih dotaknete, lahko maske postanejo nevarne za okužbo. Ljudje maske ne nosijo pravilno, prav tako se jih zelo pogosto dotikajo z rokami. Tveganje za okužbo se ne zmanjša z nošenjem maske, temveč se celo poveča z nepravilnim ravnanjem z masko, “nerealno” pa je pričakovati in doseči, da bi prebivalstvo ustrezno uporabljalo maske.

Glede ohranjanja vsesplošne razdalje je sodišče sledilo oceni izvedenke in sicer, da vzdrževanje razdalje približno 1,5 m – 2 m, kadar nobeden od prisotnih ne kaže znakov prehlada, ni podprto z znanstveni podatki. Sožitje ljudi in predvsem brezskrben stik med otroki je s tem ukrepom zelo močno okrnjen, ne da bi bilo mogoče opaziti kakršno koli korist v smislu zaščite pred okužbami. Po njenih izjavah so presimptomatski prenosi sicer možni, ne pa nujni. Vsekakor pa so po mnenju izvedenke bistveno nižji pri ocenjevanju resničnih kontaktnih scenarijev, kot pri matematičnem modeliranju. V resničnosti gre za izredno nizko stopnjo prenosa pri asimptomatskih primerih, le 0,7%. Možnost, da bi asimptomatske osebe, ki smo jih prej opisovali kot zdrave, množično prenašale virus, je torej nesmisel. Tudi ob morebitnem povečanju stopnje okužbe z novo različico virusa, v obsegu, predvidenem v študijah, se pričakuje, da se širjenje virusa v šolah ne bo znatno povečalo. Tej neznatni koristi stojijo naproti številni možni neželeni učinki, povezani s telesno, psihološko in socialno blaginjo otrok, zaradi česar trpijo mnogi otroci, da bi preprečili eno samo okužbo. Izvedenka jih je med drugim podrobno predstavila na podlagi registra neželenih učinkov, objavljenega v reviji Pediatric Journal.

Pri vprašanju samotestiranja učencev in uporabe PCR ter hitrih antigenskih testov za ugotavljanje prisotnosti okužbe s SARS-Cov-2, je sodišče upoštevalo mnenje izvedenca, ki v svojem poročilu poudarja, da je s PCR testom mogoče zaznati le genski material, ne pa tudi ali RNA prihaja iz virusov, ki so sposobni razmnoževanja in okužbe. Prav tako je druga sodna izvedenka v svojem strokovnem molekularnem biološkem izvedenskem mnenju potrdila, da PCR test – tudi če je bil pravilno izveden – ne more dati nobene potrditve o tem, ali je oseba okužena z aktivnim patogenom ali ne. Tudi če je pri izvajanju PCR testa vse narejeno “pravilno”, vključno z vsemi pripravljalnimi koraki in je test pozitiven, tj. da je zaznano zaporedje genoma, ki obstaja v enem od korona virusov ali celo v konkretnem SARS-CoV-2 virusu, to v nobenem primeru še ne pomeni, da je oseba, ki je pozitivno testirana, zares okužena in zato posledično nevarna/kužna. Rezultati PCR testa so, tako sodna izvedenka, odvisni od številnih parametrov, ki po eni strani povzročajo precejšnje negotovosti, po drugi strani pa je z njimi mogoče ciljno manipulirati tako, da se doseže veliko ali pa le nekaj (na videz) pozitivnih rezultatov. Izpostaviti je treba dva očitna vira napak. Najprej je to število genomov, ki jih je treba testirati. Ta se je v skladu s smernicami WHO zaporedoma zmanjšal s prvotnih treh zaporednih na enega. Izvedenka je izračunala, da pri uporabi samo enega ciljnega gena pri mešani populaciji 100.000 testov z nobeno dejansko okuženo osebo in s povprečno stopnjo napak, dobimo rezultat 2.690 napačno pozitivnih. Če bi uporabili 3 ciljne gene, bi bilo le 10 lažno pozitivnih rezultatov. Drugi vir napak pa je tako imenovana vrednost ct (ciklov), to je število korakov amplifikacij/podvojitev, ob katerih je test še vedno ocenjen kot “pozitiven”. Sodna izvedenka poudarja, da po soglasnem znanstvenem mnenju vsi “pozitivni” rezultati od 35 cikla dalje, nimajo znanstvene (tj. utemeljene z dokazi) podlage. Test za odkrivanje SARS-CoV-2, ki so ga s pomočjo WHO razširili po vsem svetu, pa je bil (in tudi vsi ostali testi, ki temeljijo na njem) nastavljen na 45 ciklov, ne da bi določili, kje je vrednost ct “pozitivna”. Tudi antigenski hitri testi, ki se jih uporablja za masovno testiranje, ne morejo zagotoviti nobenih informacij o okužbi ali nalezljivosti, saj je z njimi mogoče odkriti le določene beljakovinske sestavine, ki niso povezane z virusom, ki ima zmožnost razmnoževanja. Na koncu je izvedenka poudarila še, da nizka specifičnost testov povzroča visoko stopnjo lažno pozitivnih rezultatov, ki imajo nepotrebne osebne (karantenske) in socialne (npr. zaprte šole, “poročila o izbruhih”) posledice. Napake oz. veliko število lažno pozitivnih rezultatov je še posebej veliko pri testih na zdravih ljudeh.7

Glede na vse zgoraj navedeno Vas še pozivamo, da otroci, ki bodo morebiti odklonili nošenje maske in samotestiranje, pri zasledovanju njihove najvišje koristi, ne bodo deležni kakršnihkoli pritiskov, prisiljevanj, izločevanj, sankcioniranj in stigmatizacije, kar neposredno in neizogibno vodi v nedopustno diskriminacijo.

Pri čemer Vas pozivamo, da navedeno spoštujete tudi v odnosu do staršev.

V izogib nadaljnjim ukrepom in nepotrebnemu zaostrovanju odnosov, v luči zaščite duševne in telesne integritete otrokov ter staršev in v pričakovanju, da nadaljnji koraki za zaščito starševskih in otrokovih pravic in koristi ne bodo potrebni, Vas pozivamo, da spoštujete napisano in se vzdržite nadaljnjih pritiskov, prisiljevanj, izločevanj, sankcioniranj in stigmatizacije.

Prav tako Vas pozivamo, da na to temo komunicirate izključno s starši in ne z otroci.

V pričakovanju razumnega in spoštljivega obravnavanja predmetnega poziva Vas lepo pozdravljamo.

S spoštovanjem,

Odvetniki za človekove pravice

Civilna iniciativa Delavcev v vzgoji in izobraževanju

Civilna iniciativa Otrok ne damo

Starši za ustavno presojo obveznega nošenja mask za otroke od 6.razreda do 4. letnika SŠ

Civilna iniciativa Maske dol

Civilna iniciativa Združeni gostinci

Sindikat taksistov Slovenije

Gibanje Triglav

Civilna iniciativa Odprimo Slovenijo

Civilna iniciativa za nadzor nad delom uradnih oseb

Odbor za človekove svoboščine

1 Povzetek govora dr. Antoniette Gatti, ki je rezultate svojih raziskav predstavila Italijanskemu parlamentu na seji dne 31.3.2021. Dostopen na povezavi: https://webtv.camera.it/evento/17855

3Navedeno ste nenazadnje dolžni spoštovati tudi na podlagi Kodeksa ravnanja javnih uslužbencev (UR. l. RS, št. 8/01)

5Delna odločba in sklep sta dostopni na tej povezavi: https://www.us-rs.si/odlocitev/?id=115421

7Sodba Družinskega sodišča v Weimarju (R Avstrija) z dne 8. aprila 2021 dostopna na tej povezavi: https://2020news.de/sensationsurteil-aus-weimar-keine-masken-kein-abstand-keine-tests-mehr-fuer-schueler/

Gorenjska Online lahko podprete z gesto dobre volje – 1 EUR. Vzelo vam bo le trenutek. Hvala.Vir naslovne fotografije: KLIK
Categories
Lokalne novice

DOGAJA! Na Jesenicah imajo od danes dalje le še enega podžupana!

Jeseniški župan Blaž Račič je z današnjim dnem enega od svojih podžupanov – sicer pa tudi bivšega županskega kandidata – Miho Rebolja razrešil z omenjene funkcije.

Kljub solidnemu dosedanjemu sodelovanju z Miho Reboljem kot podžupanom občine Jesenice, sem se po tehtnem premisleku odločil, da se mu z današnjim dnem zahvalim za sodelovanje. Izkazalo se je namreč, da imava s podžupanom različne poglede na nekatera pomembna vprašanja prihodnjega razvoja naše občine in konstruktivno sodelovanje na dosedanji način tako v prihodnje ni več mogoče,

je svojo odločitev pojasnil župan.

Občina Jesenice ima tako od danes naprej le še enega podžupana, in sicer Miho Rezarja.

€ 4,19 € 5,24 (-20% )

 

Gorenjska Online lahko podprete z gesto dobre volje – 1 EUR. Vzelo vam bo le trenutek. Hvala.Categories
Policija (s)poroča

“Ne jebem 5%” – full pack

Zaradi več prekrškov so jeseniški policisti včeraj obravnavali voznika, ki  med  vožnjo ni uporabljal varnostnega pasu in ni upošteval pravil varne vožnje ter svetlobnih prometih znakov. Voznik na znake policije tudi ni ustavil, v prometu pa je bil udeležen brez veljavnega vozniškega dovoljenja.  

Vozilo, s katerim je sodeloval v prometu, ni bilo  registrirano, na njem pa so bile nameščene tudi registrske tablice drugega vozila. Voznik je odklonil še strokovni pregled zaradi suma vožnje pod vplivom prepovedanih drog.  

Iz prometa je bil izločen, vozilo je bilo zaseženo. Proti njemu poteka prekrškovni postopek.

 

Gorenjska Online lahko podprete z gesto dobre volje – 1 EUR. Vzelo vam bo le trenutek. Hvala.


Vir: PU Kranj
Vir naslovne fotografije: KLIK
Categories
ROJSTVA

V Kranju 11:15 (pa en porod otroka z nedoločenim spolom), na Jesenicah pa … ahh …

V Kranju je bilo dokaj izenačeno, kar se tiče rojstev deklic in dečkov. Ob koncu se je izkazalo, da se je rodilo nekaj več dečkov, kar ni ravno pogost slučaj … Na Jesenicah pa … ahh, saj ni, da bi govorili. Vzeli jim bodo tisto bolnico, s porodnišnico vred. Bodo. Boste videli …

Rojstva v obeh gorenjskih porodnišnicah v minulem tednu:

Nedelja, 4. april

 • Jesenice: ena deklica
 • Kranj: dva dečka

Ponedeljek, 5. april

 • Jesenice: ni bilo porodov
 • Kranj: en porod otroka neznanega spola

Torek, 6. april

 • Jesenice: ni bilo porodov
 • Kranj: ena deklica in šest dečkov

Sreda, 7. april

 • Jesenice: nismo prejeli poročila
 • Kranj: pet deklic in dva dečka

Četrtek, 8. april

 • Jesenice: nismo prejeli poročila
 • Kranj: ena deklica in dva dečka
Milestone set lesenih kock za označevanje napredka pri najmlajših
€ 5,36 – 12,96 € 7,65 – 18,53 (-30%)

Petek, 9. april

 • Jesenice: nismo prejeli poročila
 • Kranj: dve deklici in en deček

Sobota, 10. april  

 • Jesenice: nismo prejeli poročila
 • Kranj: dve deklici in dva dečka

 

Erekcijska črpalka
€ 4,91 – 11,39  € 9,83 – 22,79 (-50%)

 

Gorenjska Online lahko podprete z gesto dobre volje. Vzelo vam bo le trenutek. Hvala.Vir naslovne fotografije: KLIK
Categories
Kotiček za razvajanje brbončic

LCHF ČUPAVCI – kokosove kocke

Drži, par tednov smo “manjkali” z našimi sobotnimi recepti. Pa nič ne de – še vedno smo tu. Še vedno radi dobro in zdravo jemo. In ko ravno omenjamo dobro in zdravo – današnja LCHF mini-mojstrovina (pripravila jo je seveda naša Katja Bizant Lutar iz LCHF Style) je najbrž vsem dobro znana; le način je malce drugačen:

Biskvit, čokolada kokos. Simpl in dobro!

Spodnji recept ni klasičen. Gre za izpeljanko brez glutena, dodanega sladkorja in brez žitnih mok. Popolnoma primerno za diabetike, LCHF/KETO navdušence in vse, ki zaradi takih in drugačnih razlogov ne smejo uživati glutena.

Vrhunsko ocenjeni kuhinjski robot; dostava iz EU v 7 dneh!!!
€ 79,82 – 122,77 € 169,83 – 261,19 (-53%)

Biskvit:

– 6 jajc

– 6 jedilnih žlic razmaščene mandljeve moke Live & love*

– 6 jedilnih žlic Eritritola s stevijo Live & love*

– 2 jedilni žlici grškega jogurta

– 1 zavitek vinskega kamna (pecilni prašek)

– ½ stroka vanilije ali vanilijeva aroma

Obliv:

– 200 g temne čokolade Torras* (ali katerekoli druge temne čokolade)

– 1 žlica kokosovega olja

– 1 paket (250 g) ribanega kokosa (grobe kokosove moke)

*izdelki z * so na voljo v spletni trgovini LCHF Style (www.lchf-style.si)

Gorenjska Online lahko podprete z gesto dobre volje. Vzelo vam bo le trenutek. Hvala.


POSTOPEK

Jajca ločimo. Najprej stepemo sneg in nato posebej še rumenjake s sladilom in vanilijo. Dodamo mandljevo moko s pecilnim in jogurt. Nežno vmešamo sneg.

Maso vlijemo v manjši pravokotni pekač (cca 30 x 25 cm), ki ga obložimo s peki papirjem.

Pečemo cca 25-30 minut na 180 stopinj-odvisno od pečice in debeline testa. Proti koncu preverimo z zobotrebcem – če je suh je biskvit pečen.

Ohladimo in narežemo na poljubno velike kocke.

Čokolado stopimo nad vodno kopeljo. V ločeno posodo nalijemo vodo, zavremo, na to posodo postavimo skledo (ki se ne sme dotikati vode) in počasi stopimo čokolado. Dodamo lahko žlico kokosovega olja, da je čokolada bolj redka in se lepše obliva.

Kokos natresemo na krožnik – ne vsega naenkrat, ker se hitro napacka s čokolado in potem kocke ne bodo lepe – dodajamo ga sproti.

Biskvitne kocke z vilicami pomakamo v čokolado in jih povaljamo v kokosu.

Pecivo je najboljše, ko malo odstoji, da se čokolada in biskvit lepo povežeta.

 

 

 

 

Categories
Lokalne novice

O bohpomagej; kwa seujo še use zmisnli?

V analizah odpadnih vod, ki se stekajo iz Mestne občine Kranj in sosednjih občin v kranjsko čistilno napravo, so zaznali povečano količino koronavirusa. Odpadne vode namreč skrivajo napoved prihodnjega razvoja epidemije. Rezultati kažejo možen porast števila okuženih s covidom-19 v Kranju in sosednjih občinah v naslednjih dveh tednih. Zato Mestna občina Kranj občane in občanke poziva k množičnemu testiranju in doslednemu upoštevanju zaščitnih ukrepov.

V ponedeljek, 12. aprila, se otroci in mladina vračajo v vrtce, osnovne in srednje šole, fluktuacija ljudi se bo znova povečala, s tem pa prenos virusa, zato je izredno pomembno upoštevanje zaščitnih ukrepov za zamejevanje širjenja covida-19: nošenje zaščitne maske, vzdrževanje medsebojne razdalje, razkuževanje rok, higiena kašlja. Mestna občina Kranj (MOK) občanke in občane naproša, da se dosledno držijo zaščitnih ukrepov, saj analiza odpadnih voda Nacionalnega inštituta za biologijo kaže povečano količino virusa. Ob močnem porastu okužb pa bi se Gorenjska po vladnem semaforju lahko obarvala v črno. Zato MOK občanke in občane poziva tudi k množičnemu brezplačnemu testiranju, saj več kot bo testiranih, več se bo odkrilo tudi asimptomatskih bolnikov, ki se bodo zato lahko takoj samoizolirali, s tem pa deloma preprečili širjenje covida-19.

Ker količina virusa, zaznana v odpadnih vodah, lahko napoveduje porast okužb med prebivalstvom v prihodnjih dveh tednih, smo sklicali sestanek z direktorico Zdravstvenega doma Kranj in predstavniki Civilne zaščite MOK. Občanke in občane prijazno prosim, da zaščitijo sebe in druge, se testirajo in izolirajo, če so bili v stiku z okuženim. S pravočasnim odkrivanjem okužb bomo širjenje virusa zamejili,

je sporočil kranjski župan Matjaž Rakovec.

Digitalni laserski meter; dostava iz EU v nekaj dneh
€ 13,71 – 47,13 € 26,37 – 90,63 (-48%)

Testiranje s hitrimi antigenskimi testi poteka vsak delovni dan v Globusu med 9. in 12. uro, ob četrtkih pa še v popoldanskem terminu med 13. in 15. uro. Največ obiska beležijo ob 9. uri, zato zdravstveno osebje javnost poziva, naj ne prihaja množično ob tej uri, temveč se razporedi po celotnem terminu. Naročanje ni potrebno, s seboj je treba imeti le zdravstveno kartico in osebni dokument. Če se bo obisk močno povečal, bodo odprli dodatna mesta za testiranje.

Ljudem priporočamo, da pridejo na testiranje tretji do peti dan po stiku z okuženo osebo. Pomembno je, da si ne zatiskajo oči, da niso okuženi, saj so potencialni nosilci virusa. Prav tako je ob stiku z okuženimi bistvena samoizolacija. Bolj bomo odgovorni, hitreje bomo življenje vrnili v običajne tirnice. Ne želimo si nadaljnjih zaostritev ukrepov, zato prosimo vse, da se zares vedejo odgovorno,

 je pozvala direktorica ZD Kranj dr. Lili Gantar Žura.

Pripravila: Mojca Finc

Gorenjska Online lahko podprete z gesto dobre volje. Vzelo vam bo le trenutek. Hvala.Vir: MO Kranj
Vir naslovne fotografije: KLIK
Categories
Policija (s)poroča

Pogrešan 46-letni Blejec

S Policijske uprave v Kranju so nam posredovali naslednje sporočilo s prošnjo po pomoči:

Pogrešan je 46-letni Boštjan Lavtar z Bleda. Od doma je odšel včeraj dopoldan. Uporablja osebni avtomobil BMW 530 sive barve, kranjskega registrskega območja.

Visok je okoli 175 cm, je močnejše postave, ima kratke lase in bradico. Domnevno naj bi bil oblečen v modro trenirko, rumeno-črne športne čevlje in tanko puhovko zelene barve.

Masažna blazina
€ 13,17 – 23,81 € 21,58 – 39,03 (-39%)

Pogrešani bi se lahko nahajal tudi na območju Novega mesta ali Kopra. Policija prosi za podatke o pogrešani osebi na interventno številko 113 ali na anonimni telefon policije 080 1200.

Gorenjska Online lahko podprete z gesto dobre volje. Vzelo vam bo le trenutek. Hvala.Vir: PU Kranj
Categories
Izposoja

Učitelji in starši: teptanja temeljnih človekovih pravic ne dovolimo več!

Kakor že nekajkrat v zadnjih tednih, ko so se proti represiji in nasprotujočim se – ter pogosto tudi nesmiselnim – ukrepom začeli organizirati (končno) tudi učitelji, tudi tokrat objavljamo njihov dopis, ki je namenjen predsedniku države, predsedniku vlade ter ministru za zdravje.

Tole je pred nekaj minutami prispelo v naš e-poštni nabiralnik:

Poziv in sporočilo odločevalcem ob nameri samotestiranja otrok: teptanja temeljnih človekovih pravic ne dovolimo več!

 

Pišemo vam, ker vam želimo osebno predati peticijo s trenutno preko 20.500-imi podpisi proti testiranju otrok v šolah in pojasniti naša stališča. Peticija s podpisi in vsebino je dostopna tukaj: https://otroknedamo.si/testiranja-otrok-ne-dovolimo.

Verjamemo, da vam moralni imperativ kot predsedniku Vlade, Ministru za zdravje in predsedniku Republike ne bo dopuščal, da bi zaobšli povezane civilne iniciative in preko 20.000 podpisnikov peticije v skrbi za naše otroke. Starši in učitelji smo tokrat odločeni, da želimo biti slišani!

Zaupanje ljudi v sporočila Vlade in strokovne skupine je že zdavnaj izgubljeno. Začenši z zaposlenimi v vzgoji in izobraževanju, ki besedo »prostovoljno« močno občutimo na svoji koži.

V primeru testiranj otrok, kakršna je namera strokovne skupine v prihodnosti, gre za nadgradnjo grobega kršenja temeljnih otrokovih pravic. Že sama uporaba mask od 6. razreda naprej je več kot sporna in posega v več z Ustavo zagotovljenih pravic. V pravnem mnenju odvetnice Petek je med drugim zapisano: “V primeru izvajanja predmetnega odloka se posega vsaj v naslednje ustavno varovane pravice:

•       pravice otrok, ki po ustavi uživajo posebno varstvo in skrb (56. člen Ustave RS);

•        pravice in dolžnosti staršev, da vzdržujejo, izobražujejo in vzgajajo svoje otroke (54. člen

Ustave RS);

•        posebno varovanje družine (53. člen Ustave RS);

•    pravica do nedotakljivosti človekove telesne in duševne celovitosti, njegove zasebnosti ter osebnostnih pravic (35. člen Ustave RS);

•         pravica do enakopravnosti (14. člen Ustave RS);

•         pravica do enakega varstva pravic (22. člen Ustave RS);

•         pravice otrok (56. člen Ustave RS);

•         pravica do svobode izobraževanja (57. člen Ustave RS);

•         pravica do svobode vesti (41. člen Ustave RS);

•         pravica do svobode izražanja (39. člen Ustave RS);

•         vključno z načeli pravne in socialne države (2. člen Ustave RS).”

Izjemen “gamerski” stol; dostava iz EU v nekaj dneh
€ 140,75 € 171,66 (-18%)

Predmet varstva navedenih pravic, v katere posega odlok, so najbolj občutljive ustavno zavarovane vrednote. Zato, kot potrjujejo prakse slovenskega Ustavnega sodišča, ESČP in vodilnih evropskih ustavnih sodišč, mora vsak poseg v te pravice in tamkaj zavarovane vrednote prestati ne kateri koli, temveč strogi test sorazmernosti.

Šole niso generator okužb, iniciativa Slovenskih zdravnikov na podlagi globalnih strokovnih raziskav namreč še posebej poudarja, da naše otroke med epidemijo zlorabljamo v imenu solidarnosti. Z ukrepi, ki smo jih naložili na njihova ramena, da bi zaustavili širjenje epidemije, jim tudi škodimo. Že v večih raziskavah je bilo dokazano, da smo z izolacijo zavrli njihov motorični in kognitivni razvoj, jim oslabili imunski sistem, povzročili psihične stiske in jim onemogočili pridobivanje znanja. Kot njihovi starši, učitelji in ravnatelji smo jih dolžni zaščititi in breme spopadanja z epidemijo prevzeti na svoja ramena. Prav tako je na mestu trditev, da je uvedba obveznega testiranja zdravih učiteljev in vzgojiteljev pred vračanjem otrok v vrtce in šole in morebitno testiranje zdravih otrok strokovna napaka. 

Strokovni članki, ki jih navaja iniciativa Slovenskih zdravnikov, so dostopni na tej elektronski povezavi: https://www.slovenskizdravniki.si/strokovno-mnenje-o-izvajanju-posebnega-presejalnega-programa-sars-cov-2-v-viz/ .

Hkrati tudi naši sosedje Avstrijci resno razpravljajo o smotrnosti testov, saj je ob visoki številki samotestiranih učenk in učencev število okuženih izjemno nizko (https://www.bzoe-kaernten.at/testpflicht-fuer-schueler-ist-gesetzeswidrig/).

Testi so dokazano diagnostično nezanesljivi, o čemer se je 31. 3. 2021 izreklo tudi avstrijsko sodišče.(https://www.info-direkt.eu/2021/03/31/oesterreichisches-gericht-kippt-urteil-pcr-test-nicht-zur-diagnostik-geeignet/?fbclid=IwAR2BdPzQhGnugGqxGrtUtoLy9zFOJPv0vMSoAlWpncFixDNOdqDFAqmZvkg). 

Iz vsega navedenega je jasno, da testi ne morejo in ne smejo biti pogojevalni element za aktivno, polno in svobodno sodelovanje v izobraževalnem procesu, ne polje zlorabe osebnih podatkov in nikakor ne poligon diskriminacije.

Prilagamo vam tudi celoten pregled držav članic EU glede testiranj (https://www.valeriekchm.com/blog/2021/3/22/dokazi-testiranje-uciteljev-ni-bilo-obvezno-sirom-po-tujini).

Vse, kar se dogaja na polju kršenja temeljnih človekovih in otrokovih pravic v imenu virusa, je zloraba virusa. Brez pravnih podlag in brez relevantnih znanstvenih raziskav.

Vsak od nas je do lanskega leta skoraj sleherni dan lahko zasledil strokovne razprave o epidemiji spletnih odvisnosti med otroki in mladostniki; o pomembnosti kakovostnega časa preživetega v naravi in zmanjševanju časa pred zasloni. O tem, kako pomembna sta zgled in energija nas odraslih, ki jo topogledno vlagamo v vzgojo. Kar naenkrat so slovenski otroci in mladostniki najdlje časa in po več ur dnevno priklenjeni pred ekran in s tem naenkrat ni nič več narobe?? 

Športni pedagogi in psihologi opozarjajo na številne nepopravljive ali težko popravljive posledice, vi pa postavljate nove in nove pogoje, ki onemogočajo in zaustavljajo normalizacijo šolstva. O tem na glas svarijo izjemni strokovnjaki s področja psihologije, tako tudi dr. Katja Košir, ki poudarja, da bodo največjo škodo na ramenih nosili otroci. (https://maribor24.si/intervju/dnevna-nekateri-se-v-teh-mesecih-sole-na-daljavo-niso-naucili-nicesar). Mladostniška psihiatrija poka po šivih, ker smo mladim vzeli njihovo esenco, jih osamili in zlomili njihovega duha. In vse to v imenu virusa.

Sporočamo vam: skupaj zaščitimo najranljivejše. Na eni strani so to naši najmlajši, otroci in mladostniki, na drugi strani naši najstarejši. Način zaščite prvih ni enak načinu zaščite slednjih. Oboje pa čustveno ubija osama, odsotnost pristne človeške topline, tople besede, toplega objema. Uničevanja človečnosti naših otrok slovensko ljudstvo ne bo dopustilo, saj je to zadnja definicija človeškega obstoja, človeške biti!

Iz vseh zgoraj navedenih argumentov menimo, da je nujno, da vam navedena stališča predstavimo tudi osebno (skladno z upoštevanjem distance in drugih ukrepov, lahko tudi preko spletnega srečanja). Prosimo vas, da nam termin srečanja sporočite najkasneje do petka, 9. 4. 2021 do 15. ure, saj situacija zahteva takojšnjo ukrepanje. 

S spoštovanjem in vse dobro,

Civilna iniciativa Otrok ne damo

Civilna iniciativa Delavci VIZ proti prisili

Gorenjska Online lahko podprete z gesto dobre volje. Vzelo vam bo le trenutek. Hvala.Povezava do pravnega mnenja v zvezi z maskami: KLIK

Vir naslovne fotografije: KLIK

Categories
Policija (s)poroča

Nesreča s smrtnim izidom

Danes nekaj pred 9. uro dopoldan se je na cesti med Jeprco in Medvodami pripetila huda prometna nesreča, v kateri so bili udeleženi vozniki dveh osebnih in tovornega vozila.

Po do sedaj zbranih obvestilih je 42-letni voznik osebnega vozila, ki je vozil v smeri Medvod, zapeljal na nasprotno stran ceste in čelno trčil v tovorno vozilo, ki ga je nasproti pravilno pripeljal 36-letni voznik. V odpadle dele obeh vozil je po nesreči trčila še 55-letna voznica osebnega vozila. Slednja in voznik tovornjaka v nesreči nista bila poškodovana.

Izjemen gamerski stol; dostava iz EU v roku sedmih dni!
€ 141,68 € 172,77 (-18%)

42-letni voznik je v nesreči dobil tako hude telesne poškodbe, da je na kraju nesreče umrl.

Policisti so opravili ogled, o vseh ugotovitvah glede okoliščin prometne nesreče pa bo obveščeno pristojno državno tožilstvo.

Cesta Kranj – Medvode  je bila zaradi ogleda kraja in odpravljanja posledic nesreče zaprta do 13.20, obvoz je bil urejen po vzporednih lokalnh cestah.

 

Gorenjska Online lahko podprete z gesto dobre volje. Vzelo vam bo le trenutek. Hvala. 

Vir: PU Ljubljana