Categories
Kotiček za razvajanje brbončic

“Cheesecake” z borovnicami

Piše: Katja Bizant Lutar

Danes vam predstavljam enostavno in osvežilno sladica z nežno kremo ter aromatičnimi borovnicami. Sladica je popolnoma brez dodanega sladkorja, žitnih mok in glutena in je idealna izbira za diabetike, LCHF/KETO, Low Carb prehrano, …

SESTAVINE

Podlaga:

 • 50 g stopljenega masla
 • 70 g BIO razmaščene kokosove moke Live & love*
 • 70 g mletih lešnikov
 • 2 jedilni žlici eritritola s stevijo Live & love*
 • 4 jajca
 • 1 čajna žlička vinskega kamna

Krema:

 • 200 g kremnega sira (sirni namaz kot je npr. Philadelphia)
 • 200 g mascarpone sira
 • 4 jedilne žlice eritritola s stevijo Live & love*
 • 3 jajca
 • vsebina 1/2 stroka vanilije (ali aroma vanilije)
 • 150 g zamrznjenih gozdnih borovnic

OPOMBA: izdelki z * so na voljo v spletni ponudbi www.lchf-style.si in na izbranih prodajnih mestih

POSTOPEK

V primeru, da imamo zamrznjene borovnice, jih damo na cedilo in jih pustimo na pultu, da se odtalijo. Pod cedilo postavimo skledo, kamor se bo odtekla odvečna tekočina.

Sestavine za testo zmešamo v kompaktno maso in damo na hladno za 20 minut. Model za pite ali torte (premer 28 cm) dobro namastimo in testo s prsti razporedimo po dnu in obodu. Če nam kaj testa ostane ga lahko na koncu naribamo na kremo (preden damo v pečico). Testo prepikamo z vilicami in pečemo 15 min na 175 stopinj.

Vmes pripravimo kremo. Zmešamo vse, razen borovnic. Na predpečeno podlago zlijemo kremo in razporedimo borovnice.

Pečemo še 35-40 min na 175 stopinj. Vmes preverimo, da se ne zapeče preveč (čas peke je vedno težko natančno določit… odvisno tudi od pečice).

Serviramo z žlico stepene sladke smetane.

Dober tek!

Gorenjska Online lahko podprete z gesto dobre volje. Vzelo vam bo le trenutek. Hvala.

Advertisements
Categories
BISERI GORENJSKE - kratko & jedrnato

Juliana Trail – nove štiri etape do Brd in možnost zbiranja žigov

Skupnost Julijskih Alp letos vabi na daljinsko pohodniško pot Juliano Trail z dodanimi štirimi etapami do Brd in žigom na vsaki etapi. Pohodniki bodo žige, ki – polno zbrani – prinašajo tudi priznanje in nagrado, lahko zbirali v dnevniku žigov. Le-ta je kot nov dodatek našel mesto v ponatisu vodnika po Juliani Trail, ki je ob dnevniku žigov bogatejši tudi za opise dodatnih štirih etap.

Tolminska korita; foto Michael Matti

Ob vse bolj množičnem obisku, ki so ga deležne destinacije v Julijskih Alpah, se zastavlja vprašanje, kje je zgornja meja vzdržnosti, koliko obiskovalcev kraj še lahko prenese in predvsem, kako ohraniti okolje, da bodo lahko tudi prihodnje generacije živele od turizma. Pomembno je tudi, da okolje ostane ohranjeno za lokalno prebivalstvo in da le-to ne bo suženj prekomernega obiska.

Izpostavilo se je, da je predvsem na področju prometa ukrepanje nujno, že zdaj pa je čas za mehke ukrepe in čas, ko se gola promocija umika pomembnejšim nalogam krovnih lokalnih turističnih organizacij. Te se danes ukvarjajo predvsem z upravljanjem turistične destinacije na način, ki obiskovalcem na eni strani omogoča kvalitetno doživljanje kraja, po drugi strani pa izboljšuje življenja lokalnemu prebivalstvu. Promocija temelji na skrbno pripravljeni strategiji, ki definira, kdo in kakšni so gostje, ki jih turistični delavci vabijo v naše kraje.

Grad Kamen; foto Aleš Krivec

Sodelovanje občin znotraj Julijskih Alp ima dolgo zgodovino. Eden pomembnih korakov k uresničevanju skupnih ciljev je bil leta 2015 sprejet Razvojni načrt UNESCO MAB območja Julijske Alpe kot turistične destinacije, ki so ga skupaj z Javnim zavodom Triglavski narodni park sprejele turistične organizacije območij v Julijskih Alpah, kjer so skupno poslanstvo definirali z naslednjimi besedami:

Povezali smo se, da delamo skupaj na razvoju turistične ponudbe biosfernega območja Julijske Alpe in ga razvijamo kot najbolj trajnostno in prvovrstno turistično destinacijo v Sloveniji. Skupaj dosegamo večjo prepoznavnost in konkurenčnost območja kot turistične destinacije in se skozi trajnostni razvojni model uspešno spopadamo z uravnoteženjem ohranjanja naravnih in kulturnih vrednot ter razvojem turizma.

Zelenci; foto Mitja Sodja

Juliana Trail je eden takih skupnih produktov. Po eni strani povezuje destinacije v Julijskih Alpah, po drugi pa v praksi uveljavlja načela, na katerih turistični delavci želijo graditi turistično ponudbo.

Trenutni negotovi časi za turistično panogo niso rožnati. Številne omejitve na račun epidemije koronavirusa bi lahko prizadevanja za rešitev turističnega gospodarstva skrenile s poti, ki je bila zasnovana na podlagi izkušenj. Juliana Trail tudi z najnovejšimi dodatki sledi viziji trajnostnega razvoja destinacij ter samemu doživljanju okolja naravne in kulturne dediščine. Kljub vsem posledicam koronavirusa, ki jih bodo v turizmu še dolgo čutili, turistični delavci na svoji poti odločno vztrajajo; gostom na eni strani želijo ponuditi najboljše, kar okolje ponuja, lokalnemu prebivalstvu pa hkrati priložnost za razvoj, ustvarjanje in širitev svoje ponudbe.

Od otvoritve v letu 2019 so pot prehodili številni pohodniki, doživela pa je tudi dobre odzive širše doma in po svetu. 

 

Bled; foto Jošt Gantar

JULIANA TRAIL je skupni produkt Julijskih Alp. Gre za 270 kilometrov dolgo pohodniško pot, ki skozi 16 etap obkroži Julijske Alpe. Ob tem kot novost ponuja še štiri dodatne etape, ki alpskemu krogu dodajo rahel pridih mediterana. Je pot, ki ne rine v zaščiteno in občutljivo, predvsem pa v zadnjih letih močno oblegano visokogorje. V pozni pomladi, ko v visokogorju še poležava sneg, pohodnike ob Juliani pričaka brstenje drevja, pisani cvetoči travniki, visoke živahne vode in izjemni razgledi. Skupaj z etapami do Brd pohodnik premaga v skupno 20 etapah 330 kilometrov poti. Prav te dodatne etape, ki pohodnika vodijo do slikovite vinske pokrajine Goriških Brd, dokazujejo neločljivo povezanost Julijskih Alp z Jadranskim morjem.

O razlogih za dodatne etape je koordinator skupnosti Julijskih Alp Klemen Langus povedal:

Najprej zato, ker sta Brda in Kanal partnerski občini skupnosti Julijskih Alp. Že v sami zasnovi Juliane Trail smo pred leti sklenili, da bomo osnovnemu krogu dodajali dodatne poti, ki bodo osnovni krog še obogatile. Juliana Trail je krožna pot okoli Julijskih Alp, dolga 270 kilometrov in ima 16 etap. S tem prvim odsekom proti Brdom Juliana dobiva dodatne krake, oziroma neke vrste pristopne poti do Juliane Trail. Gotovo to tudi ne bo edina, gotovo bodo v prihodnjih letih nastali še dodatni tovrstni kraki, ki bodo seveda podpirali samo vsebino osnovne zasnove poti in bodo kot taki morali izpolnjevati tudi določene kriterije.

Povod za odločitev, da po etapah Juliane trail izvajalci postavijo žige, je bil izjemen obisk v lanskem letu. Zaznati je bilo močno povpraševanje po zbiranju žigov, ki so često del tovrstnih doživetij. Po celotni poti je tako po novem moč nabrati 24 žigov, praviloma enega na etapo, ponekod tudi dva. Na terenu so lokacije žigov označene s posebno tablico pri žigu. Le te pohodniki lahko zbirajo v dnevniku žigov, ki je del ponatisa vodnika.

Vsak pohodnik, ki bo zbral žige in dnevnik z žigi poslal na booking center v Bovec, bo dobil priložnostno diplomo in nagrado. Vodnik je na voljo na 25 prodajnih mestih, večinoma po Turistično informativnih centrih.

Koordinator skupnosti julijskih Alp Klemen Langus:

Pot je izjemno priljubljena tudi med domačimi gosti, kar me zelo veseli. V skupini, ki se je oblikovala na Facebooku in ima že preko 5.000 članov, pa tudi po številnih pogovorih z uporabniki, je bila večkrat izražena želja po možnosti zbiranja žigov. Kaže, da imamo Slovenci to nekako v krvi, zato smo se tudi odločili, da omogočimo zbiranje žigov. Za prehojenih 16 etap z vsemi zbranimi žigi pohodnik dobi tudi simbolično nagrado.

Bohinjsko jezero; foto Tomo Jeseničnik

Pohodnike po pohodniški poti spremlja in vodi elektronski vodnik na spletni platformi OutdoorActive, kjer so na voljo natančni opisi in navodila za posamezne etape. Na voljo je tudi posebna aplikacija. Naložiti jo je možno na povezavi: KLIK, oziroma preko platform za aplikacije Google Play in App Store.

 

Narcisne poljane nad Jesenicami; foto Miro Podgoršek

Vse preostale potrebne informacije so zbrane na spletni strani: KLIK

OPOMBA: vir vseh fotografij v članku: KLIK; avtor naslovne fotografije je Mitja Sodja
Vir informacij: KATARINA KOŠNIK, univ. dipl. komunikologinja – trženje in tržno komuniciranje, Odnosi z javnostmi / Public relations, TURIZEM BOHINJ

 

Gorenjska Online lahko podprete z gesto dobre volje. Vzelo vam bo le trenutek. Hvala.

 

Categories
OBVESTILA

Poslušamo, ne obsojamo, pomagamo

V Društvu SOS telefon za ženske in otroke – žrtve nasilja, so s 1. januarjem letos pričeli z izvajanjem projekta, imenovanega:

Poslušamo, ne obsojamo, pomagamo –
SOS za žrtve nasilja v družini 24 ur na dan (SOS 24/7),

ki ga financira Evropska unija iz sredstev Evropskega socialnega sklada. S projektom predvsem najbolj ranljivim skupinam želijo približati dostopnost in dosegljivost programov za ženske in otroke, ki so žrtve nasilja, hkrati pa tudi informirati in ozaveščati strokovno in širšo javnost.

V okviru projekta so vzpostavili:

 • 24-urno brezplačno telefonsko linijo 080 11 55 za pomoč žrtvam nasilja na nacionalni ravni za zaupno in anonimno informiranje in svetovanje. Na telefonski liniji svetujejo tudi v angleškem, albanskem, bosanskem, hrvaškem, srbskem in ruskem jeziku.
 • svetovanje po elektronski pošti na drustvo-sos@drustvo-sos.si. Odgovore prav tako lahko dobite tudi v angleškem, albanskem, bosanskem, hrvaškem, srbskem in ruskem jeziku.
 • pravno svetovanje v primerih nasilja v družini in intimno-partnerskih razmerjih ter s tem povezanih postopkih, urejanje brezplačne pravne pomoči, postopek prijave nasilja.
 • dostopno na telefonski številki 080 11 55 ter preko elektronske pošte na drustvosos@drustvo-sos.si
 • svetovanje kriminalistke o vprašanjih povezanih s policijskimi postopki v primerih nasilja v družini in intimno-partnerskih odnosih. Dostopno na telefonski številki 080 11 55.
Categories
Izposoja

Odprite oči!

A se komu zdi čudno, da v “novi normalnosti” pred cepljenjem praktično ne obstaja nobena druga bolezen, razen COVID-a, po cepljenju pa imajo ljudje stranske učinke in celo umirajo zaradi vseh drugih bolezni, le zaradi  posledic cepljenja z eksperimentalnimi zdravili ne?

V današnjem članku, ki ga je v originalu za Global Research napisal in objavil dr. Gérard Delépine (vir: KLIK) bomo s pomočjo izposoje iz necenzuriranih objav iz tujine spoznali, da se je smrtnost in obolevnost – saj veste za katerim virusom – po cepljenju v resnici močno povečala. Povečala se je tudi incidenca pozitivnih primerov Covid.

Cepljenju povsod po nekaj tednih (mesecih) sledi dramatičen porast novih okužb in umrljivosti,

pravi dr. Delépine, ki je natančno analiziral trende pred in po cepljenju za 14 držav v vseh regijah sveta.

Zadnji uradni podatki o Evropski uniji, ki jih mainstream mediji preprosto ne objavljajo, kažejo naslednje:

Od konca decembra 2020 do 22. maja 2021 so v Evropski Uniji zabeležili  12.184 smrtnih primerov in 1.196.190 resnejših posledic po vbrizgavanju injekcij vseh štirih najbolj razvpitih poskusnih cepiv proti COVID-19 (Moderna, Pfizer-BionTech; AstraZeneca in Johnson & Johnson’s Janssen). Hujše posledic po cepljenju so zabeležili pri 604.744  prejemnikih cepiv (tj. več kot 50% vseh zaznanih neprijetnosti)
Gensko urejeno cepivo Pfizer-BioNTech z mRNA je povzročilo največ smrtnih primerov: Skupne reakcije na njegovo cepivo mRNA Tozinameran: 5.961 smrtnih primerov in 452.779 resnejših zapletov po cepljenju (zabeleženo do 22. maja 2021).
Medtem ko je cepivo Pfizer-ja med vsemi navedenimi povzročilo največ smrtnih žrtev in resnih posledic, je propagandna mašinerija Evropske komisije krivdo v veliki meri pripisala cepivu AstraZeneca.

Najbolj ironično pri vsem skupaj pa je, da ima podjetje Pfizer pri ameriškem ministrstvu za pravosodje dolgoletne in debele kazenske evidence zaradi „goljufivega trženja“, Komisija EU pa je kot „zanesljivega partnerja“ izbrala prav Pfizer BioNTech. Trenutno se Komisija s podjetjem pogaja za pogodbo o proizvodnji 1,8 milijarde odmerkov v naslednjih 3-4 letih.

Vir fotografije: KLIK

Pred dvema mesecema smo poskušali ljudi opozoriti na paradoksalne rezultate cepiv proti covid19 z objavo krivulj o smrtnosti pred in po cepljenju za Izrael in Veliko Britanijo [vir: KLIK]. Analize so že pokazale, da je cepljenjem sledilo “znatno povečanje okuženosti in povečanje stopnje smrtnosti”, ki se je pojavilo 6 do 8 tednov po začetku cepljenja [vir: KLIK],

pove dr. Delépine.

Od takrat dalje so se kampanje cepljenja razširile po vsem svetu tudi v države, kjer okužbe s covidom praktično niso bile prisotne. In povsod jim že nekaj tednov ali mesecev sledi dramatičen porast novih okužb in umrljivosti. [vir: KLIK]

Koliko smrtnih primerov in hudih reakcij po cepljenjih bo potrebno, da bodo vodstveni delavci, SZO, zdravstvene agencije FDA, EMA, med drugimi tudi razvpiti NIJZ, pogledali in analizirali dokazane rezultate tega eksperimentalnega psevdocepljenja v resničnem svetu in iz njega izpeljali rezultate? Bodo za svoj morilski načrt nosili kake posledice?

Opomnik na dokazana dejstva, ki jih je objavila SZO (Svetovna zdravstvena organizacija, WHO):

Predstavljamo krivulje epidemije v odstotokovno najbolj cepljenih državah, kot jih je objavila WHO (z našimi komentarji v rdeči barvi). Pri tem se bomo osredotočali na nekatere – nam zanimive – in predvsem evropske države; podatke za preostali svet, ki so dokaj podobni, pa lahko najdete na povezavi, ki smo jo objavili v drugem odstavku zgoraj.

Madžarska (9,8 milijona prebivalcev):

Kampanji cepljenja, ki se je začela konec februarja letos, je sledilo močno povečanje števila tedenskih okužb, ki se je z zaznanih 25.576 dne 25. februarja – povečala na 62.265 mesec dni kasneje. Potem je število zaznanih okužb postopoma spet padlo na raven pred cepljenjem.

Na Madžarskem se je v dveh mesecih in pol podvojilo število okuženih (s 400.000 na 800.000). Število smrtnih primerov po 11 mesecih od razglasitve epidemije in po kampanji cepljenja pa je naraslo s 14.000 na 29.000.

Romunija (20 milijonov prebivalcev):

Kampanja cepljenja prebivalstva se je začela konec decembra 2020, v času, ko je število okuženih upadalo. Po uradnih podatkih (od 4. maja 2021) je bila Bukarešta kraj z najvišjo stopnjo cepljenih ljudi v državi, saj je bilo cepljenih kar 31,2% “do cepiva upravičenega” prebivalstva. Kmalu po začetku cepljenja pa se je povečalo število dnevno zaznanih noih okužb in smrtnih primerov.

Pred kampanjo cepljenja – po desetih mesecih od razglasitve začetka epidemije – je imela Romunija 618.000 okuženih in 15.000 mrtvih. Po petih mesecih aktivne cepilne kampanje, sta praktično obe številki povečani za dvakrat.

Monako (38.000 prebivalcev)

V Monaku so pred aktivno kampanjo cepljenja zabeležili le 3 smrtne primere povezane s COVID-19. Po prejetih cepivih se je tovrstna žalostna statistika povišala na 32 primerov.

Gibraltar (34.000 prebivalcev)

V Gibraltarju je cepljenju praktično celotne populacije sledilo 800-odstotno (!!!) povečanje stopnje umrljivosti. Pred cepljenjem je po uradnih statistikah zaradi virusa COVID-19 umrlo 10 ljudi. Po tstem, ko je bila cepljena celotna populacija, je ta žalostna številka/statistika poskočila na 94.  

Kaj je mogoče razbrati iz teh uradnih podatkov?

Primera: izraelska in britanska pirova zmaga

Zagovorniki cepljenja trdijo, da so bila cepljenja v Izraelu in Veliki Britaniji uspešna, saj so trenutne stopnje na novo zaznanih dnevnih okužb in stopnja smrtnosti nizke.

Toda ti očitni uspehi dejansko sovpadajo z ugotovitvijo, da je pomemben delež ogroženih ljudi po cepljenju že umrl. Bili so torej ogroženi in jih ni več – ne morejo se še enkrat okužiti in ne morejo še enkrat umreti. Poleg tega pa gre v tem času tudi za spontano regresijo bolezni, ki je opažena tudi v državah z nizko stopnjo precepljenosti.

Po izvedenih cepilnih kampanjah se je smrtnost v Izraelu in Veliki Britaniji, pripisana Covidu, močno povečala za 4 do 6 tednov in je v tem kratkem času dosegla število vseh smrtnih žrtev v letu 2020. Zato lahko ugotovimo, da je bila zmaga izraelskih in britanskih oblasti v resnici pirova zmaga, ki je imela za posledico take izgube, ki negirajo sam pomen pojma zmaga. postopek pa ogroža možnosti za dokončno premagovanje virusa.  

Graf o dogajanjih v Izraelu je nazoren:

Smrt 1404 ljudi v januarju v Izraelu in 949 dodatnih v februarju 2021 ustreza številu umrlih v letu 2020, ko kampanja cepljenja še ni bila izvedena. Taka stopnja/število umrlih je močno zmanjšala število ogroženih Izraelcev, s tem pa seveda znižala tudi tveganje za smrtnost v tej starostni skupini v prihajajočih mesecih. Še enkrat ne bodo zboleli in še enkrat ne bodo umrli, pa če se oblasti še tako hvalijo z uspehi cepljenja

Se je pa potrebno zavedati, da je virus – potem, ko je razredčil populacijo najmanj odpornih – mutiral in se prilagodil; zdaj skuša napadati druge segmente družbe, tudi mlajše starostne skupine.

Podatki izraelskega ministrstva za zdravje so novembra 2020 razkrili, da so v Izraelu odkrili 400 primerov koronavirusa pri otrocih, mlajših od dveh let. Februarja 2021 se je to število povečalo na 5800.

Podobne stopnje smrtnosti so opazili v Veliki Britaniji. Ker Covid19 ogroža le majhen del populacije (starostniki s komorbidnostjo), smrtnost v velikem delu te populacije (tudi v VB je bila smrtnost po kampanji cepljenja približno enaka celotni stopnji za leto 2020) matematično in dejansko zniža krivuljo smrtnosti na predhodno.

Po tistem, ko so v Veliki Britaniji izvedli močno od medijev in farmacevtskih lobijev oglaševano in sponzorirano cepilno kampanjo, se je povprečna umrljivost na milijon prebivalcev v Veliki Britaniji (934/M) zvišala na več kot dvakratno v primerjavi z Nizozemsko (411/M).

Naravna regresija epidemije v toplejših mesecih pojasnjuje tudi padec smrtnosti, kot je prikazano v primerjavi med visoko cepljeno Veliko Britanijo in zelo slabo precepljeno Nizozemsko:

Krivulje umrljivosti na milijon prebivalcev sledijo enaki časovnici v obeh zgoraj imenovanih sosednjih državah. Medtem, ko je bil v Združenem kraljestvu vrh krivulje smrtnosti v obdobju po cepilni kampanji izredno visok, je trenutna stopnja smrtnosti v bistveno manj precepljeni Nizozemski nekaj višja, a je to tudi posledica že pred tem umrlih iz ogroženih skupin v Veliki Britaniji.

Pregled stanja po večini držav, v katerih so izpeljali kar najširše cepljenje ljudskih množic, pokaže, da se vsa kampanja izkaže bolj kot pospeševalnik epidemije in umrljivosti kot njeno preprečevanje [vir: KLIK].

Praktično v vseh visoko cepljenih državah se je smrtnost, zabeležena v dveh mesecih po cepljenju, izenačila ali pa celo povečala v primerjavi s tisto v celotnem letu 2020.

 

Vir fotografije: KLIK

Ne bo odveč, če še enkrat poudarimo, da za nobenega od vseh štirih razvpitih cepiv ne obstajajo trdni podatki iz predhodnih eksperimentalnih faz. Trdnih podatkov o preizkusih teh cepiv pa ni, ker so spremljanja in testiranja šele v teku. Prvi pravi rezultati se obetajo v začetku leta 2023.

Nobeden od proizvajalcev cepiv ni opozoril na možnost morebitnega povečanja števila obolelih in umrlih po cepljenju. Za zdaj je videti, da je to k sreči – ne za tiste, ki so umrli – minljiva težava. Prav preveč preveč informativni pri proizvajalcih cepiv niso niti o bolj ali manj resnih neželenih stranskih učinkih v prvih dneh po vbrizgu cepiva. Ni zaslediti opozoril o povečanju števila abortusov in menstrualnih motenj pri ženskah ter seveda o številnih drugih zapletih, o katerih poročajo zdaj praktično že z vsega sveta. Kakšne so možne posledice/komplikacije na srednji in dolgi rok?

Kampanja za pospešeno cepljenje prebivalstva za vsako ceno, bi se lahko na koncu odrazila kot polom v smislu zaupanja prebivalstva tudi v vsa preostala, že uveljavljena cepljenja. Teči nima smisla, več človek doseže s pravočasnim štartom, bi rekel La Fontaine. Toda novi milijarderji, kakršen je recimo izvršni direktor Moderne, si verjetno ne belijo glav s takimi mislimi.

Vir fotografije: KLIK

Pregledne in zainteresirani javnosti dostopne študije so bistvenega pomena za razumevanje mehanizmov, ki prehodno poslabšajo epidemiološko sliko v posamezni družbi po cepljenju. Transparentne študije so tudi nujne za določitev možnih preventivnih ukrepov za primere, ko bi prihajalo do novih izbruhov kakršnihkoli bolezni.

Še posebej, ker ostaja prihodnost po aktualni cepilni katastrofi zelo negotova. Politični voditelji po vsem svetu, ki so z uvedbo ekspresnega cepljenja kršili osnove medicine in demokracije, ne da bi spoštovali običajne postopke za ugotavljanje varnosti in učinkovitosti cepiv/zdravil, ki jih vsiljujejo ljudem, že vnaprej in kar na pamet obetajo zgodnje in predhodne tretmaje/cepljenja zdravljenje za valove, za katere sploh ni jasno, ali se bodo kdaj zgodili, kaj bodo prinesli in kakšne nevarnosti – če sploh – bodo predstavili. Potem pa so tu še primerki, kot je trenutni predsednik vlade Združenega Kraljestva Boris Johnson, ki prostodušno javno pove, da ne verjame več v cepljenje, ki ga je uvedla njegova vlada [vir: KLIK].

Vir; KLIK

Zdravstvene politike ne bi smeli več vsiljevati in voditi na osnovi pogosto netočnih simulacij, na katerih oblikovanje – kot so nedavno tega priznali angleški znanstveniki – pogosto vpliva politika, temveč bi morale temeljiti na spoštovanju uveljavljenih demokratičnih postopkov in temeljitih kliničnih izkušenj. Največ koristnih – če hočete: nezavezujočih – podatkov pri tem bi lahko dali zdravniki, ki delajo med ljudmi na terenu, nikakor pa ne kreature, ki se desetletja dolgo svaljkajo po raznoraznih dobro plačanih funkcijah, na katerih so se v preteklosti že večkrat močno kompromitirale in jim splošna javnost več ne verjame.

Podatki o cepivih, ki se praktično tičejo celotne populacije zemljanov, morajo biti pregledni in na voljo na neodvisnih in decentraliziranih p2p portalih (recimo Sentinels Network). V primeru COVID19 in ostalih – morebitnih prihajajočih – virusov, je pred kakršnimkoli cepljenjem z nepreverjenimi zvarki, potrebno imeti uvid v število resničnih bolnikov, ki so se s kliničnimi znaki pojavili pri zdravnikih. Potrebno je vzpostaviti mehanizme in zahteve, ki bodo dale veliko bolj verodostojne rezultate, kot neke okuženosti na podlagi popolnoma(!) nezanesljivih PCR testov.

Vir: KLIK

Zdravnikom, ki so se v COVID situaciji v mnogih primerih pod pritiskom sistema močno kompromitirali, je v bodoče potrebno omogočiti, da svoje paciente – od začetka bolezni, kot pri vsaki drugi patologiji – zdravijo z vsemi razpoložljivimi sredstvi po svoji vesti in brez birokratsko/političnega diktata. Vse od začetka epidemije spomladi 2020 so bili tisti zdravniki, ki so skušali pacientom s COVID-om pomagati z antibiotiki, makrolidi, hidroksiklorokini, vitamini D in C ter cinkom ter kasneje z ivermektinom, demonizirani in utišani s strani tistih, ki skušajo uvajati ter lobirajo za ekstremno draga nova zdravila (recimo remdesivir, SZO ga vedno pogosteje omenja) in zlasti prihodnja cepiva.

Politične odločitve oblasti po vsem svetu, da prepovedo svobodno izbiro do cepljenja/zdravljenja, so v številnih državah sveta, vključno s Slovenijo, privedle do številnih smrtnih žrtev, katerih velik delež bi bilo prav gotovo mogoče preprečiti.

Sojenja, ki jih v jeseni pripravljajo mednarodno uveljavljene ekipe pravnikov, zdravnikov in drugih potrebnih strokovnjakov, bodo dala glas družinam nesrečnih in nepotrebnih žrtev, čeprav izgub ljubljenih oseb seveda ne bodo mogli nadomestiti.

Vir fotografije: KLIK

Totalitarizem, sistematična cenzura in preganjanje nasprotnikov ter zatiranje temeljnih svoboščin v znanosti, medicini in ekonomiji vodijo le v bolj ali manj dolgoročne katastrofe, ki jih bodo na en ali drug način deležni tudi tist, ki so zanje odgovorni.

Skrajni čas je, da se nemudoma vrnemo k že dolga desetletja uveljavljenim postopkom pri dokazovanju dejstev in k kritičnemu pregledu novih in prihajajočih cepiv. V praktično vseh državah, v katerih so na široko uvedli cepljenje z eksperimentalnimi cepivi, je sledilo povečanje stopenj okuženosti in smrtnosti, vse skupaj pa je bilo z namenom strašenja/prepričevanja javnosti pripisano Covidu19 in pojavu raznih mutiranih sevov (angleški, afriški, curokafrijski …).

Dokler relevantni ljudje – in to niso politiki in od farmacije plačani PR-ovci – pojava zadovoljivo ne razjasnijo, bi moral biti moratorij na cepljenje z zvarki, ki jih vbrizgavajo ljudem v organizme, nujen in takojšen.

Opomba: poleg zgoraj obravnavanih držav lahko v originalnem članku najdete tudi podatke za Nepal, Tajsko, Kambodžo, Mongolijo, Kolumbijo, Čile, Brazilijo, Združene arabske Emirate ter Kuvajt … skratka z vseh strani zemlje. Povsod podatki kažejo podobno sliko. Vir: KLIK.

Gorenjska Online lahko podprete z gesto dobre volje. Vzelo vam bo le trenutek. Hvala.

 

Categories
Kotiček za razvajanje brbončic

LCHF MLEČNA REZINA (kinder milchschnitte)

Piše: Katja Bizant Lutar

Menda vsakdo izmed nas pozna mlečne rezine, najbolj popularne po znamki Kinder Milchschnitte? Reklamirajo jih kot oh in sploh zdrave prigrizke za otroke? Saj veste, da to v resnici niso?

Zato vam danes, dragi bralci Gorenjske Online, predstavljam verzijo BREZ dodanega sladkorja in BREZ glutena. Take rezine so idealna sladica za otroke, diabetike ter druge jedce, ki se trudijo prehranjevati se z LCHF/KETO prehrano …

Sestavine za 7-8 rezin v originalni velikosti

Biskvit:

 • 4 jajca
 • 60 g Live & love eritritola s stevijo*
 • 65 g Live & love mandljeve moke*
 • 20 g Live & love BIO temnega kakava v prahu*
 • 1/2 zavitka vinskega kamna (ali pecilni prašek)
 • 1/2 stroka vanilje ali aroma vanilje
 • 2-3 jedilne žlice mineralne vode

Krema:

 • 230 ml sladke polnomastne smetane
 • 100 g sirnega namaza (npr. ABC, Philadelphia…)
 • 40 g Live & love eritritola s stevijo*
 • 1/2 stroka vanilje ali aroma vanilje
 • 1/2 paketka Želatine fix (jaz uporabljam od dr. Oetkerja)

*izdelki z * so na voljo na www.lchf-style.si in izbranih prodajnih mestih

POSTOPEK

Testo pripravimo tako, da ločimo jajčne rumenjake in beljake, nato pa iz beljakov naredimo sneg. Rumenjake penasto umešamo z eritritolom, dodamo suhe sestavine, mineralno vodo in na koncu vmešamo sneg. Mešamo toliko časa, da nastane gladka masa, ki jo namažemo na peki papir na velik pekač, vendar ne od roba do roba, nekje 2/3 pekača od pečice. Pečemo 8-10 min na 180 (biskvit mora biti kar čvrst). Ko je pečeno in ohlajeno, obrnemo biskvit na glavo na drug peki papir/podlago in ga nežno odlepimo od spodnjega peki papirja. Biskvit prerežemo na dva enakovredna dela.

Kremo pripravimo tako, da stepemo smetano z eritritolom s stevijo in vanilijo, dodamo želatino fix in sirni namaz ter zmiksamo toliko, da se lepo premeša in strdi.

Kremo enakomerno namažemo na en del biskvita, pokrijemo z drugim in damo za nekaj časa v hladilnik da se okusi prepojijo. Najboljše so drugi dan in dobro ohlajene. Sama biskvit zaščitim s plastično folijo, da se ne izsuši v hladilniku. Lahko jih damo tudi v pokrito posodo.

V primeru, da eritritol s stevijo menjamo z navadnim eritritolom moramo količino sladila ustrezno prilagoditi oziroma povečati. Eritritol s stevijo je za cca 25% bolj sladek kot klasičen eritritol. Eritritol s stevijo blagovne znamke Live & love NE peče in nima hladnega priokusa, kar pa ni izključeno pri navadnem eritritolu drugih blagovnih znamk. V receptu je uporabljena razmaščena mandljeva moka blagovne znamke Live & love, ki je svetla in fino mleta ter nima okusa po marcipanu.

Dober tek!

Gorenjska Online lahko podprete z gesto dobre volje. Vzelo vam bo le trenutek. Hvala.

Categories
Lokalne novice

Stalna razstava »Koncentracijsko taborišče Ljubelj/Mauthausen 1943-1945«

Tržiški muzej bo po vsakoletni komemoraciji na Ljubelju, prihodnjo soboto, 12. junija 2021, v kletnih prostorih nekdanje vojaške karavle, odprl novo sodobno stalno razstavo. Posvečena bo nekdanjemu koncentracijskemu taborišču na Ljubelju, ki je bilo zunanje taborišče matičnega taborišča Mauthausen.

Razstava pojasnjuje zgodovinske okoliščine povezane z območjem taborišča na Ljubelju, ki je bilo skupaj s spomenikom Obtožujem!/J’accuse! leta 1999 razglašeno za spomenik državnega pomena. Območje nekdanjega koncentracijskega taborišča Ljubelj jug je avtentični ohranjeni prostor edinega SS-ovskega nacističnega koncentracijskega taborišča na tleh današnje Slovenije in je bilo ena od 50 podružnic matičnega taborišča Mauthausen.

Osrednji del razstave je posvečen prikazu delovanja taborišča in jetnikom, ki so bili tam zaprti. Poleg osrednje teme je prikazan sistem terorja v brezpravnem sistemu taborišča, gradnja predora Ljubelj, južni in severni del taborišča na slovenski in avstrijski strani.

Spregovorimo o vodstvu taborišča, enotah SS in zdravstvenih razmerah, o civilnih delavcih, ki so bili Gorenjci, med njimi številni domačini iz Tržiča in so bili vpoklicani prek tedanjih uradov za delo v civilno taborišče, ki je stalo ob koncentracijskem, v katerem je bilo okrog 600 civilnih delavcev. Prav ti in številni drugi prebivalci Tržiča so pomagali jetnikom, se izkazali s svojim pogumom in solidarnostjo in so lahko zgled državljanskega poguma tudi za današnje čase. Prikažemo, kako je taborišče po koncu vojne prenehalo delovati, nekdanji jetniki pa so se formirali v dve brigadi francosko Liberté in poljsko Stary, ki sta pomagali partizanom ob koncu vojne. Razstavo zaključimo s sodnim procesom v Celovcu 1947, kjer je angleško vojaško sodišče obsodilo nekatere storilce z Ljubelja,

ob prihajajoči razstavi pove Jana Babšek, direktorica Tržiškega muzeja.

Vodilo strokovne skupine, ki je pripravljala razstavo je bilo verodostojno in dosledno prikazati dejstva, pretekle dogodke in posameznike. Na razstavi so prikazani zgodovinski kontekst, originalni predmeti iz taborišča ter izpostaviljene osebne zgodbe, pričevanja in sporočila, ki so vzniknila v nečloveških medvojnih razmerah na Ljubelju.

 

Foto: Suzana Kokalj

Razstavo so pripravljali avtorica teksta in slikovnega izbora Jana Babšek in strokovni sodelavci muzeja Vilja Lukan, dr. Bojan Knific, Boštjan Meglič, Anže Bizjak in zunanja sodelavka oblikovalka Mojca Turk. Dokumentarni film ‘Koncentracijsko taborišče Ljubelj’ ki je del razstave, je pripravila kustosinja Vilja Lukan v sodelovanju s Kulturnim zavodom Godot, režiserjem Tadejem Piškom. Publikacijo, ki spremlja razstavo sta napisala Jana Babšek in Franc Wakounig, koroški Slovenec, ki je predstavil delovanje severnega dela taborišča. Konservatorska dela na predmetih sta opravila konservatorja/restavratorja Boštjan Meglič in Anže Bizjak. AV in fotografsko gradivo je uredila Suzana Kokalj. Besedila za razstavo sta prevedla Erica Johnson Debeljak in Lukas Debeljak.

 

Pred vhodom v nekdanje koncentracijsko taborišče na Ljubelju so postavljeni novi informacijski panoji v šestih jezikih (s slovenščini, angleščini, nemščini, francoščini, poljščini, ruščini). Pobuda za postavitev panojev je prišla s strani Veleposlaništva Zvezne republike Nemčije, pridružili so se jim še Veleposlaništvo Francije, Veleposlaništvo Republike Poljske, Veleposlaništvo Ruske federacije in veleposlaništvo Republike Avstrije. Veleposlaništva so financirala postavitev panojev. Vsebino so pripravili v Tržiškem muzeju, grafično oblikovanje je delo Mojce Turk.

Z informacijsko točko smo bolj vidno označili vhod v spominski park. Želeli smo tudi, da bi številni tranzitni turisti, ki v Slovenijo prihajajo skozi ljubeljski predor, katerega so zgradili prav jetniki taborišča, dobili osnovne informacije o tragičnih dogodkih, ki so se tam dogajali med letoma 1943 in 1945,

je še povedala direktorica Tržiškega muzeja.

Gorenjska Online lahko podprete z gesto dobre volje. Vzelo vam bo le trenutek. Hvala.

Vir naslovne fotografije: KLIK

Categories
Kotiček za razvajanje brbončic

LCHF JUŠNI ŽLIČNIKI

Danes sem za vas pripravila recept za žličnike. Žličniki po spodnjem receptu so mehki, prijetnega okusa in idealni za zakuho v čisti goveji juhi ali okusnih obarah. Praviloma jih ni mogoče razkuhati, kar je tudi velik plus. Žličniki so brez žitnih mok, brez glutena in z minimalnim deležem ogljikovih hidratov. Prav zaradi tega so idealna izbira za vse diabetike ter za tiste ljudi, ki se prehranjujejo z brezglutensko, LCHF/KETO prehrano …

SESTAVINE (za 2 porciji)

 • 1 jajce
 • 1 žlica BIO moke zlatega lanu Live & love*
 • 1 poravnana žlica BIO krompirjevih vlaknin Live & love*
 • 1 žlica sirnega namaza
 • 1/4 čajne žličke vinskega kamna
 • drobnjak ali začimbe (po želji)
 • malo soli

OPOMBA: izdelki označeni z * so na voljo na www.lchf-style.si in izbranih prodajnih mestih

POSTOPEK

Zmešamo sestavine. Ni potrebno da počivajo, najbolje je, če jih zmešamo tik pred uporabo. Z malo čajno žličko oblikujemo žličnike in jih zakuhamo v juhi/obari ali slanem kropu… par minut pred serviranjem.

Tako pripravljeni žličniki bi morali biti mehki in zelo spominjati na zdrobove žličnike.

Categories
Izposoja

Vložena kazenska ovadba predstavlja zahtevo ljudstva, da vsi, ki imajo moč …

V Skupnosti civilnih iniciativ in gibanj so zaradi utemeljenega suma kaznivih dejanj organiziranega kriminala vložili t.i. kazensko ovadbo ljudstva. Poslali so jo tudi na haaško sodišče teer znamenitemu dr. Fullmichu, ki se z mednarodno ekipo več tisoč pravnikov, zdravnikov ter drugih neodvisnih strokovnjakov ukvarja s kazensko-pravnimi vidiki svetovne korona prevare. 

Celoten dokument je dostopen na: KLIK

V Skupnosti civilnih iniciativ in gibanj so prepričani, da ima ljudstvo pravico  vedeti, ali so njegovi/njihovi dvomi in strahovi upravičeni ali ne.  Temeljna pravica ljudi je vedeti, biti informiran, še posebej pa v situaciji, v kateri so ljudje vsakodnevno soočeni z nasprotujočimi dejstvi in bizarnimi ukrepi ter še bolj bizarnimi pričakovanji politike in stroke kot je npr. zaupajte in verjemite. To slednje sodi zgolj in samo k bogoslužju (ki je prostočasna aktivnost in individualna izbira/odločitev posameznika). Potrebno se je zavedati, da je razkritje dejstev pomembno za prihodnost vseh nas.

V Skupnosti civilnih iniciativ in gibanj kazensko ovadbo vlagajo s podporo ljudstva, ker želijo tožilstvu, ustavnemu sodišču in celotni politiki sporočiti, koliko ljudi pričakuje, da bodo vsi v kazenski ovadbi navedeni sumi raziskani.

Državne institucije »vzdržuje« ljudstvo. Njihove naloge zapisane v njihovih aktih vse po vrsti navajajo odgovorno delo do ljudstva. Prav to – torej: odgovorno delo – ljudstvo ne le pričakuje, ampak od vseh navedenih organov zahteva.

Vložena kazenska ovadba predstavlja zahtevo ljudstva, da vsi, ki imajo moč odločanja in oblikovanja javnega mnenja, stopijo na pot resnice in pravice DANES.

Za Skupnost civilnih iniciativ in gibanj je ovadbo vložila Esmeralda Vidmar.

Kazensko ovadbo lahko podprete s svojim podpisom: KLIK

(obrazec natisnite ležeče)

Podpisane obrazce pošljite na naslov Društva za zaščito človeka in njegovih pravic Slovenije

Regentova 6, 2000 Maribor

Donacije na TRR Društva odprt pri NLB

Št. TRR SI56 0284 3026 3582 839

V namen zapišite: donacija SCIG

Hvala za vašo podporo!

Categories
Lokalne novice

Začetek sezone ferat in akcija “Prijatelji ferat”

V Kranjski Gori počasi prehajajo v novo poletno turistično sezono. Z njo se začenja tudi sezona ferat. Ferate višje v gorah bodo sicer morale še malce počakati, tiste nižje na destinaciji pa že vabijo v svoj objem.

Z vsakoletnim povečevanjem obiska je najpomembnejši postal prav varnostni vidik aktivnosti v naravi. Zato so odgovorni v sodelovanju z lokalno skupnostjo, podjetjem Infrasport d.o.o. in Občino Kranjska Gora vzpostavili akcijo »Prijatelji ferat«.

Akcija je namenjena vsem obiskovalcem in služi ozaveščanju obiskovalcev o pravilni in varni uporabi ferat. Vse ferate, ki se nahajajo na destinaciji, so Kranjskogorci združili pod eno streho in jih bodo predstavljali kot enotno znamko, skladno z aktualno grafično podobo za večjo prepoznavnost na trgu.

V destinaciji kranjska Gora težijo h karseda optimalnim pogojem uporabe njihovih ferat, zato bodo te ves čas pod drobnogledom, vse morebitne poškodbe pa nemudoma sanirane. Ferate bodo redno očiščene in pripravljene na uporabo. Na kontaktno številko napisani na informacijskih tablah bodo lahko svoja opažanja sporočili tudi uporabniki.

S ciljem narediti “FERATE Kranjska Gora” kar najbolj prepoznavne, so se odločili ferate združiti pod enoten znak. Vsaka posamezna ferata pa bo še vedno opremljena s pripadajočim imenom. Pripravljajo tudi prenovljene in osvežene informacijske table, usmerjevalne table in talne označbe.

Največja novost, ki jo bodo predstavili uporabnikom ferat in jo nekatere izletniške točke že poznajo, je lastna vpisna knjiga, ki bo obiskovalce čakala na vrhu vsake ferate.

Urejanje in vzdrževanje ferat bodo obiskovalci in uporabniki lahko podprli z nakupom zapestnice »Ferate Kranjska Gora« ter na ta način podprli prizadevanja lokalnih turističnih delavcev. Cena zapestnice je simbolična, znaša 7€ in je na voljo v turistično-informacijskih centrih na destinaciji, Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani in v športni agenciji Kofler sport v Mojstrani.

Podobno akcijo bodo v nadaljevanju pripravili še za pohodnike in kolesarje. Rdeča nit vseh načrtovanih akcij pa je spoštovanje narave, spoštljivo vedenje do lokalnega prebivalstva in varnost obiskovalcev.

Vir: Mojca MEŽEK, Turizem Kranjska Gora 

Categories
Lokalne novice

Občina Tržič je prostovoljstvu prijazna občina

Za sistematično spodbujanje prostovoljstva in zagotavljanje podpore delovanju prostovoljskih organizacij, soustvarjanje pozitivne družbene vrednosti prostovoljstva v lokalni skupnosti in promocijo prostovoljstva z lastnim zgledom vodstev občin je na Slovesni dan prostovoljstva, 18. maja 2021, naziv Prostovoljstvu prijazna občina ponovno potrdilo 25 slovenskih občin. Za aktivno spodbujanje prostovoljstva občanov in podporo delovanju prostovoljcev in prostovoljskih organizacij pa je naziv Prostovoljstvu prijazna občina prvič pridobilo 11 občin.

 

Priznanje Prostovoljstvu prijazna občina je ponovno prejela Občina Tržič. 

Četrtič zapored smo prostovoljstvu prijazna občina. Taka je manj kot vsaka peta v državi. Izpolnjujemo stroge kriterije financiranja, delovanja in prostorskih možnosti za delovanje društev, ki jih merljivo spremlja Slovenska filantropija. Se potrudim, da skupaj zgodbo še nadgradimo. Zagotovo zmoremo. Čestitam in se zahvaljujem vsem občankam in občanom Tržiča, prostovoljcem in posameznikom, vključenih v številna naša društva in organizacije,

je po prejemu priznanja povedal mag. Borut Sajovic, župan Občine Tržič.

 

Župan Tržiča mag. Borut Sajovic in podžupan Dušan Bodlaj s priznanjem (foto_arhiv Občine Tržič)

Občini Tržič je bil letos naziv podeljen za zagotavljanje finančnih sredstev za delo mentorjev prostovoljcev, kar je za razvoj prostovoljstva velikega pomena, za spodbujanje prostovoljstva in vlaganja v infrastrukturo, ki omogoča tudi boljše delo prostovoljskim organizacijam, predvsem športnim organizacijam in organizacijam za zaščito in reševanje, ter udeležbo župana na prostovoljskih dogodkih in podelitev  priznanj najzaslužnejšim prostovoljcem.

Categories
OBVESTILA

Razmere v gorah

Ob koncu tedna je predvsem v visokogorju Julijskih Alp zapadlo okoli 50 cm snega. Tam je sneg mehak in moker, s podlago le delno sprijet. Danes se v višinah greje, sneženje bo prešlo v dež do najvišjih vrhov. Novi sneg se bo zato namočil in postal bolj labilen. Nižje bo dež namakal snežno odejo, ki bo zato zmehčana, sicer pa dobro preobražena in uležana.

V ponedeljek bo oblačno in megleno s padavinami, ki jih bo več v zahodnem delu naših gora,na vzhodu pa precej manj. Meja sneženja se bo dvignila do najvišjih vrhov. Krepil se bo južni veter. V torek bo spremenljivo do pretežno oblačno in občasno megleno. Nastajale bodo krajevne plohe, nad okoli 2000 m snežne. Pihal bo šibak do zmeren jugozahodnik. Ledišče bo na nadmorski višini okoli 2600 m. V sredo in četrtek bo dokaj sončno, v četrtek zvečer bodo možne posamezne plohe. Ledišče bo približno na višini najvišjih vrhov.

Vir fotografije: KLIK

V ponedeljek se bo zaradi otoplitve v visokogorju lahko plazil predvsem sneg, ki je zapadel ob koncu tedna in še danes pred otoplitvijo. Nevarna bodo strma pobočja in grape ter mesta z napihanim snegom. Nižje se bodo lahko plazile predvsem strme grape, možni bodo posamezni talni plazovi s strmih pobočij v visokogorju zaradi razmočene snežne odeje. V naslednjih dneh se bo nevarnost zmanjšala. Od srede dalje bo značilen dnevni hod, ko se bo sneg zaradi sonca čez dan na prisojnih pobočjih dodatno ojužil in postal bolj labilen. Spontanega plazenja bo malo, lahko pa sami sprožite manjši snežni plaz predvsem na mestih z napihanim snegom in na strmih pobočjih.

 

Gorenjska Online lahko podprete z gesto dobre volje. Vzelo vam bo le trenutek. Hvala.

Vir: Regijski center za obveščanje Kranj
Vir naslovne fotografije: KLIK

Categories
Kotiček za razvajanje brbončic

LCHF pastirska pita

Pastirska pita (po angleško Shepherd’s pie) je krasna samostojna jed, kjer združimo močno mesno omako in nežen pire.

V originalu jo delajo z bučnim ali krompirjevim pirejem.  Znanih je kup izpeljank z raznimi dodatki. Ena izmed njih je tudi LCHF varianta, kjer krompir nadomestimo s cvetačo. Cvetačni pire ima krasen kremast okus in zanimivo je, da se okus po cvetači ne čuti preveč. To jed obožujejo tudi najmlajši, preverjeno.

SESTAVINE (za 4 osebe):

Za mesno omako:

 • 500 g mešanega mletega mesa
 • 1 čebula
 • 250 ml paradižnikove omake (brez dodatkov)
 • česen
 • začimbe: sol, poper, bazilika, lovor, peteršilj …

Po želji lahko dodamo nariban korenček , bučko, nakockano slanino…

Za cvetačni pire:

 • 1 srednja cvetača
 • 130 g masla
 • 100 ml sladke smetane
 • 1 jajce
 • česen v prahu
 • sol
 • 100 g (oz. po želji) naribanega sira (jaz uporabljam Chedar)

Najprej pripravimo mesno omako. Popražimo nasekljano čebulo, meso, dodamo paradižnikovo omako in začinimo po želji. Mesno omako kuhamo cca 25-30 minut, oz. toliko da se meso lepo zmehča. Vmes pokuhamo cvetačo, ki smo jo narezali na posamezne cvetke, v slani vodi (cca 10 minut). Vodo v celoti odlijemo, cvetačo pretresemo v mikser oz. blender, dodamo 100 g masla in 100 ml sladke smetane, jajce ter solimo oz. začinimo po okusu. Zmiksamo v kremast pire.

Mesno omako naložimo v pekač ali posamezne porcijske posodice in čez naložimo cvetačni pire. Vse skupaj potresemo z naribanim sirom in dodamo še preostalo maslo v rezinah. Pečemo 25-30 minut na 180 stopinj oziroma dokler se ne naredi lepo zapečena skorja.

Zraven LCHF Pastirske pite se super prileže skleda zelene solate.

Dober tek!

OPOMBA: Recept je pripravila Katja Bizant Lutar iz podjetja LCHF Style

Categories
Izposoja

Zahteva za takojšnjo ukinitev prisilne uporabe mask v šolah

V Skupnosti civilnih iniciativ in gibanj (SCIG), katerih delovanje na naši spletni strani v zadnjem času večkrat omenjamo – nazadnje včeraj: KLIK – so zelo aktivni. Danes so tako ravnateljice in ravnatelje šol seznanili z dejstvi glede prisiljevanje v uporabo mask v šolah, enako pa so storili tudi v zvezi s testiranjem.

Kakor pravijo v SCIG, imajo ravnateljice in ravnatelji moč, da delujejo skupno dobro. Odvetniki za človekove pravice in Skupnost civilnih iniciativ in gibanj  (SCIG) so jim zato poslali spodaj navedeni dokument:

Učitelji imajo moč

Spoštovani!

Odvetniki za človekove pravice se na vas obračamo v povezavi z obveznim nošenjem zaščitnih mask v šolah, ki ga je Vlada RS predpisala z Odlokom o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2 (Uradni list RS, št. 188/20, 193/20, 198/20, 2/21, 5/21, 9/21, 12/21, 15/21, 20/21, 25/21, 27/21, 30/21, 35/21, 40/21, 43/21, 47/21, 55/21, 60/21, 63/21, 66/21, 69/21 in 73/21). Omenjeni odlok določa, da je uporaba zaščitne maske obvezna pri gibanju in zadrževanju v vseh zaprtih javnih krajih oziroma prostorih (kamor spadajo tudi osnovne in srednje šole), pri čemer odlok določa le nekaj izjem, in sicer, da uporaba zaščitne maske ni obvezna za:

 • otroke do dopolnjenega 6. leta starosti,

 • učence v osnovni šoli do vključno 5. razreda, izključno ko so v matičnemu oddelku,

 • vzgojitelje predšolskih otrok in vzgojitelje predšolskih otrok-pomočnike pri opravljanju neposrednega dela z otroki,

 • višje in visokošolske učitelje, kadar predavajo za zaščitno pregrado iz stekla ali podobnega materiala,

 • osebe, ki izvajajo individualno športno vadbo, če je zagotovljena medosebna razdalja vsaj 3 metre,

 • učence in dijake pri pouku športne vzgoje in pouku športa.

V praksi to pomeni, da morajo vsi otroci, ki so starejši od 6 let ter dijaki zaščitne maske nositi praktično ves čas (le učenci do 5. razreda jih lahko snamejo, ko so v matičnem oddelku), razen pri športni vzgoji.

V kolikor otrok ne želi nositi zaščitne maske oz. je starši otrokom ne dovolijo nositi, ravnatelji, inšpekcije in ostali državni organi staršem grozijo, da bodo morali na podlagi 14. točke prvega odstavka 57. člena Zakona o nalezljivih boleznih plačati globo v višini med 400 in 4.000 evrov, na učence in starše pa se izvajajo tudi različni protipravni pritiski iz pozicije moči, z grožnjami, zasmehovanjem, diskreditacijami,… kar vse lahko predstavlja tudi kaznivo dejanje.

Opozarjamo vas, da je Višje sodišče v Kopru z odločbo opr. št. Prp 24/2021, in več sodišč prve stopnje, npr. Okrajno sodišče v Celju s sklepom PR 1513/2020, odločilo, da predpis, ki določa obvezno uporabo zaščitnih mask, ni bil izdan v okviru napotitve iz 39. člena ZNB in v posledici ne gre za prekršek iz 14. točke prvega odstavka 57. člena ZNB. Domnevni kršitelji v navedenih zadevah so bili oproščeni, ker je sodišče ugotovilo, da niso storili očitanega prekrška. V kolikor torej učenec ne nosi zaščitne maske, ne stori nobenega prekrška in zato tudi kakršnokoli sankcioniranje nima pravne podlage v zakonu. Od učencev je torej protipravno zahtevati, da uporabljajo zaščitno masko proti njihovi volji, saj za to ni zakonske podlage (kljub morebitnim navodilom in okrožnicam MIZŠ ali drugih institucij).

Ker takšen ukrep nikakor ni sorazmeren z zasledovanim ciljem Vas opozarjamo da v primeru, če (ko) boste od otrok zahtevali uporabo mask, ali/in zaradi odklanjanja uporabe mask nad njimi izvajali kakršnekoli sankcije, pritisk, ali drugo vrsto posledic, bomo od vas zahtevali odškodnino ter podali kazenske ovadbe zoper vse odgovorne osebe.

Prisilna uporaba maske predstavlja neutemeljen, nedovoljen in protipraven poseg v telo, in hkrati predstavlja neposredno grožnjo za fizično in psihično zdravje otroka, ter mučenje učenca – poudarjamo, da so bila ta dejstva ugotovljena v sodnih postopkih sodišč v EU, s sodnimi izvedenci, in da ugotovitve teh sodišč veljajo tudi v Sloveniji.

Ne gre torej za prostovoljno uporabo zaščitnih mask, za katero bi se oseba sama odločila, ampak gre za prisilo pod grožnjo prepovedi vstopa v šolo in sodelovanja pri pouku, prepovedi opravljanja preverjanja znanj ter posledično pridobivanja ocen in zaključka razreda oz. letnika, kar lahko močno vpliva na njihovo izobraževanje in prihodnost.

Ne gre torej za nedolžen ukrep, ki za seboj ne prinaša nobenih posledic, ampak za ukrep, kateremu so učenci in dijaki izpostavljeni brez njihove izrecne privolitve oz. samostojne odločitve. Še posebej je to pomembno pri asimptomatskih ljudeh, ki ne kažejo absolutno nobenega znaka okužbe in ni nobene medicinske indikacije za nošenje mask, pa so kljub temu izpostavljeni velikim tveganjem in nevarnostim (ki bodo podrobneje obrazloženi v nadaljevanju).

Množično nošenje zaščitnih mask zdravih oseb pa tudi nima nobenih učinkov. To je dokazano tudi v praksi, saj Slovenija in cela EU že več eno leto predpisuje obvezno nošenje mask praktično vsepovsod, pa zato v nobeni državi ni nič manj okužb. Do takšne ugotovitve so prišli tudi raziskovalci v Avstriji, ki so ugotovili, da bi moralo 100.000 osnovnošolcev en teden prenašati vse stranske učinke nošenja maske, da bi preprečili le eno okužbo na teden (podrobneje v nadaljevanju).

V primeru, da bi se v bodoče od učencev zahtevalo celo prisilno testiranje (ki ga vlada in drugi pristojni organi napovedujejo), vas že sedaj opozarjamo, da enako velja tudi za testiranje s PCR ali hitrimi testi, in če bo prišlo do tega, že napovedujemo odškodninske zahtevke in kazenske ovadbe. Glede prisilnega testiranja je Vlada že od samega začetka ravnala v nasprotju s predlogi strokovne skupine Ministrstva za zdravje. Le-ta je namreč ministru za zdravje svetovala, da prepove testiraje asimptomatskih oseb1, saj je to nesmiselno in neetično, ker poleg vsega zaseda nujne kapacitete laboratorija.

Vse do sedaj izvedene znanstvene študije so ugotovile, da ni nobene povezave med množičnimi testiranji in zmanjšanjem števila okužb: študija, objavljena avgusta 2020 v reviji EClinicalMedicine2, v kateri so preverili in ovrednotili podatke iz javno dostopnih številk za obdobje med 01.04.2020 in 01.05.2020 petdesetih držav z največ registriranimi primeri COVIDa-19 z dne 1. aprila 2020. Prišli so do zaključka, da so dejavniki, ki so najbolj povezani s številom smrti zaradi Covida-19 v neki državi, stopnja debelosti, povprečna starost prebivalstva in razlika v dohodkih. Po drugi strani pa ni bilo mogoče ugotoviti povezave med množičnim testiranjem in smrtnostjo zaradi COVID-19: med opravljenimi množičnimi testi, ter med številom smrtnih primerov zaradi COVIDa-19 na milijon prebivalcev ni nobene povezave!

Podrejeno: če je testiranje zdravih in asimptomatskih oseb strokovno utemeljeno prisilno izvajati, pa je potrebno dati ljudem na voljo metodo, ki je manj nevarna za zdravje in grozljiva za psiho: odvzem vzorca z grgranjem. Strokovna skupina je že 30.10.2020 predlagala, da se uvede odvzem vzorcev z grgranjem (ki je bistveno manj invaziven način testiranja), enako je strokovna skupina ponovno predlagala tudi 12.01.2021, pa Vlada kljub temu še do danes ni vzpostavila takšnega načina testiranja, pravzaprav ni v to smer storila popolnoma nič.

Tako prisilna nošnja mask, kot testi, ki se izvajajo za diagnosticiranje Covid-19 (torej tako PCR kot tudi HAGT) na način, da jemalec vzorca osebi v nos vstavi brisno palčko, ki doseže površino zadnje stene nazofarinksa, dejansko predstavljajo grob in nevaren poseg v telo/medicinski poseg.

Za vsak tak poseg je nujna privolitev pacienta, že na podlagi 26. člena Zakona o pacientovih pravicah, ki določa, da pacientu, ki je sposoben odločanja o sebi, brez njegove poprejšnje svobodne in zavestne privolitve ni dovoljeno opraviti medicinskega posega oziroma zdravstvene obravnave, razen v primerih, ki jih določa zakon. Prisilna nošnja mask in obvezno testiranje nista predpisana z zakonom (kot je to npr. obvezno cepljenje) ampak sta določena le z Uredbo vlade, torej podzakonskim aktom. Tudi ZNB jasno določa, da je potrebno izjeme od prostovoljnega medicinskega posega oz. zdravstvene obravnave (med katere nedvomno sodi tudi prisilna nošnja masko in test za Covid-19) določiti samo z zakonom.

Še enkrat: to pomeni, da sta prisilno nošenje mask in izvajanje testiranj na podlagi odlokov vlade prima facie protiustavna in protizakonita, saj obveznost uvaja odlok (podzakonski predpis), ne pa zakon.

Nadalje se sodna praksa sodišč držav članic EU šteje kot zavezujoča tudi za slovenski pravni red. Na civilne postopke se glede priznanja tujih sodnih odločb (za sodbe, ki izvirajo iz drugih članic EU) v RS uporablja Uredba Bruselj I. (št. 44/2001 o pristojnosti in priznavanju ter izvrševanju sodnih odločb v civilnih in gospodarskih zadevah). Na podlagi te Uredbe se uveljavlja sistem ipso iure priznanja. To pomeni, da sodna odločba, izdana v eni državi članici, učinkuje v drugih državah članicah, ne da bi bilo za to treba izpeljati kakršenkoli postopek (1. odstavek 33. člena Uredbe). Spodaj navedene sodbe sodišč držav članic EU so torej za uradne organe RS zavezujoče, kar se tiče ugotovitev dejanskega stanja in veljajo isto, kot da bi jih izdala slovenska sodišča.

Zato vas opozarjamo še na sodbe, ki jih na to temo sprejemajo sodišča držav članic EU. Nemško sodišče v Weimarju je tako dne 08.04.20211 odločilo, da je dveh šolah v Weimarju s takojšnjim učinkom prepovedano od učencev zahtevati nošnjo maske (zlasti nošenje kvalificiranih mask, kot so maske FFP2), upoštevanje minimalnih razdalj (t.i. socialne razdalje) in/ali sodelovanje pri hitrih testih za Covid-19. Hkrati je sodišče odločilo, da je treba ohraniti poučevanje v živo. V sodbi je še zapisano, da se upravitelji šol, učitelji in drugi ne morejo sklicevati na državnopravne predpise, na katerih temeljijo ukrepi, ker so ti protiustavni in s tem nični, saj kršijo načelo sorazmernosti, na kateremu temelji pravna država. Po preučitvi dejanskega in pravnega stanja ter oceni izvedenskih mnenj je družinsko sodišče v Weimarju prišlo do zaključka, da veljavni protikoronski ukrepi predstavljajo tveganje za duševno, fizično ali čustveno dobro počutje otroka do te mere, da bi lahko otrokov nadaljnji razvoj, v primeru ne-intervencije, zelo verjetno utrpel znatno škodo. Sodišče je svojo odločitev podkrepilo z dodatnimi argumenti, in sicer:

  1. PCR in hitri testi, ki se uporabljajo, načeloma niso primerni za ugotavljanje “okužbe” z virusom SARS-CoV-2. Izvedenec prof. dr. Kuhbandner je pojasnil, da je pri množičnih testih s hitrimi testi ne glede na simptome verjetnost dejanske okužbe, če dobimo pozitiven rezultat, le 2%. To bi pomenilo, da bi bilo za vsaka dva resnično pozitivna rezultata hitrega testa kar 98 lažno pozitivnih rezultatov hitrega testa;

  2. prisilno množično testiranje pri asimptomatskih, torej zdravih ljudeh, pri katerih sploh ne obstaja zdravstvena indikacija, ni dovoljeno uveljaviti, ker je ukrep nesorazmeren z učinkom, ki ga je mogoče doseči z njim. Hkrati pa redno prisilno testiranje postavlja otroke pod psihološki pritisk, ker je njihova sposobnost obiskovanja šole nenehno na preizkušnji;

  3. na podlagi raziskav v Avstriji, kjer v osnovnih šolah ne nosijo mask, ampak se trikrat na teden izvajajo hitri testi, je sodišče ugotovilo, da bi moralo 100.000 osnovnošolcev en teden prenašati vse stranske učinke nošenja maske, da bi preprečili le eno okužbo na teden2.

Tudi Okrožno sodišče v Weilheimu (Nemčija)3 je prišlo do zaključka, da ni dokazov, da bi obrazne maske lahko zmanjšale tveganje za okužbo, in odpravilo zahtevo po nošenju maske v šoli za tožnico. Vodstvo šole tako od tožnice ne sme zahtevati, da bi nosila masko na območju šole. Sodišče je namreč prišlo do zaključka, da lahko obrazne maske močno ogrožajo duševno in fizično počutje otrok. Poleg tega je izvedenec prof. Kuhbander povedal, da ima 68% otrok težave zaradi nošnje mask. To lahko pripelje tudi do zobne gnilobe, slabega zadaha in vnetja dlesni. Poleg tega bi nošnja maske imela negativne posledice za razvoj otrok zaradi motenj neverbalne komunikacije.

V nadaljevanju vas opozarjamo na nekaj ključnih podatkov in študij, ki dokazujejo, da je uporaba zaščitne maske dejansko škodljiva (še posebej pa za otroke in mladostnike).

Ukrep obvezne uporabe zaščitne maske v šolah je neprimeren, nepotreben in škodljiv, in sicer iz razlogov:

  1. uporaba zaščitnih mask ne preprečuje širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2,

  2. nepravilna uporaba zaščitne maske pospešuje širjenje virusa SARS-CoV-2 in obolevnost za drugimi boleznimi ter bakterijskimi okužbami dihal,

  3. uporaba zaščitnih mask je nevarna za ranljive skupine ljudi (otroke, starejše, ljudi s srčno-žilnimi boleznimi, ljudi z boleznimi dihal,..) in za splošno populacijo, če maske ne uporabljajo skladno s strogimi navodili,

  4. zaščitne maske niso ustrezno opremljene skladno s predpisi Zakona o medicinskih pripomočkih in nimajo certifikatov skladnosti z evropskimi predpisi,

  5. na zaščitnih maskah ni jasnih navodil za pravilno uporabo,

  6. na zaščitnih maskah ni opozoril o morebitnih stranskih učinkih,

  7. uporaba mask je preveliko finančno breme za povprečno slovensko družino, zato Vlada ne sme državljanom naložiti takšnega ukrepa, ki lahko ogrozi njihovo preživljanje,

  8. Odlok nalaga državljanom obvezno nošenje obrazne maske v zaprtih javnih prostorih, avtomobilih in na odprtih javnih krajih. Takšen ukrep za preprečevanje širjenja okužb ni učinkovit, ni koristen in je škodljiv za otroke, kronične bolnike in za zdrave ljudi, ki mask ne uporabljajo na pravilen način,

  9. Odlok ni bil sprejet v skladu s stroko in nima ustrezne strokovne podlage. Vlada državljanom ni predstavila študij, iz katerih bi bilo jasno in nedvomno razvidno, da nošenje mask med celotno populacijo preprečuje okužbe in da ni škodljivo.

Ustavno sodišče je s sklepom št. U-I-83/20-104 določilo, da lahko Vlada uvede le tiste ukrepe, ki so strokovno utemeljeni in za njih obstaja znanstvena podlaga. Prilagamo dokaze, da za uvedbo prisilne nošnje mask ni znanstvene podlage, in uvedba je v nasprotju z mnenjem strokovne skupine MZ.

Uporaba zaščitnih mask ne preprečuje širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2

Do izbruha epidemije Covid-19 in v prvih mesecih po izbruhu je veljalo, da uporaba zaščitnih mask ne preprečuje širjenja virusnih okužb in takšno stališče znanosti je bilo enotno. V svetu se že od nekdaj pojavljajo epidemije različnih virusnih bolezni in nikdar v sodobni zgodovini, odkar je uporaba zaščitnih mask mogoča, se le-ta ni priporočala zdravemu prebivalstvu za zaščito pred virusi gripe in drugimi podobnimi respiratornimi okužbami. Čeprav se ugotovitve znanosti v zadnjem času glede tega niso v ničemer spremenile, je Vlada, pod pretvezo stroke, prebivalstvu naložila obvezen ukrep nošenja obraznih mask. Takšen ukrep ni strokoven, je politično motiviran in rezultat lobiranja, političnih agend in težnje oblasti po nadzorovanju in ustrahovanju ljudi. Strah in nenehen stres, v katerem ljudje živijo, ob okužbi z virusom SARS-Cov-2, bistveno poveča možnosti za zaplete in težji potek bolezni Covid-19.

Obstajajo nasprotujoči si dokazi o učinkovitosti zaščite uporabnikov medicinskih obraznih mask pred gripi podobnim obolenjem. Večinsko mnenje stroke je, da uporaba zaščitnih mask ne preprečuje širjenja virusnih okužb. Zato se doslej za ljudi, ki niso bolni ali ne oskrbujejo bolnika, izrecno ni priporočalo, naj nosijo maske za omejevanje širjenja gripe ali COVID-19. Zadnje smernice Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) pa v času pandemije gripe zgolj pogojno priporočajo, naj osebe brez simptomov v skupnosti uporabljajo obrazne maske.

Ne obstaja niti ena tehtna raziskava, ki bi potrjevala, da naj bi bile medicinske obrazne maske ali druga pokrivala za obraz učinkovito sredstvo za zaščito dihal za uporabnike mask. Medtem pa obstajajo številne študije, ki kažejo, da redna uporaba zaščitnih mask med zdravo populacijo ne zmanjša pojavnosti virusa. Nacionalna univerza v Singapurju je v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za infekcijske bolezni in epidemiološke raziskave izvedla raziskavo na vzorcu 23.892 ljudi v 11 državah starosti med 7 in 89 let, iz 15 študij. Ugotovili so, da nošenje mask izven zdravstvenih ustanov ne prispeva k zmanjšanju pojavnosti akutnih respiratornih okužb med prebivalstvom.

Neučinkovitost obvezne uporabe mask se kaže tudi pri porastu okužb v evropskih državah, kjer je uporaba mask že dalj časa obvezna. Največ okužb in smrtnih primerov je ravno v državah, kjer so bili ukrepi najbolj strogi, vključno z obvezno uporabo obraznih mask. Tako so npr. maske (v drugem valu) že od meseca julija obvezne v Španiji in od septembra v Sloveniji ter Italiji, pa okužbe še kar strmo naraščajo, medtem ko na Švedskem, kjer nošenje mask ni obvezno, okužbe ne naraščajo niti približno tako skokovito. Število aktivnih okužb na 100.000 prebivalcev je bilo tako (podatki ECDC na dan 17.10.2020):

  1. 770,5 na Češkem

  2. 365,8 v Franciji

  3. 312,4 v Španiji

  4. 260,3 v Sloveniji

  5. 85,3 na Švedskem

Več kot očitno je, da uporaba zaščitnih obraznih mask ni učinkovito sredstvo pri preprečevanju okužb.

Nenazadnje pa je očitno, da niti državni vrh (vključno z vodilnim epidemiologom) ne verjame v učinkovitost mask za zaščito pred virusom, saj se v javnosti redno in skoraj vsakodnevno pojavljajo brez mask: vlada na sprehodu ob reki Kolpi, ministrica Kustečeva na sprejemu Olimpijskega komiteja, dr. Krek, Predsednik države,..

Nepravilna uporaba zaščitne maske pospešuje širjenje virusa SARS-CoV-2 in obolevnost za drugimi boleznimi ter bakterijskimi okužbami dihal

Priporočila o uporabi obraznih mask v skupnosti morajo skrbno upoštevati nepopolne dokaze, stanje oskrbe in morebitne negativne stranske učinke. Na splošno se je pokazalo, da je učinkovitost filtriranja pri nemedicinskih obraznih maskah zelo majhna (2–max 30 %). V več študijah je bilo tudi ugotovljeno, da so tveganja za prodiranje mikroorganizmov in povzročiteljev gripi podobnih obolenj pri uporabi bombažnih kirurških mask celo večja, kakor če se maske sploh ne uporabljajo. Nepravilno snemanje obraznih mask, ravnanje s kontaminiranimi obraznimi maskami ali večja nagnjenost k dotikanju obraza med uporabo obraznih mask pri zdravih osebah (predvsem pri otrocih, ki z maskami ne znajo ravnati) nedvomno poveča tveganje za širjenje virusa. Enako ugotovitev povzema NIJZ na svoji spletni strani v poglavju Priporočila za uporabo mask v času širjenja okužbe s SARS-CoV-2, Pomen pravilne uporabe maske. NIJZ tako v svojih navodilih eksplicitno zapiše, da »nepravilna uporaba maske predstavlja povečano tveganje za širjenje virusa«. Pravilna uporaba obraznih mask je za učinkovitost ukrepa bistvenega pomena, nepravilna uporaba pa je neposredno škodljiva, saj povečuje možnost za okužbo z virusom SARS-CoV-2 in bakterijami, ki se zaradi nepravilne uporabe namnožijo na maski. Pogojno bi se pravilnost uporabe lahko izboljšala z izobraževalnimi kampanjami ljudi, za kar pa se slovenska Vlada ni odločila (mimogrede, Vlada se tudi ni odločila za ozaveščanje ljudi o preventivnem ravnanju in skrbi za imunski sistem z rekreacijo in rednim vnosom vitaminov – namesto tega je raje izbrala pot zastraševanja državljanov, ki so zaradi nenehnega stresa še bolj podvrženi okužbam). Predvsem otroci bi morali biti natančno poučeni, kako je potrebno pravilno uporabljati zaščitno masko, kar pa v RS ni bilo izvedeno.

Uporaba zaščitnih mask je nevarna za ranljive skupine ljudi (otroke, starejše, ljudi s srčno-žilnimi boleznimi, ljudi z boleznimi dihal,..) in za splošno populacijo, če maske niso uporabljane skladno s strogimi navodili

Nekatere skupine prebivalstva (npr. otroci, osebe z motnjami v razvoju, osebe z motenimi kognitivnimi funkcijami – takšnih oseb je zelo veliko) ali osebe s kroničnimi boleznimi dihal obraznih mask dokazano ne prenašajo dobro in jim dolgotrajnejše nošenje mask lahko povzroči škodo. Nošenje mask skozi daljše časovno obdobje škoduje tudi zdravim ljudem, saj se z dolgotrajno rabo (iste maske oz. maske, ki se ne menja redno) pod njo začnejo nabirati bakterije, ki zaidejo z dihanjem v pljuča. Iz preizkusa mask, ki ga je naredil dr. Miha Avberšek, strokovnjak mikrobiologije, je jasno razvidno, da je že po treh urah uporabe maska naseljena s številnimi bakterijami, kvasovkami in plesnimi, kontaminacija pa se z večkratno uporabo skokovito zvišuje.

Uporaba takšne maske je zdravju zelo škodljiva in poveča možnost okužbe z virusom. Nošenje zaščite preko nosu in ust tako bistveno zmanjšuje odpornost zdrave populacije in predstavlja resno zdravstveno tveganje.

Priporočila o uporabi obraznih mask v skupnosti morajo skrbno upoštevati nepopolne dokaze, stanje oskrbe in morebitne negativne stranske učinke. Takšna so navodila Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC), ki pa jih Slovenija dejansko ne spoštuje. Čeprav jih kot vir povzema in se nanje sklicuje tudi NIJZ, so ukrepi Vlade v popolnem neskladju s takšnimi navodili ECDC. Ukrep obvezne uporabe obraznih mask je avtoritaren in škodljiv za pretežen del populacije, Vlada pa ni niti poskrbela za opozorila in ozaveščanje ljudi in otrok o škodljivosti, ob tem nastaja nepopravljiva škoda pri ranljivih skupinah. O smiselnosti, koristnosti in škodljivosti uporabe zaščitnih mask se vedno glasneje s svojimi strokovnimi mnenji oglašajo tudi slovenski strokovnjaki – zdravniki – med drugimi dr. Sabina Senčar, dr. Matjaž Figelj, dr. Uroš Dobnikar in dr. Sebastjan Piberl. Ostala stroka pa je klonila pred pritiski politike in obmolknila, ko bi morala biti najglasnejša. Celo dr. Bojana Beovič je v večjih televizijskih intervjujih med drugim izjavila, da je »uporaba mask močno dvomljiva«, da »zaščita ni zelo zanesljiva«, da uporaba maske pri zdravem človeku »ni potrebna« in da »uporaba mask v zasebnem življenju ni učinkovita in je malo smiselna«. V intervjuju za RTV Slo MMC portal je dr. Bojana Beovič izjavila, da »znanstvenih dokazov, da so maske učinkovite pri preprečevanju prenosa novega koronavirusa ali ki bi trdili nasprotno, ni. Lahko si pomagamo z maskami in drugimi virusnimi okužbami, vendar situacije niso vedno primerljive. Neustrezna raba mask je lahko škodljiva. Če imamo na površini maske viruse, se dotaknemo površine, lahko z rokami okužimo druge ljudi ali lastne sluznice. Poleg tega nam maska daje lažen občutek varnosti, da stojimo blizu drugih ljudi in ne upoštevamo t. i. higiene rok«. Seveda vse od navedenega drži, slovenska vlada pa kljub temu vztraja pri nerazumskih in škodljivih ukrepih, ki so v nasprotju s priporočili stroke. Vladni govorec Jelko Kacin je na novinarski konferenci dne 25.5.2020 celo izjavil, da »Ne misliti, da je stroka odločila o tem, da bomo nosili maske. Ne, stroka je o tem samo razpravljala. Nekoč vam bom razkril, kdo je bil tisti, ki se je odločil za maske pri nas”. Izjava Kacina jasno kaže na to, da je ukrep obvezne uporabe zaščitnih mask političen in ne strokoven. Tudi SZO, ki je najvišja instanca pri izdajanju navodil glede preventivnega obnašanja tako izrecno odsvetuje splošno uporabo zaščitnih mask pri pandemiji Covid-19, razen pri okuženih. SZO tako po svojem direktorju za nujno pomoč Michaelu Ryanu navaja, da ni dokazov, da nošenje zaščitne maske koristi, ob napačni uporabi pa celo prinaša dodatno tveganje.

15 randomiziranih študij, ki so preučevale učinek mask (14 preizkusov) pri zdravstvenih delavcih in splošni populaciji ter karanteni (1 preizkus), so ugotovile:

 1. v primerjavi z nenošenjem mask ni prišlo do zmanjšanja primerov gripi podobnih bolezni, ali gripe, niti pri zdravstvenih delavcih,

 2. med kirurškimi maskami in respiratorji N95 ni bilo razlike,

 3. testiranje delavcev v karanteni je ugotovilo povečano tveganje za okužbo karantenskih delavcev z gripo.

Tom Jefferson in Carl Henegham v študiji »Maskiranje pomanjkanja dokazov s politiko«, objavljeni 23.07.2020, ugotavljata, da so praktično vse študije, ki govorijo o tem, da je nošenje mask koristno, izvedene neznanstveno in površno. Bilo je izvedenih le 6 resnih študij po znanstvenih kriterijih, vse so ugotovile, da nošnja mask nima bistvenega učinka na zmanjšanje širjenja gripi podobnih bolezni (GPB), niti v splošni populaciji, niti med zdravstvenimi delavci. Še več, ena študija je odkrila, da je stopnja okuženosti z GPB kar 13-krat višja pri Vietnamskih bolnišničnih delavcih, ki so nosili tekstilne maske.

Zdravstvena tveganja, ki so možna/ zelo verjetna zaradi nepravilne in dalj časa trajajoče uporabe mask so:

 1. negativni vpliv na respiratorno funkcijo in fiziologijo,

 2. znižanje nivoja kisika v krvi (hipoksija),

 3. zvišanje nivoja ogljikovega dioksida v krvi,

 4. maske zadržijo izdihane virusne, bakterijske in druge patogene v prostoru med usti in masko in s tem omogočijo ponovno vdihavanje kontaminiranega zraka, s čimer se poveča možnost in masovnost okužbe, zaradi česar je verjetnejši težji potek bolezni,

 5. okužba s Sars-Cov-19 je bolj nevarna, saj je nivo kisika v krvi nižji,

 6. na maski pride do procesa cepitve proteina furina, kar bistveno poveča patogenost okolje in posledično poveča možnost okužbe,

 7. maske iz blaga še posebej povečajo možnost okužbe,

 8. nošenje mask daje občutek lažne varnosti, zaradi česar ljudje opuščajo druge pomembnejše ukrepe, kot je socialna distanca,

 9. uporaba obraznih mask otežuje sporazumevanje, zaradi česar ljudje ne upoštevajo socialne distance,

 10. neustrezno nameščanje mask in rokovanje z uporabljenimi maskami,

 11. napačna in nevarna raba obraznih mask,

 12. na maskah se razmnožijo virusi, bakterije in plesni,

 13. ob uporabi zaščitnih mask izdihani zrak zaide v predel oči,

 14. maske so neposredno nevarne in škodljive za ranljive skupine, na kar se ne opozarja in opozorila o stranskih učinkih ne obstajajo.

Pogojno bi maske lahko bile delno učinkovite le, če se bi se nosile na pravilen način – menjava na minimalno vsaki dve uri, nameščanje in snemanje maske z zadnje strani z razkuženimi rokami, nošenje maske brez vsakršnega dotikanja po nameščanju, zavrženje maske v sterilne zabojnike.. – večina ljudi mask ne uporablja skladno s pogoji za varno in ustrezno rabo, zato so tudi iz tega razloga neučinkovite. Še posebej izrazito je to pri otrocih, ki maske več tednov nosijo v šolskih torbah, večinoma kar v plastičnih vrečkah, ki omogočajo še boljše okolje za razmnoževanje bakterij, kvasovk in glivic, pogosto si otroci tudi menjajo maske, saj »jim je od prijatelja bolj všeč«, vse to pa lahko le še dodatno ogrozi zdravje otrok, nikakor pa ne pripomore k izboljšanju epidemiološkega stanja.

Prikaz posledic zvišanega nivoja ogljikovega dioksida v krvi:

Zaščitne maske niso ustrezno opremljene skladno s predpisi Zakona o medicinskih pripomočkih in nimajo certifikatov skladnosti z evropskimi predpisi

Maske niso opremljene z navodili za pravilno uporabo, kar je v nasprotju s predpisi Zakona o medicinskih pripomočkih (ZmedPri, Uradni list RS, št. 98/2009 z dne 4. 12. 2009). Maska nedvomno je medicinski pripomoček sama po sebi, poleg tega pa ga je tudi Vlada de facto določila kot takšnega, ko je predpisala obvezno uporabo zaščitnih mask za preprečevanje bolezni (3. člen ZmedPri). Za masko kot medicinski pripomoček, ki služi za preprečevanje in lajšanje bolezni pa je skladno s citiranim zakonom njuno, da bi ji morali biti priloženi podatki, potrebni za varno in pravilno uporabo, ob upoštevanju usposobljenosti in znanja morebitnih uporabnikov, ter za identifikacijo proizvajalca medicinskih pripomočkov. Ti podatki bi morali biti navedeni na prodajni embalaži ali nalepki in v navodilu za uporabo (33. člen ZmedPri). Maske niso opremljene z navodili za uporabo in z opozorili o stranskih učinkih in jih zaradi tega velika večina uporabnikov nosi napačno – tako, da povzročajo škodo. Maske tako, poleg tega, da niso primerne kot zaščitni ukrep, saj ne preprečujejo širjenja okužb, niti niso ustrezno opremljene po ZmedPri in niso varne za uporabnike – zato so dvakrat škodljive. Glede na številne nepravilnosti ob nakupu zaščitnih mask je zelo malo verjetno tudi, ali so maske, ki so naprodaj v Sloveniji, sploh skladne s slovenskimi in evropskimi predpisi, ki urejajo medicinske pripomočke ter ali imajo certifikat ES in izjavo ES o skladnosti (22. in 23. člen ZmedPri).

Na zaščitnih maskah ni jasnih navodil za pravilno uporabo

in

Na zaščitnih maskah ni opozoril o morebitnih neželenih učinkih

Preverili smo tudi ponudbo zaščitnih mask pri različnih slovenskih trgovcih in v lekarnah. Brez izjeme, maske niso ustrezno opremljene z navodili za pravilno uporabo in ne vsebujejo opozoril pred morebitnimi stranskimi učinki. Za ilustracijo prilagamo0 vzorec 4 različnih vrst zaščitnih mask, od katerih niti ena ne vsebuje opozoril, da lahko (nepravilna) uporaba zaščitne maske povzroči vrsto neprijetnih in zdravju škodljivih stranskih učinkov, od bakterijskih okužb, hipoksije, zmanjšanih kognitivnih sposobnosti, do večje verjetnosti okužbe z virusom, itd…

Na embalaži se nahaja večinoma zgolj površno navodilo, ki pa niti približno ni tako natančno, kot na spletni strani NIJZ. Od povprečnega uporabnika (kaj šele od otroka) se ne more pričakovati, da bo samoiniciativno preverjal pravilnost uporabe in morebitne stranske učinke. Odsotnost vsega navedenega pomeni kršitev ZmedPri, kar pomeni, da maske, ki so na prodaj na trgu v Sloveniji, ne ustrezajo predpisanim standardom in zahtevam veljavne slovenske in evropske zakonodaje.

Uporaba mask je preveliko finančno breme

Poleg tega ne gre zanemariti dejstva, da si pravilno uporabo mask povprečen Slovenec zelo težko privošči, saj bi ga ob pravilni uporabi in dovolj pogosti menjavi maske stale cca. 180 EUR na mesec. Povprečna mesečna neto plača za mesec marec 2021 je znašala 1.290,97 EUR, kar pomeni, da bi državljan s takšno plačo moral odšteti za maske 10% mesečnega prihodka. V Sloveniji živi pod pragom revščine 12 % prebivalstva (243.000 oseb), ter nadaljnjih 14,4 % prebivalstva, ki je izpostavljeno tveganju socialne izključenosti. Najmanj vsi navedeni si zaščitnih mask ne morejo privoščiti, sploh pa ne pravilne uporabe z redno menjavo (pri tem je potrebno upoštevati tudi dejstvo, da imajo nekateri starši tudi 3 ali 4 šoloobvezne otroke). Staršem in otrokom je torej naložen ukrep, za katerega se že v naprej ve, da ne bo mogel biti spoštovan v skladu z minimalnimi zdravstvenimi standardi, s čimer pa se, namesto da bi ravnali preventivno, še dodatno ogroža zdravje populacije.

Glede na vse zgoraj navedeno Vas pozivamo, da poskrbite za to, da otroci in dijaki, ki bo{“type”:”block”,”srcClientIds”:[“5110a879-5902-41c0-873a-0e38712a163f”],”srcRootClientId”:””}do morebiti odklonili nošenje zaščitne maske, ne bodo deležni kakršnihkoli pritiskov, posrednih in neposrednih prisiljevanj, sankcioniranj in stigmatizacije, saj to predstavlja nedopustno diskriminacijo. Kot že pojasnjeno, je tudi slovensko sodstvo že odločilo, da ne-nošenje zaščitne maske ne predstavlja prekrška – če nekaj ni prekršek, tudi obvezno ne more biti. Prosimo, da enak odnos vzdržujete tudi v razmerju do staršev, saj vse zgoraj navedeno velja tudi zanje.

Pozivamo vas, da se vzdržite kakršnihkoli pritiskov na otroke in starše, da od otrok ne zahtevate nošenja zaščitne maske v šoli in šolskem okolišu (saj kot rečeno, za to ne obstaja nobena pravna podlaga), sicer bomo v nasprotnem primeru primorani ukrepati ter zdravje naših in vaših otrok zaščititi na pristojnem sodišču.

Dopis ravnateljem izobraževalnih ustanov po Sloveniji so podpisali:

ODVETNIKI ZA ČLOVEKOVE PRAVICE

Skupnost civilnih iniciativ in gibanj:

Civilna iniciativa delavci VIZ proti prisili

Civilna iniciativa Otrok ne damo

Civilna iniciativa Maske dol

Civilna iniciativa Odprimo Slovenijo

Starši za ustavno pobudo proti nošnji mask v OŠ

Civilna iniciativa Združeni gostinci

Združenje za naravni razvoj otrok

Odbor za človekove svoboščine

Gibanje zdrava družba

Civilna iniciativa za nadzor nad delom uradnih oseb

Categories
Lokalne novice

Povabilo lokalnim pridelovalcem hrane

Odgovorni v Mestni občini Kranj so na portalu javnih naročil objavili skupno naročilo dvanajstih javnih zavodov, preko katerega želijo pridobiti lokalno pridelana živila za prehrano najranljivejših skupin (otroci, starejši). Javno naročilo z nazivom Nakup in dobava konvencionalnih in ekoloških živil z vzpostavitvijo dinamičnega nabavnega sistema je objavljeno za javne zavode iz občin Kranj, Naklo, Šenčur in Cerklje na Gorenjskem.

V dinamični nabavni sistem tako vstopajo: Kranjski vrtci, OŠ Stražišče Kranj, OŠ Jakoba Aljaža Kranj, OŠ Orehek Kranj, OŠ Predoslje Kranj, OŠ Simona Jenka Kranj, OŠ Matije Čopa Kranj, BC Naklo, OŠ Naklo in OŠ Davorina Jenka – Cerklje na Gorenjskem. Ocenjena vrednost živil v štirih letih je 15 milijonov evrov. Pri izbiri dobaviteljev bodo poleg ekonomsko najugodnejših ponudb upoštevana tudi merila iz shem kakovosti, kar bo omogočalo izbiro lokalnih in ekoloških pridelovalcev.

V Mestni občini Kranj (MOK) si si kot eno ključnih nalog v prihodnjih letih zadali, da bodo poskrbeli za bolj kakovostno prehrano najbolj ranljivih skupin – otrok, mladostnikov in starejših. Na drugi strani pa želijo vzpodbuditi lokalne pridelovalce, da povečajo pridelavo živil, ki se bodo tudi lokalno uporabila. S tem bi sklenili enega od najbolj pomembnih krogov krožnega gospodarstva: poskrbeti za boljše zdravje in razvoj otrok ter tudi drugih deležnikov v lokalnem okolju. Tako bo naša dežela postala bolj zelena in samooskrbna. V preteklem letu in pol je bilo realiziranih nekaj projektov ter specializiranih dogodkov z namenom povečanja lokalne prehranske samooskrbe, ki so se jih udeleževali tako strokovni sodelavci javnih zavodov, ponudniki (npr. dobavitelji, zadruge) kot predstavniki Kmetijske zbornice Slovenije (KGZS) in Gospodarske zbornice Slovenije (GZS).

Najpomembnejši projekt pri tem predstavlja izvedba skupnega javnega naročila živil javnih zavodov preko dinamičnega nabavnega sistema (DNS). Projekt je s strokovnega, pravnega ter finančnega vidika zelo zahteven, zato je MOK k sodelovanju povabila GZS – Zbornico kmetijskih in živilskih podjetij ter podjetje Praetor, ki bo formalno pravno vodilo postopek. Bistvena prednost DNS v primerjavi z drugimi oblikami javnega naročanja je, da zakonsko ni časovno omejen, hkrati pa se lahko ves čas njegovega trajanja pod istimi pogoji prijavljajo novi ponudniki, ki bi želeli dobavljati živila. Katalog živil za javno naročanje, ki je produkt GZS, je spletna aplikacija, ki javnim zavodom omogoča hitro in učinkovito celostno pripravo javnega naročila za živila. Oblikovana je tako, da so živila glede na njihove lastnosti (sestava, gramatura) razporejena v tipe izdelkov, ki se nato povezujejo v podkategorije, te pa v kategorije. Kategorije predstavljajo glavne skupine živil (mleko in mlečni izdelki, meso in mesni izdelki, moke in mlevski izdelki …). Aplikacija omogoča ločene dostope za različne skupine uporabnikov. Živilska podjetja vnašajo svoje izdelke preko dostopa ponudnikov. Za vnos kmetij skrbi KGZS, zadrug pa Zadružna zveza Slovenije (ZZS). Javni zavodi lahko preko dostopa naročnikov v aplikaciji oblikujejo celotno javno naročilo, na enem mestu imajo narejeno tudi analizo trga. Projekt je primer dobre prakse sodelovanja javne uprave (MOK), zbornice (GZS) in gospodarstva (Praetor, d. o. o.).

 

Prvih pet javnih zavodov, ki jim pogodbe za dobavo živil potečejo že letos, bo tako imelo do septembra že sklenjene nove pogodbe z dobavitelji, v štirih letih pa se bo v sistem vključilo vseh dvanajst zavodov. Sistem omogoča, da se k projektu vključijo še drugi javni zavodi, kar je cilj MOK, saj želijo povečati lokalno samooskrbo ter zagotavljati zdravo, ekološko ter lokalno prehrano.

Javno naročilo za nakup in dobavo konvencionalnih in ekoloških živil z vzpostavitvijo dinamičnega nabavnega sistema je objavljeno na portalu e-naročanje (KLIK, kjer se nahaja tudi razpisna dokumentacija. Celotna vsebina javnega razpisa je objavljena tudi na spletni strani MOK, v zavihku javni razpis; rok za oddajo dokumentacije je 14. junij 2021.

Gorenjska Online lahko podprete z gesto dobre volje. Vzelo vam bo le trenutek. Hvala.

Categories
Izposoja

Zahteva za strokovno utemeljene odgovore zainteresirani javnosti

Različne civilne iniciative, ki že dolgo časa delujejo z zelo podobnimi nameni in cilji sodelujejo v Skupnosti civilnih iniciativ in gibanj (SCIG). Vse spodaj navedene civilne iniciative (CI) v sporočilu za javnost zagotavljajo, da so v naslednji zadevi popolnoma enotne: vsi pristojni organi in institucije prelagajo odgovornost na druge, svojega dela ne opravljaj in nenazadnje kaže, da so sami sebi v namen … na račun vseh davkoplačevalcev v državi.

V omenjenih CI so na NIJZ naslovili številna vprašanja. Prejeli so prazne in nezadostne odgovore, brez strokovnih ali znanstvenih podlag, ki so bili temu primerno zelo pomanjkljivo pripravljeni. Pri tem so v CI v sporočilu za javnost zapisali, da otroci v kaosu prekomernih ukrepov in strokovne ignorance potrebujejo zaščito staršev in drugih odraslih. To bi morala biti moralna in zakonita dolžnost vsakega starša in/ali skrbnika.

Strokovne podlage za ukrep večurnega nošenja mask med poukom ni. To so med “vrsticami” priznali celo na NIJZ, prav tako pa to potrjuje ignoranca, ki so je deležni vsi, ki zahtevajo odgovore o strokovni utemeljenosti. V CI zatrjujejo, da so strokovne temelje za ukrep preverili sami, prav tako pa so proučili druge veljavne študije s področja učinka nošenja mask. Ugotavljajo, da je večurno nošenje mask škodljivo za telesni in duševni razvoj otrok!

V priponkah spodaj so tudi povezave do 50ih študij o vplivu nošenja mask pri otrocih.

V CI ugotavljajo, da ministrice za šolstvo v situaciji praktično NI opaziti, oziroma zgolj in samo sledi navodilom “stroke” brez slehernega napora, prevetritve stališč, zgledov iz tujine in podobnega. Pravijo, da je ministričino delo jasen odraz njenega odnosa do otrok ter njene (ne)odgovornosti za vse, kar se z njimi že dogaja in se še bo. Kaže, da je ministrici veliko bolj od celostnega dobrega počutja otrok (kar je ključno tudi za kakovosten izobraževalni proces), pomembno trdno držanje za funkcijo ministrice.

Kratka kronologija od uvedbe ukrepa in izvedene aktivnosti:

8. marca je v veljavo stopil odlok vlade RS, ki zapoveduje obvezno nošenje mask učencev od 6. razreda OŠ do 4. letnika SŠ.

Ukrep obveznega nošenja mask za šolarje in dijake naj bi utemeljevali strokovnjaki na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), ukrep strokovno podpirajo v Združenju pediatrov, izvajajo pa ga ravnatelji osnovnih in srednjih šol.

Ukrep stalnega nošenja mask se je nesorazmeren in tudi škodljiv, zato so starši v imenu otrok 15. marca vložili pobudo za presojo ustavnosti tega ukrepa. 7. aprila je bila vložena še dopolnitev te ustavne presoje, vendar odgovora niso dobili.

Ker odlok strokovno utemeljuje NIJZ, so na to institucijo naslovili prošnjo za pridobitev dotičnih strokovnih vsebin. Dobili so nepodpisan odgovor s štirimi spletnimi povezavami do WHO in ECDC, katerih skupni imenovalec je samo to, da tega ukrepa ne priporočajo brezpogojno. V primeru, da je tak ukrep sprejet, pa je potrebno stalno preverjanje njegove upravičenosti. V CI ob tem ugotavljajo, da odgovor v nobenem pogledu ni strokoven, poleg tega pa je nespoštljiv in izrazito pomanjkljiv. V poslanstvu Nacionalne agencije za javno zdravje je med drugim zapisano: (KLIK)

Poslanstvo NIJZ je prispevati k boljšemu zdravju in blaginji prebivalcev Slovenije.
Skupaj s partnerji je NIJZ vir podatkov in informacij, ki so podlaga za odločanje in ukrepanje posameznikov, strokovnjakov in zdravstvene politike.

NIJZ prepoznava ključne javnozdravstvene izzive v populaciji vključno z determinantami, ki vplivajo na zdravje, in predlaga ukrepe za izboljšanje zdravja.

NIJZ spremlja sistem zdravstvenega varstva, pripravlja analize delovanja sistema in predlaga ukrepe za večjo dostopnost in učinkovitost ter razvoj prioritet.
NIJZ prepoznava morebitne grožnje zdravju, ocenjuje tveganja in pripravlja ukrepe za varovanje in zaščito zdravja.
Z raziskovanjem in mednarodnim sodelovanjem NIJZ prispeva k novim spoznanjem ter razširja nova vedenja in dobre prakse.

Slogan: z znanjem do zdravja

Gorenjska Online lahko podprete z gesto dobre volje. Vzelo vam bo le trenutek. Hvala.

V CI ugotavljajo, da odgovori NIJZ niso v skladu z zgoraj navedenim, niso strokovni in niso dostojni stroke!!

Ker so torej »strokovne podlage«, ki je posredoval NIJZ neustrezne, so starši v Civilni iniciativi staršev za presojo ustavnosti, proučili druge raziskave. Iz le-teh izhaja, da je večurno nošenje mask škodljivo. To je na vzorcu 25.930 otrok potrdila raziskava na univerzi Witten/Herdecke (Nemčija). Prav tako je družinsko sodišče v Weimarju v Nemčiji 8. aprila 2021 razsodilo, da je od učencev prepovedano zahtevati, da nosijo med poukom kakršne koli maske, se držijo socialne distance ter opravljajo hitre teste za SARS-CoV-2. V CI ob tem pripominjajo, da so raziskavo o stranskih učinkih mask naredili tudi starši sami in dobili podobne rezultate, kot so jih dobili v Nemčiji.

Za strokovne podlage, ki naj bi podpirale ukrep nošenja mask, so v nadaljevanju zaprosili tudi Ministrstvo za zdravje in Ministrstvo za izobraževanje znanost in šport. Odgovor je bil, da tam s takšnimi raziskavami ne razpolagajo, saj da ukrep strokovno podpira NIJZ.

Nošenje mask med poukom vztrajno zagovarjajo tudi pediatri, zato so v CI za raziskave, ki bi to utemeljevale, prosili tudi le-te. Odgovorili so, da sledijo navodilom NIJZ, v nadaljevanju pa so preko odvetnika zaključili vsakršno nadaljnjo komunikacijo z njimi.

Podoben je bil tudi odziv Zveze ravnateljev, ki so na neki ravni izvrševalci te politike, pri čemer pa je bil njihov odgovor celo podan v žaljivem tonu, ne oziraje se na dejstvo, da izvršujejo ukrepe, ki so strokovno neutemeljeni.

Na NIJZ ne pa niso pisali zgolj iz SCIG; pišejo tudi pravniki, odvetniki, zdravniki, državljanke in državljani, vsi s podobnimi vprašanji in strahotno praznimi odgovori. Lep primer modusa operandi je v priponki spodaj.

V SCIG zahtevajo, da jim pristojni – torej Center za zdravstveno ekologijo (Peter Otorepec) in Center za nalezljive bolezni (Mario Fafangel) – kot instituciji, ki pripravljata strokovne temelje ukrepa nošenja mask med poukom, odgovorijo na naslednji vprašanji:

 1. Kako lahko trdite, da so maske neškodljive, če je na voljo več kot 50 študij, ki govorijo o izjemni nevarnosti dolgotrajnega nošenja mask? Pri tem navajajo povzetek dveh študij, v priponki spodaj pa so same študije tudi na razpolago.

 2. Kako lahko trdite, da so maske neškodljive, če ste poslali dopis, da nimate o tem nobenih študij??? Pripenjajo tudi odgovor, ki so ga prejeli pred nekaj tedni.

 Povzetek prve raziskave – metaanalize, kjer je zajeto 44 raziskav:

 Znanstveno dokazani stranski učinki dolgotrajnega nošenja mask

 • Povečanje dihalnega upora

 • Povišanje ogljikovega dioksida v krvi

 • Zmanjšanje nasičenosti krvi s kisikom

 • Povečanje srčnega utripa

 • Zmanjšanje kardiopulmonalne zmogljivosti

 • Občutek izčrpanosti

 • Povečanje stopnje dihanja

 • Težave z dihanjem in težko dihanje

 • Glavobol

 • Omotica

 • Lokalni občutek vlage in toplote

 • Zaspanost – kvalitativni nevrološki primanjkljaji

 • Zmanjšanje zaznavanja empatije

 • Akne, srbenje in poškodbe kože

 • Povečanje prostornine mrtvega prostora v pljučih.

Iz tega je moč zaključiti, da dolgoročnih učinkov – ko se bodo neželeni učinki prepletli med seboj – sploh ne poznamo in lahko predvidevamo, da bodo hudi.

Povzetek druge raziskave:

Na univerzi Witten / Herdecke je bil tako na primer vzpostavljen spletni register, kamor so lahko starši, zdravniki in pedagogi vnašali svoja opažanja povezana z dalj časa trajajočim nošenjem maske. 20.10.2020 je bilo 363 zdravnikov pozvanih, naj vpišejo podatke in starše in učitelje seznanijo z registrom.

Rezultati so bili sledeči. Do 26.10.2020 je register uporabilo 20.353 oseb, vneseni pa so bili podatki o skupno 25.930 otrocih. Povprečni čas nošenja maske je bil 270 minut na dan, kar je sicer manj kot znaša pouk v zadnji triadi osnovne šole in srednji šoli.

O težavah in posledicah nošenja maske je poročalo 68% staršev in sicer je zaradi posledic dolgotrajnega nošenja mask prihajalo do hujšega draženja kože (60%), glavobolov (53%), težav s koncentracijo (50%), nezadovoljstvo (49%), nepripravljenost za šolanje (44%), slabo počutje(42%), težave pri učenju (38%) ) in zaspanost ali utrujenost (37%).

WHO in ECDC v svojih dokumentih kot smo omenili že zgoraj tega ukrepa ne priporočajo brezpogojno, v skrajnih primerih, če je sprejet pa je nujno stalno preverjanje njegove učinkovitosti.

 

Sporočilo za javnost so v pričakovanju adekvatnih pojasnil podpisali:

Skupnost civilnih iniciativ in gibanj (SCIG):

Civilna iniciativa otrok ne damo

Odvetniki za človekove pravice

Civilna iniciativa delavcev VIZ proti prisili

Združenje za naravni razvoj otrok

Civilna iniciativa Starši za ustavno pobudo proti uporabi mask v šoli od 12. leta do konca SŠ

Gibanje zdrava družba

Civilna iniciativa Maske dol

CI Združeni gostinci

Odbor za človekove svoboščine

Categories
Življenjski slog

Deset razlogov zakaj bi si človek moral želeti “zelene zidove”

Tako imenovani vertikalni vrtovi prinesejo mnogo dobrega v vsak bivalni prostor. Posajene stene, zeleni zidovi, vertikalni vrtovi – kakorkoli jih že imenujemo in v kakršnikoli obliki jih že izvedemo, te botanične umetnine dodajo široko paleto prednosti v vsak življenjski prostor, zunanji ali notranji, večji ali manjši. 

Na prvi pogled pomagajo v prostor vnesti bujno zelenje in čudovite cvetove, vendar tovrstne lepote ponujajo veliko več kot le lep videz. Preberite si 10 razlogov, zaradi katerih bi bilo prav, da začnete razmišljati o tem, da bi v svoj prostor dodali zasajeno steno.

1. Naravno blaži stres in izboljšuje počutje

Rastline dokazano pomagajo izboljšati razpoloženje, vključno z občutki udobja in povezanosti z naravo ter pomagajo zmanjševati stres. Ne samo, da so rastline fantastični mali pomočniki, ko vas je potrebno pomiriti in okrepiti razpoloženje, ampak njihova prisotnost tudi povečuje obseg pozornosti in koncentracije. Dejansko je en izmed študij pokazala, da so rastline v prostoru pomagale vplivati na produktivnost pisarniških delavcev za kar 15 odstotkov. To bi lahko predstavljalo spodbudo za postavitev zasajene stene v domači pisarni, na drugem delovnem mestu, ali pa morda v študijski sobi.


2. Čisti zrak

Rastline pomagajo zrak v prostoru oskrbovati s kisikom in imajo celo sposobnost filtriranja toksinov iz zaprtih prostorov. Čeprav zasajene stene ne morejo nadomestiti ustreznega prezračevanja ali filtracije zraka, lahko pomembno prispevajo k čistemu in svežemu zraku v katerem koli bivalnem okolju. Nekatere rastline so pri filtriranju zraka boljše od drugih, raziskave pa so pokazale, da pri naravnem čiščenju zraka pomaga že izpostavljena zemlja. Če bi z zasajeno steno v nekem prostoru radi vzpostavili tudi kar najčistejši zrak, bi se bilo s tem v mislih o izbiri rastlinskih vrst in ustrezni postavitvi pametno posvetovati s strokovnjakom.

3. Rastlinje vpija hrup

Zasajene stene poleg tega, da absorbirajo onesnaženje zraka, pomagajo absorbirati tudi zvok. Zaradi tega so odlična rešitev recimo za prostore, v katerih odmeva. Prav tako boste s pomočjo rastlinja lažje prenašali/izolirali vplive preveč hrupnih sosedov. Odvisno od njihove velikosti lahko rastlinski listi absorbirajo tudi do 60 odstotkov vpadne zvočne energije, zato so zasajene stene odlična možnost za izboljšanje akustike notranjih in zunanjih bivalnih prostorov.

4. Pomaga uravnavati temperaturo

Tako kot zasajene stene lahko izolirajo pred hrupnimi motnjami, lahko pomagajo tudi pri vzdrževanju temperature v bivalnih prostorih. Gosto zasajene stene lahko ohranjajo toploto v prostoru v zimskih mesecih in pomagajo hladiti v najbolj vročih poletnih dneh.

5. Pomagajo vrniti občutek pristnosti, naravnosti in divjine

Biti obdan z naravo je odličen način za dvig razpoloženja. Pobeg pred natrpanim urnikom z daljšim sprehodom po gozdu ali uživanje na soncu v lokalnem parku pa žal nista vedno mogoča. Posajene stene nudijo edinstveno priložnost, da “preoblikujejo” vaše prostore in v vaš dom ali pisarno vnesejo pridih narave, s katerim boste spodbujali potrebni mir.

6. Tudi zunanje prostore naredi bolj privlačne

Zasajene stene ne ponujajo le možnosti za obnovo notranjih prostorov, temveč polepšajo tudi grde betonske zunanje zidove. Nežne plasti listja, organske oblike in živahne barve so prijetno ozadje tako za ljudi kot za živali. Rastlinske stene povzročijo, da je bivalno okolje na prostem bolj vabljivo, ne da bi se ob tem morali bistveno odreči dragocenemu prostoru.

7. Hobi, ki vam praktično raste doma

Dokazano je, da je delo z rastlinami povezano s povečanimi stopnjami sprostitve in dobrega počutja ter občutnim zmanjšanjem depresije in tesnobe. Sajenje in skrb za listnate prebivalce rastlinske stene vam lahko ponudijo vznemirljiv hobi, ki vam praktično raste doma in vam izboljšuje razpoloženje.

8. Omogoča, da pridelate lastno hrano

Če se vam zdijo ideje o doma pridelani zalogi svežih zelišč in zelenjave zaradi utesnjenih prostorov le kot oddaljene sanje, je morda čas, da razmislite o zasajeni steni. Prazne stene in majhni balkoni so lahko idealen kraj za vašo vertikalno vegetacijsko postajo. S pravilno postavitvijo lahko v udobju vaše kuhinje postrižete svežo baziliko ali poberete paradižnik iz nasada pred zadnjimi vrati.

9. Prostoru doda stil in osebnost

Tudi če ne želite sami pridelovati hrane, lahko navpični vrt spremeni vsak majhen prostor – znotraj ali zunaj. Dodajanje zasajene stene, tudi manjše, je odličen način za dodajanje toplote, značaja in zanimive vizualne podobe prostoru. Ko pridejo gostje, vam tovrstna rastlinska umetnina lahko ponudi odlično priložnost za zanimive razprave, da se vam ne bo potrebno pogovarjati le o vremenu …

10. Ponuja širok nabor kombinacij, ki jih lahko ustvarite

Posajene stene zahtevajo več kot le razmislek o tem, koliko prostora imate. Razmisliti morate tudi o teži, zadrževanju vlage, oskrbi s hranili in porazdelitvi vode. Pretehtati je potrebno možnosti, ki so vam realno na voljo, pa najsi gre za viseče vrtove, plezalne trte ali preproste modularne, vgrajene, viseče, samo-namakalne, ali kako od drugih oblik z enostavno namestitvijo in enako enostavno prerazporeditvijo. Na srečo se bo ob neskončni paleti možnosti tudi za vaše želje in ideje našla popolna zasajena stena. 

Gorenjska Online lahko podprete z gesto dobre volje. Vzelo vam bo le trenutek. Hvala.
Po originalnem viru (KLIK) prevedel in priredil Marko LUKAN:
Naslovna fotografija: KLIK

Categories
Policija (s)poroča

Poškodovan plinovod na Bledu!

Na Bledu na Gregorčičevi ulici je bil po poročilu kranjske policijske uprave pri prekopu ceste poškodovan plinovod.

Na kraju poteka evakuacija okoliških prebivalcev (okoli 50 ljudi). Do poškodb po do sedaj znanih podatkih v nesreči ni prišlo.

Kraj intervencije je zaprt, aktivnosti potekajo.

Policija opozarja na nevarnost in potrebno previdnost.

Gorenjska Online lahko podprete z gesto dobre volje. Vzelo vam bo le trenutek. Hvala.


Vir: PU Kranj
Vir naslovne fotografije: KLIK

Categories
Kotiček za razvajanje brbončic

Rdeče, rdeče vino – in to vegansko

V tokratnem Kotičku za razvajanje brbončic spet ponujamo nekoliko drugačno temo. Zdi se pač nam, da je vredna omembe. Ta teden so namreč člani britanske pop skupine UB40, ki so si svetovno slavo prislužili leta 1983 z reggae predelavo starejše uspešnice Neila Diamonda Red, Red Wine, na tržišče poslali dejansko rdeče vino, za katerega zatrjujejo, da je vegansko.

Pevec skupine Ali Campbell in Terence Wilson – Astro sta namreč skupaj z vinsko družbo Eminent Life ustvarila vegansko rdeče rdeče vino, s katerim tudi želita promovirati turnejo skupine v letošnjem letu.

Od nekdaj smo si želeli izdati svoje rdeče, rdeče vino. Zelo smo navdušeni, da nam je to končno uspelo,

je ob tem povedal Campbell.

Skupina je že prej sodelovala z družbo Eminent Life pri ustvarjanju vin, je pa tokratna predstavitev prva, pri kateri skupina in podjetje trdijo, da je rdeče, rdeče vino vegansko in ekološko. Novo vino je globoko obarvano z vijoličnimi bleščicami ter vsebuje note sladke rdeče češnje in črne slive.

Rdeče, rdeče vino se ponaša z zelo uravnoteženimi sestavinami in je resnično izvrstnega okusa,

je povedal drugi član skupine – Astro.

Prav tako je, kot naša glasba. Tudi mi vedno iščemo ravnovesje in harmonijo.

Vegansko rdeče rdeče vino je na voljo na spletnih straneh skupine UB40 in Eminent Life za 24,50 GBP (34,63 USD) za steklenico.

Navdušen sem nad izjemnim partnerstvom med Eminent Life in UB40,

je dejal ustanovitelj podjetja Eminent Life Jerome Jacober.

V veselje in čast mi je bilo sodelovati z Alijem in Astrom. Skupaj se veselimo lansiranja tega organskega, veganskega rdečega vina, ki se tako zelo poda odlični skladbi Red, red wine.

Člani skupine UB40 so najnovejši v vrsti znanih osebnosti, ki so se začele ukvarjati z veganskim vinom. Tudi dolgoletna vegetarijanka, supermodel Christie Brinkley, je recimo vinogradnica. Svojo vegansko znamko Bellissima Prosecco je certificirala leta 2019. Britanski supermodel Cara Delevingne in njeni sestri Poppy in Chloe so lani vstopile v vegansko vinsko industrijo s proseccom pod znamko Della Vite, ki so ga na trg poslale v dveh različicah: Della-Vite Prosecco Superiore (DOCG) in Della-Vite Prosecco Treviso (DOC). Poleti 2020 pa sta igralka in avtorica Cameron Diaz ter podjetnica Katherine Power izdali Avaline, linijo veganskih vin, narejenih iz ekološkega grozdja, ki je zdaj na voljo za nakup v 43 ameriških zveznih državah.

Dragi bralci – ali menite, da gre le za modno muho slavnih, znanih in uspešnih, ali pa se za celotnim poslom – prav gotovo gre pri vsem skupaj v prvi vrsti za posel, o tem najbrž ni dvoma – skriva tudi prava ljubezen, poznavanje in ponudba kvalitetnih vin za svetovni trg?

Gorenjska Online lahko podprete z gesto dobre volje. Vzelo vam bo le trenutek. Hvala.


Po viru (KLIK) prevedel in priredil Marko LUKAN
Vir naslovne fotografije: KLIK

Categories
Izposoja OBVESTILA

Kazenska ovadba ljudstva proti akterjem kreiranja nastale situacije

V Skupnosti civilnih iniciativ in gibanj (SCIG) bodo vložili kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma kaznivih dejanj organiziranega kriminala. V sporočilu medijem so zapisali, da imamo ljudje pravico vedeti. V postopku želijo izvedeti, ali so njihovi dvomi o upravičenosti dogajanj ter ukrepov v t.i. koronakrizi upravičeni in utemeljeni ali ne. Po besedah SCIG je pravica ljudstva vedeti in biti o dejstvih, ki pomembno vplivajo na prihodnost vseh nas v kar največji meri informiran. Zahtevajo razkritje vseh dejstev.

Kazenska ovadba pravno in znanstveno utemeljeno od tožilstva zahteva, da razišče vse tiste ukrepe, ki so grobo posegli v temeljne človekove pravice in zaznamovali življenja državljanov Slovenije. Med njimi posebej omenjajo

 • maske,
 • testiranja,
 • cepljenje,
 • omejevanje gibanja itd.

V SICG opažajo, da smo ljudje v Sloveniji iz dneva v dan priča novim oblikam diskriminacije in absurdom, ki jih prinašajo ukrepi. Oblast je v dobrem letu dni ljudem zasejala strah v vse pore življenja. Ta strah  ljudem onemogoča trezen razmislek o recimo tem, kako lahko ta zadeva (virus) loči poslovno poroko od zasebne; poslovni obisk restavracije od zasebnega??? Kako virus loči prečkanje državne meje lastnika nepremičnine na Hrvaškem od navadnega turista??? Takih vprašanj se je zdravo-razumsko razmišljujočemu človeku v tem času zastavilo praktično neskončno. 

Eno od najpomembnejših vprašanj v tem trenutku, ki se zastavljajo je – PCT in ZDRAV ČLOVEK? Zdrav človek je diskriminiran, ker ne pristaja na igro farmacevtskega lobija, ker ga ne potrebuje, ker skrbi za svoje zdravje, kar je pravzaprav odgovornost vsakega posameznika. Vse do lani je veljalo, da je odgovornost tistega, ki zboli, da ostane doma in se pozdravi. 

Svojo podporo zahtevi ljudstva lahko oddate s podpisom: KLIK

(obrazec natisnite ležeče)

V SICG ob tem prosijo, da državljani podpise pošljejo na naslov: Društvo za zaščito človeka in njegovih pravic Slovenije, Regentova 6, 2000 Maribor

Donacije za delo stroke, odvetnikov, izvedenskih študij inp. se zbirajo na TRR Društva za zaščito človeka in njegovih pravic Slovenije:

Št.TRR SI56 0284 3026 3582 839

Kot namen je potrebno zapisati: donacija SCIG

Za podporo v pravičnem boju ljudstva proti farmafiji se v SCIG iskreno zahvaljujejo!

Nekaj iz obsežne vsebine kazenske ovadbe:

Gorenjska Online lahko podprete z gesto dobre volje. Vzelo vam bo le trenutek. Hvala.

[paypal_donation_button]

Vir naslovne fotografije: KLIK

Categories
Na današnji dan - še pomnite, tovariši?

V tem trenutku si želim biti mrtev. Preprosto ne zdržim več.

18. maja 1980 se je v starosti 23 let v kuhinji svoje hiše v Macclesfieldu v Angliji pod vplivom razpadajočega zakona, depresije in epilepsije obesil Ian Curtis, pevec in kitarist skupine Joy Division. Dan kasneje naj bi skupina poletela na svoje prvo ameriško gostovanje.

Curtis je v času smrti na svojem stereo sistemu predvajal album Iggy-a Pop-a z naslovom The Idiot. Na poslovilnem listku so našli Ianov zapis:

V tem trenutku si želim biti mrtev. Preprosto ne zdržim več.

Joy Division so leta 1979 izdali med glasbenimi kritiki močno cenjen prvenec z naslovom Unknown Pleasures, ki pa ni imel nobenih prodajnih uspehov. Leta 1980 je sledil drugi in zadnji album skupine z naslovom Closer.

Spodaj je pesem, ki jo je Ian Curtis napisal v obdobju, ko mu je razpadal zakon z ženo Deborah. Pesmi originalno ni bilo na nobenem od obeh albumov skupine. Prvič je bila kot mala plošča izdana aprila 1980, vendar je šla mimo poslušalcev neopazno.

Skupina je pesem po Ianovi smrti junija ’80 ponovno izdala, postala pa je njihov edini hit.

Ko so leta 1976 v Salfordu v Veliki Britaniji Ian Curtis (vokali), Bernard Sumner (kitare, klaviature), Peter Hook (bas) in Stephen Morris (bobni) ustanovili skupino Joy Division, so se dogovorili, da bodo skupino razpustili, če jo bo zapustil katerikoli član.

Po Curtisovi smrti se je preostali trojici kot klaviaturistka še v istem letu pridružila Gillian Gilbert. Novo skupino so poimenovali New Order in z njo postali ena najuspešnejših britanskih skupin osemdesetih let …

Zanimivost: tako ime Joy Division kot tudi New Order so člani skupine “našli” v nacističnem režimu. Naziv Joy Division je prvič postal širše znan po tistem, ko se je leta 1953 pojavil v noveli z naslovom Hiša lutk (House of Dolls) avtorja z zanimivim nazivom Ka-tzetnik 135633. Psevdonim je v resnici pripadal preživelemu iz koncentracijskega taborišča/holokavsta. Novela opisuje skupine judovskih žensk, ki so jih v koncentracijskih taboriščih med drugo svetovno vojno nacisti imeli ločene od drugih zapornic izključno v namen spolnih užitkov nacističnih vojakov ter tistih zapornikov, ki so z nacisti sodelovali.

Joy Division, 1979; vir fotografije: KLIK

Med letoma 1942 in 1945 so tako v Auschwitzu in še devetih drugih nacističnih koncentracijskih taboriščih obstajali taboriščni bordeli (Freudenabteilungen, “Odseki veselja”). V dokumentarnem filmu Spomin na taborišča, projektu, ki sta ga poleti 1945 nadzorovala britansko ministrstvo za informacije in ameriški urad za vojne informacije, so snemalne ekipe posnele ženske, ki so bile prisiljene v spolno suženjstvo za zadovoljevanje stražarjev in privilegiranih zapornikov. Ugotovljeno je bilo, da so bile ženske, ki so umrle, po hitrem postopku zamenjane z ženskami iz koncentracijskega taborišča Ravensbrück.

Izraz New Order (Neuordnung) je bil mnogokrat uporabljen v razvpiti knjigi Adolfa Hitlerja Mein Kampf (Moj boj). Z njim je bodoči nacistični zločinec  zlovešče napovedoval, kakšno svetovno ureditev pod vodstvom arijskega nemškega naroda si želi ustvariti. V okviru tega izraza je bil tudi opisan načrtovani holokavst, s katerim naj bi nacisti spremenili obraz Nemčije … in sveta. Člani skupine so pozneje razlagali, da je po smrti Iana Curtisa band bil brez pesmi, brez vseh članov in brez imena, svojih glasbenih karier pa niso želeli zaključiti. Iz enega od naslovov v časopisih naj bi v resnici skušali prekopirati  ime New Order Of The Kampuchean Front, ki pa je v času najhujše morije v Kambodži tudi sprožalo pomisleke, zato naj bi se odločili za skrajšanje imena v le New Order. 

New Order, 1983; vir fotografije: KLIK

Skupino so večkrat zaradi poimenovanj obtoževali simpatij do skrajno desničarskih gibanj. Skozi delovanje – v povezavi z nekaterimi zasebnimi lastnostmi – v karieri so take povezave uspešno zanikali.

Gorenjska Online lahko podprete z gesto dobre volje. Vzelo vam bo le trenutek. Hvala.

[paypal_donation_button]

Vir naslovne fotografije: KLIK

Categories
OBVESTILA

Prekuhavanje pitne vode na območju Tupalič

Da ne bi kdo škodoželjno trdil, da imajo samo na Jesenicah nesposobno vodstvo … eee … težave s pitno vodo! Komunala Kranj namreč obvešča uporabnike, da je zaradi povišane motnosti vode na območju Tupalič (visoka cona) pod vodohranom Tupaliče, potrebno vodo prekuhavati, da bi postala pitna. Gre za cca. 55 objektov.  

Čistilnik za filtriranje vode iz pip s filtrirnimi vložki – 9-stopenjska filtracija za domačo kuhinjo in kopalnica
Dostava iz EU v sedmih dneh!
€12,80 – 20,92 €25,60 – 41,84 (-50%)

 Povzetek postopka prekuhavanja vode:

 • Dezinfekcija pitne vode s prekuhavanjem je varna metoda.
 • Tri minute burnega vretja pomeni široko mikrobiološko varnost.
 • Če je voda motna, jo pred prekuhavanjem zbistrimo z usedanjem in nato filtriramo.
 • Preprečiti je treba možnost naknadnega onesnaženja prekuhane vode.
 • Vodo hranimo v hladilniku.
 • Za pitje in pripravo hrane jo uporabljamo 24 ur, izjemoma 48 ur.

Iz Komunale Kranj kakopak prosijo za razumevanje.

 

Gorenjska Online lahko podprete z gesto dobre volje. Vzelo vam bo le trenutek. Hvala.

[paypal_donation_button]
Vir: KLIK
Vir naslovne fotografije: KLIK
Categories
Policija (s)poroča

Kolesarji pozor – nacionalna preventivna akcija

Do konca maja bo potekala nacionalna preventivna akcija za večjo varnost kolesarjev. V tem času bodo policisti izvajali poostren nadzor nad kršitvami kolesarjev, preverjali pa bodo tudi ravnanja drugih udeležencev do kolesarjev. Nacionalno preventivno akcijo bosta skupaj izvajali Agencija za varnost prometa in Policija.

Policisti opozarjajo, da je bistveno za kolesarje:

 • upoštevanje prometnih pravil,
 • uporaba kolesarskih stez (kjer so na voljo);
 • razdalja med njimi,
 • kadar vozijo eden za drugim;
 • ustrezna razdalja do roba vozišča;
 • prilagojena hitrost vožnje;
 • previdnost in vidnost;
 • trezno stanje ter zaščitna oprema ne glede na starost.

Gorenjska Online lahko podprete z gesto dobre volje – 1 EUR. Vzelo vam bo le trenutek. Hvala.


[paypal_donation_button]

Vir: PU Kranj
Vir naslovne fotografije: KLIK

Categories
Lokalne novice

Zapora železniškega prehoda

Obvestilo: Od petka 21.5.2021 (od 8.00 ure) do ponedeljka 24.5.2021 (do 5.00 ure) bo v sklopu nadgradnje železniške proge Kranj – Podnart izvedena popolna zapora železniškega prehoda preko državne ceste v naselju Podnart.

Odgovorni prebivalce prosijo, da se poslužujejo alternativnih smeri voženj in prehodov preko omenjenega prehoda in se zahvaljujejo za razumevanje.

Vakuumski robotski sesalnik, ki deluje s pomočjo kamera-navigacije in ima pametni pomnilnik, je izredno tih ter ima velik rezervoar za vodo
DOSTAVA iz EU v SEDMIH DNEH!!!
€ 418,52

Gorenjska Online lahko podprete z gesto dobre volje – 1 EUR. Vzelo vam bo le trenutek. Hvala.


[paypal_donation_button]
Vir: KLIK
Vir naslovne fotografije: KLIK

Categories
Policija (s)poroča

V napačno smer po gorenjski avtocesti

Gorenjski policisti so danes ponoči obravnavali voznika osebnega avtomobila, ki je vozil v napačno smer in ogrožal promet. Policisti so ga ustavili in ga obravnavajo zaradi suma kaznivega dejanja zoper varnost javnega prometa. Poškodovan ni bil nihče. Do nesreče ni prišlo zaradi pravilnih dejanj voznikov in aktivnosti policije.

Ponoči so policisti na številko 113 sprejeli klic o vožnji v napačno smer po gorenjski avtocesti. Voznik, slovenski državljan, se je z avtomobilom po nasprotnem smernem vozišču avtoceste peljal od Vodic proti Karavankam. Več policijskih patrulj je takoj začelo z izvajanjem ukrepov za varnost na avtocesti. Prometna patrulja pa se je zaradi velike ogroženosti drugih udeležencev in z razlogom ustavitve v pravi smeri medtem z modrimi lučmi peljala proti njemu. Z voznikom so se srečali pri Brezjah. Tam je morala prometna patrulja ob poskusu varne ustavitve zaradi njegovih nenadnih manevrov in velike ogroženosti, celo za trenutek zapustiti službeno vozilo in obvarovati sebe. Po vožnji voznika mimo, je nato ista patrulja pri zaprti avtocesti policijsko vozilo obrnila in nemudoma zapeljala za njim ter ga s policisti ustavila pri Radovljici. Preizkus alkoholiziranosti je pokazal rezultat  več kot 0,52 mg/l alkohola, zanj pa je bil odrejen tudi strokovni pregled. Proti vozniku poteka postopek zaradi suma kaznivega dejanja zoper varnost javnega prometa, pri čemer ni bilo ugotovljeno, da bi šlo za namerno dejanje. V dogodku ni bil nihče poškodovan.

Vloga policistov, zbrana dejanja voznikov in prijave, so kombinacija ključnih dejavnikov, ki so preprečili potencialno hudo nesrečo, za kar se vsem iskreno zahvaljujemo. Ob tem policisti poudarjajo pravilo »Vozi desno, prehitevaj levo!«, ki je ob takih trenutkih, še kako na mestu.

Anti stres pripomočki v 34 različnih opcijah
€11,37 – 27,12 € 17,23 – 41,09 (-34%)

Kako ukrepati, ko se na avtocesti pojavi vozilo, ki vozi v napačno smer:

 • Vozilo, ki vozi v napačno smer, je običajno na prehitevalnem pasu. Če se srečate z njim, takoj zmanjšajte hitrost vožnje in se umaknite na vozni ali celo na odstavni pas. Vklopite vse utripalke in ohranite varnostno razdaljo. Ne prehitevajte in takega vozila ne poskušajte ustavljati na silo ali tako, da bi zapeljali proti njemu. Nepravilno vožnjo, ki se običajno zgodi zaradi velikih napak udeležencev ali alkohola, takoj prijavite policiji na številko 113.
 • Če slišite obvestilo o vožnji v napačno smer, se – če je to le možno – izključite iz avtoceste ali zapeljite na prvo počivališče in obvezno zmanjšajte hitrost vožnje, vozite na varni razdalji do vozila pred vami in ne prehitevajte. Vozite po voznem ali odstavnem pasu.

Gorenjska Online lahko podprete z gesto dobre volje – 1 EUR. Vzelo vam bo le trenutek. Hvala.

[paypal_donation_button]
Vir:
Vir naslovne fotografije: KLIK
Categories
Kotiček za razvajanje brbončic

PISAN BISKVIT Z MILERAM SMETANO IN MALINAMI

Danes je na vrsti enostaven recept za pripravo okusnega pisanega biskvita, ki je rahel in sočen. Poleg tega je popolnoma brez dodanega sladkorja, glutena in brez žitnih mok. Pecivo je idealno za diabetike, za tiste, ki se prehranjujete z LCHF/KETO prehrano in za vse, ki se v prehrani izogibate sladkorju in/ali glutenu.

Pripravimo ga takole:

BISKVIT (pekač v velikosti cca 30 X 20 cm):

 • 6 jajc
 • 80 g eritritola s stevijo Live & love*
 • 120 g razmaščene mandljeve moke Live & love*
 • 6 žlic Mileram smetane
 • 1 zavitek pecilnega/vinskega kamna
 • 1 strok vanilije/aroma vanilije/malo vanilije v prahu


Za temni del

 • 5-6 čajnih žličk temnega kakava Live & love*

Ostalo

 • 1/2 velikega lončka Mileram smetane
 • par pesti zmrznjenih malin 

Izdelki označeni z * so na voljo v spletni trgovini www.lchf-style.si in na izbranih prodajnih mestih.

Postopek

Ločimo jajca, stepemo sneg. Rumenjake penasto zmiksamo s sladilom (da postanejo svetlejši). Dodamo Mileram smetano in suhe sestavine. Vmešamo sneg. Dve tretjini dobljene mase razporedimo po pekaču, v tretjino preostale mase pa zmešamo kakav. Po pekaču poljubno razporedimo temni del. Na to enakomerno dodamo še kupčke Milerama.

Pečico ogrejemo na 175 stopinj. Pekač damo v pečico za 5 minut, da masa nežno zakrne. Nato ga vzamemo ven in poljubno razporedimo zamrznjene maline po testu. Vse skupaj vrnemo v pečico še za cca 25 minut. Preden pecivo dokončno vzamemo ven, ga preverimo z zobotrebcem na delu, kjer je samo biskvit. Ko ga izvlečemo, mora zobotrebec biti suh.

OPOMBA: Mileram je gosta smetana, ki ima zelo prijeten okus. Lahko bi jo nadomestili z navadno kislo smetano, mascarpone sirom in mogoče tudi s pasirano skuto.

Laserski epilator z izvrstnimi ocenami!!!
€41,29 – 159,25 €73,72 – 284,38 (-44%)

Gorenjska Online lahko podprete z gesto dobre volje – 1 EUR. Vzelo vam bo le trenutek. Hvala.

[paypal_donation_button]